FRUMUSETILE STATIUNII CARE A PRELUAT NUMELE MUNTELUI SINAI

Muzeul orasului Sinaia, obiective turistice Romania, Prahova

In SINAIA, perla Vaii Prahovei, am ajuns de atatea ori pentru partiile sale de schipentru Castelul Pelesunul dintre cele mai frumoase castele ale Europei, un monument ce pastreaza memoria Casei Regale ce a inaltat Romania, pentru Manastirea Sinaia- o bijuterie brancoveneasca pictata de faimosul Parvu Mutu si cea care a dat numele statiunii regale, pentru locul vesnic al lui Take Ionescu, pentru vila neoromaneasca a lui George Enescu– unul dintre cei mai mari romani, pentru Castelul StirbeyCazionul Sinaia si micutul muzeu de trenuri din gara.

Sinaia incanta mai mult decat orice alta statiune din Romania prin arhitectura caselor sale vechi de inspiratie germanica si prin pitorescul drum pana la Stana Regala si la Stancile Franz Josef. Din Sinaia se poatea ajunge usor si in zona 7 Izvoare, pe Transbucegi, la Babele, la Platoul Padina, la Cheile ZanoageiCheile Tataru Mare, Pestera Ialomicioarei, ceea ce face ca aceasta destinatie sa fie foarte atractiva.

Intr-un loc de vis din Sinaia a inceput regele Carol I la sfarsitul anilor 1800 sa construiasca CASTELUL PELES– un frumos edificiu inspirat de locurile sale natale. Destinatia castelului a fost de resedinta de vacanta (de vara), iar ca arhitect principal l-a avut pe un austriac. La un moment dat a lucrat la castel si arhitectul Andre Lecomte de Nouy, cel care si-a lasat amprenta si la Curtea de ArgesSfantul Nicolae din IasiManesti sau vila Bratienilor. Diferit fata de castelele Sigmarigen si Hohenzollern, care erau amplasate pe culmi mai inalte si dominau toata zona, Castelul Peles a fost amplasat intr-o poienita, retras in linistea padurii. Resedinta regala a ajuns ajuns la final sa aibe aspectul unui chalet elvetian, sa fie primul castel in intregime electrificat din Europa, cu un plafon de sticla mobil actionat de un motor, cu o mare sala de teatru, cu incalzire centrala, s.a.m.d.

Castelul Peles, Sinaia, Carol I

Citind memoriile lui Carol am ajuns sa-l cunosc mai bine si sa-l indragesc pe prusacul care s-a straduit sa devina un roman adevarat, si care a iubit tara asta mai mult decat multi romani si am vazut ca zona Vaii Prahovei ii aducea aminte de plaiurile natale si de aceea se simtea foarte bine aici. Acesta este si motivul pentru care am dorit sa vizitez si Castelele Sigmarigen si Hohenzollern din Germania, unde, pentru ca le-am spus ca suntem din Romania si ca am venit sa vedem unde si-a petrecut tineretea Carol I am fost lasati sa fotografiem in voie, iar ghidul a oprit grupul pentru noi la fiecare detaliu ce amintea de Carol I si de Romania. Cu drag l-am mentionat pe rege si in articolele care aminteau de el: la Drobeta Turnu Severin-locul prin care a intrat prima data in tara, la Calafat– locul in care a intrat in lupta impotriva turcilor si unde a ctitorit o biserica, la Palatul Regal din Bucuresti, la Muzeul Satului din Bucuresti, la bisericile refacute de acesta si in care i-am regasit pictata imaginea (la biserica Mihai Viteazul din Bucuresti, Mitropolia din Targoviste, Biserica Sfantul Nicolae Domnesc din Iasi si la Manastirea Sinaia).

Regele Carol, alaturi de Regina Elisabeta, Regele Ferdinand si Regina Maria sunt exemple de “straini” care au ajuns sa iubeasca tara asta mai mult decat unii romani si care alergau neobositi sa cunoasca fiecare coltisor din ea, fiecare ruina, vestigiu, farama de istorie. Astazi, exemplul lor este prea putin luat in seam, si astfel daca nu ne cunoastem istoria si tara, ca sa putem sa o iubim.

Castelul Peles, Sinaia

Inca de la sosire aici am ramas uimit de tarasele decorate cu statui si de privelistea de care se bucura familia regala, iar castelul cu circa 160 de camere si 3 etaje m-a impresionat prin bogatia sa. Pot spune ca este cu mult mai bogat in ornamentatie in comparatie cu castelele de la Sigmarigen si Hohenzollern.

La exterior, impresionantele picturi ce impodobesc peretii, inspirate din renascentismul german, m-au pregatit pentru bogatia ornamentatiilor de la interior.

Interiorul este infrumusetat cu candelabre din cristal de Boemia, ornamentat cu statui, basoreliefuri si picturi deosebite. Castelul mai surprinde prin pasaje ascunse, o bogata colectie de arme si prin camerele decorate in stilurile marilor puteri ale lumii: austriac, turcesc, italian, spaniol. Din pacate, la interior fotografiatul nu era permis, asa ca am ramas doar cu amintirile surprinse de retina…

In acest castel s-au tinut importante intruniri politice, printre care memorabila este cea privind decizia neutralitatii in Primul Razboi Mondial. Castelul a fost vizitat de personalitati romane ca George Enescu si Vasile Alexandri si l-a gazduit pe Franz Josef -imparatul Austro-Ungariei, pe regele Gustav al Suediei, pe printul Wilhem al Germaniei, pe printul Alexandru al Bulgariei, pe principele mostenitor al Imperiului Otoman si apoi pe timpul regimului ceausist pe presedintele american Gerard Ford, pe Jivkov-ul bulgarilor, pe Hoeneker-ul germanilor, dar si pe alte personalitati importante ale lumii.

Castelul Peles, Sinaia, statu

Nationalizat in perioada comunista, devine apoi muzeu, resedinta de protocol si in prezent in proprietatea Casei Regale a Romaniei, care l-a inchiriat Statului Roman pentru a fi unul dintre cele mai frumoase muzee si unul dintre cele mai cautate obiective turistice din “Tara Dacilor”.

“Castelul Peleș” — podoabă uimitoare, de o măreție și de o frumusețe cum nici prin basme nu s-a pomenit. Răzoare de flori îl încunjoară, molcom îi cântă și-i sar împrejur izvoarele, și-i aruncă pietre scumpe, iar soarele, la asfințit, se oprește pe “Piatra Arsă” și lung, și cu drag se uită în vale la minunea asta, și parcă nu se îndură să mai plece”-astfel descria Pelesul dragul nostru Alexandru Vlahuta, in a sa Romanie Pitoreasca.

Pentru program de vizitare si taxe va rog sa consultati pagina oficiala:  https://peles.ro/

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Zona Pelisorului – renumitul castel al Reginei Maria, impresioneaza prin celelalte cladiri prezente aici, cladiri a caror arhitectura te fac sa te intrebi daca esti cu adevarat in Romania sau in vreo statiune din Germania sau din Austria.

Daca ajungeti la Peles trebuie sa vizitati neaparat si Pelisorul, a carui amenajare emana spiritul Reginei Maria – cea mai iubita regina a Romaniei. Ca si la Palatul Cotroceni, Regina Maria a tinut sa-si exprime si aici prin simbolurile specifice (crucea celtica, crinii si frunzele de ciulini) iubirea pentru originile ei, iar prin stalpii brancovenesti, acoladele si arta romaneasca sa-si arate iubirea pentru plaiurile romanesti.

Sinaia, Castelul Pelisor, obiective turistice Romania

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Un alt obiectiv important din aceasta statiune este BISERICA SINAIA, o constructie istorica modelata in stil brancovenesc si ctitorita la sfarsitul anilor 1600 de spatarul Mihai Cantacuzino- comandantul de osti al Tarii Romanesti care a ridicat primul spital din Bucuresti, in fata caruia troneaza impresionanta sa statuie realizata de sculptorul Storck.

Numele bisericii a fost pus dupa ce Mihai Cantacuzino a vizitat Muntele Sinai, iar pictura interioara a fost realizata de renumitul pictor de biserici Parvu Mutu– pictorul familiei Cantacuzino pe care l-am mai intalnit si la Ramnicu Sarat, la Fundenii Doamnei din Bucuresti, la Biserica Coltea, la biserica din Filipestii de Padure.

Tabloul votiv ii infatiseaza pe ctitor si pe sotia sa impreuna cu mai multi copii, 18 la numar, dintre care am aflat ca 12 erau infiati. Alaturi de ctitor sunt si fratii sai mai mari, unul domnitor si altul stolnic (degustator de bucate, o functie infratita cu paharnicul care era degustatorul de bauturi). Il mai gasim in pictura murala si pe Neagoe Basarab, un strabun si domnitor din neamul sau, domnitor ce a ctitorit Manastirea Curtea de ArgesManastirea SnagovSchitul Ostrov de pe Valea Oltului, Mitropolia Targovistei.

Ctitorul s-a nascut in familia boiereasca Cantacuzino, o importanta familie cu origini bizantine, cea care a dat domnitori in Moldova si in Tara Romaneasca, pe sotiile lui Dimitrie Cantemir si George Enescu, pe mamele lui Mihai Viteazul si Constantin Brancoveanu, pe “Nababul” cu palatele sale din Bucuresti si Busteni, pe Ioan Cantacuzino – fondatorul Scolii Romanesti de Imunologie si Patologie si a metodei folosita pentru eradicarea holerei, un institut ce astazi ii poarta numele.

Am remarcat deasemenea si frumoasele case manastiresti ce inconjoara biserica, case ce sunt ornamentate cu o delicata pictura si care adapostesc cavoul lui Take Ionescu, plecat acum intre cei drepti. Acesta a fost prim-ministru al Romaniei si o persoana marcanta in timpul creerii Romaniei Mari.

Take Ionescu a studiat in Franta, a intrat in PNL-ul Bratienilor, apoi in Conservatorul lui Catargiu si al Nababului, pana isi formeaza partidul Conservator Democrat, a carei sefii o preia. Avocat de origine aromana, nascut in Ploiesti, Dimitrie Ionescu ramane cu prenumele Take, de la Dumitrache, iar numele lui se preia in viata politica cu expresia “takism”- ce facea referire negativa la oportunistii clasei politice.

Take Ionescu, Manastirea Sinaia

Nu pentru reputatia de oportunist il apreciez, ci pentru ca, am inteles ca a sustinut cu tarie miscarile de eliberare ale romanilor din Transilvania, si ca alaturi de Titulescu au fost persoanele cheie ale Conventiei de la Paris care a a avut loc in urma incheierii Primului Razboi Mondial.

Take Ionescu a murit la Napoli in urma consumului de stridii si a fost ingropat la Sinaia in urma dorintei lui.

Marea biserica din complexul manastiresc de la Sinaia se construieste dupa ce bisericuta veche devine neincapatoare.

Aceasta biserica are o infatisare ce inspira eleganta, si e parca inspirata la exterior prin firidele sale pictate, de biserica lui Stefan cel Mare din centrul orasului Iasi, refacuta si ea la ordinele regelui Carol I.

manastirea-sinaia1

A fost pictata la interior de un danez, iar in tabloul votiv Regele Carol este infatisat simbolic cu coroana asezata pe o coloana de piatra stirbita, simbolizand Romania neintregita.

Biserica a fost electrificata la sfarsitul anilor 1800 si devine astfel prima manastirea din Romania dotata cu acesta facilitate.

http://manastireasinaia.ro/

In Sinaia se afla si o alta casa memoriala a marelui nostru compozitor George Enescu, in afara celei din gazduite de spectaculosul Palat Cantacuzino din Bucuresti. Am gasit VILA LUMINIS pe strada Yehudi Menuhin, denumita special dupa numele unui elev de-al lui George Enescu care a devenit faimos in America.

vila-luminis-george-enescu-busteni-21

Dupa ce am strabatut curtea pazita de inaltii brazi si am trecut pe langa statuia maestrului, am calcat pragul muzelui gazduit de vila ridicata in stil neoromanesc. Am fost intampinati ca si la muzeul din Bucuresti de muzica lui, iar o draguta doamna ne-a inmanat ghidurile audio, astfel incat sa aflam povestea fiecarui obiect din casa.

Daca cunosti cat de putin opera si viata lui George Enescu este emotionant sa calci in locurile in care acesta a trait si a creat, si sa vezi frumoasa priveliste pe care o avea din sufragerie sau de pe terasa, patul umil in care a dormit, s.a.m.d.

Am gasit in muzeu obiecte ce au apartinut lui George Enescu si sotiei sale, de la pian pana la obiecte personale, si am admirat o frumoasa colectie de arta romaneasca frumos imbinata cu arta orientala. Am aflat ca pe langa porecla “Jurjac”- data de familie, mai avea una de “Pynx” data de Carmen Sylva– regina Elisabeta a Romaniei.

Pentru mai multe informatii despre George Enescu si despre marea contributie adusa de acesta la faima Natiunii Romane gasiti in articolul despre Casa Memoriala George Enescu din Bucuresti.

Costul biletului este de doar 6 lei. Programul de vizitare este de marti pana duminica de la 10 la 16:30. Lunea e inchis.

http://www.georgeenescu.ro/sectiile-muzeului_doc_25_casa-memoriala-george-enescu-sinaia_pg_0.htm

vila-luminis-george-enescu-busteni-28

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Un alt loc deosebit din Sinaia mi se pare a fi si POIANA STANII de la Stana Regala. Se pare ca aici a existat in trecut o stana, pana la care familia regala venea in drumetii, iar de la aceasta stana s-a preluat mai apoi numele frumoasei poieni. Este un loc in care am ajuns de mai multe ori cu masina si la pas, atat iarna cat si vara. Pe jos se poate ajunge urmand marcajul cu banda albastra, chiar pe poteca regala. Drumul pe POTECA REGALA nu dureaza mai mult de o ora si jumatate dus intors si este pavat pana sus. Este perfect de facut cu copiii, de primavara pana toamna.

Poteca incepe imediat dupa Cabana Schiorilor, unde  puteti lasa masina, si continua apoi pe jos.

Inainte sa ajungeti in Poiana Stanii Regale veti gasi stancile Franz Josef, stanci denumite asa in cinstea vizitei imparatului austro-ungar. Poarta pe ele un basorelief cu imaginea imparatului si a Regelui Carol impreuna cu Regina Elisabeta, cu doua maine ce se saluta simbolizand prietenia si blazoanele celor doua case regale.

Stancile erau folosite uneori de familia regala pentru servirea mesei in aer liber si ofera o super priveliste asupra Sinaiei pana la Crucea de pe Caraiman. Langa ele am gasit si un izvor cu apa rece de munte.

Iarna peisajul din Poiana Stanii Regale este mirific, totul este alb, iar brazii se intrec intre ei in frumusete cu mantalele lor de nea.

drumul pana la Stana REgala

La cabana mi-a placut atmosfera locului de luat masa, cu fotografii ale familiei regale, cu schiuri vechi si cu geamuri mari prin care te poti bucura de sarbatoarea zapezii in timp ce-ti savurezi ceaiul cald sau vinul fiert.

In acest loc de poveste copiii nostri s-au bucurat de sanius sau de colacele de zapada, fara a avea stresul aglomeratiei din statiuni, iar toamna si vara am admirat de la terasa simfonia culorilor si linistea de pace a Carpatilor.

In Sinaia am mai vizitat si cladirea vechiului casino, pentru ca astazi, doar numele CASINO SINAIA mai aminteste de jocurile de noroc ale protipendadei interbelice, o societate ce avea acelasi actionar ca faimosul casino pe care l-am vazut in Monte Carlo. Cladirea pastreaza totusi nobletea acelor timpuri si poate fi vizitata pentru colectiile sale de arta si pentru diversele evenimente culturale organizate aici.

http://www.casino-sinaia.ro/ro/program-vizitare/

Noi am vizitat cazinoul cu ocazia participarii la cununia unor prieteni, atunci cand am vizitat si BISERICA SF. ILIE TESVITEANUL, supranumita Catedrala Bucegilor. Aceasta biserica a fost construita pe timpul lui Carol al II-lea, intre anii 1933-1939, in stil bizantino-romanesc, din piatra cioplita de Moroieni. L-am regasit astfel in pictura murala  pe Carol al II-lea alaturi de Regele Mihai, pe care l-am mai vazut la Catedrala din Timisoara si la biserica lui Mihai Viteazul din Bucuresti.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Am ajuns sa vizitez si Castelul Stirbey din oras, fiind cea mai veche cladire civila din statiune si cea care gazduieste MUZEUL ORASULUI SINAIA.

Muzeul prezinta date despre istoria orasului Sinaia si te intampina la intrare cu o cocheta cafenea si cu o macheta a orasului, amplasata intr-un salon ce reda atmosfera anilor 1900.  Am gasit interesante in acest muzeu o serie de poze din viata Familiei Regale a Romaniei, poze cu fabrica Filippo Dozzi- cea care a realizat celebrul Salam de Sibiu sau cu Nicolae Iorga. Am vizitat si o sala dedicata comunismului si a efectelor acestuia asupra orasului Sinaia, apoi am aflat despre scoala de cercetasi reinfiintata aici si am vazut diplomele castigate de sportivii romani la sporturile de iarna. Am admirat un set de tacamuri si meniuri folosite in faimosul tren Orient Express care oprea si in gara orasului si am apreciat faptul ca acest muzeu promoveaza obiectivele turistice din judet, prezentand totodata si fauna si flora acestuia.

Program de vizitare: miercuri-duminica 10-18, prêt adulti 15 lei, elevi 10 lei.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta. Va rog sa dati share si like pe facebook pentru a ne promova tara la cat mai multe persoane.

PS: Apasati mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si veti ajunge direct la harta google iar de acolo daca apasati butonul “navigare” va va duce direct la destinatia turistica…

20 de gânduri despre „FRUMUSETILE STATIUNII CARE A PRELUAT NUMELE MUNTELUI SINAI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *