Am trecut intr-un weekend de toamna insorita in plimbarile noastre printre colinele cu vii din Dealu Mare, si pe la poarta Cramei Dagon Clan, si ne-am oprit sa vedem daca putem face o degustare si daca reusim sa cumparam cateva sticle de vin. I-am gasit in plina campanie de culegere a strugurilor, si chiar daca nu eram programati pentru un tur de crama si o degustare, si-au facut putin timp si de noi ca sa ne arate crama, si sa ne ofere un pahar de vin, si unul de must proaspat pentru baiatul nostru.
Le cunosteam vinurile de cand le produceau in crama celor de la Vinalia, dar nu stiam povestea care sta in spatele acestor vinuri. In prezent, cei de la Dagon Clan Winery si-au construit o mica crama chiar langa viile lor, si produc vin din 10 hectare de vita de vie, o parte din acestea luate chiar in arenda.
Oenologul cramei Dagon Clan ne-a rugat sa mai asteptam cateva minute ca sa-si termine treaba, iar noi in acest timp, am explorat delusorul din spatele cramei- un loc amenajat pentru relaxare si foc de tabara.
Unele degustari si evenimente se tin aici, in spatele cramei Dagon, unde au fost amplasate mai multe bancute, un bar placat cu jumatati de butoaie de vin si doua boxe mari, ascunse in doua butoaie de vin. Intre cele doua butoaie, a fost atarnata pe o sfoara, incaltamintea celor din “clanul” Dagon, incaltaminte pe care au folosit-o la ridicarea acestei crame, pusa acolo cu mandrie ca sa le aminteasca de truda depusa la acest proiect.
Mihai Ratulea este oenologul principal al Dagon Clan Winery si cel care ne-a plimbat prin crama si ne-a povestit cateva lucruri despre crama lor, iar consultantul Dagon Clan pe partea de oenologie este Mark Haisma, care si-a inceput cariera ca si oenolog in Australia, iar apoi a devenit faimos in Burgundia.
In cadul turului cramei Dagon Clan am aflat ca numele Dagon vine de la zeul fertilitatii, al belsugului si tatal tuturor zeilor din Siria Antica, atunci cand pe teritoriul acesteia au fost pe rand regatele sumerienilor, asirienilor, babilonienilor, hititilor, cananienilor, fenicinenilor, al persanilor, s.a.m.d. In Mesopotania, zeul Dagon a fost reprezentat de un om-peste, asa cum apare pe eticheta Cramei Dagon, si, atrasi de acest zeu antic, proprietarii cramei Dagon i-au ales numele si infatisarea pentru a le reprezenta vinul.
O parte din vinurile cramei Dagon Clan, in special cele din gama premium Dagon Estate, se indreapta spre piata Regatului Unit, si atunci unele etichete si denumiri sunt in engleza si fac referire in principal la solurile in care au vita de vie- soluri calcaroase si soiuri nisipoase. Asa se face ca cel mai scump vin al lor se numeste “SANDRIDGE”, ce inseamna “duna de nisip”, si este o Feteasca Neagra crescuta intr-un sol nisipos. Un altul se numeste “CLEARSTONE”, ce inseamna piatra transparenta sau quartz – si este o Feteasca Alba, iar altul se numeste “GOT MERLOT?” si este un Merlot cu 25% Feteasca Neagra.
Alte denumiri de vinuri ale Dagon Clan Winery sunt CLESTAR- pe vinurile albe, o combinatie echilibrata de Feteasca Alba cu Feteasca Regala, JAR – pentru vinurile rosii, cu 60% Feteasca Neagra si 40% Pinot Noir si JAR SR- cu 50% Cabernet Sauvignon, 25% Feteasca Neagra si 25% Merlot, si HAR- pentru cele roze, un cupaj de 55% Cabernet Sauvignon cu 45% Shiraz.
Pentru programari vizite si degustari contactati crama Dagon Clan pe site-ul dagon.ro
Vizitarea unei crame este o experiența frumoasa, iar degustările de vinuri sunt pentru cei ce vor sa știe ce consuma, si pentru cei ce vor sa afle povestea vinului cumpărat. După vizitarea unei crame, o sa aflați lucruri interesante despre lumea complexa a vinului, despre originea soiurilor de struguri si povestea brandului de crama, a logo-urilor si denumirile unor vinuri sau game de vinuri, iar dupa aceasta experiența o sa apreciați altfel vinurile cumparate.
Turismul oenologic sau viticol este in plina dezvoltare in Romania, iar zona viticola Dealu Mare are cea mai mare concentratie de crame de la noi din tara, astfel ca, atunci când am vizitat obiectivele istorico-turistice din județele Prahova și Buzău, am inclus in traseele noastre si vizita la o crama. Am vizitat in zona Dealu Mare mai multe crame, adaugandu-le la traseele noastre spre Tabara de Sculptura Naeni si Crucea Megalitica a Manafului, Biserica Dintr-o Piatra si mormantul tracic alaturat, Conacul Bellu, Tabara de Sculptura Ciolanu, Crama Muzeu 1777, Biserica Cetate Bradu, Manastirea Apostolache, Manastirea Varbila, Vulcanii Noroiosi, obiectivele turistice din Buzau, obiectivele turistice din Ploiesti, s.am.d.
Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta! Va invit in incheiere sa descoperiti pe harta de pe www.taradacilor.ro peste 500 de obiective turistice din Romania: