Crama Domeniile Sahateni, Aurelia Visinescu, degustare vinuri, turism oenologic, turims viticol, Dealu Mare, Feteasca Neagra

Zona Dealu Mare este impartita intre judetele Prahova si Buzau si se afla la 100 de km de Bucuresti. Am ajuns de multe ori in aceasta zona, condus de pasiunea mea pentru calatorii, natura, arhitectura si istorie, atunci cand am vizitat Tabara de sculptura de la Naeni si Crucea Megalitica a ManafuluiBiserica Dintr-o Piatra si mormantul tracic alaturat, Conacul Bellu, Tabara de sculptura de la CiolanuCrama Muzeu 1777Biserica-Cetate BraduManastirea ApostolacheManastirea VarbilaVulcanii Noroiosi, obiectivele turistice din Buzau si obiectivele turistice din Ploiesti. Pasiunea pentru vin m-a facut sa adaug traseelor mele si vizite la o serie de crame, presarate peste tot printre colinele zonei Dealu Mare, o zona viticola cu cea mai mare concentratie de crame, care produce cele mai premiate vinuri din Romania. Prin vizitarea cramelor, am aflat povestea frumoasa a vinurilor si complexitatea producerii lor, iar astfel le-am descoperit adevarata valoare și le-am apreciat mai mult. Zona viticola Dealu Mare este pozitionata pe Paralela 45, la fel ca si renumitele zone viticole Bordeaux si Toscana. Aici este “Drumul Vinului” si afli asta de la multimea de indicatoare puse peste tot in zona.

Cu aceasta ocazie am vizitat Crama Domeniile Sahateni, o crama cu vinuri de excepție, pe care le cunoșteam deja in mare parte. Aceste vinuri sunt produse cu pasiune de oenologul Aurelia Visinescu, cu care am avut primul contact acum mai mulți ani, atunci când și-a prezentat vinurile sale la o cina restrânsă intr-un restaurant.

Nu cunosc o alta crama din Romania in care antreprenorul sa fie și manager, și oenologul cramei, așa cum este cazul Cramei Domeniile Sahateni. Și nici nu cunosc o alta crama din Romania la care oenologul este o femeie, așa ca din aceste motive, dar nu numai, Crama Domeniile Sahateni este unica in peisajul viticol românesc. Aurelia Vișinescu a terminat Universitatea de Horticultura, cu specializarea Oenologie. A lucrat apoi in Vinexport – societatea postcomunistă prin care se făceau majoritatea exporturilor de după Revoluția Romana, unde cred ca a dobândit experiența comercială. A creat vinuri la Cramele Halewood – pentru care a câștigat prima medalie de aur pentru un vin produs in Romania. Cu aceste realizări, Aurelia Vișinescu a înființat in 2003 Crama Domeniile Sahateni, având primul an de recolta in 2006.

Pentru vizitarea cramei ne-am alăturat unui grup care venea tot din Bucuresti și pana sa înceapă turul, am avut timp sa admiram via cu Pinot Noir de langa crama- unde la fiecare capăt de rand era plantata o tufa de trandafiri, pusă acolo special pentru depistarea timpurie a unor boli care s-ar putea propaga la vita de vie.

Am remarcat apoi curtea curată, infrumusetata cu plante decorative și amenajată cu foișoare, gratar și un mic leagăn. După ce a ajuns toată lumea, am inceput turul cramei făcând prima oprire la utilajele viticole și la cisternele din curte, unde am aflat ca Domeniile Sahateni cultiva in total 82 de hectare de vita de vie, din care pe 70 % se produc struguri rosii- cu Fetească Neagră in cea mai mare pondere, iar diferența de 30% sunt cu vita de vie cu struguri albi. Dintre acestea, 20 de hectare au intrat recent si pe producție BIO. Crama Domeniile Sahateni este bine organizata și super tehnologizată, având chiar o presa specială pentru vinurile mai aromate.

Am vizitat apoi sala cisternele de inox, unde era curat ca intr-o sala de operație, iar de aici am ajuns apoi in zona de învechire a vinului- unde un miros divin, de esențe de lemn și vin bun, ne-a înconjurat instant. Am aflat in aceasta încăpere de ce unele butoaie aveau partea din mijloc vopsita intr-un rosu ca de catifea. Am înțeles ca aceasta parte a fost data din motive estetice cu vin, si astfel, atunci cand se scoate vin din butoi, eventualele scurgeri nu vor arata inestetic pe acesta.

Am ajuns apoi in pivnița Cramei Domeniile Sahateni, coborand din încăperea cu butoaie pe scările mărginite cu o balustrada de fier forjat -ce era lucrata tematic cu motive de vita de vie și struguri. Am descoperit in aceasta pivnița o alta zona cu butoaie și o zona cu rafturi, pe care erau așezate la invechit mai multe sticle cu vin.

Aici s-a încheiat turul Cramei Domeniile Sahateni și am fost conduși apoi la etaj, intr-o frumoasa sala de degustări. Mirosurile din prima camera de butoaie și sticlele de vin din pivnița ne-au crescut nerăbdarea și ne-au pregătit pentru punctul culminant- degustarea delicioaselor vinuri.

Am inceput degustarea cu un rosé din Gama Karakter, un cupaj de Pinot Noir, Pinot Gris și Syrah. Aceasta gama este dedicată vinurilor obținute din soiuri internaționale și face trimitere la personalitatea oenologului. Karakter nu are un cupaj standard, se schimba anual in funcție de calitatea soiurilor. Asta înseamnă sa fii flexibil, dar și riguros si dedicat misiunii de a crea vinuri bune. 

Am trecut apoi la un Chardonnay baricat din Gama Anima- gama lor de suflet, “odrasla răsfățata” a podgoriilor Cramei Domeniul Sahateni. Anima înseamnă suflet și face referire la “sensibilitatea și pasiunea oenologului Aurelia Vișinescu, transpusa in vin”.  Chardonnay este printre soiurile mele preferate, iar acesta a fost unul dintre cele mai bune vinuri din acest soi gustate pana acum. A fost intens, catifelat, cu note de vanilie și pepene galben.

Următorul vin degustat a fost un Sauvignon Blanc, din Gama Karakter. Si in acest caz s-a văzut măiestria oenologului. Am înțeles ca presa specială dedicată vinurilor aromate este folosită și pentru Sauvignon Blanc și astfel, toate aromele se transmit in acest vin, iar rezultatul este excepțional.

Am trecut apoi la Gama Signature- pe care nu o mai încercasem pana acum, gustand o Fetească Neagră din 2016- un an excepțional pentru acest soi. A fost intr-adevăr un vin de excepție, memorabil! Mi-a plăcut mai mult acest vin, in comparatie cu faimosul 3 Fete Negre- realizat din 3 vinuri de Fetească Neagră din ani diferiți.

Am încheiat degustarea la Crama Domeniile Sahateni cu doua vinuri din Gama Anima- un Merlot din 2017 și un Cabernet Sauvignon din 2016. Foarte reușite și aceste doua vinuri! A fost greu de decis care a fost mai bun din aceste doua, dar am ales totuși Cabernetul.

Crama Domeniile Sahateni mai are și gamele Artisan și Nomad. Gama Artisan este dedicată soiurilor românești, iar Gama Nomad este dedicata călătorilor și celor care trăiesc pentru a descoperii.

Gamele de vinuri ale Cramei Domeniile Sahateni s-au desprins din crezul Aureliei Vișinescu, pe care l-am citit pe un pliant așezat pe masa: “Într-un pahar de vin poți să citești mai mult decât o poveste, povestea mea de oenolog, care începe cu dragostea pentru natură. Când iubești natura și via, îi dai tot ce ai mai bun, iar ea te răsplătește cu generozitate. Pașii m-au purtat în Lumea Nouă, unde vinul se face cu inovație și cercetare științifică. Cei peste 20 de ani care au trecut de când am terminat școala de vinuri au completat cunoștințele de chimie și microbiologie cu o experiență a gustului și a mirosului esențială vinurilor bune. Mi-am cultivat pasiunea visând că într-o zi să cultiv propria podgorie. Și cum adevărul stă în vin, visul a devenit realitate. La Săhăteni, mă bazez pe oameni care lucrează de o viață în vie. Aici facem vin pentru cei ca noi, care își fac meseria cu pricepere, rigoare și pasiune, oameni care știu unde vor să ajungă. Nu construim o poveste perfectă, dulceagă sau înrădăcinată în tradiții inexistente, ori care promite cunoașteri tainice ale vinului. Este un domeniu care depinde de grația naturii, dar evoluează prin oamenii care îi dedică suflet, excelență, inovație. Vinul este ceea ce oferim mai bun în fiecare an din via noastră. Acesta este crezul meu și el se regăsește în fiecare sticlă de vin. Aurelia Vișinescu Winemaker”

Se vede ca la Crama Domeniile Sahateni oamenii contează, ei pun suflet, și-ti oferă ce au mai bun. Vinul desfăcut a rămas pe masa, pentru cei care au dorit sa mai bea un pahar, iar băiatului nostru, pe care nu am avut cu cine-l lasă acasă, i-au oferit și lui un platou de mezeluri și câteva prăjituri.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Sunt multe de povestit despre aceasta crama, despre vie, despre procesul de vinificatie, despre vinurile lor si sunt convins ca fiecare va avea ceva de invatat cu ocazia vizitarii Cramei Domeniile Sahateni. Pentru degustari vin, tururi și rezervări evenimente aveti la dispozitie un formular de contact pe website-ul cramei:

https://aureliavisinescu.com/ro/degustare/

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta!  Va invit in incheiere sa descoperiti pe harta de pe www.taradacilor.ro peste 500 de obiective turistice din Romania:

https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

harta obiectivelor turistice ale Romaniei, ce sa vezi, infoturist

Similar Posts

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *