Crama DOMENIUL ARISTITEI a apărut in peisajul viticol in anul 2019, venind astfel sa contribuie la dezvoltarea turismului viticol/oenologic din Romania. Pe langa tururile de vizitare si degustare, Crama Domeniul Aristitei are planuri mari, dorind sa adauge la acest proiect si un mic hotel, precum si o facilitate de Spa in vin.

Domeniul Aristitei se afla in Valea Calugareasca, satul Valea Nicovani, si apartine de podgoria Dealu Mare si de judetul Prahova. Valea Calugareasca este o zona renumita pentru productia de vin din Tara Romaneasca inca din perioada medievala si a preluat numele calugarilor de la manastirea Snagov. Calugareni ii zicea in trecut- la fel ca locul in care Sinan si-a pierdut dintele in batalia cu Mihai Bravul.

Crama Domeniul Aristitei este o crama noua, dotata cu utilaje moderne de vinificatie, si este amplasata chiar langa podgoria sa cu cele 4 hectare de vita de vie. Acest loc este foarte pitoresc, cu vita de vie amplasata pe un delusor si cu trandafiri plantati la marginea randurilor, cu o mini-livada de  migdali batrani si o plantatie de lavanda. Aceasta podgorie i-a apartinut in trecut lui Ion Bujoiu, ministrul economiei din perioada interbelica, iar dupa retrocedare a fost cumparata de Ionita Aristita Adina, notarul din Valea Calugareasca.

Cand am ajuns la Domeniul Aristitei ne-a intampinat cu zambetul pe buze Ana Maria, care ne-a servit cu apa rece si ne-a invitat sa incepem turul cramei. Cum este o crama mica, turul nu a durat mult, si am ajuns imediat in sala de degustare, unde am fost intrebati ce vinuri preferam sa degustam.

Am apreciat ca si la aceasta crama ti se da optiunea sa alegi vinurile pe care doresti sa le degusti, fara sa ai o lista impusa. Crama DOMENIUL ARISTITEI are doua game de vin- Vizionar si Temerar, iar vinurile sale sunt create de oenologul Cristian Tudor, fost inginer horticol la Crama Rovit din Valea Calugareasca. In aceasta sala de degustare am remarcat deasupra semineului un tablou realizat de Stefan Pelmus, un pictor din Valea Călugărească, iar pe peretii alaturati doua picturi mai mici, realizate chiar de oenologul cramei.

Dupa ce am ales lista de vinuri ne-am hotarat sa facem degustarea afara, sub soarele prietenos de toamna. In curtea Domeniului Aristitei sunt amplasate mai multe butoaie de vin si cateva mese, locuri la care se pot face degustari si pentru grupuri mai mici, dar si pentru cele mai mari.

Am inceput degustarea cu vinurile albe. Mai intai un Sauvignon Blanc, apoi un cupaj de vinuri albe realizat din Sauvignon Blanc, Chardonnay, Feteasca Alba si Muscat Ottonel, iar in final un Chardonnay rezerva, baricat 6 luni in baricuri de stejar romanesc.

Vinurile au fost acompaniate cu o lipie pe vatra facuta la o brutarie din Valea Calugareasca si stropita cu ulei de masline din belsug, cu masline negre si branzeturi asezate frumos pe o vita de vie.

Inainte sa trecem la vinurile rosii Ana Maria ne-a sugerat sa incercam totusi si vinul roze, chiar daca nu era in pachetul de degustare, si a fost o recomandare foarte buna. Este un vin bine echilibrat, proaspat, floral, realizat din Feteasca Neagra, un vin ce a fost medaliat cu argint la Vinarium. Ne-a placut si sticla in care a fost imbuteliat acest roze, o sticla ce avea la baza un model ce  ne-a dus cu gandul la un fagure, o piramida sau la taietura unei pietre pretioase.

Cum suntem in Dealu Mare, o podgorie renumita in special pentru vinurile rosii, si Domeniul Aristitei sta foarte bine la aceasta categorie, vinurile rosii fiind cele mai premiate dintre vinurile acestei crame. Am inceput degustarea cu o minunata Feteasca Neagra, baricata timp de 12 luni in butoaie de stejar, apoi am trecut la un Merlot medaliat cu aur la vinul.ro, si acesta fiind baricat timp de 12 luni in butoaie de stejar, iar in final am degustat un cupaj de Cabernet Franc cu Cabernet Sauvignon, baricat timp de 14 luni in butoaie de stejar.

Logo-ul cramei este reprezentat de litera A frumos stilizata- de la prenumele Aristita, iar etichetele de vinuri poarta la propriu amprenta oenologului. Pentru tururi de crama și rezervări va rog sa consultati site-ul www.domeniularistitei.ro

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Crama Domeniul Aristitei se afla la 79 de km de Bucuresti, iar de aici mai puteti vizita Crama Muzeu 1777, Tabara de sculptura de la Naeni si Crucea Megalitica a ManafuluiBiserica Dintr-o Piatra si mormantul tracic alaturat, Conacul Bellu, Tabara de sculptura de la CiolanuBiserica-Cetate BraduManastirea ApostolacheManastirea VarbilaVulcanii Noroiosi, obiectivele turistice din Buzau si obiectivele turistice din Ploiesti. Pasiunea pentru vin m-a facut sa adaug traseelor mele si vizite la o serie de crame, presarate peste tot printre colinele zonei Dealu Mare, o zona viticola cu cea mai mare concentratie de crame, care produce cele mai premiate vinuri din Romania. Prin vizitarea cramelor, am aflat povestea frumoasa a vinurilor si complexitatea producerii lor, iar astfel le-am descoperit adevarata valoare și le-am apreciat mai mult. Zona viticola Dealu Mare este pozitionata pe Paralela 45, la fel ca si renumitele zone viticole Bordeaux si Toscana. Aici este “Drumul Vinului” si afli asta de la multimea de indicatoare puse peste tot in zona.

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta!  Va invit in incheiere sa descoperiti si alte trasee interesante pe harta de pe taradacilor.ro: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *