obiective turistice Buzau, Romania

Ne-am oprit de mai multe ori in Orasul BUZAU, atunci cand am vizitat multimea de obiective turistice ale judetului. Cele mai importante obiective turistice ale Orasului Buzau sunt Conacul Marghiloman si MUZEUL JUDETEAN BUZAU.

CONACUL MARGHILOMAN sau VILA ALBATROS se afla in parcul Marghiloman- in trecut curtea domeniului Marghiloman.

Vila Albatros se poate vizita in prezent, dar nu este organizata ca si muzeu, ci ca si centru cultural, cu spatii pentru expozitii, vernisaje, lansari de carte, cercuri de sculptura, pictura, s.a.m.d. In weekend, paznicul va poate conduce prin salile conacului, fara cost. Il gasiti la intrarea din stanga a Conacului Marghiloman – acolo unde se afla anexele slujitorilor, acum in ruina.

Voiam sa vad Vila Albatros– un nume dat dupa unul dintre caii de curse ai ministrului Marghiloman, pentru importanta omului politic. Acesta facea parte din partidul lui Take Ionescu, care, alaturi de Constantin Stere- pe care l-am vizitat langa Ploiesti, au contribuit la unirea Basarabiei cu Romania. Este inmormantat la Cimitirul Bellu din Bucuresti, unde are o capela impunatoare.

Guvernul Marghiloman a anulat intelegerile din Pacea de la Buftea, datorita nepromulgarii tratatului de catre Regele Ferdinand I si astfel s-a ajuns intr-un final la Marea Unire de la 1918.

Dupa ce am vizitat Vila Albatros, am facut si o placuta plimbare in jurul lacului de pe fostul domeniu Marghiloman. As fi vrut sa gasesc la acest obiectiv istoric, mai multe atractii sau chiar sa servesc o marghilomana- cafeaua facuta cu vinars, ce poarta numele lui Alexandru Marghiloman.

La MUZEUL JUDETEAN BUZAU am descoperit multe lucruri interesante. In primul rand m-a impresionat in acest muzeu povestea celor 497 perechi de opinci ale globe-trotterul roman Dumitru Dan, care a facut in 1910 inconjurul lumii pe jos si care a castigat la Paris medalia de aur. Am vazut la Muzeul Judetean Buzau o serie de poze cu aventurile romanului, dar si articole din luma intreaga care laudau performanta conationalului.

L-am “intalnit” in acest muzeu si pe crestinul Sava Gotul- inecat in raul Buzau si am vazut o zvastica gotica marcata pe o fusaiola. Mi-au ramas in minte caramizile cu mesaje chirilice care se puneau la capul preotilor morti, asa cum am mai vazut la Casa Parohiala din Campina, un pieptene de os cu model de cerc- simbol care s-a pastrat 1000 de ani mai tarziu in ornamentatiile altor podoabe gasite tot aici, castrul roman de langa Pietroasele din afara Daciei- unde soldatii au fost ingropati neobisnuit cu arme, celebra Closca cu Puii de Aur- cel mai mare tezaur al Europei, precum si o serie de picturi si sculpturi clasice si moderniste si o colectie imensa de telefoane.

Adresa: Strada Aleea Castanilor. Program de vizitare: marti-duminica 10-18, luni inchis.

http://www.muzeubuzau.ro/contact

Orasul Buzau a preluat numele raului pe ale carui maluri a crescut si a fost un important targ in perioada medievala a Tarii Romanesti. In Buzau au trait si I.l Caragiale- intalnit in Ploiesti si in fostul sat Haimanale si George Emil Palade- laureatul premiului nobel intalnit si in Iasi. Orasul Buzau are o serie de cladiri cu arhitectura interesanta, printre care am remarcat cladirea Palatului Comunal.

Buzaul este foarte bogat in obiective turistice, avnd lacuri pline de mister,multi salbatici, mistice schituri rupestre, frumoase tabere de sculpturavulcani noroiosi, crame viticole, focuri vii si munti de sare. In zona Buzaului am vizitat Babele de la Ulmet si Biserica cetate Bradu, schiturile rupestre de la Bozioru, tabara de sculptura de la Naieni, Crama LacertA, Crama Domeniile Sahateni, Crama Serve, Crama de Piatra, sau Crama Gramofon, Casa cu Blazoane din Chiojdu, Muzeul Chihlimbarului, Cascada Pruncea, Lacul Vulturilor si Muntii Siriu, s.a.m.d.

Va invit in incheiere sa descoperiti si alte trasee interesante din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

Similar Posts

6 Comments

  1. Este o cladire cu arhitectura arabeasca- orientala, construita in anii 1912-1913, avand influente si din arhitectura platelor bizantine- gotice aduse din Orientul Apropiat. Cladirea este trasata in patru aripi, ce se intretes in jurul unei curti interioare.

    Vizitand Buzau am remarcat arhitectura mai veche a casei, hanurilor cu fatada exotica usor inclinata, basmaua, si a mai multor alte obiective turistice interesante. Orasul invita la explorare si la descoperirea unor mici istorii peste tot!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *