DIN HOREZU LA ARNOTA, DINTR-UN LEMN SI SITUL UNESCO HUREZ

Manastirea Dintr-un Lemn

Un alt interesant traseu in zona Horezu in care am ajuns la manastirea Hurez, o capodopera brancoveneasca aflata pe lista Unesco, la manastirea Arnota, ctitoria si locul de ingropaciune al unuia dintre cei mai importanti domnitori ai Tarii Romanesti si manastirea Dintr-un Lemn, locul de inchinaciune al marinarilor si al aviatorilor.

Horezu, Arnota si Dintr-un lemn

MANASTIREA HUREZ  aflata pe lista Unesco, este cea mai de seama ctitorie a lui Constantin Brancoveanu.

Construita la sfarsitul anilor 1700, este cel mai mare ansamblu manastiresc din Romania, un punct de reper pentru stilul architectural brancovenesc si un fost important centru tipografic al Tarii Romanesti.

Aici  a fost infiintata si renumita biblioteca a lui Constantin Brancoveanu si tot aici se afla si mormantul nefolosit al domnitorului. De la aceasta manastire s-au inspirat casele din Campulung, regii Romaniei la Cotroceni, Ceausescu la Palatul Primaverii, s.a.m.d.

Este un loc sfant care a pastrat amintirea marelui voievod Constantin Brancoveanu, cel care ne-a dat stilul de arhitectura care-i poarta numele si pe urmele caruia mai puteti ajunge vizitand si manastirea Brancoveni, locul unde a copilarit, biserica Sfantul Gheorghe Nou din Bucuresti, locul in care este inmormantat, manastirea Surpatele, biserica DoicestiPodul Mogosoaiei, conacele brancovenesti de la Ramnicu Sarat, Potlogi, Mogosoaia.

Manastirea Hurez, Horezu, obiective turistice Gorj, Romania, Unesco

Manastirea Hurez, Horezu, obiective turistice Gorj, Romania, Unesco, stilul brancovenesc

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

O alta manastire din zona, MANASTIREA ARNOTA, trebuie vizitata pentru importanta ei arhitecturala, pentru valoarea ei patrimoniala si istorica.

Necropola domneasca, fiind ingropat aici domnitorul Matei Basarab, a fost ridicata in prima parte a anilor 1600 de catre tatal acestuia, vornicul Danciu, ingropat si el aici. Ambii au fost ingropati initial in alta parte, fiind mai apoi stramutati aici. Matei Basarab a fost ingropat initial in Biserica Domneasca din Targoviste, langa sotia si fiul sau. Iar tatal sau a fost ingropat initial in catedrala din Alba Iulia din Transilvania, acolo unde a murit, fiind stramutat dupa un timp de catre fiul sau.

Este remarcabila pictura murala de la interior, cu tabloul votiv din pronaos ce dateaza din anii 1600. Acesta reprezinta familia domitorului, sotia, fiul, parintii, strabunicii, fratele si un nepot. Catapeteasma, poarta de intrare in altarul oricarei biserici, am inteles ca este in prezent la Muzeul National de Arta din Bucuresti. Din pacate nu am remarcat-o la momentul vizitarii muzeului, astfel incat sa-i  acord importanta cuvenita. Acesta este si unul dintre motivele pentru care este bine sa vizitezi un loc de mai multe ori. Pentru ca il percepi diferit in functie de ceea ce cauti acolo, de cunostintele tale, de timpul alocat, de anotimpul in care-l vizitezi, etcetera.

Pe urmele celui mai mare ctitor de biserici din Tara Romaneasca, care, asemeni lui Stefan cel Mare ridica cate o biserica dupa victoriile sale, am calcat cand am vizitat puternica biserica Brebu, biserica Negoiesti unde era casa de vara a acestuia, manastirea Plataresti, manastirea Caldarusanimanastirea Strehaia si Gura Motrului, biserica domneasca din Ploiesti,  biserica din Soveja de pe teritoriul Moldovei.

Manastirea Arnota, obiective turistice Horezu, Gorj, Romania

Pana sa ajung la MANASTIREA DINTR-UN LEMN drumul mi-a scos in cale frumoase case vechi, cu elemente arhitecturale autentice romanesti. Doar in zonele mai izolate ale judetelor Valcea, Buzau si Campulung mai gasesti astfel de case, bijuterii ale arhitecturii romanesti, acum pe cale de dispatitie.

Apoi, intr-un cadru natural de vis, la margine de padure, strajuita de stejari seculari am gasit-o pe legendara bisericuta de lemn si pe sora ei mai mare, ridicata din piatra.

Manastirea Dintr-un Lemn

Din acesti stejari a fost ridicata prima bisericuta si din acest motiv ii zice “Dintr-un lemn”. Am gasit-o pomenita in cartile lui Odobescu, care culesese despre ea mai multe legende. Se spune ca bisericuta a fost ridicata dintr-un stejar, in care domnita Ancuta, fiica doamnei Chiajna, a pus icoana Fecioarei Maria facuta de Luca Evanghelistul, in momentele tragice de dupa omorarea iubitului ei, cu care fugise si ca mai apoi aceasta icoana a fost purtata in vremurile grele prin alte manastiri, dar mereu s-a intors aici.

Biserica de piatra este o ctitorie a domnitorului Matei Basarab de la inceputul anilor 1600, fiind o biserica ce mi-a amintit prin pictura exterioara de frumoasa Manastire Rila din Bulgaria, iar prin semnele ciudate de Manastirea Strehaia si de Manastirea Tutana de langa Curtea de Arges. Aici, pe langa simbolul traditional floarea vietii, probabil cel mai cunoscut la romani, ce era fin sculptat in caramida, am mai vazut si niste forme intortochiate ce aduceau mai degraba a labirint decat a motiv floral. Am mai descoperit si altceva, diferit fata de alte biserici de la noi, si anume braul zimtat, care era colorat in culori alternante.

Interesant mi s-a mai parut si intalnirea unor elici de avion si parame de vapoare. Mirat, cum am ajuns acasa, m-am informat si am elucidat misterul. Datorita faptului ca biserica a fost reabilitata in perioada interbelica de catre Ministerul Marinei si Aerului, aceasta a devenit loc de inchinaciune- simbol pentru marinari si aviatori.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie culturala. Cred ca prin astfel de trasee ne putem bucura de locurile frumoase din Romania, de arhitecturile unice si de vechile opere de arta lasate de stramosi. Totodata ne vom descoperii istoria, iar in felul acesta vom ajunge sa ne iubim mai mult tara, sa contribuim la dezvoltarea ei si sa constientizam ce avem.

PS: Apasa-ti mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si ve-ti ajunge direct la harta google, iar de acolo, daca apasati butonul „navigare”, ve-ti ajunge direct la destinatia turistica…

23 de gânduri despre „DIN HOREZU LA ARNOTA, DINTR-UN LEMN SI SITUL UNESCO HUREZ

  1. Pingback: OBIECTIVE TURISTICE IN PLOIESTI SI CONACUL STERE-BUCOV - TARA DACILOR
  2. Pingback: O OAZA DE SANATATE. SALINA OCNELE MARI – TARA DACILOR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *