Zona muntilor Buzau este dupa parerea mea una dintre cele mai interesante, mistice si frumoase zone din Romania, iar traseul de mai jos l-am facut chiar in acest colt de rai al Romaniei. Am pornit din Bucuresti si am ajuns la Tabara de sculptura de la Magura, la Manastirea Ciolanu, Biserica Dintr-o Piatra, Necropola Tracica de langa Naeni si la Conacul Bellu din Urlati.
Am vizitat aceste locuri de mai multe ori si de fiecare data m-au surprins cu frumusetea lor, gasindu-le bucuroase sa-mi incante privirea cu vesmantul lor, schimbat in functie de fiecare anotimp.
TABARA DE SCULPTURA MAGURA a fost organizata incepand cu anii 1970 la initiativa unui sculptor buzoian, pentru a marca 16 secole de la prima atestare documentara a orasului Buzau. Piatra folosita la sculpturi provine din satul Magura, de unde isi trage numele tabara de sculptura, iar fiecare bucata de piatra era alocata sculptorilor prin tragere la sorti.
Veti gasi la Tabara de Sculptura Magura peste 250 de sculpturi in piatra, facute de 160 de sculptori. Este un proiect asemanator cu cel intalnit la Oarba de Mures, la Naeni, Hobita sau cu sculpturile in lemn de la Platoul Meledic.
APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFIIMANASTIREA CIOLANU, situata vis-a-vis de Tabara de Sculptura Magura, trebuie neaparat vizitata pentru frumusetea ei aparte. Cu icoane pictate de marele pictor Gheoghe Tattarescu si amplasata intr-un minunat cadru natural, te asteapta sa-i descoperi istoria si linistea ei desavarsita.
Numele bisericii Ciolanu se pare ca provine de la oasele unor sihastri, gasite in poiana in care este construita biserica, iar dealul de langa aceasta a preluat si el aceeasi denumire.
Drumul de intoarcere l-am facut pe la Ploiesti, ca sa ajungem sa vedem si BISERICA DINTR-O PIATRA SI NECROPOLA TRACICA. Chiar daca lacasul de rugaciune este nou, fiind ctitorit de investitorii carierei din zona satului NAENI, mi s-au parut interesante altarul si mai multe elemente bisericesti, care erau sculptate in piatra.
Biserica Dintr-o Piatra este amplasata intr-o zona unde au fost descoperite necropole tracice iar in mormantul presupus trac de langa bisericuta, alaturi de oasele umane, s-a gasit si o sabie akinakes, sabie pe care am vazut-o la Muzeul de Istorie din Buzau. Astfel de sabii scurte, tip pumnal, au mai fost gasite pe teritoriul Romaniei, si se pare ca erau folosite de sciti. Acestia erau localizati de istoricii greci in zona Dobrogei si mai la nord de Dunare, zona care nu e foarte departe de zona Buzaului. Dupa cum se stie, triburile in aceea vreme nu aveau granite bine delimitate, avand o anumita mobilitate si facand incursiuni pe teritoriul altor triburi. In plus, stim de la Herodot ca in momentul in care Darius, regele persan, a pornit o actiune militara impotriva scitilor, acestia, care nu faceau parte din ramura traca, au cerut ajutor triburilor vecine, printre care si agatarsilor (localizati in zona Transilvaniei). Iar din aceasta informatie si din cele de mai sus am putea presupune ca acest mormant putea sa fie chiar un mormant scit, trib care se afla in apropierea sau pe teritoriul lor.
Am mai ajuns ulterior la Biserica Dintr-o Piatra, ocazie cu care am gasit si cateva panouri informative, pe care se afirma ca cei ingropati aici erau membrii unui trib de traci, care si-au cioplit in piatra aceste morminte si si-au ingropat mortii cu arme si cu vase in care se gaseau melci, iar numarul melcilor se presupune ca reprezenta rangul in trib al celui decedat.
Se poate ajunge cu masina pana langa Biserica Dintr-o Piatra, iar daca mai aveti timp, puteti sa mergeti pe jos intr-o plimbare de pana la 1km, ca sa vedeti si tabara de sculptura de la Naeni.
Am continuat apoi traseul spre CONACUL BELLU, unde m-am bucurat de arhitectura romaneasca veche, de un elegant pavaj croit din piatra de rau si de obiecte de arta adunate de-a lungul vietii de familia Bellu.
Conacul Bellu este muzeu inca din anii 50, fiind donat Academiei Romane de catre familia Bellu, cea care a dat numele faimosului cimitir din Bucuresti. Arhitectura lui seamana mult cu formele intalnite la Casa de Targovet din Ploiesti, la Casa Memoriala Nicolae Iorga din Valenii de Munte, sau Biserica Bucur din Bucuresti.
Foarte interesante mi s-au parut bufnitele sculptate in fiecare stalp al casei, pasarea fantastica din stucatura- ce aducea a dropie, sau piatra traforata a intrarii din spate- ce m-a dus cu gandul la cele intalnite la palatele brancovenesti de la Potlogi si Mogosoaia.
Adresa: Str. Orzoaia de sus, nr.2, Urlati. Program de vizitare: luni inchis, marti-duminica: 9-17
http://ghidulmuzeelor.cimec.ro/id.asp?k=504
In aceasta zona mai puteti vizita Crama muzeu 1777 sau Crucea megalitica a Manafului. Iar pentru ca istoria, arta, arhitectura, natura si calatoriile se completeaza perfect cu nobletea vinului si pentru ca va aflati in renumita zona viticola Dealu Mare, va recomand sa vizitati in apropiere si crama LacertA, crama Domeniile Sahateni, crama Serve, Crama de Piatra, crama Gramofon, crama Ferdi, crama Velvet, crama Dagon Clan, crama Domeniul Aristitei, crama Mierla Alba, crama Budureasca, crama Viile Metamorfosis, crama Vinalia si crama Domeniile Franco-Romane. Vinul se potriveste perfect cu un cadru pitoresc, cu un apus frumos sau cu o seara lunga, iar povestea acestor crame este foarte interesanta.
Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta! Va invit in incheiere sa descoperiti pe harta de pe www.taradacilor.ro peste 500 de obiective turistice din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/
24 Comments