CONACUL BRANCOVENESC DE LA POTLOGI SI MEMORIALUL NICOLAE GRIGORESCU DIN PITARU

Conacul brancovenesc de la Potlogi

Foarte aproape de Bucuresti, la circa 40 de kilometri, se afla Conacul Brancovenesc Potlogi si Memorialul Nicolae Grigorescu din Pitaru– doua obiective istorice interesante si foarte fotogenice, pe care vi le recomand cu tarie sa le vizitati

Am vizitat de mai multe ori CONACUL BRANCOVENESC DE LA POTLOGI fratele conacelor brancovenesti de la Mogosoaia si Ramnicu Sarat.  Acest conac, impreuna cu cel de la Ramnicu Sarat, au fost construite de Constantin Brâncoveanu inaintea celui de la Mogosoaia. Din pacate, conacul de la Potlogi a fost distrus de o armata otomana la 10 ani de la constructie, dar interesant este ca, a fost reconstruit in anii ’50 de catre regimul comunist, folosindu-se elementele gasite la fata locului, cu inspiratie de la manastirile brancovenesti Vacaresti, Hurez si Doamnei.

Din cadrul complexului se pot vizita conacul, crama, cunia, anexele si frumoasa biserica.

Pana sa intram in conac, ne-am oprit ca sa admiram logia frumos sculptata si picturile de inspiratie orientala ce incadrau ferestrele.

In interiorul conacului, peretii sunt mult mai bogati in ornament decat la celelalte doua conace, dar colturile boltilor pastreaza aceleasi decoratiuni- blazoanele Tarii Romanesti.

In cadrul turului, am admirat maiestria cu care au fost refacute sala tronului, sala de sedinte, dormitoarele familiei si am studiat o serie de artefacte ale vremii, de la inele sigilare la armuri si artizanat.

In cuhnie– ce inseamna bucatarie, un cuvant preluat de la popoarele slave, trona central vatra cu ceaune. Am mai gasit expuse in cunie o serie de vase interesante si, pentru prim data, am vazut un burduf pentru tragerea bauturilor.

Pentru a minimiza riscul incendiilor, cuhnia se facea departe de conac. La Ramnicu Sarat nu s-a pastrat cunia, iar la Mogosoaia nu e vizitabila, asa ca m-am bucurat sa vizitez aici o astfel de constructie.

In anexele conacului am gasit interesante potcoave pentru oameni, sau mai degraba crampoane pentru gheata, precum si doua reproduceri dupa trasurile vremii.

Biserica de langa conac este frumos pictata la interior, pastrand dupa bunul obicei chipul ctitorului.

Pe urmele lui Constantin Brancoveanu am fost si atunci cand am vizitat Biserica Sfantul Gheorge Nou din Bucuresti– ultima sa ctitorie si locul sau de inmormantare, la curtea sa de la Doicesti, Manastirea Surpatele, Manastirea Sfantul Nicolae din Brancoveni, Manastirea Hurezi, conacele brancovenesti de la Mogosoaia si Ramnicu Sarat, s.a.m.d.

Program de vizitare : Miercuri – Duminică: program de vară: 9.00 – 17.00; program de iarnă: 9.00 – 17.00; Luni, Marţi, primul şi al treilea weekend din fiecare lună: ÎNCHIS. Programul de iarnă este valabil din 1 noiembrie pană în 31 martie; Casa de bilete se închide cu 30 de minute înaintea închiderii programului de vizitare. 

http://www.muzee-dambovitene.ro/index.php/vizitare
APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Asa arata complexul de la Potlogi in trecut, inainte de renovare. Il cautasem acum multi ani, cu harta in mana, si am fost dezamagit sa-l vad cum statea in paragina. Bine ca a fost renovat si pus astfel pe harta turistica a Romaniei!

Merita sa faceti cativa pasi si prin sat, pentru ca satul Potlogi are case cu arhitectura veche, foarte frumoasa. O lunga traditie de peste 300 de ani o are targul saptamanal infiintat tot de Constantin Brancoveanu, targ care se desfasura la inceput in fata palatului. 

Importanta zonei este accentuata si de faptul ca in satul vecin, in Pitaru, s-a nascut Nicolae Grigorescu– cel mai apreciat pictor al Romaniei. Este si pictorul meu preferat, dar nu pentru nenumaratele picturi “Car cu boi”, ci pentru tablourile reprezentand-o pe Rodica, frumoasa pictura pe care am vazut-o la Muzeul de Arta din Constanta.

MEMORIALUL NICOLAE GRIGORESCU, a fost inaugurat in 2019 in satul Pitaru, locul in care s-a nascut marele nostru pictor. Casa care gazduieste muzeul este noua, si a fost construita special ca sa gazduiasca acest muzeu, dupa un tablou de-al lui Grigorescu. Este amplasata pe locul in care se presupune ca au fost casele slujbasilor unui boier, la care au slujit parintii lui Grigorescu.

In interior am vazut mai multe tablouri de-ale lui Nicolae Grigorescu- majoritatea in copie. Pe langa acestea am admirat tablouri originale semnate de Teodor Aman (Tigani lautari si copie dupa Hora de la Aninoasa si Petrecere campeneasca), Dumitru Ghiata (Iarmaroc), Nicolae Vermont (Drum pe malul Argesului, Nud si Bobareasa), Constantin Ionescu (Seceris), Rudolf Schweitzer- Cumpana (Caruta), Arthur Verona (Culegatoare de spice), Marcel Chirnoaga (La seceris), Alexandru Ciucurencu, Alexandru Moser Padina (Balci), Henri Catargi (Portret), s.a.m.d.

Sunt expuse in acest muzeu si piese de mobilier vechi, statuete, ceramica si obiecte din metal – toate achizitionate de primarie pentru acest muzeu.

Peste drum de muzeu se afla biserica veche a satului, ridicata in anii 1700 pe domeniul boierului la care erau slujbasi parintii lui Nicolae Grigorescu.

Nu se plateste inca bilet pentru accesul in acest mic muzeu si se pot face poze fara plata unei taxe. O impresie placuta mi-a lasat si doamna muzeograf, care mi-a povestit despre istoria acestui muzeu si viata lui Nicolae Grigorescu. Se vede ca este o persoana dedicata si dornica sa promoveze acest muzeu.

Pe urmele lui Nicolae Grigorescu am fost si atunci cand am vizitat casa sa de la Campina si mormantul sau din acelasi oras, la bisericile Zamfira, Agapia si Pucheni– pictate la interior de acesta, iar multe opere de-ale sale le-am gasit in muzeele din Brebu, Pitesti, Braila, Iasi, Ploiesti, Brasov, Targoviste, Cluj Napoca, Constanta, Ramnicu Valcea, Bucuresti si cel mai mare tablou al sau din sala de consiliu de la BNR.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Acest traseu mai poate fi combinat si cu alte obiective interesante din zona. Se poate ajunge si la Triunghiul Manastirilor Rupestre, Cetatea Poienari si Curtea de Arges precum si la obiectivele din jurul orasului Pitesti, Cula Racovita, Conacul Golestilor, Vila Bratienilor, s.a.m.d.

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta.  Va invit in incheiere sa descoperiti si alte trasee interesante din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

harta obiectivelor turistice ale Romaniei, ce sa vezi, infoturist

2 gânduri despre „CONACUL BRANCOVENESC DE LA POTLOGI SI MEMORIALUL NICOLAE GRIGORESCU DIN PITARU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *