biserica fortificata din Mosna, obiective turistice in Romania

Va prezint mai jos o alta destinatie turistica interesanta, ce se afla chiar in inima Transilvaniei, un alt traseu pe care-l puteti face din Sighisoara sau din Sibiu, si in care veti calca pe urmele lui Dracula si ale cavalerilor medievali la Medias si la fortificatiile de la Mosna si Alma Vii.

Sighisoara, Medias, Mosna, Alma Vii, obiective turistice in Transilvania, Romania

Orasul MEDIAS este un oras foarte special pentru mine. Este orasul in care m-am nascut si orasul istoricului Laurentiu Topeltin, al lui Stephan Ludwig Roth, al lui Christian Shesaeus, a aviatorului George Puflea, a lui Hermann Oberth, a lui Michael Ambrosi si a lui Friedrich Caspari.

Medias (28)

Principalele obiective istorico-turistice ale orasului Medias sunt Biserica Sfanta Margareta si turnul ei, Muzeul Municipal Medias, Turnul Pietrarilor, Casa memoriala Stefan Ludwig Roth si mormantul sau cu obelisc, linia zidurilor de fortificatie, turnurile breslelor, Casa Shuller, Catedrala Ortodoxa, Casa Memoriala Hermann Oberth si Muzeul Gazelor Naturale. Despre toate aceste obiective am scris pe larg AICI.

Orasul Medias a fost construit de catre sasi in jurul anilor 1200 pe ruinele Castrului roman Media, care, a fost numit probabil asa datorita pozitionarii sale centrale in Dacia Romana, la fel cum tot pentru pozitia centrala pe harta lumii de atunci, romanii au numit asa si Marea Mediterana. 

La Medias s-au gasit locuinte, ateliere de prelucrat fierul si diverse obiecte datand din epoca romana, dar si caramizi inscriptionate cu Legiunea XIII Gemina-una dintre cele doua mari legiuni stationate in Dacia Romana.

Danga pentru insemnat vite a Orasului Medias era reprezentata de o palma cu degetele deschise, lucru care te poate duce cu gandul la un „give me five” medieval, un semn al prieteniei locuitorilor.

Medias (20)

Mediasul devine oras la jumatatea anilor 1300, fiind unul dintre cele mai vechi din Romania, iar la sfarsitul anilor 1400 este mentionata existenta in Medias a unui spital. In oras este ales la sfarsitul anilor 1500 principele Transilvaniei, Andrei Bathory, iar fratele sau, Stefan Bathory devine rege al Poloniei si Lituaniei. Incepand cu anii 1800, pe fundamentul vechilor bresle, incep sa functioneze primele fabrici- de pielarie, de postav si textile, salamuri si conserve, vase emailate, sticlarie. Aici s-a produs primul cristal si primele vase emailate romanesti. Inainte de caderea regimului comunist, in raport cu marimea lui, Mediasul cred ca era cel mai industrializat oras din Romania. Va mai amintiti ca pe toate geamurile de la trenuri si pana la Oltcit-uri scria “Medias”? Casa Poporului a fost decorata cu candelabre de cristal de Medias. Piesele popularului joc REMI aveau inscriptionate pe ele denumirea Mediasului, iar pe remorcile autocamioanelor scria Automecanica Medias. Salamul de Sibiu se producea si la Medias, fiind produs la defunctul Salconserv. Intrerupatoarele aveau si mai au inca inscriptionate denumirea de „Relee Medias”. Nu in ultimul rand mentionez si exploatarile de gaze, iar incepand cu anii 1900 gazduirea in Medias a sediilor Romgaz si Transgaz, doua mari companii nationale listate la Bursa de Valori, apoi fabricile de textile, de pielarie -Karres, singura unitate de maistri militari de aviatie din Romania si podgoriile. Pentru acestea din urma stema Orasului Medias e reprezentata de un ciorchine, iar in trecut orasul era denumit “tara vinului”, iar vinul auriu produs aici a fost mentionat pana si in cartea „Dracula” a lui Bram Stoker.  

Din pacate, dupa lovitura de stat, Mediasul a intrat in declin, avand probabil cei mai incompetenti primari din Romania. Drumurile nu au mai fost intretinute, cladirile nu au mai fost renovate, fabricile au falimentat si nu s-a mai investit nimic aici, in ciuda existentei Romgazului- una dintre cele mai puternice si valoroase companii din Romania. Iar ca o consecinta, numarul locuitorilor a scazut de la cca 65.000, la aproximativ 50.000 de locuitori….

https://muzeulmedias.wordpress.com/author/muzeulmedias/

http://www.mediasturism.ro/turism-medias/obiective-turistice-medias/biserica-sf-margareta-si-castelul

Medias (23)
APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

MOSNA a fost locuita inca din neolitic, pe teritoriul ei gasindu-se obiecte ale Culturii Petresti, monezi romane de argint si obiecte de ceramica din anii 600. Sasii ajung in acest loc pe la 1200, iar in jurul anilor 1400 construiesc aici actuala biserica gotica, pe care o si fortifica.

Date de contact pentru vizitare: Mariana Rempler, telefon 0744624776.

La Mosna a fost preot si Stephan  Ludwig Roth, cel ce a scris Istoria Transilvaniei în 3 volume si primul care a introdus în învățământul transilvănean și din tot Imperiul Habzburgic muzica și educația fizică în programa școlară. Marele umanist sas Stefan Ludwig Roth, nascut la Medias, a participat la Revolutia de la 1848 si a militat pentru egalitatea tuturor natiilor din Transilvania, fara vreo partinire, recunoscand si ca limba romanilor este cea mai vorbita, atunci cand maghiarii voiau sa oficializeze numai limba lor. Revoltator a fost faptul ca, datorita convingerilor sale, maghiarii n-au tinut cont de promisiunea de amnistie a conducatorilor revolutiei si l-au arestat la Mosna si apoi l-au împușcat la Cluj

Dupa vizitarea Bisericii fortificate Mosna am continuat traseul si am ajuns in ALMA VII, unde am gasit o biserica ce dateaza si ea de la sfarsitul anilor 1300, si care a fost fortificata putin mai tarziu. In prezent, zidurile bisericii par cam subrede, dar turnurile de aparare s-au pastrat destul de bine. Din cate am inteles o sa fie in curand renovata, lucru pentru care ma bucur foarte mult.

Satul Alma Vii este bine conservat datorita faptului ca nu este amplasat la drumul principal. Aici, un grup de prieteni s-a implicat in ajutorul comunitatii, iar fundatia printului Charles al Angliei, se ocupa de promovarea renovarii caselor in mod traditional, de pastrarea autenticitatii si de conservarea valorilor locului. Si aici am fost de mai multe ori, si am observat de fiecare data evolutia in renovarea caselor si in aparitia pensiunilor.

Date de contact pentru vizitarea bisericii: Fam. Ghebenei, telefon 0733028279, nr. 185.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta!  Va invit in incheiere sa descoperiti pe harta de pe www.taradacilor.ro peste 500 de obiective turistice din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

harta obiectivelor turistice ale Romaniei, ce sa vezi, infoturist

Similar Posts

19 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *