DE LA SIGHISOARA LA MEDIAS, MOSNA SI ALMA VII

obiective turistice Medias, Sibiu, Romania, Transilvania

Va prezint mai jos o alta destinatie turistica interesanta ce se afla chiar in inima Transilvaniei, un alt traseu pe care-l puteti face din Sighisoara sau Sibiu, in care veti calca pe urmele lui Dracula si ale cavalerilor medievali la Medias si la fortificatiile de la Mosna si Alma Vii.

Sighisoara, Medias, Mosna, Alma Vii, obiective turistice in Transilvania, Romania

Orasul MEDIAS este un oras foarte special pentru mine. Este orasul istoricului Topeltin, al lui Stefan Ludwig Roth si al lui Christian Shesaeus.

Marele umanist sas Stefan Ludwig Roth, nascut la Medias, a participat la revolutia de la 1848 si a militat pentru egalitatea tuturor natiilor din Transilvania, fara vre-o partinire, recunoscand si ca limba romanilor este cea mai vorbita, atunci cand maghiarii voiau sa oficializeze numai limba lor. Revoltator a fost faptul ca, datorita convingerilor sale, maghiarii n-au tinut cont de promisiunea de amnistie a conducatorilor revolutiei si l-au impuscat…

Poetul umanist Christian Schesaeus, ce este inmormantat in biserica din Medias, a scris cartea “Ruinae Panonicae”, unde face referiri la romanii pe care-i considera daci, dar are si trimiteri la celelalte principate romane.

De istoricul Topeltin, care a scris si el despre originile romanilor din Transilvania, am aflat citind “Letopisetul Tarii Moldovei..” al lui Miron Costin, care avea mare stima pentru scriitorul medesan.

Medias (28)

Cand ajungeti aici, trebuie sa vizitati neaparat interiorul Bisericii Sfanta Margareta si sa urcati in turnul ei. Sa vizitati linia zidurilor de fortificatie, turnurile breslelor si Casa Shuller, in care des se tineau expozitii de arta. Puteti sa faceti o oprire chiar si la micutul Muzeu Municipal din Medias, care are mai multe sectii: de etnografie, stiintele naturii si istorie. Este bine sa vizitati orasul vara, atunci cand in piata centrala sunt deschise terasele restaurantelor iar pe langa acestea si Hanul Greweln, ascuns intr-o padure deasa de stejari.

Orasul a fost construit de catre sasi in jurul anilor 1200 pe ruinele castrului roman Media, care, a fost numit probabil asa, datorita pozitionarii sale centrale in Dacia Romana, la fel cum tot pentru pozitia centrala pe harta lumii de atunci, au numit si Marea Mediterana. 

La Medias s-au gasit locuinte, ateliere de prelucrat fierul si diverse obiecte datand probabil din epoca romana, dar si caramizi inscriptionate cu legiunea XIII Gemina, una dintre cele doua mari legiuni stationate in Dacia Romana.

Danga pentru insemnat vite a orasului era reprezentata de o palma cu degetele deschise, lucru care te poate duce cu gandul la un “give me five” medieval, un semn al prieteniei locuitorilor.

Simbolul orasului este turnul inclinat al BISERICII SFANTA MARGARETA. Aceasta a fost construita in jurul anilor 1400 si in turnul ei a fost intemnitat si Vlad Tepes, domnitorul Tarii Romanesti.

Program de vizitare: vara: luni-sambata, orele 10:00-18:00, iarna: cu programare. Date de contact pentru vizitarea bisericii: telefon 0269841 962.

Medias (20)

Devine oras la jumatatea anilor 1300, fiind unul dintre cele mai vechi din Romania, iar la sfarsitul anilor 1400 este mentionata existenta in Medias a unui spital. In oras este ales la sfarsitul anilor 1500 principele Transilvaniei, Andrei Bathory iar fratele sau, Stefan Bathory devine rege al Poloniei si Lituaniei. Incepand cu anii 1800, pe fundamentul vechilor bresle, incep sa functioneze primele fabrici, de pielarie, de postav si textile, salamuri si conserve, vase emailate, sticlarie. Aici s-a produs primul cristal si primele vase emailate romanesti. Inainte de caderea regimului comunist, in raport cu marimea lui, Mediasul cred ca era cel mai industrializat oras din Romania. Va mai amintiti ca pe toate geamurile de la trenuri si pana la Oltcit-uri scria “Medias”? Casa Poporului a fost decorata cu candelabre de cristal de Medias. Piesele popularului joc REMI aveau inscriptionate pe ele denumirea Mediasului iar pe remorcile autocamioanelor scria Automecanica Medias. Salamul de Sibiu se producea la Medias, fiind produs la defunctul Salconserv. Intrerupatoarele aveau si mai au inca, inscriptionate denumirea de “Relee Medias”. Nu in ultimul rand mentionez si exploatarile de gaze iar incepand cu anii 1900 gazduirea sediilor Romgaz si Transgaz, doua mari companii nationale listate la Bursa de Valori, fabricile de textile, de pielarie Karres, singura unitate de maistri militari de aviatie din Romania si podgoriile. Pentru acestea din urma stema orasului e reprezentata de un ciorchine iar in trecut orasul era denumit “tara vinului”, iar vinul auriu produs aici a fost mentionat pana si in cartea lui Bram Stoker, “Dracula”. 

Din pacate, dupa lovitura de stat, Mediasul a intrat in declin, avand probabil cei mai incompetenti primari din Romania. Drumurile nu au mai fost intretinute, cladirile nu au mai fost renovate, fabricile au falimentat si nu s-a mai investit nimic aici, in ciuda existentei Romgazului- una dintre cele mai puternice si valoroase companii din Romania. Iar ca o consecinta, numarul locuitorilor a scazut de la cca 65.000 la aproximativ 50.000 de locuitori….

https://muzeulmedias.wordpress.com/author/muzeulmedias/

http://www.mediasturism.ro/turism-medias/obiective-turistice-medias/biserica-sf-margareta-si-castelul

Medias (23)

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

MOSNA a fost locuita inca din neolitic, pe teritoriul ei gasindu-se obiecte ale culturii Petresti, Cotofeni, monezi romane de argint si obiecte de ceramica din anii 600. Sasii ajung in acest loc pe la 1200 iar in jurul anilor 1400 construiesc aici actuala biserica gotica, pe care o si fortifica.

Date de contact pentru vizitare: Mariana Rempler, telefon 0744624776.

Continuand traseul am ajuns in ALMA VII, unde am gasit o biserica ce dateaza si ea de la sfarsitul anilor 1300 si care a fost fortificata putin mai tarziu. In prezent, zidurile cetatii par cam subrede dar turnurile de aparare s-au pastrat destul de bine. Din cate am inteles o sa fie in curand renovata, lucru pentru care ma bucur foarte mult.

Satul este bine conservat datorita faptului ca nu este amplasat la drumul principal. Aici, un grup de prieteni s-a implicat in ajutorul comunitatii iar fundatia printului Charles al Angliei, se ocupa de promovarea renovarii caselor in mod traditional, de pastrarea autenticitatii si de conservarea valorilor locului. Si aici am fost de mai multe ori si am observat de fiecare data evolutia in renovarea caselor si in aparitia pensiunilor.

Date de contact pentru vizitarea bisericii: Fam. Ghebenei, telefon 0733028279, nr. 185.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Drum bun si distractie placuta!

PS: Apasa mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si vei ajunge direct la harta google iar acolo apasa butonul “navigare” ca sa te duca direct la destinatia turistica…

Related Post