Am parcurs Transfagarasan-ul de mai multe ori, dar nu ne-am mai cazat pana acum la vreuna dintre pensiunile sau cabanele de aici. In schimb, de data aceasta, nu am mai fost doar in trecere, ci am ramas o noapte aici. Am venit impreuna cu cativa prieteni si cu copiii, ca sa ne bucuram de peisajul oferit de o frumoasa toamna tarzie, si sa facem putina miscare.
In acest weekend am ajuns la Manastirea Robaia, la Cascada Piscu Negru, la Cascada Capra, la Lacul Capra si apoi la Cascada Balea.

Pana sa ajungem la destinatia finala ne-am abatut ca sa vedem si Manastirea Robaia. Dar in drumul nostru am mai descoperit si BISERICA VALSANESTI, o biserica ce a fost construita in 1840 pe timpul Domnitorului Ghica, de catre Jupanul Petre Nan si Postelnicul Stoica.
M-a surprins la aceasta biserica in primul rand usa de la intrare, o usa sculptata in lemn cu cinci modele foarte interesante. Mi-au atras atentia in plus si picturile exterioare, precum si altarul de zid, frumos pictat.

















Am plecat apoi catre MANASTIREA ROBAIA, un monument istoric pe care-l aveam de mult timp pe lista mea. Stiam ca este amplasata intr-un cadru natural minunat, si voiam sa-i vizitez biserica pentru vechimea ei si pentru arhitectura sa interesanta. Voiam sa ajung in acest loc si pentru ca aici si-a petrecut ultimii ani din viata Parvu Mutu, cel mai important pictor de biserici si portretist din epoca medievala romaneasca.





L-am admirat pe Parvu Mutu in special la bisericile familiei Cantacuzino, el fiind pictorul importantei familii boieresti. I-am vazut opera la Manastirea Sinaia, la biserica conacului brancovenesc de la Ramnicu Sarat, la Fundenii Doamnei din Bucuresti, la Manastirea Mamu sau Brancoveni Lungesti, la Biserica Coltea, la biserica din Filipestii de Padure, la Aninoasa.



Biserica manastirii Robaia a fost ridicata in anii 1600 de Logofatul Sava Sufarul (?), iar numele ei se pare ca provine de la credinciosii care au fost luati de aici si facuti robi de catre turci.


















































CASCADA PISCU NEGRU se afla in spatele Hotelului Piscu Negru, si este formata pe raul cu acelasi nume, un afluent al Raului Arges.
Hotelul ce pare a fi in paragina, este situat chiar pe drumul spre Transfagarasan, iar de la acesta pana la cascada nu faceti mai mult de un minut. Ce mi s-a parut ciudat a fost faptul ca pentru a ajunge la cascada, trebuie sa treci prin curtea hotelului si apoi sa traversezi un pod de lemn. Pentru a admira mai bine Cascada Piscu Negru, au fost amplasat pe langa ea un podet de lemn, podet pe care din pacate l-am gasit cam deteriorat.


Prima drumetie mai serioasa pentru ziua de sambata a fost de la Cabana Capra, pana la partea superioara a CASCADEI CAPRA. A fost un traseu de circa 30 de minute, facut pe un teren abrupt, dar foarte spectaculos.





Am traversat soseaua si am tinut mereu in stanga Cascada Capra, pana cand, ne-am intersectat din nou cu Transfagarasanul, si am ajuns la partea superioara a cascadei. Ni s-a spus de la cabana ca se vad frecvent capre negre pe langa cascada, iar noi am avut norocul sa vedem chiar una putin mai sus, si astfel am inteles de ce se numesc asa cascada si cabana. Cascada Capra este foarte usor accesibila cu masina, nu trebuie sa faceti o drumetie pentru miscare, asa cum am facut noi. Ea se vede foarte bine de la cabana, iar la partea superioara va puteti opri cu masina.

A doua zi ne-am propus sa ajungem pe Saua Caprei si la Cascada Balea- cascada pe care nu o mai vazusem de mult timp, si la care voiam acum sa-l duc si pe baiatul noastru.
La SAUA CAPREI si LACUL CAPRA se ajunge din spatele Cabanei Balea Lac, urmand traseul cu triunghi albastru pentru circa 40 de minute. Traseul este serpuit si putin mai abrupt in partea de sus, dar cu putina grija se poate ajunge usor.





De pe traseu am avut o priveliste superba asupra Lacului Balea si a Transfagarasanului, iar o data ajunsi sus pe Saua Caprei, ni s-a deschis o alta perspectiva minunata, cea asupra Lacului glaciar Capra.



La CASCADA BALEA se ajunge din spatele Hotelului Balea Cascada, acolo unde este si Statia de Telecabina Balea Cascada.
Am lasat masina in spatele hotelului, unde este o parcare gratuita, si am luat-o la pas spre Cascada Balea, urmand traseul marcat cu punct rosu. Traseul dureaza circa 30 de minute, se parcurge prin padure, pe firul Raului Balea, si este destul de usor.





Am incheiat astfel un weekend minunat, in care copiii au trait o aventura, s-au jucat impreuna si s-au distrat la focul de tabara, un sfarsit de saptamana in care am avut parte de o vreme superba de toamna, de miscare in fiecare zi si de peisaje spectaculoase.





Aceste trasee sunt drumetii usoare, pe care le adaug la altele facute impreuna cu copiii, cum sunt cele facute in Cheile Turzii, Cascada Vanturatoarea, Coltul Chiliilor, Cheile Peciniscai, Cascada Cociu, Cascada Scorusu, Cheile Rasnoavei de la Poiana Secuilor, Canionul Sapte Scari, Cascada Lolaia, Cascada Tamina, Saua Strunga, de la Piatra Arsa la Babele si Sfinxul, Cascada Obarsia Ialomitei, Cheile Zanoagei, la cetatile dacice Blidaru, Piatra Rosie, Cetatuie, Cheile Tisitei, pe Tampa, pe Poteca Regala din Sinaia, Cetatile Ponorului, de la Cabana Gura Diham la Cabana Diham s.a.m.d.
Pe acest traseu, sau cu o abatere mica de la acesta, mai puteti vizita Conacul Brancovenesc de la Potlogi, Manastirea Cobia, Cula Racovita, Vila Florica a Bratienilor, Conacul Golesti, o multime de obiective turistice in orasul Pitesti, Manastirea Tutana, obiective de suflet in Curtea de Arges, spectaculosul canion Valea lui Stan, Barajul Vidraru, s.a.m.d.
Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta. Va invit in incheiere sa descoperiti si alte trasee interesante din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

5 Comments