CAMPULUNG, MANASTIREA NEGRU VODA, CASTRUL ROMAN JIDOVA SI CONACUL BRANCOVENESC DE LA POTLOGI

In acest traseu am ajuns la castrul roman Jidova, cel mai important castru de pe linia de frontiera a Imperiului Roman, am descoperit principalele obiective istorice si turistice ale orasului Campulung, cel mai vechi oras al Tarii Romanesti, am urcat la Mausoleul de la Mateias ca sa cinstesc memoria eroilor romani din Primul Razboi Mondial si am admirat impresionantul Complex Brancovenesc de la Potlogi, fratele conacelor brancovenesti de la Mogosoaia si Ramnicu Sarat.

obiective turistice Romania, castrul roman Jidova, Jidava, Campulung, Mausoleul de la Mateias

CASTRUL ROMAN JIDAVA sau Jidova, alaturi de Porolissum si de Arutela, este unul dintre cele mai frumoase castre romane din Romania.

Pe vremea romanilor era cel mai important castru de pe linia de frontiera a Imperiului Roman – Limesul Transalutanus (peste OLT).  Acest limes avea o lungime de peste 200 km, era construit din pamant ridicat la o inaltime de 3 metri si urma cursul raului OLT la o distanta de circa 10-15 km. A fost singurul castru de piatra de pe limesul Transalutanus si indeplinea rolul foarte important de aparare a pasului Rucar Bran.

In interiorul castrului exista un muzeu permanent ce expune obiectele ce au fost gasite aici. Mi s-a parut interesant de vazut in primul rand hypocaustul, sistem care avea la romani rolul de “incalzire prin pardoseala”, apoi sistemele romane de constructie si steagurile Legiunii a V-a Macedonica.

Program de vizitare: luni : inchis, marti- duminica: 9-17. Adresa : Sos. Nationala, nr. 127, Campulung.

http://ghidulmuzeelor.cimec.ro/id.asp?k=88

 

In CAMPULUNG s-au gasit vestigii din epoca bronzului, apoi asezari dace si romane si a devenit capitala Tarii Romanesti dupa invingerea de catre Basarab I a regelui Ungariei, Carol Robert de Anjou.

Unul dintre cele mai importante obiective turistice din Campulung este MANASTIREA NEGRU VODA, de a carei frumusete si bogata istorie am ramas impresionat.

Aceasta manastirea a fost ctitorita in jurul anilor 1200 de legendarul Radu Negru Voda, dupa  cum mentioneaza pisania adaugata de Matei Basarab care a reconstruit biserica in jurul anilor 1600, dupa cea reconstruita de Basarab I, nepotul lui si fiul lui Tihomer.

Biserica Negru Voda este necropola domneasca, fiind inmormantat aici fiul lui Basarab I, Alexandru Nicolae Basarab si pastreaza cea mai veche lespede de mormant voivodal din tara noasta.

Campulung, Manastirea Negru Voda

Turnul clopotnita este cel mai inalt din Tara Romaneasca. Are 35 de metri si indeplinea si rolul de aparare.

Campulung, Manastirea Negru Voda

In incinta bisericii mai exista si o casa domneasca construita in jurul anilor 1600 de Matei Basarab. Tot aici s-a pastrat si “marele han”, construit in aceeasi perioada dupa moda orientala. Hanul avea pravalii la parter si camere de dormit deasupra. Era un fel de mic bazar pentru targovetii din Campulung. 

Biserica mai adaposteste si o pictura a celui mai prolific pictor roman de biserici, Gheorghe Tattarescu, cel pe care l-am mai intalnit si la Ploiesti, Zlatari, Bistrita, Coltea, Palatul Stibey, Ghighiu, s.a.m.d.

 

Orasul Campulung are o multime de cladiri istorice frumoase, un mix interesant de inspiratie brancoveneasca, neoromaneasca sau chiar baroca. Este orasul lui Constantin Baraschi, sculptorul ale carui opere le-am vazut in Cismigiu prin statuia lui Nicolae Balcescu, in fata ultimei ctitorii a lui Brancoveanu prin monumentul “KM 0”, in Constanta si a sculptorului Demetrescu Mirea care a realizat statuia lui Negru Voda din fata bibliotecii si statuia

marului scriitor Anton Pann din Bucuresti.

Alte obiective interesante din Campulung sunt BARATIA, MUZEUL DE ETNOGRAFIE SI ARTA POPULARA, VILA GOLESCU si MUZEUL DE ISTORIE.

BARATIA este un monument istoric cu origini din anii 1200 si cu forma actuala din anii 1700. Aici se afla lespedea de mormant a comitelui Laurentiu din “Campo Longo”, ce reprezinta prima mentiune documentara a orasului.

MUZEUL DE ETNOGRAFIE SI DE ARTA POPULARA este unul dintre cele mai frumoase muzee de acest gen din Romania. Este deosebit prin amenajarea sa interioara, cu arcade sculptate in piatra, tavan sculptat in lemn si sobe cu cahle frumos pictate. Am admirat aici mobilier sculptat asa cum am vazut in casa lui Nicolae Iorga, sculpturi in piatra, opere a vestitilor cioplitori de la Albestii de Muscel sau ale lui Baraschi- un fiu al orasului, ceramica, tesaturi si port popular, piese vestimentare dintre cele mai deosebite.

Program de vizitare: marti-duminica: orele 9-17, luni inchis. taxa intrare: 5 lei

 

 

VILA GOLESCU, unde s-a filmat filmul Octav, trebuie neaparat vizitata atunci cand ajungeti in Campulung. Va recomand asta pentru o experienta muzeala inedita, pentru frumoasa sa arhitectura neoromaneasca, pentru pitorescul parc dendrologic ce o inconjoara si privelistea asupra orasului.

Vila Golescu Campulung, obiective turistice Romania

 

Experienta muzeala inedita am trait-o prin servirea la masa de pe peluza a unor cesti cu cafea, apa  si struguri. Citisem pe internet ca in alte dati vizitatorii au fost serviti chiar si cu ceva de mancare.  Nu am intrebat daca a fost ideea muzeografului sau a celor de la Pro Patrimonia, fundatia care detine in prezent edificiul, dar ideea a fost geniala. Altcumva admiri  frumoasa cladire istorica si savurezi povestea ei la o ceasca de cafea, alintati de soare si incantati de pastelul tomnatic al gradinii.

Casa a fost ridicata la inceputul anilor 1900 de un urmas al Golestilor, cei pe care i-am cunoscut prima data la Conacul Golesti de langa Pitesti. A fost ridicata in stilul neoromanesc, utilizandu-se multa piatra din apropiatul Albesti. Vila s-a pastrat foarte bine datorita faptului ca in ea a functionat securitatea comunista si a fost populata cu obiectele originale ce au apartinut mostenitorilor.

A fost ridicata pe un deal cu vegetatie salbatica iar datorita faptului ca Stefan Golescu, cel ce a ridicat aceasta casa, a studiat agronomia in Franta, dealul a fost transformat in terase amenajate cu diversi copaci exotici. Am gasit aici copacul Maclura Pomifera iar copiii s-au distrat de minune cu fructele lui ca mingile de tenis, doi Ginko Biloba cu frunzele lor de aur, copaci pe care i-am mai intalnit la palatele Sturdza si Teleki, un tulipan cu florile de forma lalelelor cum am vazut la Arboretum in Simeria, artari canadieni contrastati de artarii romanesti, mar japonez cu fructele sale minuscule, s.a.m.d.

Am mai descoperit interesant si faptul ca iubitorii istoriei, artei si arhitecturii romanesti se pot caza chiar la aceasta vila, asa cum credinciosii se pot caza la manastiri…

Orar de vizitare 12-19. Date de contact: 0731878832.

 

La MUZEUL DE ISTORIE am tinut sa ajung in principal pentru a vedea renumita scrisoare a lui Neacsu din Campulung, cel mai vechi document scris pastrat in limba romana.

Muzeul de istorie Campulung, cladiri istorice Romania, scrisoarea lui Neacsu din Campulung

Voiam sa vad apoi CRUCEA JURAMANTULUI, o cruce pe care se jurau primarii la investire. Originalul este pastrat in acest muzeu iar o copie este amplasata in locul original (Piata Juramantului). Am gasit interesant aici si un coif de armata inspirat dupa coiful de la Ciumesti, precum si o camera dedicata personalitatilor nascute in Campulung: sculptorul Baraschi, matematicianul Ion Barbu, medicul si demnitarul Ion Parhon, scriitorul Mihai Tican Rumano, poetul Tudor Musatescu, s.a.m.d.

Program de vizitare: marti-duminica: orele 9-17, luni inchis. taxa intrare: 5 lei

Orasul Campulung poarta si denumirea de “orasul crucilor de piatra”, pentru ca are la intersectiile mai importante 37 de cruci din piatra de Albesti, sculptate intre anii 1500-1800. Pe langa Crucea Juramantului interesanta mi s-a parut si CRUCEA INCASTRATA IN PERETELE UNEI CASE. (Str. Negru Voda 111).

 

Tipic pentru Campulung si intregul judet Arges dar si Dambovita si Brasov este Focul lui Sumedru, o traditie veche de peste doua mii de ani ce se tine in preajma Sfantului Dumitru, protectorul pastorilor, atunci cand tinerii aprind focuri mari si se aduna in preajma lor. In imprejurimile orasului Campulung am admirat si Barajul Rausor, pe marginea caruia va puteti plimba in liniste, Cabana Voina de unde se pot face cateva trasee, satul Leresti cu casele sale sculptate in piatra de Albesti, zona pastravariei Bratioara, Manastirea fortificata Aninoasa pictata de renumitul Parvu Mutu si ridicata la sfarsitul anilor 1600, Biserica Namaiesti si Mausoleul de la Mateias.

Barajul Rausor si Cabana Voina
Barajul Rausor
Manastirea Aninoasa, obiective turistice pe langa Campulung, Romania
Manastirea Aninoasa
APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Alaturi de mausoleele de la Marasesti, Marasti, Targu Ocna, SovejaOarba de Mures, Paulis, si MAUSOLEUL DE LA MATEIAS pastreaza in memoria romanilor sacrificiile inaintasilor nostri.

Locul pe care unii si-l mai amintesc din perioada in care au fost facuti pionieri, marcheaza rezistenta soldatilor romani in luptele impotriva unui inamic mult mai numeros si mai bine inzestrat, un alt eroic strigat: “pe aici nu se trece!” .

Mausoleul de la Mateias, Valea Mare Pravat, obiective turistice Campulung, Romania

Pana sa ajungi in varf, la mausoleul construit la sfarsitul anilor 1920, o sa intalnesti in cale un mic muzeu unde sunt expuse marturii, picturi si scene refacute ale acelor lupte.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Am mai urcat apoi cateva scari pana la mausoleul pictat de Olga Greceanu, faimoasa pictorita pe care am intalnit-o la Cula Greceanu si la Conacul Balcestilor, trecand pe langa basorelieful cu luptele incrancenate ale ostasilor romani.

Program de vizitare: noiembrie-martie: orele 9°°-17°°, aprilie-octombrie: orele 9°°-19°°,  taxa intrare: 5 lei. http://muzeulcampulung.ro/mausoleul-mateias

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

La intoarcerea spre Bucuresti ne-am abatut de pe autostrada ca sa vedem si CONACUL BRANCOVENESC DE LA POTLOGI. Acesta, impreuna cu cel de la Ramnicu Sarat, a fost construit de Constantin Brâncoveanu inaintea celui de la Mogosoaia. Din pacate a fost distrus de o armata otomana la 10 ani de la constructie, dar interesant este ca, a fost reconstruit in anii ’50 de catre regimul comunist, folosindu-se elementele gasite la fata locului cu inspiratie de la manastirile brancovenesti Vacaresti, Hurez si Doamnei.

Din cadrul complexului se pot vizitat conacul, crama, cunia, anexele si frumoasa biserica.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Pana sa intram in conac ne-au atras privirea logia frumos sculptata si picturile de inspiratie orientala, ce incadrau ferestrele.

La interior peretii sunt mult mai bogati in ornament decat la celelalte doua palate, dar colturile boltilor pastreaza aceleasi decoratiuni, blazoanele Tarii Romanesti.

Am admirat maiestria cu care au fost refacute sala tronului, sala de sedinte, dormitoarele familiei si am studiat o serie de artefacte ale vremii, de la inele sigilare la armuri si artizanat.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

In cuhnie, un cuvant preluat de la popoarele slave ce inseamna bucatarie, trona central vatra cu ceaune. Am mai gasit expuse o serie de vase interesante si pentru prim data un burduf pentru tragerea bauturilor. Pentru a minimiza riscul incendiilor, cuhnia se facea departe de conac. La Ramnicu Sarat nu am vazut-o pastrata, iar la Mogosoaia nu e vizitabila, asa ca m-am bucurat sa vizitez aici o astfel de constructie.

In anexele conacului am gasit interesante potcoave pentru oameni, sau mai degraba crampoane pentru gheata, precum si doua reproduceri dupa trasurile vremii.

Biserica de langa conac este frumos pictata la interior, pastrand dupa bunul obicei chipul ctitorului.

Program de vizitare : Miercuri – Duminică: program de vară: 9.00 – 17.00; program de iarnă: 9.00 – 17.00; Luni, Marţi, primul şi al treilea weekend din fiecare lună: ÎNCHIS. Programul de iarnă este valabil din 1 noiembrie pană în 31 martie; Casa de bilete se închide cu 30 de minute înaintea închiderii programului de vizitare. 

http://www.muzee-dambovitene.ro/index.php/vizitare

Am mai trecut pe la complexul de la Potlogi de cateva ori dar era in renovare si nu am reusit sa-l vad la interior, lasandu-l in asteptare pe lista.

O lunga traditie de peste 300 de ani o are targul saptamanal infiintat tot de Constantin Brancoveanu, care se desfasura la inceput in fata palatului. Importanta zonei este accentuata si de faptul ca in satul vecin, in Pitaru, s-a nascut Nicolae Grigorescu, cel mai apreciat pictor al Romaniei. Este si pictorul meu preferat, dar nu pentru nenumaratele picturi “Car cu boi”, ci pentru tablourile reprezentand-o pe Rodica, frumoasa pictura pe care am vazut-o la Muzeul de Arta din Constanta.

Acest traseu mai poate fi combinat si cu alte obiective interesante din zona. Se poate ajunge si la Triunghiul Manastirilor Rupestre, Cetatea Poienari si Curtea de Arges precum si la obiectivele din jurul orasului Pitesti, Cula Racovita, Conacul Golestilor, Vila Bratienilor, s.a.m.d.

Sper ca ti-a placut articolul si ca te-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta. Te rog sa dai share si like pe facebook pentru a ne promova tara la cat mai multe persoane.

Apasa mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si vei ajunge direct la harta google iar acolo apasa butonul “navigare” ca sa te duca direct la destinatia turistica…

Related Post

23 de gânduri despre „CAMPULUNG, MANASTIREA NEGRU VODA, CASTRUL ROMAN JIDOVA SI CONACUL BRANCOVENESC DE LA POTLOGI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− one = two