Traseul propus mai jos atinge obiective turistice frumoase, ce se afla in jurul Ploiestiului. Conacul Pana Filipescu, Manastirea Varbila si Manastirea Ghighiu sunt monumente istorice importante ce pot fi vizitate in orice anotimp si sunt usor accesibile din Bucuresti. La aceste obiective se poate adauga si o degustare de vinuri la cramele din zona Dealu Mare sau un pranz la unul dintre restaurantele Ploiestiului, si astfel puteti bifa o zi implinita.
Daca aveti mai mult timp la dispozitie, puteti adauga la traseu si una dintre bisericile Balteni, Pissiota, Snagov, Manastirea Turnu din Targsorul Vechi si troita lui Nicolae Iorga, unele dintre obiectivele Ploiestiului, ale orasului Targoviste sau ale zonei viticole Urlati.
CONACUL PANA FILIPESCU DIN FILIPESTII TARG a fost construit la mijlocul anilor 1600 de Pana Filipescu- mare boier si conducator al Divanului Domnesc.
Acesta s-a inrudit cu faimoasa familie a boierilor Cantacuzino, prin casatoria cu Marica- fiica postelnicului Constantin Cantacuzino, care avea la mica distanta un palat (astazi in ruina). Postelnicul si-a construit palatul pe noul drum spre Valea Prahovei, ce lega Tara Romaneasca de Transilvania.
Constructia m-a impresionat in primul rand prin logia de la intrare, dar si cu privelistea pe care o are asupra iazurilor din zona. Seamana mult cu conacele brancovenesti de la Ramnicu Sarat, Potlogi sau Mogosoaia, dar nu se bucura de bogatia lor ornamentala.
Am mai trecut pe la acest conac si am constatat ca l-au renovat foarte frumos si urma sa fie inclus in circuitul turistic. Update: Au reusit acest lucru in 2016 si acum sunt expuse aici piese de mobilier sculptat cu motive traditionale romanesti, documente vechi apartinand familiei Cantacuzino, tablouri cu portretele acestora- intre care l-am remarcat pe cel al lui Mihai Cantacuzino realizat de Theodor Aman si pe cel al Nababului pictat de Costin Petrescu.
Impresionant este si beciul care se intinde sub toata suprafata conacului, si in care sunt expuse ca intr-un mic muzeu diverse obiecte ceramice gasite in acest loc: pisanii, cruci si pietre vechi de mormant, unelte agricole si porturi populare traditionale.
In curte sunt mai multe statui ale familiei Cantacuzino, pe care am intalnit-o in multe colturi ale Tarii Romanesti: in Bucuresti si Busteni la palatul Nababului, in Sinaia, in Ramnicu Sarat, in Filipestii de Padure si Magureni, la Casa cu blazoane, s.a.m.d.
Am gasit la Conacul Pana Filipescu si statuia lui Mihai Viteazul care se inrudea dupa mama cu familia Cantacuzinilor, dar nu am gasit in schimb o statuie a lui Constantin Brancoveanu- faimosul „altin bey” care si el se inrudea cu aceasta familie dupa mama si care a avut parca o legatura mult mai puternica cu acestia.
In trecut, in jurul anilor ’70, conacul a mai trecut printr-o renovare, dupa ce a “gazduit” saci de cartofi- atunci cand functiona ca si C.A.P, dar a fost o renovare care nu a tinut prea mult…Consiliul Judetean Prahova a reusit sa renoveze conacul pe fonduri europene- un exemplu pe care ar trebui sa-l urmeze toate autoritatile locale pentru reabilitarea de urgenta a obiectivelor noastre istorice.
Am descoperit cu aceasta ocazie si ca acest muzeu organizeaza un traseu turistic pe urmele Cantacuzinilor, o idee pe care o salut. Asemenea idei le-am expus si eu in alte articole, cand ma intrebam cu mahnire de ce nu avem in Romania trasee turistice cu temele: „pe urmele lui Dracula„, „descopera-i pe Tudor Vladimirescu, Brancusi, Mihai Viteazul, Constantin Brancoveanu s.a.m.d.
Impresionanta este si vasta cultura istorica a muzeografului, un tanar absolvent de istorie si arheologie, care-ti raspunde cu cea mai mare placere la toate intrebarile. O persoana dedicata asa cum ar trebui sa fie toti muzeografii si cum am mai intalnit doar la Muzeul Aman si la Muzeul de Arta Apuseana Minovici.
Program de vizitare: luni inchis, marti-duminica 9-17, tarif 8 lei., Telefon: 0244 389 480
MANASTIREA GHIGHIU mi-a atras atentia in primul rand pentru ca a fost pictata de Gheorghe Tattarescu.
S-a ridicat in jurul anilor 1800 si a avut o istorie foarte zbuciumata, gazduind in spatiile adiacente bolnavi de holera, fiind transformata apoi de catre de nemti in Primul Razboi Mondial in fabrica de conserve, trecand prin mai multe incendii si fiind bombardata in Cel De-al Doilea Razboi Mondial.
Update: am incercat in octombrie 2017 sa mai fac cateva poze la interior, dar am gasit biserica in renovare. Asa ca va recomand sa mai asteptati putin pana sa o vedeti in toata frumusetea ei.
Cand am ajuns la MANASTIREA VARBILA parca am intrat in alt decor.
Am gasit un complex frumos renovat, cu un podet rustic care facea legatura spre turnul clopotnita de la intrare. Acesta constructie semana arhitectural cu cea de la Conacul Bellu din Urlati, avand aceleasi forme tipice acestui areal, forme pe care le-am mai intalnit si la Casa de Targovet din Ploiesti, la Conacul lui Iorga din Valenii de Munte si la Biserica Bucur din Bucuresti.
Ansamblul a fost construit in jurul anilor 1500 si a fost renovat in jurul anilor 1800, iar pentru frumusetea lui a intrat in anul 1901 in “Albumul General al Romaniei”, iar in 1938 in “Enciclopedia Romaniei”.
Am vizitat de doua ori aceasta manastire si de fiecare data am mai descoperit cate ceva nou. Conform vechii pisanii, pe care o gasiti in muzeul de la subsolul casei parohiale, prima biserica a fost ridicata de doi boieri frati- Dragomir Mare Spatar si Toma Banul. Aproximativ 30 de ani mai tarziu, Radu Paisie- domnitorul Tarii Romanesti, care este pictat la intrarea in biserica, este mentionat si el ca si ctitor al acestei biserici, probabil refacute.
Se pare ca Mihai Viteazul s-a rugat la aceasta manastire inaintea unui razboi cu polonezii si din acest motiv curtea manastirii pastreaza o statuie a bravului voievod.
Biserica este foarte speciala si pentru pridvorul acoperit de la intrare- pridvor in care va recomand sa va urcati pentru a admira de sus imprejurimile.
In muzeul bisericii puteti vedea mobilier sculptat cu imaginea lui Mihai Viteazul, vechi pietre funerare si pisanii, tablouri si odoare bisericesti, s.a.m.d.
Intrarea gratuita. Program de vizitare: luni-vineri 10-18, sambata-duminica 9-18. Pauza de masa 12-13. Muzeograf Popa Mariana 0721002825
APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII
Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta! Va invit in incheiere sa descoperiti pe harta de pe www.taradacilor.ro peste 500 de obiective turistice din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/
Ma interesează
Gasiti peste 600 de destinatii turistice pe site. Harta va poate ajuta sa alegeti o destinatie si in functie de zona in care va aflati: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/
Cu stima.