Pasiunea mea pentru vin m-a facut sa adaug la traseele mele si vizite la o serie de crame, presarate peste tot printre colinele Zonei Dealu Mare- o zona viticola ce are cea mai mare concentratie de crame din România. Prin vizitarea cramelor am aflat povestea frumoasa a vinurilor si complexitatea producerii lor, iar astfel le-am descoperit adevarata lor valoare și le-am apreciat mai mult. 

Zona viticola Dealu Mare este pozitionata pe Paralela 45, la fel ca si renumita zona viticola Toscana din Italia. Din aceasta zona a venit in România Marchizul Antinori, aducand cu el experiența data de o tradiție vasta in lumea vinului, de peste 600 de ani și 26 de generații (https://www.antinori.it/en/). La aceasta s-a adăugat experiența oenologului italian Fiorenzo Rista, sosit mult mai devreme in România, și devenind intre timp un contribuitor de seama la apariția primelor vinuri premium locale- Prince Mircea și Prince Matei de la Vinarte. Toata aceasta vasta experiența italieneasca, împreuna cu solul romanesc și soiurile locale (dar nu numai), au dus la crearea unor vinuri de excepție. Infrățirea italo-romană a dus la nașterea companiei VITIS METAMORFOSIS și a gamei de vinuri -semnătura Cantus Primus. Inspirația numelui Vitis Metamorfosis și a gamei de vin Cantus Primus a venit de la capodopera Metamorfozele a poetului roman Ovidiu, exilat la Tomis, in Constanța de astăzi. 

VITIS METAMORFOSIS a fost fondata in 2008, iar in 2009 a fost cumpărata una dintre cramele ce au aparținut de Vinalcool Prahova. S-au renovat spațiile fostei crame si au fost dotate cu echipamente moderne. Din vechea crama, construita in 1949, s-au mai păstrat clădirea principala si câteva cisterne de beton.

Am inceput vizita la Viile Metamorfosis din Sala de Primire, unde am fost întâmpinați cu cafea si apa, ca la o crama cu ADN italian. Sala de Primire este decorată cu parchet făcut din doagele de la butoaiele vechii crame, si acest prim lucru m-a dus cu gândul la idea de metamorfozare din numele cramei. Tot din aceste butoaie vechi s-au făcut și câteva corpuri de iluminat, un bar cu vinuri, cateva fotolii si tabureti și un suport decorativ de sticle de vin.

Am așteptat in aceasta zona câteva minute, ca sa se completeze grupul de vizitare, timp in care ne-am savurat cafeaua si, așezati pe fotoliile confortabile făcute din butoaiele vechi, am consultat câteva materiale despre cramă. Am aflat astfel vinul produs la Viile Metamorfosis este rezultat din rodul celor 100 hectare de vita de vie plantate in zona Dealu Mare, din care 15 hectare sunt BIO.

Din Sala de Primire am trecut printr-un hol unde, pe un panou informativ era descris istoricul Cramei Viile Metamorfosis și erau enumerate câteva obiective turistice și ale naturii din zona Dealu Mare.

Ca la orice tur de crama ni s-a explicat procesul tehnologic de producere al vinului și am trecut astfel prin mai multe  zone de producție. Cuvele de beton rămase de la fostul Vinalcool Prahova au fost recondiționate si îmbunătățite, fiind folosite și astăzi. In sala baricurilor, sub butoaie erau puse pietre, astăzi având doar un rol estetic, dar in trecut, când nu exista climatizare, pietrele erau udate cu apa pentru umiditate si pentru a cobori temperatura din încăpere. Ca in Toscana, și aici, baricurile erau vopsite pe doaga din mijloc, astfel încât sa se păstreze estetice in cazul prelingerii de vin.

Am urcat la final in Sala de Degustare de la etaj, sala ce avea o priveliște amplă spre Sala de Primire. Aici am inceput degustarea cu un vin din Gama Viile Metamorfosis – Muscat Ottonel și Tămâioasa Românească. Pot sa spun ca a fost cel mai bun vin BIO încercat pana acum, un vin premiat cu aur la Amphore -Concours International des Vins Biologiques. Alături de Vitis Metamorfosis in producția de vinuri BIO din Dealu Mare mai sunt și Domaniile Sahateni și Domeniile Franco-Romane.

Am trecut apoi la vinul roze, tot din Gama Viile Metamorfosis, un vin creat din soiurile Cabernet Sauvignon și Merlot. Aceasta gama de vin poarta pe eticheta o imagine stilizata, cu o femeie ce isi intinde bratele din vita de vie, tot o trimitere la Metamorfozele poetului Ovidiu. In trecut, Gama Viile Metamorfosis se numea Fluturi și Farfale- un nume ce evidenția foarte bine îmbinarea italo-romană a acestor vinuri.

Din Gama Colțul Pietrei am degustat Vinul Sauvignon Blanc, un vin premiat cu aur la Concurs Mondial Sauvignon din 2023.

Numele Colțul Pietrei e denumirea populară a dealului pe care sunt plantate viile din care se produce vinul pentru aceasta gama.

Incercasem in trecut Syrah-ul din Gama Colțul Pietrei, un vin care mi-am plăcut foarte mult, si care a câștigat medalia de argint la Concursul Syrah du Monde din Franța și medalia de aur in 2022 la Concours Mondial Bruxelles.

Am degustat apoi Feteasca Neagra din Gama Via Marchizului- ce face referire la titlul nobiliar al Marchizului Antinori. Acest vin excelent a fost premiat cu aur la Gilbert Gaillard Internațional Challenge din 2020.

Din Gama Via Marchizului ma face parte și un Negru de Drăgășani, adus pentru prima data in Podgoria Dealu Mare de Oenologul Fiorenzo Rista. Acum și Vinalia a inceput sa cultive in Dealu Mare acest soi atât de apreciat in România. Negru de Drăgășani din Gama Via Marchizului a fost premiat cu aur la International Wine Contest in 2015 și la Vinarium 2022.

In final am ajuns sa degustam un Merlot din Gama Cantus Primus- gama semnătura si prima gama de vin creata de Vitis Metamorfosis. Din Gama Cantus Primus mai face parte si Feteasca Neagra, premiata cu argint la Vinarium in 2021 si cu bronz la Decanter 2022, si Cabernet Sauvignon medaliat in 2021 cu aur la Vinarium.

Numele de Metamorfosis ar putea sa te ducă cu gândul și la transformarea ce are loc in pahar, in sticla desfăcută, sau in decantor, după ce vinul este lăsat la aerisit, și după ce l-ai degustat in prima faza si apoi te-ai intors la el după câteva minute, si ai constatat ca vinul are alt gust, alte note, ca s-a metamorfozat…Dar, așa cum menționam la începutul articolului, numele Cantus Primus face trimitere la poeziile Poetului Publius Ovidius Naso și chiar preia pe eticheta sa o strofa din Cantus -IV, care face referire la scitii ce trăiau la malul Marii Negre, la Tomis.

“Oriunde tu pășești, răsuna chiote de tineri, strigăte de femei, timpane bătute de mâini puternice, alămuri gaunoase și fluiere de merișor cu un lung șir de găuri…”

Publius Ovidius Naso- Metamorfosis Cantus IV 

Pe urmele lui Ovidiu a venit la Constanța și Regina Elisabeta, ce își scria poeziile sub pseudonimul Carmen Sylva, iar eu am fost la Sulmona, in Italia, la locul de naștere al poetului roman și la statuia copiata dupa cea din Constanța, o statuie realizat de sculptorul Ettore Ferarri. Acest sculptor a mai realizat in România și sculptura lui Ion Heliade Rădulescu din Piata Universității.

Diferit fata de ce am întâlnit la alte crame, la Viile Metamorfosis mai sunt in plus alte doua pachete de degustare, Pachetul “Soiuri și brânzeturi românești” și Pachetul “Vin la scoala”. In primul pachet mi s-a parut interesant sa degusti si sa asociezi vinurile din soiuri autentice romanesti cu brânzeturi 100% românești. La al doilea pachet mi s-a părut interesant sa participi la o degustare ca de profesioniști, cu notari și voturi, iar vinul câștigător îl primești cadou la final.

Am descoperit in cadrul vizitei la Viile Metamorfosis și vinurile cu eticheta Folklore- Capra și Ursul, vinuri achiziționate de la Vitis Metamorfosis de o alta societate din România, care se ocupa de vânzarea acestora in special in aeroporturi.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Va recomand și vouă aceasta experiența, iar pentru mai multe detalii și programări tur crama, contactați Viile Metamorfosis la adresa de mai jos:

Zona Dealu Mare este impartita intre judetele Prahova si Buzau si se afla la 100 de km de Bucuresti, iar in aceasta zona am vizitat și Tabara de sculptura de la Naeni si Crucea Megalitica a ManafuluiBiserica Dintr-o Piatra si mormantul tracic alaturat, Conacul Bellu, Tabara de sculptura de la CiolanuCrama Muzeu 1777Biserica-Cetate BraduManastirea ApostolacheManastirea VarbilaVulcanii Noroiosi, obiectivele turistice din Buzau si obiectivele turistice din Ploiesti

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta!  Va invit in incheiere sa descoperiti si alte trasee interesante pe harta de pe taradacilor.rohttps://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

Similar Posts

One Comment

  1. Bine ai venit in lumea uimitoare a vinului, acolo unde istoria incepe! Experienta de la Vile Metamorfosis te va introduce in misterioasa lume a celor peste 600 de ani de traditie a familiei Antinori, dar si in creatia romaneasca uimitoare. Fii pregatit pentru un tur extraordinar, plin de agricultura, antichitate, istorie si traditie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *