Zona muntilor Buzau este dupa parerea mea una dintre cele mai interesante, mistice si frumoase zone din Romania, iar traseul propus mai jos in acest colt de rai al Romaniei, porneste din Bucuresti si atinge Tabara de sculptura de la Magura, Manastirea Ciolanu, Biserica Dintr-o Piatra, Necropola Tracica de langa Naeni si Conacul Bellu din Urlati.bucuresti,ciolanu,naeni,bellu Am vizitat aceste locuri de mai multe ori si de fiecare data m-au surprins cu frumusetea, gasindu-le bucuroase sa-mi incante privirea cu vesmantul schimbat in functie de fiecare anotimp.

TABARA DE SCULPTURA MAGURA a fost organizata incepand cu anii 1970 la initiativa unui sculptor buzoian pentru a marca 16 secole de la prima atestare documentara a orasului Buzau. Piatra provine din satul Magura de unde isi trage numele tabara de sculptura, iar fiecare bucata de piatra era alocata sculptorilor prin tragere la sorti. Veti gasii aici peste 250 de sculpturi in piatra facute de 160 de sculptori. Este un proiect asemanator cu cel intalnit la Oarba de Mures, la Naeni, Hobita sau cu sculpturi in lemn la Platoul Meledic.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

MANASTIREA CIOLANU, situata vis-a-vis de tabara de sculptura, trebuie neaparat vizitata pentru frumusetea ei aparte. Cu icoane pictate de marele pictor Gheoghe Tattarescu si amplasata intr-un minunat cadru natural, te asteapta sa-i descoperi istoria si linistea ei desavarsita.

Numele bisericii se pare ca provine de la oasele unor sihastri, gasite in poiana in care este construita biserica, iar dealul de langa aceasta a preluat si el aceeasi denumire.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Drumul de intoarcere l-am facut pe la Ploiesti, ca sa ajungem sa vedem si BISERICA DINTR-O PIATRA SI NECROPOLA TRACICA. Chiar daca lacasul de rugaciune este nou, fiind ctitorit de investitorii carierei din zona satului NAENI, mi s-au parut interesante altarul si mai multe elemente bisericesti care erau sculptate in piatra. biserica dintr-o piatra Naeni, Dealu Mare, obiective turistice in jurul Ploiestiului

Biserica este amplasata intr-o zona unde au fost descoperite necropole tracice iar in mormantul presupus trac de langa bisericuta, alaturi de oasele umane, s-a gasit si o sabie akinakes care este la Muzeul de Istorie din Buzau. Astfel de sabii scurte, tip pumnal, au mai fost gasite pe teritoriul Romaniei, iar din informatiile de pe internet se pare ca erau folosite de sciti. Acestia erau localizati de istoricii greci in zona Dobrogei si mai la nord de Dunare, zona care nu e foarte departe de zona Buzaului. Dupa cum se stie, triburile in aceea vreme nu aveau granite bine delimitate, avand o anumita mobilitate si facand incursiuni pe teritoriul altor triburi. In plus, stim de la Herodot ca in momentul in care Darius, regele persan, a pornit o actiune militara impotriva scitilor, acestia, care nu faceau parte din ramura traca, au cerut ajutor triburilor vecine, printre care si agatarsilor (localizati in zona Transilvaniei). Iar din aceasta informatie si din cele de mai sus am putea presupune ca acest mormant putea sa fie chiar un mormant scit, trib care se afla in apropierea sau pe teritoriul lor. Sau poate totusi au fost traci si au obtinut in lupta cu scitii aceasta sabie, dar totusi ma intreb de ce nu am gasit pe teritoriul tarii noastre morminte impozante cum am vazut in Bulgaria la Kazanlak, Shvestari si Alexandrovo? Nu s-a dorit cercetarea unor tumuli pe care i-am mai vazut pe teritoriul tarii noastre, sau acestia erau de fapt sciti sau mai degraba geti, stiind din istoriile lui Herodot ca getii erau inruditi cu tracii si ca erau localizati la sud de Dunare si mai apoi de la alti istorici ca erau localizati si la nord de Dunare…

Am mai ajuns ulterior aici, ocazie in care am gasit si cateva panouri informative pe care se afirma ca cei ingropati aici erau membrii unui trib de traci, care si-au cioplit in piatra aceste morminte si si-au ingropat mortii cu arme si cu vase in care se gaseau melci, iar numarul melcilor se presupune ca reprezenta rangul in trib al celui decedat.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Se poate ajunge cu masina pana langa biserica, iar daca mai aveti timp puteti sa mergeti intr-o plimbare de pana la 1km sa vedeti si tabara de sculptura de la Naeni, loc in care am ajuns cu alta ocazie.

Am continuat apoi traseul spre CONACUL BELLU, unde m-am bucurat de arhitectura romaneasca veche, de un elegant pavaj croit din piatra de rau si de obiecte de arta adunate de-a lungul vietii de familia Bellu.

Conacul este muzeu inca din anii 50, fiind donat Academiei Romane de catre familia Bellu, cea care a dat numele faimosului cimitir din Bucuresti. Arhitectura lui seamana mult cu formele intalnite la Casa de Targovet din Ploiesti, Casa Memoriala Nicolae Iorga din Valenii de Munte, sau biserica Bucur din Bucuresti.

Foarte interesante mi s-au parut bufnitele sculptate in fiecare stalp al casei, pasarea fantastica din stucatura ce aducea a dropie sau piatra traforata a intrarii din spate ce m-a dus cu gandul la cele intalnite la palatele brancovenesti de la Potlogi si Mogosoaia.

Adresa: Str. Orzoaia de sus, nr.2, Urlati. Program de vizitare: luni inchis, marti-duminica: 9-17

http://ghidulmuzeelor.cimec.ro/id.asp?k=504

Tot in zona sau pana aici mai puteti vizita Crama muzeu 1777 sau Crucea megalitica a Manafului.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta!  Va invit in incheiere sa descoperiti pe harta de pe www.taradacilor.ro peste 500 de obiective turistice din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

harta obiectivelor turistice ale Romaniei, ce sa vezi, infoturist

Similar Posts

24 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *