Statuia lui Mihai Eminescu, Onesti, obiective turistice Romania

In acest articol va propun cu drag un traseu turistic in zona orasului ONESTI, oras prin care am mai trecut, dar in care nu m-am oprit niciodata sa vad ce are bun de oferit. Iar acum, perspectiva unui weekend ploios, impreuna cu dorinta de a evita zona aglomerata din Valea Prahovei si o multime de obiective istorico-turistice prezente in jurul orasului Onesti, m-au facut sa-l propun ca destinatie principala si sa descopar astfel farmecul acestui oras „low cost” si o destinatie potrivita pentru toate varstele.Traseu Onesti, Podul lui Stefan cel Mare, obiective turistice Bacau

Cu aceasta ocazie am vizitat principalele obiective turistice din Orasul Onesti- Stejarul din Borzesti si Manastirea Borzesti, iar ulterior am luat lectii de istorie si de arhitectura la Curtea Domneasca si Manastirea Casin, am vizitat Salina Targu Ocna si am cinstit memoria eroilor tarii noastre ajungand la Mausoleul Eroilor de la Targu Ocna.

Pana sa ajungem in Onesti, ne-am oprit sa vizitam si PODUL MEDIEVAL DE PE VREMEA LUI STEFAN CEL MARE. Am ajuns la el fara prea mari asteptari, dar am plecat cu un sentiment de mare descoperire…Nu credeam ca mai putem sa admiram si sa pasim astazi, pe o constructie medievala de pe timpul lui Stefan cel Mare.

Podul lui Stefan cel Mare
Podul lui Stefan cel Mare

Ne-a impresionat in primul rand alura-i masiva de piatra, un pod care s-a pastrat perfect de pe timpul viteazului nostru stramos si care ne-a intampinat cu o frumoasa panorama asupra vaii Trotusului.

Trotusul si Podul lui Stefan cel Mare, Obiective turistice in judetul Bacau, Romania

Am ajuns la el dupa ce am trecut de satul Caiuti, din comuna Stefan Cel Mare, facand dreapta peste o linie de cale ferata. La drumul national exista un indicator, dar pe care eu nu l-am observat pana acum…

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Dupa ce am vizitat podul, am plecat mai departe catre Onesti si dupa ce ne-am cazat, am inceput sa vizitam obiectivele turistice ale orasului. Voiam sa vedem in principal Stejarul din Borzesti si vechea biserica ctitorita de Stefan cel Mare, statuia lui Eminescu- aflata intr-un top mondial pentru creativitate, Parcul Libertatii si Muzeul de Istorie.

BISERICA BORZESTI este principalul obiectiv istoric al orasului Onesti. A fost construita in jurul anilor 1400 de Stefan cel Mare, pentru a comemora moartea lui Mitrut- prietenului sau din copilarie, care a fost omorat de tatari. Tot aici o sa gasiti si locul unde a existat Stejarul din Borzesti-un loc marcat simbolic cu un alt trunchi de copac, protejat de un inalt turn de lemn. Se pare ca este singura biserica construita de Stefan cel Mare, in alt scop si nu pentru a marca o victorie dintr-o batalie.

La exterior, Biserica Borzesti este destul de austera, dar totodata impozanta si cu o alura eleganta. Este o constructie ridicata din piatra de rau, cu ornamente de caramida colorata si cu frumoase ferestre gotice. La interior, Biserica Borzesti impresioneaza in primul rand cu scena lui Mitrut, spanzurat de stejar si inconjurat de tatarii inarmati pana-n dinti…Povestea trista si emotionanta a lui Eusebiu Camilar, mi-a ramas in memorie din timpul scolii, iar cu aceasta ocazie am avut timp sa mi-o reamintesc si sa-i localizez originea, fixand-o si mai puternic in minte.

Program de vizita: zilnic 9-16. Pentru adresa apasa mai sus pe numele scris cu litere mari.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Tineam de mult timp sa vad STATUIA LUI MIHAI EMINESCU din Onesti, pentru ca stiam ca se afla in top 20 cele mai creative statui ale lumii.

Am mai intalnit in Onesti si alte statui interesante, statui ce faceau referire la istoria Moldovei. Amplasate in doua ronduri giratorii, de parca trebuiau sa urmareasca traficul rutier, am gasit statuia unui zimbru si o statuie cu capul stilizat al lui Stefan cel Mare.

Statui din Onesti, obiective turistice

Statui din Onesti, obiective turistice

PARCUL LIBERTATII din Onesti este un obiectiv relaxant, in cazul in care vreti sa faceti o scurta plimbare in natura sau sa va scoateti copiii la joaca. Parcul va va introduce cu adevarat in natura prin frumoasele cascade create artificial, iar pentru copii sunt pregatite aici locuri de joaca cu personaje de poveste si un parc de skateboard. De aici puteti vedea varsarea raului Oituz in Trotus si rezervatia naturala protejata „Dealul Perchiu”.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Orasul Onesti isi trage numele de la mosia unui boier- “Selistea lui Oana” si s-a numit Gheorghe Gheorghiu Dej din anii ’60 si pana la Revolutie. 

De numele orasului Onesti, pe a carui stema gasim simbolul Stejarului din Borzesti, isi leaga numele si Vasile Parvan– marele arheolog pe urmele caruia am calcat la Histria, Sucidava, Constanta, Adamclisi. Acesta este un mare istoric roman, un elev al lui Nicolae Iorga si autorul lucrarii “Getica”. Onestiul este si orasul in care au trait sportivele care au facut cinste tarii: Nadia Comaneci, Teodora Ungureanu si Georgeta Gabor. Este orasul natal al cantaretelor Loredana Groza si Alexandra Ungureanu.

Am incercat sa vizitez si MUZEUL DE ISTORIE, dar din pacate l-am gasit inchis, asa ca timpul ramas a fost alocat vizitarii Salinei din Targu Ocna.

SALINA DE LA TARGU OCNA nu este atat de spectaculoasa cum este cea de la Turda, fiind comparabila cu cele vazute la Slanic Prahova, Ocnele Mari sau Praid. Am apreciat la aceasta salina in primul rand pista pentru carting- unde raliurile pe sare au adus bucurie copiilor si febra musculara parintilor. Tot aici am vazut prima data o biserica “de sare”, cu obiecte sculptate numai in „aur alb”. Ne-a mai placut la Salina Targu Ocna si sala de spectacole botezata cu numele marelui actor Florin Piersic si micutul lac pe care se pluteau cateva ratuste de plastic.

Mai sunt si alte activitati pentru petrecerea timpului in salina, de la cele cateva locuri de joaca pentru copii, la calculatoarele legate la internet, mesele de ping-pong si cosurile de baschet.

Salina Targu Ocna (6)

Salina Targu Ocna a fost locul perfect pentru cumparat diverse soiuri de sare pentru baie, dar si o lampa din sare pentru uz terapeutic, lampa pe care am gasit-o la jumatate de pret fata de site-urile care vand astfel de produse. Trebuie sa revenim in aceasta zona si vara, pentru ca atunci este deschis aici si un strand cu apa sarata, asa cum am intalnit si la Praid.

Salina Targu Ocna (10)

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Salinele din zona au fost mentionate documentar in anii 1300, dar ele au fost utilizate din timpuri mai vechi. In timpul lui Stefan cel Mare salinele cunosc o ampla dezvoltare, cand domnitorul Moldovei da si dreptul manastirii Putna de a folosi sarea de aici. Se stia ca “o parte din „productul” minelor trotusene intra direct in consumul slujitorilor monahicesti, cunoscuti ca vajnici consumatori de peste sarat.”

In aceasta mina de sare existau doua categorii de muncitori liberi, ocolasii– mineri improprietariti sau muncitori ai statului si salgaii – muncitori veniti de dincolo de Carpati. O alta categorie de muncitori erau condamnatii pentru diverse faradelegi sau ocnasii. Am aflat cu aceasta ocazie si de ce s-a construit aici in anii 1800 “Castelul Ocnasilor”- impresionant la acea vreme pentru dotarile pe care le avea. Se pare ca domnitorul Moldovei Grigore Ghica a fost impresionat de soarta ocnasilor care traiau doar aici si isi perimau serios sanatatea. Astfel ca a ordonat constructia acestei puscarii, pentru a le servii ca adapost in vreme de noapte. O sa vedeti in expozitia foto de aici, mai multe fotografii cu ocnasi la munca, sau aflati in drumul lor de la “Castel”, condusi spre minele de sare de garzile imbracate in culoarea „aurului alb”.

Pret intrare: adult 20 lei, copil 10 lei. Program: – 01 Octombrie – 30 Martie, orele 7-15, ultima intrare la orele 14- 01 Aprilie – 30 Septembrie, orele 7-17, ultima intrare la orele 16.  Adresa: Str: Salinei nr 12.

http://salina.ro/

In Targu Ocna am urcat si la MAUSOLEUL EROILOR, monument care iti ofera o frumoasa panorama asupa orasului. Nu am venit insa aici pentru panorama, ci pentru importanta monumentului, pentru vechimea lui si pentru un gand de multumire adus celor care au murit in razboi. Monumentul ne-a intampinat chiar de la sosire cu o inscriptie emotionanta, scrisa cu litere mari:  “SPUNETI GENERATIILOR VIITOARE CA NOI NE-AM FACUT DATORIA”.

Mausoleul Eroilor Targu Ocna (2)

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Pana la mausoleu, am intalnit pe frumosul traseu impadurit, cateva bancute sculptate in piatra- ce purtau inscriptionate marile batalii castigate de inaintasii nostri. Acestea erau asezate cumva in ordine cronologica, astfel incat, pe masura ce urcai, sa faci si o trecere in timp a gloriei lui Mircea cel Batran si a bataliei de la Rovine, a lui Stefan cel Mare si a bataliei de la Podul Inalt, a lui Mihai Viteazul si a bataliei de la Calugareni, etc. Monumentul de la Targu Ocna a fost construit din piatra si a fost ridicat in anii 1920- in memoria eroilor cazuti in Primul Razboi Mondial.

In Targu Ocna am mai facut o oprire si la interesanta BISERICA SFANTUL NICOLAE, biserica ce a fost construita in anii 1700 si care are o arhitectura speciala. Biserica Sfantul Nicolae este speciala si pentru ca gazduieste in incita curtii sale un ansamblu memorial in cinstea eroilor din Primul Razboi Mondial.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

A doua zi, am plecat de la Onesti spre MANASTIREA SI CURTILE DOMNESTI DE LA CASIN. Ajunsi in comuna cu acelasi nume, am fost intampinati la tot pasul de frumoase porti de lemn, porti de culoare alba, traforate sau sculptate cu diverse modele florale. Pentru aceste opere de arta cred ca acest sat ar trebui sa fie faimos asa cum este Ciocanesti, satele din secuime sau regiunea Maramuresului.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Aceasta interesanta manastire fortificata a fost construita in anii 1600 de domnitorul Gheorghe Stefan- pe care l-am intalnit in letopisetul lui Miron Costin.

info turism Manastirea Casin (9)

Domnitorul Gheorghe Stefan a ridicat aici o casa si o scoala domneasca- din care se mai pot vedea in ruina doar incaperile. Ajungi la acestea dupa ce treci pe sub o bolta sculptata in piatra, ce poarta cu mandrie pe ea stema Moldovei.

Este un complex interesant, care m-a dus cu gandul la linistea si maiestatea bisericii Golia din Iasi.

info turism Manastirea Casin (3)

Stema Moldovei este prezenta aici peste tot. Incastrata si in turnul de la intrare, turn care se poate vizita, apoi reprezentata pe fatada bisericii si la intrarea in biserica. Memorabile au fost si frumoasele modele florale de pe biserica, ferestrele romanice incadrate de sculpturi si de stalpi cu capitel corintic, pictura la interior a unui sfant imbracat in straie populare moldovenesti, catapeteasma bisericii si frumoasa intrare in altar- o adevarata opera de arta.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta!

Va invit in incheiere sa descoperiti si alte trasee interesante din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

Harta turistica a Romaniei

Similar Posts

13 Comments

  1. Pingback: UN TRASEU MINUNAT PE LA “GRADINA ZMEILOR”, JIBOU, MAUSOLEELE DE LA GURUSLAU SI CIUCEA – TARA DACILOR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *