FRUMUSETILE STATIUNII CARE A PRELUAT NUMELE MUNTELUI SINAI

Muzeul orasului Sinaia, obiective turistice Romania, Prahova

Perla Vaii Prahovei, SINAIA, nu atrage turistii doar cu partiile sale de schi si cu unul dintre cele mai frumoase castele ale Europei si amintirea Casei Regale care a inaltat Romania, ci si prin Manastirea Sinaia care a dat numele statiunii regale, o bijuterie brancoveneasca pictata de faimosul Parvu Mutu si locul vesnic pentru Take Ionescu, prin vila neoromaneasca a unuia dintre cei mai mari romani, George Enescu, prin Castelul Stirbey, Cazionul Sinaia si prin micul muzeu de trenuri din gara.

Sinaia incanta mai mult decat orice alta statiune din Romania prin arhitectura de inspiratie germanica a caselor sale vechi, prin pitorescul drum pana la Stana Regala si Stancile Franz Josef dar si apropierea de zona 7 Izvoare, Transbucegiul, Babele, Platoul Padina, Cheile Zanoagei, Cheile Tataru Mare, Pestera Ialomicioarei, s.a.m.d.

Daca o sa cititi memoriile lui Carol I o sa vedeti ca zona aceasta ii aducea aminte de plaiurile natale si de aceea se simtea foarte bine aici, iar cu aceasta ocazie o sa-l indragiti mai mult pe prusacul care s-a straduit sa devina un roman adevarat si care a iubit tara asta mai mult decat multi romani.

Castelul Peles, Sinaia, Carol I

La sfarsitul anilor 1800 incepe sa construiasca intr-un loc de vis CASTELUL PELES, un frumos edificiu inspirat de locurile sale natale, cu destinatia de resedinta de vacanta (de vara). Are printre arhitecti si pe Andre Lecomte de Nouy care si-a lasat amprenta si la Curtea de Arges, Sfantul Nicolae din Iasi, Manesti sau vila Bratienilor si ajunge sa-l faca primul castel in intregime electrificat din Europa, cu plafon de sticla mobil actionat de un motor, cu o mare sala de teatru, incalzire centrala, s.a.m.d.

Castelul Peles, Sinaia

Inca de la sosirea la castel ramai uimit de tarasele decorate cu statui si de privelistea de care se bucura familia regala, iar castelul cu circa 160 de camere si 3 etaje te impresioneaza prin bogatia sa.

Impresionantele picturi exterioare ce impodobeau castelul, inspirate din renascentismul german, ne-au pregatit pentru bogatia ornamentatiilor ce au desavarsit interiorul.

Infrumusetat cu  candelabre din cristal de Boemia, ornamentat cu statui, basoreliefuri si picturi deosebite, castelul surprinde prin pasaje ascunse, o bogata colectie de arme si prin camerele decorate in stilurile marilor puteri ale lumii: austriac, turcesc, italian, spaniol. Din pacate la interior fotografiatul nu era permis asa ca am ramas doar cu amintirile surprinse de retina…

Aici s-au tinut importante intruniri politice, printre care memorabila este cea privind decizia neutralitatii in Primul Razboi Mondial. Castelul a fost vizitat de personalitati romane ca George Enescu si Vasile Alexandri si a gazduit pe Franz Josef imparatul Austro-Ungariei, pe regele Gustav al Suediei, printul Wilhem al Germaniei, printul Alexandru al Bulgariei, principele mostenitor al Imperiului Otoman si apoi pe timpul regimului ceausist pe presedintele american Gerard Ford, pe Jivkov-ul bulgarilor, Hoeneker al germanilor dar si pe alte personalitati importante ale lumii.

Castelul Peles, Sinaia, statu

Nationalizat in perioada comunista devine apoi muzeu, resedinta de protocol si in prezent in proprietatea Casei Regale a Romaniei, care l-a inchiriat Statului Roman pentru a fi unul dintre cele mai frumoase muzee si cele mai cautate obiective turistice din Tara Dacilor.

“Castelul Peleș” — podoabă uimitoare, de o măreție și de o frumusețe cum nici prin basme nu s-a pomenit. Răzoare de flori îl încunjoară, molcom îi cântă și-i sar împrejur izvoarele, și-i aruncă
pietre scumpe, iar soarele, la asfințit, se oprește pe “Piatra Arsă” și lung, și cu drag se uită în vale la minunea asta, și parcă nu se îndură să mai plece”. Astfel descria Pelesul dragul nostru Alexandru Vlahuta, in a sa Romanie Pitoreasca.

Pentru program de vizitare si taxe va rog sa consultati pagina oficiala:  https://peles.ro/

 

Zona Pelisorului impresioneaza cel mai mult si nu doar prin renumitul castel al Reginei Maria, ci si prin celelalte cladiri prezente aici, a caror arhitectura te fac sa te intrebi daca esti cu adevarat in Romania sau in vreo statiune din Germania sau Austria.

