Gramofon Wine, Dealu Mare, turism viticol, oenoturism, tur crama, degustare vinuri, infloritul vitei de vie, meatology, sonorum

Pasiunea mea pentru vin m-a facut sa adaug traseelor mele istorico-turistice si vizite la cramele presarate peste tot printre colinele zonei Dealu Mare. Prin vizitarea acestor crame am aflat povestea frumoasa a vinurilor si complexitatea producerii lor, descoperindu-le adevarata valoare și apreciindu-le mai mult. Am asociat in felul acesta arta, arhitectura și natura, cu complexitatea și profunzimea vinului.

CRAMA GRAMOFON va pune la dispoziție 5 căsuțe, amplasate in via acesteia, un loc de unde puteți explora întreaga zona și unde va puteți retrage apoi in amurg, pentru a povesti despre cele vizitate, in timp ce va lăsați cuprinși de frumusețea naturii in compania unui pahar de vin. De aici puteți vizita Tabara de sculptura de la Naeni si Crucea Megalitica a ManafuluiBiserica Dintr-o Piatra si mormantul tracic alaturat, Conacul Bellu, Tabara de sculptura de la CiolanuCrama Muzeu 1777Biserica-Cetate BraduManastirea ApostolacheManastirea VarbilaVulcanii Noroiosi, obiectivele turistice din Buzau si obiectivele turistice din Ploiesti

Nu am stat încă la căsuțele din via Gramofon, dar am participat la Evenimentul “Infloritul vitei de vie” by Gramofon Wine și cu aceasta ocazie am reușit sa fac și un tur de crama și sa descopăr povestea din spatele Cramei Gramofon.

Gramofon Wine a luat naștere la inițiativa Domnului Marcel Pascu-profesor de muzica și saxofonist, originar din Prahova. Motto-ul Cramei Gramofon Wine Dealu Mare fiind “Wine, art, food and music – the guilty pleasures in life”. Gamele lor de vinuri au etichete foarte inspirate, făcând referire la muzica, la arta și la diverse simboluri. Crama Gramofon și o gama  de vin au preluat numele gramofonului patentat in 1887 de germano-americanul Emile Berliner, un instrument de redare a muzicii, care in zilele de astăzi te duce cu gândul la elegantă și perfectiune. Alta gama se numește Sonorum, iar un vin se numește Opus Fabula și are o eticheta semnată de pictorița contemporană Maria Jarda. Proiectul Gramofon s-a născut din pasiune, și a ajuns ulterior sa fie completat de pragmatism, atunci când in societate a intrat și Domnul Marcel Vulpoi- care deține o importantă firma de contabilitate. Gama de vinuri Meatology are o eticheta -fabula, ce are in prim plan un țap și un vulpoi, ce stau la masa impreuna cu o sticla de vin, făcând referire la domnul Marcel Vulpoi și la Eugen Capra- organizatorul Grillfest.

Evenimentul “Infloritul vitei de vie” by Gramofon Wine a fost frumos organizat- cu canapele din baloți de paie si paleți de lemn, cu umbrare colorate, cu aperitive de mezeluri fine și brânzeturi alese, cu gheata și sticle de vin asezate in covata de lemn.

Dintre vinurile albe servite la acest eveniment- o Fetească Regală, un Chardonnay și un Sauvignon Blanc, am rămas indragostit de buchetul Sauvignonului- unul dintre cele mai bune din Dealu Mare. Pe roze au servit un Merlot și cupaj de Fetească Neagră&Merlot- ambele foarte bune. Pe rosu, preferatul meu a fost Fetească Neagră, deși nici Merlot-ul nu s-a lăsat mai prejos. S-au pregătit la ceaun ciorba, aripioare prăjite, gulaș cu mămăliguța, gogoși pentru papanași. 

DJ-ul iscusit a întreținut atmosfera petrecerii cu muzica relaxanta, făcând in final trecerea de la mixajele cu muzica italieneasca, la mixajul Road Pub a lui Cristian Lepah- pregatind astfel venirea pe scena a Tarafului de Caliu (ultimul rămas din celebra formație Taraf de Haidouks).

Un grup de fete cu tricouri inscriptionate cu refrenul „Ia-ti mireasa ziua buna”, au ales sa serbeze petrecerea burlacitelor la Gramofon Wine si s-au prins si ele in hora, pe muzica Tarafului de Caliu.

In cadrul acestui eveniment i-am întâlnit pe ambii proprietari. Domnul Vulpoi, un tip foarte jovial, se ocupa de întreținerea invitaților prezenți aici, iar Domnul Pascu a fost cel care ne-a făcut turul cramei. Au fost prezenți la eveniment și oenologul cramei- Domnul Gabi Lăcureanu, somelierul Sergiu Nedelea și Domnul Silviu Zetea- producatorul distilatelor Zetea, care va produce pe viitor pentru Gramofon gama lor de distilate din vin.

Am apreciat ca au păstrat in curtea cramei și rămășițele “Epocii de Aur”, iar in clădirea de degustare am remarcat câteva tablouri frumos puse in evidentă și o tapiserie cu zdrobitul vinului. Tot aici am observat cateva tablouri expuse sus, printre grinzi, iar povestea lor va las sa o descoperiti atunci cand veti vizita Crama Gramofon.

Am gasit pe blogul Gramofon Wine si cateva lucruri interesante despre vin și impresii ale unor oameni ce au cunoscut acest loc. Așa am aflat de tradiția de a ciocni paharele. Se pare ca aceasta datează din Roma Antică. Atunci, musafirii își ciocneau paharele cu gazdele, astfel incat stropii de vin sa ajunga și în paharul celuilalt, asigurandu-se in acest mod că vinul nu a fost otrăvit. Mi-a plăcut și amintirea unui prahovean, ce zicea ca “Cele mai mari și mai frumoase nunți aici se făceau! Ce horă, ce muzică era… da vinul…” 

Pentru cazare la căsuțele din vie și programare tururi degustări va rog sa contactați Gramofon Wine https://www.gramofonwine.ro/

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanța! Va invit in incheiere sa descoperiti si alte trasee interesante pe harta de pe taradacilor.rohttps://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *