Muzeul orasului Sinaia, obiective turistice Romania, Prahova

In SINAIA am ajuns de foarte multe ori pentru a face drumetii, pentru a vizita obiectivele sale turistice si pentru a schia. Aici este Castelul Peles– unul dintre cele mai frumoase castele ale Europei, Manastirea Sinaia- o bijuterie brancoveneasca pictata de faimosul Parvu Mutu, locul vesnic al lui Take Ionescu, vila neoromaneasca a lui George Enescuunul dintre cei mai mari romani, Castelul Stirbey-acum muzeu al orasului, Catedrala Bucegilor, Cazionul Sinaia, micutul muzeu de trenuri din gara, s.a.m.d.

Sinaia este perla Vaii Prahovei, o statiune a carei nume a fost preluat de la Manastirea Sinaia, care la randul ei si-a primit numele de la Muntele Sinai. Acest oras incanta mai mult decat orice alta statiune din Romania, prin arhitectura caselor sale vechi, de inspiratie germanica. 

Intr-un loc de vis din Sinaia a decis regele Carol I, la sfarsitul anilor 1800, sa construiasca CASTELUL PELES– un frumos edificiu inspirat de locurile sale natale, avand destinatie de resedinta de vacanta. Arhitectul principal al castelului a fost un austriac, iar la un moment dat a lucrat la castel si arhitectul Andre Lecomte de Nouy- cel care si-a lasat amprenta si la Curtea de Arges, la Sfantul Nicolae din Iasi, la Manesti sau la Vila Bratienilor. Diferit fata de castelele Sigmarigen si Hohenzollern- care sunt amplasate pe culmi mai inalte si domina toata zona, Castelul Peles a fost amplasat intr-o poienita, retras in linistea padurii. Resedinta regala a ajuns la final sa aibe aspectul unui chalet elvetian, sa fie primul castel in intregime electrificat din Europa, sa aibe un plafon de sticla mobil actionat de un motor, o mare sala de teatru, incalzire centrala, s.a.m.d.

Castelul Peles, Sinaia, Carol I

Citind memoriile lui Carol I am ajuns sa-l cunosc mai bine si sa-l indragesc pe prusacul care, s-a straduit sa devina un roman adevarat, si care a iubit tara asta mai mult decat multi romani. Am aflat din aceasta carte ca zona Vaii Prahovei ii aducea aminte de plaiurile sale natale si de aceea se simtea foarte bine aici. Am vizitat si noi castelele Sigmarigen si Hohenzollern din Germania, unde, pentru ca le-am spus ca suntem din Romania si ca am venit sa vedem unde si-a petrecut tineretea Carol I, am fost lasati sa fotografiem in voie, iar ghidul a oprit grupul pentru noi la fiecare detaliu ce amintea de Carol I si de Romania. Cu drag l-am mentionat pe rege si in alte articole de pe acest site, locuri care aminteau de el, cum sunt: Drobeta Turnu Severin-locul prin care a intrat prima data in tara, Calafat– locul in care a intrat in lupta impotriva turcilor si unde a ctitorit o biserica, Palatul Regal din Bucuresti, Muzeul Satului din Bucuresti, bisericile refacute de acesta si in care i-am regasit pictata imaginea (Mihai Viteazul din Bucuresti, Mitropolia din Targoviste, Biserica Sfantul Nicolae Domnesc din Iasi si Manastirea Sinaia).

Regele Carol I, alaturi de Regina Elisabeta, de Regele Ferdinand I si Regina Maria sunt exemple de “straini” care au ajuns sa iubeasca tara asta mai mult decat unii romani si care au alergat neobositi sa cunoasca fiecare coltisor din ea, fiecare ruina, vestigiu, farama de istorie. Astazi, din pacate, exemplul lor este prea putin copiat de catre romani, si in felul acesta nu ne cunoastem bine tara, nu suntem mandri de ea asa cum ar trebui, nu o iubim asa cum merita…

Castelul Peles, Sinaia

Inca de la sosire, am ramas uimit de terasele decorate cu statui si de privelistea de care se bucura familia regala, iar castelul cu circa 160 de camere si 3 etaje m-a impresionat prin bogatia sa. Pot spune ca este cu mult mai bogat in ornamentatie fata de castelele de la Sigmarigen si Hohenzollern.

La exterior, impresionantele picturi ce impodobesc peretii, inspirate din renascentismul german, m-au pregatit pentru bogatia ornamentatiilor de la interior.

Interiorul Castelului Peles din Sinaia este infrumusetat cu candelabre din cristal de Boemia, ornamentat cu statui, basoreliefuri si picturi deosebite. Castelul are o bogata colectie de arme si surprinde prin pasaje ascunse si prin camerele decorate in stilurile marilor puteri ale lumii: austriac, turcesc, italian, spaniol. Din pacate, la interior fotografiatul nu era permis, asa ca am ramas doar cu amintirile surprinse de retina…

In Castelul Peles din Sinaia s-au tinut importante intruniri politice, printre care memorabila este cea privind decizia neutralitatii Romaniei in Primul Razboi Mondial. Atunci Regele Carol I a respectat decizia majoritara a Consiliului de Coroana de a ramane neutri, chiar daca era doar o decizie consultativa si chiar daca legea ii permitea regelui sa ia el decizia si chiar daca el voia ca Romania sa intre in razboi alaturi de Germania. Asta arata ce lider valoros era Carol I. La fel a facut si Regele Ferdinand I in 1916, atunci cand Consiliul de Coroana a votat intrarea in razboi alaturi de Franta…

In Castelul Peles a incetat din viata Regele Carol I, iar la Pelisor a murit Regina Maria si s-au nascut Carol al Doilea si Regele Mihai I.

Castelul Peles a fost vizitat de personalitati romane, cum sunt: George Enescu si Vasile Alexandri, si l-a gazduit pe Franz Josef -imparatul Austro-Ungariei, pe regele Gustav al Suediei, pe printul Wilhem al Germaniei, pe printul Alexandru al Bulgariei, pe principele mostenitor al Imperiului Otoman si apoi in timpul regimului ceausist pe presedintele american Gerard Ford, pe Jivkov-ul bulgarilor, pe Hoeneker-ul germanilor si pe alte personalitati importante ale lumii.

Castelul Peles, Sinaia, statu

Nationalizat in perioada comunista, Castelul Peles din Sinaia devine apoi muzeu, resedinta de protocol si in prezent este in proprietatea Casei Regale a Romaniei. Aceasta din urma l-a inchiriat Statului Roman pentru a fi unul dintre cele mai frumoase muzee si unul dintre cele mai cautate obiective turistice din “Tara Dacilor”.

Dragul nostru Alexandru Vlahuta, in a sa Romanie Pitoreasca, descria astfel acest obiectiv: “Castelul Peleș” — podoabă uimitoare, de o măreție și de o frumusețe cum nici prin basme nu s-a pomenit. Răzoare de flori îl încunjoară, molcom îi cântă și-i sar împrejur izvoarele, și-i aruncă pietre scumpe, iar soarele, la asfințit, se oprește pe “Piatra Arsă” și lung, și cu drag se uită în vale la minunea asta, și parcă nu se îndură să mai plece”.

Pentru program de vizitare si taxe va rog sa consultati pagina oficiala:  https://peles.ro/

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

In zona Pelisorului – renumitul castel al Reginei Maria, sunt mai multe cladiri, a caror arhitectura te fac sa te intrebi daca esti cu adevarat in Romania, sau daca nu cumva te afli in vreo statiune din Germania sau din Austria.

Daca ajungeti la Peles trebuie sa vizitati neaparat si Pelisorul, a carui amenajare emana spiritul Reginei Maria – cea mai iubita regina a Romaniei. Ca si la Palatul Cotroceni, Regina Maria a tinut sa-si exprime prin simboluri specifice (crucea celtica, crinii si frunzele de ciulini) iubirea pentru originile ei englezesti, iar prin stalpii brancovenesti, acoladele si arta romaneasca, sa-si arate iubirea pentru plaiurile romanesti.

Sinaia, Castelul Pelisor, obiective turistice Romania
APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Un alt obiectiv important din aceasta statiune este BISERICA SINAIA- o constructie istorica, modelata in stil brancovenesc si ctitorita la sfarsitul anilor 1600 de spatarul Mihai Cantacuzino- comandantul de osti al Tarii Romanesti si cel care a ridicat Primul Spital din Bucuresti, Spitalul Coltea, in fata caruia troneaza impresionanta sa statuie realizata de sculptorul Storck.

Numele Bisericii Sinaia a fost dat dupa ce Mihai Cantacuzino a vizitat Muntele Sinai, iar pictura interioara a fost realizata de renumitul pictor de biserici Parvu Mutu– pictorul familiei Cantacuzino, pe care l-am mai intalnit si la Ramnicu Sarat, la Fundenii Doamnei din Bucuresti, la Biserica Coltea, la biserica din Filipestii de Padure.

Tabloul votiv al Manastirii Sinaia ii infatiseaza pe ctitor si pe sotia sa, impreuna cu mai multi copii, 18 la numar, dintre care am aflat ca 12 erau infiati. Alaturi de ctitor sunt si fratii sai mai mari, unul domnitor si altul stolnic -degustator de bucate, o functie infratita cu paharnicul, care era degustatorul de bauturi. Il mai gasim in pictura murala si pe Neagoe Basarab, un strabun din neamul sau, domnitor ce a ctitorit Manastirea Curtea de ArgesManastirea SnagovSchitul Ostrov de pe Valea Oltului, Mitropolia Targovistei.

Ctitorul s-a nascut in familia boiereasca Cantacuzino, o importanta familie cu origini bizantine, cea care a dat domnitori in Moldova si in Tara Romaneasca, pe sotiile lui Dimitrie Cantemir si George Enescu, pe mamele lui Mihai Viteazul si Constantin Brancoveanu, pe “Nababul” cu palatele sale din Bucuresti si Busteni, pe Ioan Cantacuzino – fondatorul Scolii Romanesti de Imunologie si Patologie si a metodei folosita pentru eradicarea holerei, un institut ce astazi ii poarta numele.

Am remarcat deasemenea si frumoasele case manastiresti ce inconjoara Biserica Sinaia, case ce sunt ornamentate cu o delicata pictura si care adapostesc cavoul lui Take Ionescu, plecat acum intre cei drepti. Take Ionescu a fost prim-ministru al Romaniei si o persoana marcanta in timpul crearii Romaniei Mari.

Take Ionescu a studiat in Franta, a intrat in PNL-ul Bratienilor, apoi in Conservatorul lui Catargiu si al Nababului. Isi formeaza apoi partidul Conservator Democrat, a carei sefii o preia. Avocat de origine aromana, nascut in Ploiesti, Dimitrie Ionescu ramane cu prenumele Take, de la Dumitrache, iar numele lui se preia in viata politica cu expresia “takism”- ce facea referire negativa la oportunistii clasei politice.

Take Ionescu, Manastirea Sinaia

Nu pentru reputatia de oportunist il apreciez, ci pentru ca, am inteles ca a sustinut cu tarie miscarile de eliberare ale romanilor din Transilvania, si ca alaturi de Titulescu, au fost persoanele cheie ale Conventiei de la Paris, care a a avut loc in urma incheierii Primului Razboi Mondial.

Take Ionescu a murit la Napoli, in urma consumului de stridii si a fost ingropat la Sinaia in urma dorintei lui.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Marea biserica din complexul manastiresc de la Sinaia a fost construita dupa ce bisericuta veche a devenit neincapatoare. Aceasta biserica are o infatisare eleganta, si prin firidele sale pictate la exterior, parca a fost inspirata de biserica lui Stefan cel Mare din centrul orasului Iasi, refacuta si ea la ordinele regelui Carol I.

manastirea-sinaia1

Biserica Sinaia fost pictata la interior de un danez, iar in tabloul votiv, Regele Carol I este infatisat simbolic cu coroana asezata pe o coloana de piatra stirbita- simbolizand Romania neintregita.

Biserica Sinaia a fost electrificata la sfarsitul anilor 1800 si devine astfel prima manastirea din Romania dotata cu acesta facilitate.

http://manastireasinaia.ro/

In Sinaia se afla o alta casa memoriala ce a apartinut marelui nostru compozitor George Enescu (in afara celei gazduite de spectaculosul Palat Cantacuzino din Bucuresti). Am gasit VILA LUMINIS pe strada Yehudi Menuhin din Sinaia, denumita special dupa numele faimosului elev al lui George Enescu.

vila-luminis-george-enescu-busteni-21

Dupa ce am strabatut curtea pazita de inaltii sai brazi si am trecut pe langa statuia maestrului George Enescu, am calcat pragul muzelui, gazduit de o vila ridicata in stil neoromanesc. Am fost intampinati ca si la Muzeul George Enescu din Bucuresti de muzica maestrului, iar o draguta doamna ne-a inmanat ghidurile audio, astfel incat sa aflam povestea fiecarui obiect din casa.

Daca cunosti cat de putin opera si viata lui George Enescu, este emotionant sa calci in locurile in care acesta a trait si a creat, si sa vezi frumoasa priveliste pe care o avea din sufrageria acestei case, sau de pe terasa ei, patul umil in care a dormit, s.a.m.d.

Am gasit in muzeu obiecte ce au apartinut lui George Enescu si sotiei sale si am admirat o frumoasa colectie de arta romaneasca, frumos imbinata cu arta orientala. Am aflat ca pe langa porecla “Jurjac”- data de familie, mai avea una de “Pynx” – data de Carmen Sylva– regina Elisabeta a Romaniei.

Mai multe informatii despre George Enescu si despre marea contributie adusa de acesta la faima Natiunii Romane, gasiti in articolul despre Casa Memoriala George Enescu din Bucuresti.

Costul biletului este de doar 6 lei. Programul de vizitare este de marti pana duminica, de la 10 la 16:30. Lunea e inchis.

http://www.georgeenescu.ro/sectiile-muzeului_doc_25_casa-memoriala-george-enescu-sinaia_pg_0.htm

vila-luminis-george-enescu-busteni-28
APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Castelul Stirbey din Sinaia este cea mai veche cladire civila din statiune si cea care gazduieste MUZEUL ORASULUI SINAIA.

Acest muzeu prezinta date despre istoria orasului Sinaia si te intampina la intrare cu o cocheta cafenea si cu o macheta a orasului, amplasata intr-un salon ce reda atmosfera anilor 1900. Am gasit in acest muzeu o serie de poze interesante din viata Familiei Regale a Romaniei, poze cu fabrica Filippo Dozzi- unde s-a produs celebrul Salam de Sibiu sau poze cu Nicolae Iorga. Am vizitat in Muzeul Orasului Sinaia si o sala dedicata comunismului si a efectelor acestuia asupra orasului Sinaia, apoi am aflat despre scoala de cercetasi reinfiintata aici si am vazut diplomele castigate de sportivii romani la sporturile de iarna. Am admirat un set de tacamuri si meniuri folosite in faimosul tren Orient Express, care oprea si in gara orasului Sinaia si am apreciat faptul ca acest muzeu promoveaza obiectivele turistice din judet, prezentand totodata si fauna si flora acestuia.

Program de vizitare: miercuri-duminica 10-18, prêt adulti 15 lei, elevi 10 lei.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

In Sinaia am mai vizitat si cladirea vechiului casino, pentru ca astazi, doar numele CASINO SINAIA mai aminteste de jocurile de noroc ale protipendadei interbelice. Casino-ul Sinaia era o societate ce avea acelasi actionar ca faimosul casino pe care l-am vazut in Monte Carlo. Cladirea Cazinoului Sinaia pastreaza totusi nobletea acelor timpuri si poate fi vizitata pentru colectiile sale de arta si pentru diversele evenimente culturale organizate aici.

http://www.casino-sinaia.ro/ro/program-vizitare/

Noi am vizitat Cazinoul Sinaia cu ocazia participarii la cununia unor prieteni, atunci cand am vizitat si BISERICA SF. ILIE TESVITEANUL, supranumita Catedrala Bucegilor. Aceasta biserica a fost construita pe timpul lui Carol al II-lea, intre anii 1933-1939, in stil bizantino-romanesc, din piatra de Moroieni. L-am regasit astfel in pictura murala pe Carol al II-lea, alaturi de Regele Mihai- pe care i-am mai vazut si la Catedrala din Timisoara si la biserica lui Mihai Viteazul din Bucuresti.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Un loc deosebit la care se poate ajunge din Sinaia, este POIANA STANII de la Stana Regala. Se pare ca aici a existat in trecut o stana, pana la care familia regala venea in drumetii, iar de la aceasta stana s-a preluat mai apoi numele frumoasei poieni.

Este un loc in care am ajuns de mai multe ori, la pas sau cu masina, atat iarna cat si vara. Pe jos se poate ajunge si pe drumul forestier, dar si urmand marcajul cu banda albastra, chiar pe poteca regala. Drumul pe POTECA REGALA nu dureaza mai mult de o ora si jumatate dus-intors si este pavat pana sus. Este perfect de facut cu copiii, de primavara pana toamna.

Poteca Regala din Sinaia incepe imediat dupa Cabana Schiorilor, unde  puteti lasa masina si continua apoi pe jos.

Inainte sa ajungeti in Poiana Stanii Regale veti gasi stancile Franz Josef, stanci denumite asa in cinstea vizitei imparatului austro-ungar. Pe o stanca a fost postat un basorelief cu imaginea imparatului, a Regelui Carol I si a Reginei Elisabeta, cu blazoanele celor doua case regale si doua maini ce se saluta- simbolizand prietenia dintre ele.

Stancile Franz Josef erau folosite uneori de familia regala pentru servirea mesei in aer liber, si ofera o super priveliste asupra Sinaiei, pana la Crucea de pe Caraiman. Langa ele se afla si un izvor cu apa rece de munte.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Iarna, peisajul din Poiana Stanii Regale este mirific, totul este alb, iar brazii se intrec intre ei in frumusete, cu mantalele lor de nea.

drumul pana la Stana REgala

La Cabana Poiana Stanii mi-a placut atmosfera locului de luat masa, cu fotografii ale familiei regale, cu schiuri vechi si cu geamuri mari prin care te poti bucura de sarbatoarea zapezii, in timp ce-ti savurezi ceaiul cald sau vinul fiert.

In acest loc de poveste copiii nostri s-au bucurat de sanius sau de colacele de zapada, fara a avea stresul aglomeratiei din statiuni, iar toamna si vara am admirat de la terasa simfonia culorilor si linistea de pace a Carpatilor.

Alt traseu din Sinaia care se poate face cu copiii, este cel de la COTA 1400 pana la COTA 2000. Pana la Cota 1400 puteti ajunge din Sinaia cu telegondola sau cu masina proprie, si apoi incepeti traseul pana la Cota 2000, care este marcat cu dunga rosie, si care se intersecteaza pe alocuri cu frumoasa partie CARP.

De la Cota 1400 pana la Cota 2000 si inapoi o sa faceti in total circa 4 ore. Daca vreti sa fie mai usor, puteti sa urcati cu telegondola pana la Cota 2000 si doar sa coborati in circa o ora si jumatate pana la Cota 1400.

Noi am parcurs acest traseu intr-o zi de toamna tarzie, in luna noiembrie, atunci cand am avut parte din plin de soare si de o zi fara vant puternic. Sus la Cota 2000 am gasit chiar si zone cu zapada si pentru bucuria copiilor am petrecut aici mai mult timp decat planificasem initial. Nu aveam cum sa plecam de aici fara sa facem cel putin un om de zapada si sa ne bulgarim putin.

Nu mai fusesem la Cota 2000 de cativa ani buni, atunci cand am schiat pe Valea Dorului si pe Partia Carp. De atunci au pus telegondole si telescaune noi si au aparut doua noi restaurante/baruri, unul la Cota 1400 si unul la Cota 2000.

Dupa ce s-au saturat copiii de bulgareala, am pornit coborarea spre Cota 1400. Ca sa facem asta, am tinut stanga de la telecabina si am coborat panta pe traseul cu dunga galbena, pana cand ne-am intersectat cu traseu cu dunga rosie si cu partia Carp, pe care am venit pana jos la telecabina de la 1400.

Am fost practic in Muntii Coltii lui Barbes, o arie protejata, cu mai multe trasee usoare si cu panouri prin care turistii sunt informati de cateva reguli minime de mers pe munte.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Din Sinaia se poatea ajunge usor si in zona 7 Izvoare, pe Transbucegi, la Babele, la Platoul Padina, la Cheile ZanoageiCheile Tataru Mare, Pestera Ialomicioarei, ceea ce face ca aceasta destinatie sa fie foarte atractiva.

Sper ca v-a placut articolul meu si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta! Va invit in incheiere sa descoperiti si alte trasee interesante din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

harta obiectivelor turistice ale Romaniei, ce sa vezi, infoturist

Similar Posts

32 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *