Cazinoul Constanta, legenda argonautilor si a lanii de aur, obiective turistice Constanta, Romania (2)

CONSTANTA- „Farul Romaniei aprins la portile Rasaritului”, nu m-a atras doar pentru albastrele sale valuri si parfumul sau cu note saline, m-a atras si m-a facut sa o iubesc pentru istoria sa si pentru locurile frumoase pe care mi le-a aratat.

Pe aceasta limba intrata adanc in mare si-au oprit prima data corabiile marii navigatori fenicieni. Apoi grecii, ca sa faca comert cu getii, scitii si celtii, au ridicat Tomisul – numit asa dupa sacrificiul comis de Medeea (al carei nume s-a pastrat astazi in denumirea unui cartier). Pe aici s-au perindat argonautii in cautarea lanii de aur- un motiv pe care l-am gasit in stucatura faimosului Cazinou Constanta si, tot pe aici a trecut probabil neinfricatul Achile- cel care a dat numele Chiliei si care a murit se pare pe Insula Serpilor. Romanii au dezvoltat portul si i-au dat numele surorii Imparatului Constantin, iar apoi l-au exilat aici pe renumitul lor poet Ovidiu- gingasului poet roman pe urmele caruia au venit la Constanta Regina Elisabeta si Regina Maria. Mircea cel Batran a stapanit zona pentru un timp, pana cand turcii o aduc in declin si renaste apoi pe timpul lui Carol I.

La Constanta am ajus de foarte multe ori, chiar si in extrasezon, cand m-am bucurat de sunetul marii, de aerosoli, de imbietorul miros marin, si am vizitat unele dintre atractiile orasului. In sezon, ca un copil cuminte, ascultand recomandarile medicilor privind expunerea la soare, am luat-o la pas prin Constanta in orele calduroase ale concediului estival, ca sa-i admir sculpturile, cladirile si operele de arta gazduite de muzeele sale. I-am gasit la Muzeul de Istorie pe Ganditor si pe perechea sa, pe Calaretul Trac si pe Sarpele Glikon, si am trecut sa-l salut pe faimosul poet Ovidiu- care isi doarme somnul de veci sub statuia sa. Am fost sa-l cunosc pe Ion Jalea- unul dintre principalii sculptori ai Romaniei, sa o admir pe fermecatoarea Rodica a lui Nicolae Grigorescu la Muzeul de Arta, sa vizitez cea mai mare moschee din Romania si sa vad machetele panzarelor romanesti de la Muzeul Marinei. Am fost cu baiatul meu la Delfinariu si la microrezervatia de aici, la Acvariu, la Mozaicul Roman, s.a.m.d.

Puteti incepe traseul turistic prin Constanta vizitand Muzeul de Arta, apoi Muzeul Marinei, Muzeul de Arta Populara si sa mergeti prin Centrul Vechi spre Cazinou, trecand pe la Geamia Hunchiar, Muzeul de Istorie si Mozaicul Roman, Statuia lui Ovidiu, Marea Moschee si cladirile istorice de aici, Casa memoriala Ion Jalea, Acvariul, Farul Genovez si Portul Tomis. Luati apoi masina si mergeti la Delfinariul Constanta- unde o sa mai gasiti si un Planetariu si o mica gradina zoologica.

traseu turistic Constanta, top obiective

MUZEUL DE ARTA CONSTANTA m-a primit la el cu o multime de opere impresionante, fiind ca marime, dupa cel din Bucuresti, al doilea muzeu de profil din Romania. De departe m-a impresionat Tabloul “Rodica” a lui Nicolae Grigorescu si de fiecare data cand am ocazia il arat prietenilor mei in cartea cumparata de aici, si le recomand sa merga sa vada originalul. Am admirat si picturi ale lui Theodor AmanGheorghe PetrascuTheodor Pallady, Corneliu Baba, precum si opere de sculptura ale marilor sculptori romani Dimitrie Paciurea, Oscar Han, Ion Jalea, s.a.m.d. 

Muzeul de Arta Constanta isi desfasoara activitatea in prima scoala ridicata in Constanta la sfarsitul anilor 1800, scoala care se numea “Principele Ferdinand si Principesa Maria”. Acest muzeu a cunoscut un moment importanta in anii ’90, cand lucrarile din vila de protocol de la Neptun a lui Nicolae Ceausescu au fost donate institutiei.

Adresa: Bd. Tomis nr 82-84. Program de vizitare: sezon estival : zilnic 9-20, extrasezon luni si marti: inchis, miercuri-duminica 9-17. Pret bilet 10 lei, elevi 2.5 lei.

http://www.muzeuldeartaconstanta.ro/

http://ghidulmuzeelor.cimec.ro/id.asp?k=228

Muzeul de Arta Constanta
Frumoasa Rodica a lui Nicolae Grigorescu

La MUZEUL MARINEI din CONSTANTA am descoperit machetele panzarelor romanesti si activitatea navala a Tarilor Romane din perioada lui Mircea cel Batran si Stefan cel Mare. Am aflat apoi lucruri interesante despre evolutia marinei in perioada regalitatii, cand, am cumparat vapoare din santierele europene si mai apoi am inceput sa le construim in santierele romanesti. 

Bineinteles ca Muzeul Marinei Constanta este cel mai important muzeu de profil din Romania. Muzeul Marinei a luat fiinta in anii ’60 ca urmare a dorintei lui Nicolae Ceausescu si este gazduit de fostul sediu al Scolii Superioare de Marina- un edificiu ridicat in stil brancovenesc la inceputul anilor 1900.

Adresa: Str. Traian nr. 53, Constanta. Program de vizitare: vara zilnic 9-17, iarna zilnic 10-18. Pret bilet 10 lei, elevi 5 lei.

MUZEUL DE ARTA POPULARA din Constanta m-a impresionat prin cladirea monument care-l gazduieste, o cladire cu arhitectura neoromaneasca, ridicata la sfarsitul anilor 1800 cu destinatia de primarie.

Program de vizitare 9-20 vara, 9-17 iarna.

Muzeul de Arta Populara, obiective turistice din Constanta

GEAMIA HUNCHIAR este cel mai vechi asezamant religios musulman din Constanta. A fost ridicata in stil maur in secolul 19, din pietrele ramase dintr-un zid de aparare.

Geamia Hunchiar este un monument de arhitectura care trebuie neaparat vizitat daca sunteti in Constanta. Pana la urma, suntem un stat din Uniunea Europeana, care s-a format ca si alte state de-a lungul istoriei din diverse etnii si care trebuie sa protejeze si sa promoveze toate valorile culturale de pe teritoriul sau, indiferent de catre ce natie sau religie au fost cladite, asa cum vecinii turci promoveaza constructiile grecilor antici sau ale romanilor, iar muntenegrenii si croatii pe cele ale venetienilor.

Adresa: Br. Tomis nr. 41, Constanta. Program de vizitare : zilnic 9-18. Nu se percepe taxa de vizitare.

MUZEUL NATIONAL DE ISTORIE SI ARHEOLOGIE din Constanta sau “Muzeul Cetatii Tomis” este al doilea muzeu ca marime din RomaniaTrebuie vizitat in primul rand pentru piesele sale “de rezistenta”- artefacte care au aparut in publicatii internationale pe primele locuri ale istoriei si artei mondiale.

Primul obiectiv important pe care tineam sa-l vad au fost statuetele arhicunoscute ale culturii Hamangia: “Ganditorul si perechea sa”. Apoi voiam sa vad “Sarpele Glikon”- o zeitate din mitologia romana pe care am intalnit-o de mic in timbrele pe care le colectionam. Nu in ultimul rand voiam sa ajung si la reprezentarile unor divinitati preluate de la traci in mitologia greaca si romana: Calaretul Trac si Cibela.

MUZEUL NATIONAL DE ISTORIE SI ARHEOLOGIE a fost infiintat la sfarsitul anilor 1800 si este amplasat acum intr-o frumoasa cladire cu ahitectura neoromaneasca, construita la inceputul anilor 1900, in care a functionat anterior Primaria Constantei.

Adresa: Piața Ovidiu nr. 12, Constanța. Program de vizitare: in sezon estival zilnic 9-20, in extrasezon luni si marti inchis, miercuri-duminica 9-17. Pret bilet 20 lei, elevi 5 lei.

http://www.minac.ro/contact.html

In fata muzeului se afla STATUIA LUI OVIDIU, opera realizata in anii 1800 de sculptorul Ettore Ferrari- cel care a sculptat si chipul lui Ion Heliade Radulescu din Piata Universitatii din Bucuresti si ale carui opere le-am mai vazut in Roma. Dupa aceasta sculptura au facut italienii o copie pe care am vazut-o in Italia, la Sulmona, orasul natal al poetului Ovidiu.

Langa statuia lui Ovidiu se afla faimosul EDIFICIUL ROMAN CU MOZAIC- un obiectiv turistic care mi-a amintit de Pompei, dar care, din pacate, nu este prea bine pus in valoare de structura comunista creata in jurul lui.

Program de vizitare: sezon 9 – 20, extrasezon pana la 17. Pret bilet 10 lei adulti, elevi 2.5 lei.

MOSCHEEA CAROL mi sa parut o constructie foarte interesanta datorita arhitecturii sale speciale- o combinatie intre stilurile maur, bizantin si brancovenesc. A fost ridicata pentru comunitatea turca la ordinul Regelui Carol I al Romaniei si a fost construita din beton armat- un material folosit pentru prima data in Romania. Va recomand sa va urcati in minaretul acestei moschei, un turn care va va oferi o superba priveliste asupra Orasului Constanta si asupra Marii Negre.

Adresa: Piata Ovidiu. Program de vizitare: sezon 9:30 – 21:30, extrasezon pana la 17. Pret bilet 5 lei adulti.

http://www.muftiyat.ro/monumente/111-2/

Mai mereu cand am promovat tara noastra strainilor intalniti in cale, am mentionat in primul rand una dintre trasaturile caracteristice tarii noastre, si anume diversitatea mare a bisericilor. Ne este specifica pentru locul in care ne aflam, intre orient si occident si pentru influentele primite de-a lungul istoriei noastre de la turci, sasi, austrieci, rusi, francezi. Nu stiu un alt loc sau alta tara in care sa intalnesti aceasta diversitate. Haina tarii noastre este brodata in culorile vii ale bisericilor pictate din Moldova, cu modelul arhaic al celor din lemn din Maramures, cu linia ferma a bisericile fortificate din Ardeal si a celor catolice din Banat, cu finetetea bisericile brancovenesti si bizantine din Tara Romaneasca si cu linia orientala a moscheilor din Dobrogea.

In muzeul CASA MEMORIALA ION JALEA am admirat peste 200 de opere ale artistului. Acest muzeu este amplasat intr-o frumoasa cladire in stil brancovenesc, chiar deasupra falezei Constanta, in apropierea Cazinoului.

La intrare m-a intampinat lucrarea mea favorita, “Arcas odihnindu-se” – o copie care a fost donata de Statul Roman, Curtii de Justitie din Luxemburg. La interior, in CASA MEMORIALA ION JALEA, atentia mi-a fost atrasa indeosebi de operele reprezantand viata taranului roman si de scenele de front.

arcas muzeul ion jalea, obiective turistice in Constanta

Alte opere ale lui Ion Jalea le-am mai admirat in Deva- Statuia lui Decebal, in Piata Universitatii din Bucuresti– statuia lui Spiru Haret, in Parcul Herastrau din Bucuresti– Lupta lui Hercule cu Centaurul, in fata Operei Nationale Romane, apoi pe Bldv. Balcescu– statuia lui George Enescu, la Gara de Nord- Monumentul Eroilor Ceferisti (realizat impreuna cu Ion Mendrea), la Palatul Primaverii al sotilor Ceausescu si in statuile marilor juristi din antichitate de la Facultatea de Drept din Bucuresti.

Cel mai mult m-a impresionat la acest sculptor faptul ca dupa Al Doilea Razboi Mondial, la care a participat si el, a continuat sa sculpteze cu o singura mana, pierzandu-si in lupte mana stanga.

Ion Jalea i-a avut ca profesori pe Federick Stork si pe Dimitrie Paciurea, iar pentru opera sa a obtinut premii internationale in Paris si Barcelona, iar la noi a primit Premiul de Stat, si a fost numit „Artist al Poporului”.

Adresa: str. Arhiepiscopiei nr.  26. Program: luni, marti: inchis, miercuri-duminica: 9-17.

In functie de cum va organizati traseul, va puteti opri acum si la FARUL GENOVEZ, o constructie simbol a Orasului Constanta, realizata de englezi pe la jumatatea anilor 1800, pe locul unui mai vechi far ridicat de genovezi pe la 1300.

ACVARIUL DIN CONSTANTA este o atractie bine amplasata, chiar langa Cazinoul Constanta si terminalul vaselor de croaziere. Evident ca acesta dezamageste daca e sa-l compar cu marile acvarii vizitate in Genova, Valencia, Tenerife, Lisabona, Malta, atractii ce atrag milioane de turisti anual, dar, pentru bucuria celor mici, merita sa ajungi aici.

Am mai vizitat acest acvariu si acum circa 10 ani, cand arata si mai rau. Am vazut la Acvariul din Constanta un peste cutit, un peste papagal rosu, un peste leu, un pangasius gigant, un peste aligator, mai multe anemone s.a.m.d.

Program de vizitare: luni-duminica 9:30-16:30. Pret bilet: 8 lei, elevi 2 lei.

http://www.delfinariu.ro/#Acvariu.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Nu departe de Acvariul Constanta este Portul Turistic Tomis, unde, daca nu v-ati stricat foamea pana aici cu un suberek tataresc si o braga turceasca, este placut sa faceti o pauza de pranz, si sa incercati la restaurantele din port un platou de peste din Marea Neagra, cu palamida, calcan, chefal, lufar, guvizi si poate si niste rapane…

La DELFINARIUL DIN CONSTANTA am incercat sa intram si in sezon, dar atunci este foarte aglomerat. Am revenit intr-o zi insorita in extrasezon, cu bilete cumparate online.

Bineinteles ca nu se compara cu spectacolele vazute in Valencia sau in Tenerife, dar pentru copii este distractiv si interesant totodata. Spectacolul dureaza circa 30 de minute si este organizat de doua ori pe zi, la 11 si la 15. Deosebite la acest spectacol mi s-au parut saltul delfinilor care trebuiau sa loveasca in aer o minge, demonstrarea puterii respiratiei delfinilor cu ajutorul unei sepci si aruncatul unei mingi la cosul de baschet. Dupa terminarea spectacolului am iesit sa vizitam microrezervatia sau mini gradina zoologica organizata pe malul Lacului Tabacariei. Au gazduit aici chiar si zebre, cateva alpaca, iepuri de Patagonia, pelicani, gaste de Nil, calul lui Przewalski- un cal asiatic salbatic, denumit dupa un general rus care a descris acest cal in lucrarile sale. Tot aici am gasit si un parc cu jocuri in aer liber, Intelect Parc- unde copiii, alaturi de parinti, se puteau juca cu piese de mari dimensiuni “X si O”, popice, sah, table sau “Nu te supara frate”.

Program de vizitare: luni-duminica 9-17. Pret bilet: 12 lei, elevi 3 lei.

http://www.delfinariu.ro/

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

In Constanta am gasit o serie de cladiri istorice, vestigii interesante si sculpturi foarte frumoase. Am admirat sculpturi ale lui Ion Jalea, dar si ale lui Corneliu Medrea (Pescarii, Copil cu broasca si Fata la mare), Oscar Han (statuia lui Eminescu si Saligni), ale campulungenilor Ion Irimescu (V. Parvan) si Baraschi (Faun si Nimfa), Milita Patrascu (Antipa), s.a.m.d.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Alexandru Vlahuta a vizitat Constanta si a descris-o in cartea sa Romania Pitoreasca: „Un oraș frumos strălucește înaintea noastră: Constanța
— farul României, aprins la porțile Răsăritului, în pragul apelor nestăpânite. O, pământ binecuvântat! Orașul e revărsat pe-o ieșitură de mal împlântată-n valuri. Prin câte-a mai trecut, Doamne, și colțișorul acesta
de lume!… La început au aruncat ancorele și și-au așezat liman aci fenicienii, cei dintâi colindători ai mărilor. După ei au venit grecii, cu puternicile lor corăbii. Apoi a început năvala noroadelor de pe uscat. Și așa, neamuri pe neamuri s-au împins în căutarea “berbecului cu lâna
de aur” de la gurile Istrului; vieți peste vieți s-au așternut în trei mii de ani pe țărmul acesta, și vijelii după vijelii au bântuit și-au spulberat așezările lor din temelie. Constanța de azi — chemată să devie peste câțiva ani unul
din cele mai mărețe și mai însemnate porturi din lume — stă pe mormântul vechiului oraș Tomi, a cărui întemeiere e învăluită în negura unei triste și crude povești: “Frumoasa Medeea, fiica lui Aetes, regele Colchidiei, fuge de
la părinți, luând cu ea și pe micu-i frățior Absirt. Furios, Aetes o urmărește pe mare. Iată-l, e gata s-o ajungă. Nebună de spaimă, Medeea, ca să scape de corabia prigonitoare, ale cărei pânze se văd tot mai aproape, ucide pe
Absirt și, sferticându-i trupul, i-aruncă bucățile pe valuri. Nefericitul părinte oprește mereu corabia, s-adune de pe apă bucățile-nsângerate ale iubitului său copil, și, când le strânge pe toate, plângând de durere, trage la țărm să lengroape. Limanul acesta, cu orașul care s-a ridicat apoi
aci, s-a numit Tomi (de la cuvântul grecesc bucată).”

Din pacate, Orasul Constanta nu a beneficiat de o dezvoltare pe masura potentialului sau datorita politicienilor post-decembristi, care s-au preocupat preponderent, asa cum ne-au obisnuit, cu imbogatirea personala rapida si mai putin cu indatoririle pentru care au ajuns acolo, iar vina pentru starea inapoiata a natiunii romane, de la aspectele economice pana la mentalitate, este in principal a clasei politice, a conducatorilor pe care am avut nenorocul sa-i avem si a bisericii noastre ortodoxe- care mereu si-a urmarit interesul propriu si nu pe cel al credinciosilor. Iar noi, oamenii de rand, putem schimba asta doar protestand, mergand la vot si alegand primari competenti, asupra carora nu planeaza suspiciuni de coruptie si trimitand in parlament oameni noi, competenti, din partide politice noi, care nu accepta sa promoveze oameni corupti cum fac partidele vechi. 

Din Constanta puteti vedea usor si alte obiective turistice ale Dobrogei: portul de ambarcatiuni de la Limanu, Moscheea Esmahan Sultan din MangaliaCetatea Enisala, Cheile Dobrogei, Histria, Mausoleul si cetatea de la Adamclisi, Delta Dunarii, Crama Alira, s.a.m.d.

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta!  Va invit in incheiere sa descoperiti pe harta de pe www.taradacilor.ro peste 500 de obiective turistice din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

harta obiectivelor turistice ale Romaniei, ce sa vezi, infoturist

Similar Posts

38 Comments

  1. Pingback: OBIECTIVE TURISTICE IN PLOIESTI SI CONACUL STERE-BUCOV - TARA DACILOR
  2. Pingback: Top obiective turistice în orașul Constanța - Misterios.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *