PALATUL COTROCENI, PRIMUL OBIECTIV TURISTIC DIN BUCURESTI

Muzeul Palatul Cotroceni, obiective turistice in Romania, Bucuresti (9)

PALATUL COTROCENI este primul obiectiv turistic pe care l-as prezenta unui strain, venit sa viziteze Bucurestiul. Totusi, in cazul in care l-as vedea inclinat mai degraba catre senzational decat catre partea istorica si artistica, va trebui sa incep turul cu Casa Poporului sau cu Palatul Primaverii al sotilor Ceausescu.

Nu stiu cate capitale europene aveau in perioada interbelica doua palate regale in acelasi oras, asa cum e cazul Bucurestiului, dar stiu ca datorita arhitecturii lui, amenajarii eclectice si a intregii lui istorii m-am indragostit iremediabil de acest edificiu. Nu are dimensiunea si grandoarea altor palate regale vizitate in Europa, lucruri reflectate de bogatia imperiilor care le-au construit, dar are o frumusete unica, deosebita, de suflet.

Muzeul Palatul Cotroceni, obiective turistice in Romania, Bucuresti (4)

Muzeul Palatul Cotroceni, obiective turistice in Romania, Bucuresti (4)Istoria acestui loc incepe la sfarsitul anilor 1700, cand Serban Cantacuzino, care se odihneste acum la Comana, a ridicat aici o manastire. Apoi Barbu Stirbey, cel care a initiat constructia Palatului Stirbey din Buftea si fratele ctitorulului G. Bibescu intalnit la biserica Bistrita, stabileste aici prima resedinta domneasca de vara. Alexandru Ioan Cuza a locuit aici, iar Carol I a dezvoltat constructia cu ajutorul arhitectilor Paul Gottereau si mai apoi Grigore Cerchez, pentru a servi ca resedinta mostenitorilor coroanei, Ferdinand si Maria.

Muzeul Palatul Cotroceni, obiective turistice in Romania, Bucuresti (17)

Am apreciat foarte mult si la aceasta cladire, ca si in cazul altor cladiri “ctitorite” de importanti oameni romani, inspiratia luata din arhitectura existenta pe aceste meleaguri, foisor brancovenesc in replica celui de la Manastirea Hurezi, ancadramente de usi cu acolada sculptate in piatra, asemenea intrarilor in istoricele noastre biserici, ornamente simbolice cu nuante istorice incastrate in pereti, precum si amprenta feminina si romantica a reginei Maria.

Palatul Cotroceni, Obiective turistice in Bucuresti (1)Am retinut cu aceasta ocazie si alte date marcante pentru istoria locului. Aici a fost amplasata la 1821 tabara lui Tudor Vladimirescu, a fost centrul Revolutiei de la 1848 si s-a semnat Pacea de la Bucuresti. Dupa anii ’50, a fost folosit pentru 25 de ani ca si Palat al Pionierilor iar Ceausescu i-a demolat pe la jumatatea anilor ’80 frumoasa biserica. Astazi biserica a fost frumos reconstruita, iar frescele recuperate de la biserica veche au fost amplasate din loc in loc in peretele alb, creind o imagine deosebita, ce aduce a interior de biserica catolica.

La interior, palatul a fost infrumusetat in timp cu diverse ornamente si obiecte de arta, de la mobilier de diferite facturi si curente artistice, picturi ale marilor nostri artisti, pana la sculpturi ale lui Karl Sorck, Oscar Han, Ion Jalea. Am vazut aici chiar si celebra “Cumintenie a Pamantului” a lui Brancusi pe care ulterior am vazut-o la Muzeul BNR.

Muzeul Palatul Cotroceni, obiective turistice in Romania, Bucuresti (9)

Palatul Cotroceni (3)Nu mi-a placut in genere organizarea si faptul ca nici acest muzeu nu era inzestrat cu un POS, pentru plata cu cardul. O imagine proasta, in special in fata numarului considerabil de turisti straini. In plus, ora de incepere a turului insemna inceperea controlului de securitate, facut oricum cu intarziere. Ma asteptam, daca tot se recomanda sosirea mai devreme, sa fie facut deja acest control de catre cei care au ajuns la timp. Iar acestia sa astepte undeva intr-un spatiu amenajat cu fotolii, nu in picioare, in inghesuiala…

Program de vizitare: luni, inchis, marti-duminica 9:30-17:30. Adresa: Bulevardul Geniului nr. 1. Sau apasa mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si vei ajunge direct la harta google iar acolo apasa butonul “navigare” ca sa te duca direct la destinatia turistica…

http://www.muzeulcotroceni.ro/

Sper ca ti-a placut articolul si ca te-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de timp liber. Te rog sa dai share si like pe facebook pentru a ne promova tara la cat mai multe persoane.

Related Post

21 de gânduri despre „PALATUL COTROCENI, PRIMUL OBIECTIV TURISTIC DIN BUCURESTI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− three = one