LA BALAMUCI, CONACUL MARGHILOMAN SI MUZEUL CRAMA 1777

Vila Albastros, Conacul Marghiloman, obiective turistice Buzau, Romania

Urmatorul traseu ajunge la pitoreasca manastire Balamuci de langa lacul Caldarusani, la Vila Albatros sau Conacul Marghiloman al vestitului ministru ce ne-a condus in Primul Razboi Mondial si la Muzeul Crama 1777 din Valea Calugareasca.

traseu turistic din Bucuresti la Manastirea Balamuci, Conacul Marghiloman si Crama Muzeu 1777

Foartea aproape de Manastirea Caldarusani am descoperit ascunsa in Codrii Vlasiei o interesanta biserica. De la MANASTIREA SITARU SAU BALAMUCI am dobandit noi cuvantul “balamuc” sinonim cu casa de nebuni si gasit in unele surse ca malamuc. Aici a functionat in trecut un spital de boli psihice ca si la Manastirea Plataresti, dar acum urmele triste ale acelor vremuri au disparut si au ramas doar in amintirea frumoasei biserici. (https://ro.wikipedia.org/wiki/Malamuc,_Prahova).

Manastirea Balamuci, obiective turistice in jurul Bucurestiului, Romania

“Manastirea in apa” cum a numit-o Paul de Alep sau “Manastirea in Padure” dupa Nicolae Iorga a fost ridicata la inceputul anilor 1600 de Papa Greceanu. Era strabunicul lui Constantin Brancoveanu prin fiica sa Pauna, un boier de baza al divanului domnesc in peste 10 domnii ale Tarii Romanesti. (http://www.manastireasitaru.ro/m/istoric).

Se pare ca a avut si o cula aici si asta m-a dus imediat cu gandul la Cula Greceanu vazuta la Maldaresti, cu care nu am descoperit sa aibe vre-o legatura.

Biserica te impresioneaza de la prima vedere cu pridvorul maiestuos si acoladele sale sprijinite pe frumoase coloane brancovenesti, prin ancadramentele sculptate ale geamurilor si pictura discreta. Exteriorul m-a facut sa ma gandesc la Stavropoleus din Bucuresti, la care Mavrocordat ar fi putut sa se inspire de la Balamuci.

Am gasit la interior piatra de mormant a unuia dintre fiii lui Papa Greceanu iar pe peretele din pronaos tabloul votiv cu imaginile lui Papa Greceanu si a sotiei Elina, precum si a doi domnitori ai Tarii Romanesti care probabil au contribuit la refacerile manastirii, un Constantin Racovita, mort in Bucuresti de la un ospat imbelsugat si unul dintre domnitorii Constantin Ghica intalnit probabil in Iasi la Biserica Frumoasa sau in Targoviste cand turcii au ordonat zidurile cetatii.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

CONACUL MARGHILOMAN sau VILA ALBATROS se afla in Buzau in parcul Marghiloman, in trecut curtea domeniului. Am mai trecut de cateva ori pe aici in anii trecuti, cand se renova conacul.

Acum se poate vizita, dar nu este organizat ca si muzeu, ci ca un centru cultural, cu spatii pentru expozitii, vernisaje, lansari de carte, cercuri de sculptura, pictura, s.a.m.d. In weekend paznicul va va conduce prin salile conacului fara cost. Il gasiti la intrarea din stanga a conacului, acolo unde se afla anexele slujitorilor, acum in ruina.

Ma asteptam sa fie mai bogat ornamentat la interior, unde in afara de tavanul casetat si balustradele sculptate nimic nu impresioneaza. Mobilierul familiei Marghiloman l-am vazut expus la Muzeul Municipal din Buzau cu alta ocazie dar din pacate nu este expus aici, unde ii este locul.

Totusi voiam sa vad Vila Albatros care poarta numele unuia dintre caii de curse ai ministrului, pentru importanta omului politic ce facea parte din partidul lui Take Ionescu si care alaturi de Constantin Stere, pe care l-am vizitat langa Ploiesti, au contribuit la unirea Basarabiei cu Romania.

Guvernul Marghiloman a anulat intelegerile din Pacea de la Buftea datorita nepromulgarii tratatului de catre Regele Ferdinand ajungandu-se intr-un final la Marea Unire de la 1918.

Am facut apoi o placuta plimbare in jurul lacului in care se oglindesc vechii copaci dar as fi vrut sa gasesc aici mai multe atractii sau chiar sa servesc aici o marghilomana, cafeaua facuta cu vinars ce poarta numele lui Alexandru Marghiloman.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

 

Am vazut de multe ori indicatorul MUZEULUI CRAMA 1777 de la drum, dar nu am reusit pana acum sa ajung la el. Aproape ca a trecut toamna, viticultorii s-au linistit si si-au dus recolta bogata in beci si acum te astepta la marginea drumului cu struguri, must si vin. A sosit timpul sa poposesc si eu la muzeul crama din vestita Vale Calugareasca, o vale cultivata mai demult cu vita de vie de calugarii de la Snagov. Calugareni ii zicea in trecut, la fel ca locul in care Sinan si-a pierdut dintele in batalia cu Mihai Bravul, dar de renumele celelei mai renumite podgorii din Dealu Mare nu a mai ramas mare lucru, decat amintirea din cantecul lui Gica Petrescu si imaginile din filmul “Secretul lui Bachus”.

Crama Muzeu 1777, Valea Calugareasca, obiective turistice Prahova, Romania

Aici este “Drumul Vinului”, afli asta de la multimea de indicatoare puse aiurea peste tot in zona, fara o destinatie anume si este normal ca si crama muzeu sa fie in acest areal. Este de fapt o refacere a unei crame care exista pe un domeniu al familiei Bratianu, ceva mai jos. Se pare ca urmasii familiei nici nu s-au ingrijit de ea si nici nu i-a interesa donarea unui petic de pamant pentru acest muzeu. Asa se face ca o localnica inimoasa, muzeograf de profesie, constientizand pierderea pe care ar avea-o romanii prin distrugerea acestui monument de arhitectura si valoarea inestimabila chiar si a ramasitelor cladirii, a donat peticul de pamant necesar si a pus umarul la refacerea acestui edificiu. Mai mult decat atat, a adus de acasa obiecte mostenite de la strabuni si le-a donat muzeului, ce a fost realizat cu efortul Consiliului Judetean Prahova. Au folosit si lemn din constructia veche si au prelucrat totul manual, iar incet, incet, muzeul a prins contur, fiind infrumusetat si cu alte obiecte pe aceasta tema aduse de la Muzeul Prahova sau donate de romani inimosi.

Crama Muzeu 1777, Valea Calugareasca, obiective turistice Prahova, Romania

Cand am intrat in curtea plina de flori si am vazut constructia de lemn m-am ganditi imediat la Casa lui Brancusi sau a lui Tudor Vladimirescu, la bisericutele de lemn din Maramures, la Conacul Octavian Goga sau bisericuta lui Horea de la Olanesti. Cu aceeasi gingasie dar si demnitate, e parca o esenta a strabunilor nostri, e legatura noastra cu ei.

Prima data am vizitat beciul. Deasupra usii au pastrat scrijelitura veche a anului constructiei, 1777 exprimat in litere chirilice, faimosul LEAT despre care am mai scris si eu in alte articole. Portalul era infrumusetat cu coltii de lup, stravechi simbol traditional romanesc care asa cum imi explica doamna muzeograf insemna “ca trebuie sa lasi gandurile rele afara iar inauntru sa intri cu sufletul curat”.

Crama Muzeu 1777, Valea Calugareasca, obiective turistice Prahova, Romania

Cum am intrat am fost intampinat de miresme naturale date de buchetele de rostopasca si de menta, puse aici ca sa alunge mirosul de vechi. Apoi doamna muzeograf mi-a povestit cu atata dragoste, parca cu lacrimi in ochi, povestea fiecarui obiect, ca si cum ar fi vorbit de propriul copil. Se vedea ca ii este drag acest muzeu.

Crama Muzeu 1777, Valea Calugareasca, obiective turistice Prahova, Romania

Buti si teascuri donate de familia sa, un lin de lemn si unul de piatra, prese lucrate de mesteri nemti adusi de Carol I in Romania, pompe de stropit de spate sau trase de magarusi, mobilier vechi, tirbusoane, prese de pus dopuri, s.a.m.d.

Apoi am vizitat parterul, unde am ramas impresionat de o harta a vinului realizata pe piele, un vechi pulverizator pentru igienizarea incaperilor de crama, o ulcea veche cu flori de hamei precum si de alte ulcele interesante de vin. Am descoperit aici imagini cu viticultura romaneasca pastrata in poze vechi si o serie de bauturi vechi romanesti: un afeniac, o mustareata, vinuri cu menta sau cu patrunjel. Am pasit in altarul lui Dionisos, zeul trac preluat mai apoi de romani.

La mansarda au fost aduse costume populare din zona, toate lucrate cu motivul vitei de vie. Deosebit a fost costumul galben de la Chiojdu, unde am vazut Casa cu blazoane. Apoi am vazut o colectie interesanta de pristolnice cu serafimi si heruvimi, cu pomul vetii, cu invataturi religioase scrise in greaca si o colectie de plosti, covoare, lazi de zestre, toate legate de vita de vie.

Program de vizitare: marti-duminica 9-17, luni inchis. Cost bilet: 8 lei. http://www.histmuseumph.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=441:crama-1777-valea-clugreasc&catid=37:sectii-muzeale

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

In functie de ce ati mai vazut in trecut si de timpul vostru puteti adauga la acest traseu si Manastirea Caldarusani, Cernica, Plataresti, in zona Manastirii Balamuci sau conacul Bellu si obiectivele din jurul Ploiestiului, in zona Muzeului Crama 1777.

PS: Apasa mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si vei ajunge direct la harta google iar acolo apasa butonul „navigare” ca sa te duca direct la destinatia turistica…

Sper ca ti-a placut articolul si ca te-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta. Te rog sa dai share si like pe facebook pentru a ne promova tara la cat mai multe persoane.