FOCSANI SI ALTE CATEVA OBIECTIVE TURISTICE EMOTIONANTE DIN TARA VRANCEI

Daca esti genul de persoana curioasa, dornica sa afle lucruri noi despre tara sa, si care vezi mereu partea plina a paharului, atunci ideea petrecerii unui city break la Focsani o sa ti se para interesanta. Nu trebuie neaparat sa pleci in afara tarii pentru concediu. Poti sa ai parte si in Romania de zile frumoase si de relaxare, sa gasesti o cazare eleganta si sa descoperi monumente istorice sau naturale interesante.

Orasul Focsani are o serie de obiective turistice interesante si un numar mare de cladiri istorice protejate la nivel national. In centrul orasului FOCSANI  am gasit vechea BISERICA SFANTUL IOAN, ctitorita la mijlocul anilor 1600 de domnitorul Tarii Romanesti, Grigore I Ghica. O biserica in care s-a oficiat si nunta domnitorului muntean Gheorghe Bibescu avandu-l ca nas pe Mihail Sturza, domnul Moldovei. Langa ea o sa remarcati Obeliscul Unirii, un monument situat pe granita Moldovei cu Tara Romaneasca. Acesta poarta la baza sa sculpturi in piatra realizate sub coordonarea marelui nostru sculptor Ion Jalea, reprezentand Unirea Principatelor Romane sub Alexandru I. Cuza.

Am remarcat arhitectura interesanta a cladirilor: Teatrul Gheorghe Pastia, fostul Palat Administrativ- astazi Cladirea Prefecturii cu un frumos acoperis realizat dupa cele ale manastirilor din Suceava, Ateneul Popular, Mausoleul Eroilor, etc.

Zona ce  gazduieste “maternitatea cutremurelor” a fost locuita inca din neolitic, apoi de daci si de moldovenii din familia Focsa care au dat si numele orasului.

Focsaniul s-a nascut din unirea celor doua orase de granita din principatele romane care erau despartite de Milcov, Focsanii Moldoveni si Focsanii Munteni si a dat tarii cateva personalitati de mare valoare.

Aici s-a nascut marele nostru pictor Gheorge Tattarescu, fondator impreuna cu Aman a Scolii de Arte Frumoase din Bucuresti, participant la revolutia de la 1848, pictor pe care “l-am intalnit” la Manastirea Ghighiu langa Ploiesti, la capela Palatului Stirbey de la Buftea, la Biserica Coltea din Bucuresti, la Biserica Negru Voda din Campulung, s.a.m.d. Cel care a creat frumoase picturi printre care amintesc, “Unirea Principatelor”, “Renasterea Romaniei”, “Romania Moderna”, portretul lui Balcescu.

Marele arhitect roman Ion Mincu, promotorul stilului neoromanesc s-a nascut tot la Focsani,iar alti oameni de valoare ca Anghel Saligny si Duliu Zamfirescu, au petrecut aici o buna parte din viata lor.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Din Focsani, epicentrul seismic si viticol al tarii noastre, va recomand sa faceti un tur emotionant al mausoleelor interbelice inchinate eroilor neamului.

MAUSOLEUL MARASESTI este probabil cel mai important mausoleu din Romania si un obiectiv emotionant care ar trebui vizitat de fiecare roman. Ridicat pe locurile victorioase ale Armatei Romane din Primul Razboi Mondial,este un loc care te indeamna la reculegere in memoria sacrificiilor facute,dar si la o contemplare asupra istoriei si poate chiar a firii umane si a cauzelor care provoaca astfel de pierderi…

Mausoleul de la Marasesti (1)

Pana sa ajungi la mausoleu esti condus pe aleea lunga de busturile unor personalitati si eroi ai tarii: Ecaterina Teodorescu, Maresalul Alexandru Averescu, Generalul Ion Dragalina, Constantin Cristescu, Eremia Grigorescu si chiar de Generalul francez Henry Berthelot (sau Burtalau cum am inteles de la Djuvara ca-i ziceau romanii).

Aici sunt ingropati mii de soldati cazuti victorios pe locul acestei batalii, alaturi de comandantul lor Eremia Grigorescu,dar si de fetita erou Mariuca Zaharia lovita si ea de glont inamic in timp ce furniza informatii Armatei Romane din nucul casei sale…Iar cu aceasta ocazie mi-am intalnit eroii din filmele, cartile si povestile copilariei…

Mausoleul de la Marasesti (8)

Mausoleul a fost inceput in anul 1924 si inaugurat in 1938, fiind o constructie de dimensiuni considerabile placata cu un frumos basorielief ce a fost sculptat de renumitii nostrii sculptori Ion Jalea si Cornel Mendrea.

Mausoleul de la Marasesti (97)

In cadrul mausoleului este organizat si un muzeu interesant, asa ca cei curiosi pot petrece mai mult de o ora aici. Program zilnic: 9-17.

Din pacate nu am vazut prea multi vizitatori si atunci nu am putut decat sa ma gandesc ca vorbele generalului Eremia Grigorescu catre soldatii sai “Pe aici nu se trece” au fost intelese gresit de contemporanii mei romani…

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Am trecut si pe la SOVEJA ca sa ne incarcam plamanii cu cel mai oxigenat aer din Romania. Aici, am facut o scurta plimbare prin fosta statiune comunista, astazi aflata in paragina, asa cum stiam chiar de la inceput, apoi, am vizitat Mausoleul Eroilor si Manastirea Soveja. Aceasta manastire era importanta pentru mine pentru ca e cea construita la schimb de domnul Tarii Romanesti, Matei Basarab, despre care am vorbit in articolul ce descrie obiectivele din orasul Targoviste.

Inca de la intrare am vazut in turnul portii chipul lui Matei Basarab si cum am intrat in curte, am vazut in fata manastirii piatra funerara a geografului roman Simion Mehedinti si vechile chilii unde revolutionarul pasoptist Alecu Russo a fost exilat, timp in care a descoperit si cules balada popular Miorita, publicata mai apoi de Vasile Alecsandri.

Infoturism, Focsani (20) Infoturism, Focsani (19) Infoturism, Focsani (21) Infoturism, Focsani (22)

De la Focsani se pot vizita Cheile Tisitei si Cascada Putna, orasul Onesti si salina Targu Ocna, Ramnicu Sarat si palatul brancovenesc pe care-l gazduieste.

Un alt traseu se poate face si la Mausoleul de la Marasti unde este ingropat Maresalul Alexandru Averescu,dar la care nu am reusit sa ajung inca. Am incercat, mai incerc…

Va invit in incheiere sa descoperiti si alte trasee poate mai putin cunoscute pe harta de pe taradacilor.ro: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

harta obiectivelor turistice ale Romaniei, ce sa vezi, infoturist