Trebuie sa vizitati neaparat si Pelisorul, a carei amenajare emana spiritul celei mai iubite regine a Romaniei. Regina Maria a tinut sa-si exprime si aici ca si la Palatul Cotroceni, iubirea pentru originile ei, prin simbolurile crucea celtica, crinii si frunzele de ciulini, dar si pentru plaiurile romanesti, prin stalpii brancovenesti, acoladele si arta romaneasca prezente aici.

Sinaia, Castelul Pelisor, obiective turistice Romania

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Un alt obiectiv important din aceasta statiune este BISERICA SINAIA. A fost ctitorita in stil brancovenesc la sfarsitul anilor 1600 de spatarul Mihai Cantacuzino, comandantul de osti care a ridicat primul spital din Bucuresti si in fata caruia troneaza statuia sa realizata de sculptorul Storck.

Numele i l-a pus dupa ce a vizitat Muntele Sinai iar pictura interioara a fost realizata de renumitul pictor de biserici Parvu Mutu, asa cum a facut-o si la Ramnicu Sarat, la Fundenii Doamnei din Bucuresti si in exterior la Coltea– alte trei frumoase ctitorii ale lui Mihai.

Tabloul votiv ii infatiseaza pe ctitor si pe sotia sa impreuna cu mai multi copii, 18 la numar, dintre care am aflat ca 12 erau infiati. Alaturi sunt si fratii sai mai mari, unul domnitor si altul stolnic (functie infratita cu paharnicul, degustatori de nevoie, unul de bucate si altul de vin). Il mai gasim in pictura si pe Neagoe Basarab, un strabun si domnitor din neamul sau, pe care l-am mai intalnit ca si ctitor la Manastirea Curtea de Arges, Manastirea Snagov si la Schitul Ostrov de pe Valea Oltului.

Ctitorul s-a nascut in importanta familie boiereasca cu origini bizantine Cantacuzino, cea care a dat domnitori in Moldova si Tara Romaneasca, pe sotiile lui Dimitrie Cantemir si George Enescu, pe mamele lui Mihai Viteazul si Constantin Brancoveanu, pe “Nababul” cu palatele sale din Bucuresti si Busteni, pe Ioan Cantacuzino fondatorul Scolii Romanesti de Imunologie si Patologie si a metodei folosita pentru eradicarea holerei, ce-i poarta numele.

Frumoasele case manastiresti ornamentate cu o delicata pictura, adapostesc si cavoul lui Take Ionescu, plecat acum intre cei drepti. Acesta a fost prim-ministru al Romaniei si o persoana marcanta in timpul crearii Romaniei Mari.

A studiat in Franta, intra in PNL-ul Bratienilor, apoi in Conservatorul lui Catargiu si al Nababului pana isi formeaza partidul Conservator Democrat, a carei sefii o preia. Avocat de origine aromana din Ploiesti, Dimitrie Ionescu ramane cu prenumele Take, de la Dumitrache, iar numele lui se preia in viata politica cu expresia “takism”, facand referire negativa la oportunistii clasei politice.

Take Ionescu, Manastirea Sinaia

Nu pentru asta il apreciez, ci pentru ca am inteles ca a sustinut miscarile de eliberare ale romanilor din Transilvania si ca alaturi de Titulescu au fost persoanele cheie ale Conventiei de la Paris care a urmat Primului Razboi Mondial.

A fost ingropat la Sinaia la dorinta lui, dupa ce a murit la Napoli in urma consumului de stridii…

Odata ce micuta biserica Sinaia devine neincapatoare, se construieste marea biserica, ce la sosirea regalitatii pe aceste meleaguri, la sfarsitul anilor 1800, se reface dupa mai multe deteriorari.

manastirea-sinaia1

O infatisare ce inspira eleganta, e parca inspirata la exterior prin firidele sale pictate, de biserica lui Stefan cel Mare din centrul orasului Iasi, refacuta de regele Carol I.

Este pictata la interior de un danez, unde Regele Carol este infatisat simbolic, cu coroana asezata pe o masiva piatra stirbita, ca simbol al Romaniei neintregite.

Electrificata la sfarsitul acelor ani, devine prima manastirea din Romania dotata cu acesta facilitate.

http://manastireasinaia.ro/

Alta casa memoriala a marelui nostru compozitor George Enescu, in afara celei din spectaculosul Palat Cantacuzino din Bucuresti, se afla pe strada denumita special Yehudi Menuhin chiar in Sinaia, la VILA LUMINIS. Am mai avut tentative sa ajung aici dar timpul si programul muzeului mi-au incurcat planurile. Am ajuns in sfarsit la vila neoromaneasca a marelui roman, a carei mare contributie la faima natiunii romane am descris-o pe larg o data cu vizitarea casei memoriale din Bucuresti.

vila-luminis-george-enescu-busteni-21

Daca cunosti cat de putin opera si viata lui George Enescu este emotionant sa calci in locurile in care acesta a trait si creat, sa vezi frumoasa priveliste pe care o avea din sufragerie sau de pe terasa, patul umil in care a dormit, s.a.m.d.

Dupa ce am strabatut curtea pazita de inaltii brazi si am trecut pe langa statuia maestrului, am calcat pragul muzelui unde si aici ne-a intampinat pe fundal muzica lui, iar o draguta doamna ne-a inmanat ghidurile audio, astfel incat sa aflam povestea fiecarui colt si obiect din casa.

Am gasit in muzeu obiecte ce au apartinut lui George Enescu si sotiei sale, de la pian pana la obiecte personale si am admirat o frumoasa colectie de arta romaneasca frumos imbinata cu arta orientala. Am aflat ca pe langa porecla “Jurjac” data de familie mai avea una de “Pynx” data de Carmen Sylva, regina Romaniei.

Costul biletului este de doar 6 lei. Programul de vizitare este de marti pana duminica de la 10 la 16:30. Lunea e inchis.

http://www.georgeenescu.ro/sectiile-muzeului_doc_25_casa-memoriala-george-enescu-sinaia_pg_0.htm

vila-luminis-george-enescu-busteni-28

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

 

Un loc deosebit in Sinaia mi se pare a fi si POIANA STANII de la Stana Regala. Se pare ca aici a existat in trecut o stana, pana la care familia regala venea in drumetii, fapt care a dat mai apoi numele frumoasei poieni. Este un loc in care am ajuns de mai multe ori cu masina si iarna si vara, dar se poate ajunge pana aici la pas, urmarind banda albastra, chiar pe poteca regala.

Drumul pe POTECA REGALA nu dureaza mai mult de o ora si jumatate de mers lejer dus intors si este pavat pana sus. Este perfect de facut  cu copiii, de primavara pana toamna.

Poteca incepe imediat dupa Cabana Schiorilor, unde  puteti lasa masina si continua pe jos.

Inainte sa ajungeti in Poiana Stanii Regale veti gasi Stanca Franz Josef cu o super priveliste asupra Sinaiei pana la Crucea de pe Caraiman, precum si un izvor cu apa rece de munte.

Iarna peisajul de aici este mirific, totul este alb iar brazii se intrec intre ei cu mantalele lor de nea.

drumul pana la Stana REgalaLa cabana mi-a placut atmosfera locului de luat masa, cu fotografii ale familiei regale, cu schiuri vechi si cu geamuri mari prin care te poti bucura de sarbatoarea zapezii, in timp ce-ti savurezi ceaiul cald sau vinul fiert.

Aici copiii s-au bucurat de sanius sau de colacele de zapada, fara a avea stresul aglomeratiei din statiuni, iar toamna si vara am admirat de la terasa, simfonia culorilor si linistea de pace a Carpatilor.

In Sinaia mai poti vizita si casino-ul cu acelasi nume, dar astazi, doar numele CASINO SINAIA mai aminteste de jocurile de noroc ale protipendadei interbelice, nemaiavand nici acelasi actionar ca faimosul casino din Monte Carlo. Pastreaza totusi nobletea acelor timpuri si poate fi vizitat pentru colectiile sale de arta si pentru diversele evenimente culturale.

http://www.casino-sinaia.ro/ro/program-vizitare/

Noi am vizitat cazinoul cu ocazia unei cununii, atunci cand am vizitat si BISERICA SF. ILIE TESVITEANUL, supranumita Catedrala Bucegilor. Aceasta din urma a fost construita pe timpul lui Carol al II-lea intre anii 1933-1939 in stil bizantino-romanesc din piatra cioplita de Moroieni. Pe Carol al II-lea e prima data cand il vad intr-o pictura murala ca si ctitor al unei biserici. Era alaturi de Regele Mihai pe care l-am mai vazut la Catedrala din Timisoara si la biserica lui Mihai Viteazul din Bucuresti.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Am mai vizitat in Sinaia si Castelul Stirbey care gazduieste MUZEUL ORASULUI SINAIA si este cea mai veche cladire civila din statiune.

Daca ai timp la dispozitie si nu cunosti prea multe lucruri despre istoria orasului Sinaia atunci trebuie sa ajungi si aici. Muzeul te intampina de la intrare cu o cocheta cafenea, apoi cu o imensa macheta cu cladirile istorice ale statiunii si cu un salon aristocratic amenajat special pentru a reda atmosfera anilor 1900. Am gasit interesante la acest muzeu o serie de poze din viata Familiei Regale a Romaniei, cu fabrica Filippo Dozzi care a realizat celebrul Salam de Sibiu sau cu Nicolae Iorga, apoi o sala dedicata comunismului si cum a afectat acesta orasul Sinaia, am aflat despre scoala de cercetasi reinfiintata aici, am vazut diplomele castigate de sportivii romani la sporturile de iarna si un set de tacamuri si meniuri folosite in faimosul tren Orient Express. Am apreciat si faptul ca acest muzeu promoveaza obiective turistice din judet si prezinta fauna si flora, lucruri din care cei mici au ce invata.

Program de vizitare: miercuri-duminica 10-18, prêt adulti 15 lei, elevi 10 lei.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta. Va rog sa dati share si like pe facebook pentru a ne promova tara la cat mai multe persoane.

PS: Apasati mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si veti ajunge direct la harta google iar de acolo daca apasati butonul “navigare” va va duce direct la destinatia turistica…

Related Post

17 gânduri despre „FRUMUSETILE STATIUNII CARE A PRELUAT NUMELE MUNTELUI SINAI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

twenty eight + = 30