Babele de la Ulmet, Trovanti, Obiective turistice Buzau,

Obiectivele turistice de pe acest traseu se adauga listei lungi de obiective turistice ce se pot gasi in minunata lume a Muntilor Buzau- cu ale sale lacuri pline de mister, cu misticele schituri rupestre si frumoasele tabere de sculptura, cu vulcanii noroiosi, focurile vii si muntii de sare.

Cu aceasta ocazie am ajuns la Ansamblul Brancovenesc de la Ramnicu Sarat, la Biserica Fortificata Bradu- unul dintre platourile de filmare ale filmului AFERIM si la Babele si Mosii de la Ulmet- un loc ireal, care ne-a fermecat cu frumusetea lui.

rm-sarat-biserica-bradu-babele-de-la-ulmet

In ultimul timp parca, faima orasului RAMNICU SARAT a fost facuta de tortionarul comunist Visinescu de la penitenciarul orasului, si nu de minunatul COMPLEX BRANCOVENESC, de arhitectura cladirii primariei, sau de istoria bogata a orasului.

Am mai avut in plan sa ma opresc si sa vizitez Complexul Brancovenesc de la Ramnicu Sarat, de fiecare data la intoarcerea noastra din traseele facute pe plaiurile Moldovei, dar din diverse motive, nu am reusit, si am pastrat pana acum acest obiectiv in lista mea cu locuri de vizitat.

Domnitorul Constantin Brancoveanu, care se odihneste in ctitoria sa din Bucuresti si care a daruit tarii minunatul stil brancovenesc de arhitectura, a ridicat si la Ramnicu Sarat un palat- alaturi de cele de la Mogosoaia si Potlogi. Importanta acestui stil de arhitectura s-a remarcat ulterior prin influentele transmise numeroaselor cladiri din Romania, unde, Manastirea Hurez- modelul acestui stil si unul dintre patrimoniile Unesco ale Romaniei, a inspirat si Casa Regala a Romaniei la Palatul Cotroceni si Familia Ceausescu la Palatul Primaverii.

biserica-brancoveneasca-ramnicu-sarat-16

biserica-brancoveneasca-ramnicu-sarat-73

In Ramnicu Sarat, pe locul unei biserici mai vechi ce se numea Ramnic, a construit Constantin Brancoveanu si unchiul sau Mihail Cantacuzino, la sfarsitul anilor 1600, o frumoasa curte domneasca si o biserica.

biserica-brancoveneasca-ramnicu-sarat-10

biserica-brancoveneasca-ramnicu-sarat-87

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Fortificata cu ziduri de incinta si turnuri de aparare, Biserica Brancoveneasca din Ramnicu Sarat a fost pictata de Parvu Mutu- faimos pictor al acelor vremuri, cel pe care l-am admirat si la Manastirea Aninoasa, la Manastirea Robaia si la ctitoriile Cantacuzino de la SinaiaColtea, Fundenii Doamnei, Manastirea Mamu sau Brancoveni Lungesti, Filipestii de Padure, s.a.m.d.

Un alt lucru interesant la biserica brancoveneasca din Ramnicu Sarat, mi s-a parut a fi portalul de la intrare- portal care este asemanator cu cel de la Biserica Coltea, cel care a inspirat atat de mult familia de sculptori Stork, incat si-au sculptat si ei unul in propria casa.

In interiorul bisericii i-am admirat pictati pe ctitori si pe familiile acestora. Apoi am remarcat acvila bicefala a Cantacuzinilor, gasita si la Casa cu Blazoane si am gasit doua pietre funerare- una a unor preoti, despre care nu se stia mare lucru si una a nepotului lui Alexandru Suvorov – supranumit contele Rimninski, cu referire la Ramnic. Acesta a fost unul dintre cei mai importanti generali din istoria Rusiei, neinvins in batalii, care a castigat impotriva turcilor doua batalii importante, date pe teritoriul actual al Romaniei- aici la Ramnicu Sarat si la Focsani.

Am analizat si frumoasa catapeteasma a bisericii, pictata cu scene religioase, pazita parca de doi dragoni auriti, amplasati deasupra sa. I-am remarcat si pe cei doi serafimi, sculptati la colturile naosului, serafimi care pareau impietriti de frumusetea picturilor murale ale bisericii.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Conacul Brancovenesc din Ramnicu Sarat gazduieste un mic muzeu de arta, alcatuit in principal din picturi. Am gasit in Muzeul de Arta Ramnicu Sarat o camera dedicata unui pictor ramnicean, necunoscut mie pana acum. E vorba de Petre Iorgulescu-Yor, un artist care a lasat o cariera avocateasca, pentru pictura si care a realizat in principal peisaje ale Romaniei de atunci.

Ne-am bucurat si de operele realizate de artisti mai renumiti, cum sunt : Iosif Iser, Dumitru Ghiata, C. Baba, Pallady si de cele de sculptura a lui Jalea, Mendrea si Caragea.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Pe langa aceste doua importante cladiri am vizitat si Muzeul Municipal Octavian Mosescu al orasului Ramnicu Sarat, care se afla in acelasi ansamblu, dar in cladirile vechii staretii, ocupate in trecut si de securitatea comunista.

Am inceput turul in acest muzeu cu o expozitie dedicata pompierilor, unde erau expuse echipamentele si imbracamintea lor specifica. Nu putea sa lipseasca de aici imaginea ramniceanului Pavel Zaganescu, al carui nume este preluat in denumirea ISU, bravul capitan al pompierilor care au luptat cu turcii in 1848, pe Dealul Spirii din Bucuresti, erou pe care l-am mai intalnit si la Foisorul de Foc.

In muzeu mai sunt expuse o colectie zonala de etnografie si obiecte care au apartinut unor personalitati din Ramnic, sum sunt: Florica Cristoforeanu- importanta cantareata de opereta, a carei nume a fost preluat de Casa de Cultura a Ramnicului, Traian Savulescu- biolog si fondator al Scolii Romane de Fitopatologie, Petre Antonescu- arhitectul care a proiectat in Bucuresti Arcul de Triumf, palatul neoromanesc al Primariei Capitalei de langa Gradina Cismigiu, Institutul de Istorie “Nicolae Iorga”, Palatul Marmorosh-Blank, decorat la interior de Cecilia Storck, Palatul Kretulescu de langa Gradina Cismigiu- actualul sediu Unesco, Cladirea Facultatii de Drept imbogatita cu sculpturile faimosilor juristi din Antichitate ale lui Ion Jalea, iar in tara Cazinoul din Sinaia-construit dupa cel din Monte Carlo, Cazinoul din ConstantaPalatul de Justitie din BuzauVila Florica a Bratienilor de langa Pitesti, Palatul Primariei din Craiova, etc.

Va recomand cu caldura sa vizitati si acest muzeu, chiar daca si aici am intalnit aceeasi problema a majoritatii muzeelor romanesti- supraveghetori sau muzeografi nu stiu sa-ti povesteasca nimic despre muzeu, sau despre exponate, precum si interzicerea fotografierii ,sau perceperea unei taxe de fotografiere, o taxa mai mare fata de biletul de intrare. Chiar daca fotografierea (fara blit) este permisa in majoritate a muzeelor mari ale lumii, care expun opere de valori inestimabile, la noi, putini muzeografi constientizeaza valoarea permiterii fotografierii de catre vizitatori, un lucru ce este o forma de promovare gratuita si de atragere astfel a altor vizitatori…In alte tari vizitatorii chiar sunt incurajati sa fotografieze si sa distribuie pe retelele sociale…

L-am apreciat totusi pe directorul muzeului intalnit aici, persoana care parea a fi pasionata cu adevarat de istorie si sincer interesat de administrarea acestui muzeu, dar, dupa cum am mentionat mai sus, mai sunt inca lucruri esentiale de schimbat…

http://muzeulrms.ro/?p=50

Program de vizitare: marti-vineri 9-16, sambata-duminica 9-14. Tarif 2 lei.

Am plecat mai departe din Ramnicu Sarat, in calatoria noastra spre alt obiectiv turistic, BISERICA CETATE BRADU– faimoasa pentru istoria sa si pentru scenele din filmul Aferim (care s-a filmat aici si in Cula Greceanu de la Maldaresti).

manastirea-cetate-bradu-6

Biserica Cetate Bradu se afla in satul Hales si este inchisa, dar cheile sunt tinute de un ardelean fain din Mosna, care locuieste la singura casa de langa biserica. Asa ca sunati la poarta casei lui, nu plecati, iar daca nu va raspunde nimeni sunati-l pe mobil la 0763837446, domnul Gogu. A fost amabil sa ne deschida si sa ne conduca intr-un mic tur incarcat de povesti, fara sa accepte sa-i platim ceva pentru deranj…Respectele noastre!

Manastirea Bradu este dintre cele mai vechi manastiri fortificate din Tara Romaneasca, fiind ridicata in anii 1500 de Doamna Neaga- sotia Domnitorului Mihnea Turcitul. De familia acestora se pastreaza legenda fetelor, care, ca sa nu fie prinse de turci, s-au aruncat in impresionanta fantana a Bisericii Bradu, o fantana construita dintr-o singura bucata de piatra.

manastirea-cetate-bradu-20

Domnitorul Constantin Brancoveanu s-a ascuns la Biserica Bradu de frica turcilor de trei ori si din porunca lui, s-a ridicat aici si o casa domneasca. Ultimele porti ale acestei biserici fortificate le-am vazut la Muzeul de Istorie din Buzau. Aceste porti au fost atacate cu ghiulele de catre eteristi, care voiau sa-i scoata din manastire pe boierii buzoieni ascunsi aici.

manastirea-cetate-bradu-31

Din pacate, la exterior, Biserica Bradu necesita o renovare urgenta, iar la interior nu s-a mai pastrat mare lucru din pictura.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Biserica Bradu merita vizitata pentru istoria sa bogata, pentru zona pitoreasca ce o inconjoara si pentru decorul lasat in urma filmului Aferim.

BABELE SI MOSII DE LA ULMET erau de mult timp pe lista mea cu obiective de vizitat. De data aceasta am ajuns in sfarsit la aceste atractii naturale, care ne-au facut o impresie deosebita si de la care am plecat extrem de incantati.

babele-si-mosii-de-la-ulmet-43

Am descoperit in acest loc doua dealuri alaturate, pe care, parca aruncati din Cosmos si implantati in pamant, ne asteptau o multime de TROVANTI. Babele si Mosii de la Ulmet sunt o serie de trovanti mult mai spectaculosi fata de cei valceni, avand forme foarte reusite. Am putut vedea aici trovanti in forma de motocicleta, mai multe farfurii zburatoare, un tun, melci, o balena esuata, un cap de maimuta, etc.

Trovantii de la Ulmet sunt adevarate sculpturi realizate de natura si au fost puse in valoare, fiind „aduse la suprafata” de localnicii care au taiat bogata catina ce le acoperise.

Am lasat masina la marginea satului Ulmet si am continuat de acolo circa 10-15 minute pe jos, pe langa o salcie seculara, pana intr-o mica poienita cu un iaz. De aici am urcat apoi niste trepte sapate in deal si strajuite de o balustrada din mesteceni- o lucrare mesterita tot de sateni, pana am ajuns sus la spectacolul naturii.

Sunt doua trei indicatoare pe traseu, dar sunt insuficiente pentru a gasi acest loc. Noi am avut noroc sa fim ghidati de un localnic, care ne-a condus peste tot si altfel nu am ratat si Mosii de la Ulmet. Trebuie sa stiti ca odata ce ajungeti sus, pe coama plina de BABE, si va bucurati de intreaga vale, care ofera o priveliste pana la munti, ca sa vedeti si MOSII mai trebuie sa urcati circa 5 minute, pana in padurea de pe coasta.

Am intalnit toponimul de „Babe” in mai multe locuri din tara noastra, in Muntii Mehedintiului, in Muntii Bucegi, in Muntii Ceahlau. Denumirea are legatura cu traditia populara- cu una dintre cele mai cunoscute legende romanesti, a Babei Dochia si a fiului sau Dragobetele. Se refera la primele zile ale primaverii, in martie, atunci cand fetele isi aleg o “baba”, o zi care daca va fi senina, atunci tot anul fetei va fi fericit, iar daca va fi ploioasa si friguroasa, atunci anul ii va aduce neimpliniri…

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Acesta este un traseu care se poate face intr-o singura zi cu intoarcere in Bucuresti, intr-un weekend prelungit, sau in cateva zile de vacanta- atunci cand puteti vizita mare parte din obiectivele aflate in aceasta interesanta zona a Romaniei. De aici mai puteti ajunge si la alte obiective turistice din Judetul Buzau, cum sunt:  COMPLEXUL SCHITURILOR RUPESTRE DE LA BOZIORU, Muzeul Chihlimbarului Colti SI BISERICUTA DIN STANCA ALUNIS, la PLATOUL SALIN MELEDIC SI VULCANII NOROIOSI, la CASA CU BLAZOANE SI MANASTIREA APOSTOLACHE, la Cascada Pruncea, la TABARA DE SCULPTURA MAGURA, CIOLANU, BISERICA DINTR-O PIATRA, NECROPOLA TRACA-NAENI, CONACUL BELLU, la CONACUL MARGHILOMAN SI MUZEUL CRAMA 1777, s.a.m.d.

Muntii de sare ai Buzaului

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta! Va invit in incheiere sa descoperiti si alte trasee interesante din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

harta obiectivelor turistice ale Romaniei, ce sa vezi, infoturist

Similar Posts

27 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *