ISTORIE, ARTA SI RELAXARE, PRINTR-O PLIMBARE IN PARCUL CISMIGIU

Parcul Cismigiu, obiective turistice Bucuresti, Romania

PARCUL CISMIGIU asezat in centrul orasului, nu departe de vestita Calea Victoriei, este cea mai veche gradina publica din Bucuresti. Am vizitat-o de nenumarate ori incepand cu anii studentiei, apoi de fiecare data cand cineva venea in vizita la noi in Bucuresti, cu copilul in parcurile dedicate lor, sau in plimbari cu barca in verile calduroase si la patinoar iarna cu prietenii.

Parcul Cismigiu, obiective turistice Bucuresti, Romania

Parcul Cismigiu, obiective turistice Bucuresti, Romania

Pe langa frumusetea parcului data de amenajare si de vechimea arborilor prezenti aici am apreciat si valoarea sculpturilor expuse. Am intalnit in parc opere realizate de Oscar Han, Ion Jalea, Spathe, Baraschi, Milita Patrascu, Cornel Medrea, Mihai Onofrei, sculpturi a caror prezenta pot cultiva vizitatorul atent.

Am admirat astfel MONUMENTUL SOLDATULUI FRANCEZ, realizat de marele Ion Jalea din marmura de Cararra, o sculptura inaugurata in anii ‘20 ce aminteste de moartea francezilor pe meleagurile patriei noastre in Primul Razboi Mondial.

M-am oprit si la monumentul “IZVORUL SISSI STEFANIDI”, realizat de sculptorul Ion Dimitriu Barlad, un elev de-al lui Paciurea, ale carui opere le-am mai vazut prin tara. Este un monument fantana, ce reprezinta o mama ce toarna apa dintr-un ulcior si a fost amplasat aici tot in anii ’20, pe terenul donat de familia Stefanidi, cea care a comandat aceasta opera in onoarea fiicei lor care a murit.

Prin statuia “Semanatorul de idei” realizata de sculptorul Gheorghe Horvath, am aflat acum despre Gheorghe Panu, om politic si ziarist roman. Iar prin bustul Maicii Smara, realizat de sculptorul Mihai Onofrei, am aflat despre Smaranda Gheorghiu, scriitoare de carti pentru copii, considerata “educatoare a poporului”. Bustul lui Traian Demetrescu realizat de sculptorul Filip Marin, m-a facut sa aflu ca acest poet l-a promovat pe George Bacovia. Sculptorul Oscar Spathe, cel care a realizat la Bucsani statuia lui Ioan Dalles, a realizat si statuia lui Elena Pherekyde, despre care am aflat ca a facut parte din familia Marghiloman si ca a fost presedinta Societatii de binefacere „Obolul”, aici fiind reprezentata ajutand o mama cu copil.

Puteti iesi din parc si in Piata Walter Maracineanu, unde am ajus cu alta ocazie pentru a admira statuia “Avantul Tarii”, o statuie realizata in anii ’20 in cinstea Celui De-al Doilea Raboi Balcanic, asezata acum in fata fostului Minister de Razboi, iar daca vreti, puteti traversa strada si pana la apropiata Biserica Kretzulescu.

In Parcul Cismigiu am gasit si o stema a familiei Studza, pe care am intalnit-o la faimosul lor castel vizitat langa Iasi si un monument al eroilor americani ridicat in ani 99 in memoria americanilor care si-au pierdut viata pe acest teritoriu, in timpul Celui De-al Doilea Razboi Mondial.

In RONDUL ROMAN sau Rotonda Scriitorilor am gasit bustul lui Nicolae Balcescu, realizat de sculptorul Constantin Baraschi, pe care l-an intalnit la Campulung, bustul lui I.L Caragiale realizat de sculptorul Oscar Spathe, bustul lui Mihai Eminescu realizat de sculptorul Ion Jalea, bustul lui B.P Hasdeu realizat de sculptorul Mihai Onofrei, bustul lui St. O Iosif realizat de sculptorul Cornel Medrea, bustul lui Titu Maiorescu realizat de sculptorul Ion Dimitriu Barlad, bustul lui Alexandru Odobescu realizat de sculptorul Milita Patrascu, bustul lui Alexandru Vlahuta, realizat de sculptorul Oscar Han si bustul lui Duiliu Zamfirescu, realizat de sculptorul Alexandru Calinescu.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Daca veniti cu copii, acestia vor fi atrasi cu siguranta de gradina cu lebede, broaste testoase, rate mandarin,  pauni si vor fi incantati de plimbarile cu barca si joaca la locurile special amenajate pentru ei.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Gradina Cismigiu s-a infiintat pe timpul domnitorului Gheorghe Bibescu, in anul dinaintea Revolutiei de la 1848 si a preluat numele de la o cismea ce exista aici.

http://www.cismigiuparc.ro/index.php

Mergand spre PALATUL KRETZULESCU, realizat de arhitectul Petre Antonescu, am gasit si locul „La Cetate”, unde se afla ruinele unei manastiri.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

La iesirea din apropierea Palatului Kretzulescu va recomand sa iesiti daca vreti, ca sa vizitati si BISERICA SCHITUL MAGUREANU, o biserica ce a fost ridicata in anii 1880 pe locul unei alteia mai vechi ctitorita de Mihai Cantacuzino Magureanu si pictata foarte frumos de Gheorghe Ioanid, un elev de-al lui Gheorghe Tattarescu.

http://www.schitulmagureanu.ro/metoc-al-manastirii-sarindar/

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Am coborat apoi pe strada Schitul Magureanu spre Bulevardul Regina Elisabeta si am gasit Liceul Gheorghe Lazar, ce poarta numele ardeleanului inmormantat la Avrig.

Mai jos, Facultatea de Drept, imbogatita cu sculpturile faimosilor juristi din Antichitate ale lui Ion Jalea si proiectata de  Petre Antonescu, cel care este si autorul cladirii Primariei de pe acelasi bulevard, care a mai proiectat in Bucuresti Arcul de Triumf, Institutul de Istorie “Nicolae Iorga”, PALATUL BANCII MARMOROSH BLANK, decorat la interior de Cecilia Storck, iar in tara Cazinoul din Sinaia, construit dupa cel din Monte Carlo, Cazinoul din ConstantaPalatul de Justitie din BuzauVila Florica a Bratienilor de langa Pitesti, Palatul Primariei din Craiova, etc.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Intre Primarie si sediul Bancii Marmorosh Blank am gasit faimosul HOTEL CISMIGIU SI BERARIA GAMBRINUS, care se pare ca nu e faimoasa berarie a lui I.L Caragiale, apoi, pe unul dintre cele mai vechi hoteluri ale Bucurestiului, GRAND HOTEL DU BOULEVARD, ridicat in anii 1800 de arhitectul Universitatii Alexandru Orascu, un hotel care a gazduit comandamentul trupelor germane in timpul Celui De-al Doilea Razboi Mondial si un minister in anii comunismului.

 

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de relaxare si de cunoastere!

PS: Apasa mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si vei ajunge direct la harta google iar acolo apasa butonul „navigare” ca sa te duca direct la destinatia turistica…Parcul Cismigiu, obiective turistice Bucuresti, Romania

Related Post

2 gânduri despre „ISTORIE, ARTA SI RELAXARE, PRINTR-O PLIMBARE IN PARCUL CISMIGIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ninety two − = 90