PALATUL COTROCENI este primul obiectiv turistic pe care l-as prezenta unui strain venit sa viziteze Bucurestiul. Totusi, in cazul in care acesta cauta mai degraba locuri faimoase, va trebui sa incep turul de prezentare al orasului cu Casa Poporului sau cu Palatul Primaverii al sotilor Ceausescu.
Nu stiu cate capitale europene aveau in perioada interbelica doua palate regale in acelasi oras, asa cum e cazul Bucurestiului, dar stiu ca datorita arhitecturii lui, amenajarii eclectice si a intregii lui istorii, m-am indragostit iremediabil de acest edificiu. Nu are dimensiunea si grandoarea altor palate regale vizitate in Europa, lucruri reflectate de bogatia imperiilor care le-au construit, dar are o frumusete unica, deosebita, de suflet.
Istoria acestui loc incepe la sfarsitul anilor 1700, cand s-a ridicat aici o manastire, de catre domnitorul Serban Cantacuzino, care se odihneste acum la Comana. Apoi, Barbu Stirbey, cel care a initiat constructia Palatului Stirbey din Buftea si fratele ctitorulului G. Bibescu -intalnit la biserica Bistrita, stabileste aici prima resedinta domneasca de vara. Alexandru Ioan Cuza a locuit aici, iar Carol I a dezvoltat constructia cu ajutorul arhitectilor Paul Gottereau si mai apoi Grigore Cerchez, pentru a servi ca resedinta mostenitorilor coroanei: Ferdinand si Maria.
Am apreciat foarte mult la Palatul Cotroceni, ca si in cazul altor cladiri “ctitorite” de importanti oameni romani, inspiratia luata din arhitectura existenta pe aceste meleaguri: foisor brancovenesc in replica celui de la Manastirea Hurezi, ancadramente de usi cu acolada sculptate in piatra- asemenea intrarilor in istoricele noastre biserici, ornamente simbolice cu nuante istorice incastrate in pereti, precum si amprenta feminina si romantica a reginei Maria.
Am retinut cu aceasta ocazie si alte date marcante in ceea ce priveste istoria locului. Aici a fost amplasata la 1821 tabara lui Tudor Vladimirescu si apoi aici a fost centrul Revolutiei de la 1848. Aici s-a semnat Pacea de la Bucuresti, iar dupa anii ’50 palatul a fost folosit pentru 25 de ani ca si Palat al Pionierilor. Ceausescu a demolat pe la jumatatea anilor ’80 frumoasa biserica a palatului, iar astazi biserica a fost frumos reconstruita si frescele recuperate de la biserica veche au fost amplasate din loc in loc in peretele alb, creand o imagine deosebita, ce aduce a interior de biserica catolica.
La interior, Palatul Cotroceni a fost infrumusetat in timp cu diverse ornamente si obiecte de arta: mobilier de diferite facturi si curente artistice, picturi ale marilor nostri artisti, sculpturi ale lui Karl Storck, Oscar Han, Ion Jalea. Am vazut aici chiar si celebra “Cumintenie a Pamantului” a lui Brancusi, opera pe care ulterior am vazut-o si la Muzeul BNR.
Nu mi-a placut in genere organizarea muzeului din Palatul Cotroceni si faptul ca nici acest muzeu nu era inzestrat cu un POS pentru plata cu cardul. O imagine proasta, in special in fata numarului considerabil de turisti straini. In plus, ora de incepere a turului insemna inceperea controlului de securitate, facut oricum cu intarziere. Ma asteptam, daca tot se recomanda sosirea mai devreme, sa fie facut deja acest control celor ce au ajuns la timp, iar acestia sa astepte undeva intr-un spatiu amenajat cu fotolii, nu in picioare, in inghesuiala…
Program de vizitare: luni, inchis, marti-duminica 9:30-17:30. Adresa: Bulevardul Geniului nr. 1. Apasa mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si vei ajunge direct la harta google, iar acolo apasa butonul „navigare” ca sa te duca direct la destinatia turistica…
http://www.muzeulcotroceni.ro/
Langa Palatul Cotroceni, in Piata Leu, se afla o statuie monumentala pe care va recomand sa mergeti sa o vedeti. Aceasta statuie a fost realizata in anul 1929 in onoarea luptatorilor din Primul Razboi Mondial, la initiativa unui general de geniu, si din acest motiv se mai numeste MONUMENTUL EROILOR GENISTI. Leul din varful monumentului tine piciorul simbolic pe un tun capturat de la inamici. Pe laterale sunt 4 soldati din categoriile cercetasi, cai ferate, pontonieri, comunicatii, iar acestia sunt insotiti si de 4 basoreliefuri cu imagini specifice activitatii lor. Monumentul este amplasat in fata fostei Academii Politice Stefan Gheorghiu, astazi functionand aici facultatile de Jurnalism si cea de Electronica.
Tot in zona se afla casele memoriale ale lui Liviu Rebreanu si Ion Minulescu, Gradina Botanica Dimitrie Brandza, Statuia Eroilor Sanitari care a mai pastrat si pe timpul comunismului imaginea Reginei Maria, statuia lui Carol Davila sculptata de Stork.
Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de timp liber! Pentru alte obiective turistice si istorice din Bucuresti va recomand sa rasfoiti articolele din meniul: https://www.taradacilor.ro/category/obiective-turistice-in-bucuresti/
24 Comments