CELE MAI FRUMOASE OBIECTIVE TURISTICE IN CONSTANTA

Cazinoul Constanta, legenda argonautilor si a lanii de aur, obiective turistice Constanta, Romania (2)

CONSTANTA, farul Romaniei aprins la portile Orientului, nu m-a atras in numeroasele vizite la ea doar pentru albastrele sale valuri si parfumul sau cu note saline. M-a atras si m-a facut sa o iubesc cu istoria sa si cu locurile frumoase pe care mi le-a aratat. Pe aceasta limba intrata in mare si-au oprit prima data corabiile marii navigatori fenicieni. Grecii au ridicat Tomisul ca sa faca comert cu getii, scitii si celtii si l-au numit asa dupa sacrificiul comis de Medeea, al carei nume s-a pastrat astazi in denumirea unui cartier. Pe aici s-au perindat argonautii in cautarea lanii de aur, un motiv pe care l-am gasit in stucatura faimosului Cazinou Constanta si, tot pe aici a trecut probabil neinfricatul Achile, cel care a dat numele Chiliei si care a murit se pare in Insula Serpilor. Romanii au dezvoltat portul si i-au dat numele surorii Imparatului Constantin, iar apoi l-au exilat aici pe renumitul lor poet, Ovidiu, gingasului poet roman pe urmele caruia au venit Regina Elisabeta si Regina Maria, si pe care l-am gasit si in Italia la Sulmona. Mircea cel Batran a stapanit zona pentru un timp, pana cand turcii o aduc in declin si renaste pe timpul lui Carol I.

Ca un copil cuminte, ascultand recomandarile privind expunerea la soare, am luat-o la pas prin Constanta in orele calduroase ale concediului estival ca sa-i admir la Muzeul de Istorie pe Ganditor si pe perechea sa, pe Calaretul Trac si pe Sarpele Glikon. Apoi, sa-l salut pe faimosul poet Ovidiu, care isi doarme somnul de veci sub statuia sa, realizata in anii 1800 de sculptorul Ettore Ferrari, cel care a sculptat si chipul lui Ion Heliade Radulescu de la Piata Universitatii din Bucuresti si ale carui opere le-am mai vazut in Roma. Sa-l cunosc pe Ion Jalea, unul dintre principalii sculptori ai Romaniei. Sa o admir pe fermecatoarea Rodica a lui Nicolae Grigorescu la Muzeul de Arta, sa vizitez cea mai mare moschee din Romania si sa vad machetele panzarelor romanesti de la Muzeul Marinei.

Tur Constanta

Am inceput cu MUZEUL NATIONAL DE ISTORIE SI ARHEOLOGIE sau “Muzeul Cetatii Tomis”, al doilea muzeu ca marime din Romania. Trebuie vizitat in primul rand pentru piesele sale “de rezistenta”, artefacte care au aparut in publicatii internationale pe primele locuri ale istoriei si artei mondiale. Primul obiectiv important de pe lista a fost sa vad statuetele arhicunoscute ale culturii Hamangia, “Ganditorul si perechea sa”. Apoi sa vad “Sarpele Glikon”, o zeitate din mitologia romana pe care l-am intalnit de mic in timbrele pe care le colectionam si nu in ultimul rand sa ajung si la reprezentarile unor divinitati preluate in mitologia greaca si romana de la traci, pe la Calaretul Trac si pe la Cibela.

Muzeul a fost infiintat la sfarsitul anilor 1800 si este amplasat acum intr-o frumoasa cladire cu ahitectura neoromaneasca, construita la inceputul anilor 1900, in care a functionat anterior Primaria Constantei.

Adresa: Piața Ovidiu nr. 12, Constanța. Program de vizitare: sezon estival : zilnic 9-20, extrasezon luni si marti: inchis, miercuri-duminica 9-17

http://www.minac.ro/contact.html

MUZEUL DE ARTA m-a primit cu o multime de opere impresionante, fiind si el dupa cel din Bucuresti, al doilea muzeu de profil ca marime din Romania. De departe m-a impresionat tabloul “Rodica” a lui Nicolae Grigorescu, pe care, de fiecare data cand am ocazia il arat prietenilor in cartea cumparata de aici si le recomand sa merga sa-l vada. Am admirat si picturi ale lui Theodor Aman, Gheorghe Petrascu, Theodor Pallady, Corneliu Baba, precum si opere de sculptura ale marilor sculptori romani, Dimitrie Paciurea, Oscar Han, Ion Jalea, s.a.m.d. 

Muzeul isi desfasoara activitatea in prima scoala ridicata in Constanta la sfarsitul anilor 1800, scoala care se numea “Principele Ferdinand si Principesa Maria”. A cunoscut un moment importanta in anii ’90, cand lucrarile din vila de protocol de la Neptun a lui Nicolae Ceausescu au fost donate institutiei.

Adresa: Bd. Tomis nr 82-84. Program de vizitare: sezon estival : zilnic 9-20, extrasezon luni si marti: inchis, miercuri-duminica 9-17

http://www.muzeuldeartaconstanta.ro/

http://ghidulmuzeelor.cimec.ro/id.asp?k=228

Muzeul de Arta Constanta
Frumoasa Rodica a lui Nicolae Grigorescu

In muzeul CASA MEMORIALA ION JALEA am gasit gazduite peste 200 de opere ale artistului. Acesta este amplasat intr-o frumoasa cladire in stil brancovenesc, chiar deasupra falezei Constanta, in apropierea Cazinoului. La intrare m-a intampinat lucrarea mea favorita, “Arcas odihnindu-se” – o copie care a fost donata de Statul Roman, Curtii de Justitie din Luxemburg. La interior mi-au atras atentia indeosebi operele reprezantand viata taranului roman si scenele de front.

arcas muzeul ion jalea, obiective turistice in Constanta

Alte opere ale lui Ion Jalea le-am mai admirat in Deva- Statuia lui Decebal, in Piata Universitatii din Bucuresti- statuia lui Spiru Haret, in Parcul Herastrau din Bucuresti- Lupta lui Hercule cu Centaurul, in fata Operei Nationale Romane, apoi pe bldv. Balcescu– statuia lui George Enescu, la Gara de Nord- Monumentul Eroilor Ceferisti, realizat impreuna cu Ion Mendrea, la Palatul Primaverii al sotilor Ceausescu si statuile marilor juristi din antichitate la Facultatea de Drept din Bucuresti.

Cel mai mult m-a impresionat la acest sculptor faptul ca dupa Al Doilea Razboi Mondial, la care a participat si el, a continuat sa sculpteze cu o singura mana, pierzandu-si in lupte mana stanga.

Ion Jalea i-a avut ca profesori pe Federick Stork si pe Dimitrie Paciurea, iar pentru opera sa a obtinut premii internationale in Paris si Barcelona, iar la noi a primit Premiul de Stat si a fost numit “Artist al Poporului”.

Adresa: str. Arhiepiscopiei nr.  26. Program: luni, marti: inchis, miercuri-duminica: 9-17.

In Constata am gasit multe sculpturi ale lui Ion Jalea dar si ale lui Corneliu Medrea (Pescarii, Copil cu broasca si Fata la mare), Oscar Han (statuia lui Eminescu si Saligni), ale campulungenilor Ion Irimescu (V. Parvan) si Baraschi (Faun si Nimfa), Milita Patrascu (Antipa), s.a.m.d.

In functie de cum va organizati traseul va puteti opri acum si la FARUL GENOVEZ, care nu este departe nici de Portul Turistic Tomis, unde, este placut sa faceti o pauza de pranz si sa incercati la restaurantele din port un platou de peste din Marea Neagra, cu palamida, calcan, chefal, lufar, guvizi si poate si niste rapane…

La MUZEUL MARINEI am descoperit activitatea navala a Tarilor Romane din perioada lui Mircea cel Batran si Stefan cel Mare si mi-au placut machetele panzarelor romanesti din acea vreme. Am aflat apoi lucruri interesante despre evolutia marinei in perioada regalitatii, cand, am cumparat vapoare din santierele europene si mai apoi am inceput sa le construim in santierele romanesti. 

Bineinteles ca acest muzeu este cel mai important muzeu de profil din Romania. A luat fiinta in anii ’60 ca urmare a dorintei lui Nicolae Ceausescu si este gazduit de fostul sediu al Scolii Superioare de Marina- un edificiu ridicat la inceputul anilor 1900.

Adresa: Str. Traian nr. 53, Constanta. Program de vizitare: vara zilnic 9-17, iarna zilnic 10-18.

 

GEAMIA HUNCHIAR este cel mai vechi asezamant religios musulman, din Constanta. A fost ridicata in stil maur in secolul 19 din pietrele ramase dintr-un zid de aparare.

Adresa: Br. Tomis nr. 41, Constanta. Program de vizitare : zilnic 9-18

MOSCHEEA CAROL mi sa parut o constructie foarte interesanta datorita arhitecturii sale speciale, o combinatie intre stilurile maur, bizantin si brancovenesc. A fost ridicata pentru comunitatea turca la ordinul Regelui Carol I al Romaniei si a fost construita din beton armat, folosit pentru prima data in Romania. Va recomand sa va urcati in minaretul acesteia, un turn care va va oferi o superba priveliste asupra oasului si a marii.

Adresa: Piata Ovidiu. Program de vizitare: zilnic 9:30 – 21:30

http://www.muftiyat.ro/monumente/111-2/

Moscheea Carol I, Obiective turistice in Constanta

Mai mereu cand am promovat tara noastra strainilor intalniti in cale, am mentionat in primul rand una dintre trasaturile caracteristice tarii noastre si anume diversitatea mare a bisericilor. Ne este specifica pentru locul in care ne aflam, intre orient si occident si pentru influentele primite de-a lungul istoriei noastre de la sasi, turci, austrieci, rusi, francezi.

Nu stiu un alt loc sau alta tara in care sa intalnesti aceasta diversitate. Haina tarii este brodata in culorile bisericilor pictate din Moldova, cu modelul celor din lemn din Maramures, cu linia ferma a bisericile fortificate din Ardeal si a celor catolice din Banat, cu fintetea bisericile brancovenesti si bizantine din Tara Romaneasca si cu tenta orientala a moscheilor din Dobrogea.

Muzeul de Arta Populara, obiective turistice din Constanta
Muzeul de arta populara

Din pacate Acvariul din Constanta a ramas la nivelul anilor ’70 si nu poti sa-l consideri o atractie turistica. Chiar daca este bine amplasat, langa Casinou si terminalul vaselor de croaziere, acesta dezamageste, situandu-se in cealalta parte a clasamentului fata de marile acvarii vizitate in Genova, Valencia, Lisabona, atractii ce atrag milioane de turisti anual.  http://www.delfinariu.ro/#Acvariu.

Iubitorii de istorie, arta si arhitectura vor gasii cu siguranta in Constanta, alaturi de frumoasele sculpturi, si o serie de cladiri si vestigii interesante.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Iar din Constanta puteti vedea usor si alte obiective turistice ale Dobrogei: portul de ambarcatiuni de la Limanu, Moscheea Esmahan Sultan din MangaliaCetatea Enisala, Cheile Dobrogei, Histria, Mausoleul si cetatea de la Adamclisi, Delta Dunarii, s.a.m.d.

Sper ca v-a placut articolul si cav-am inspirat sa vizitezi obiectivele turistice din Constanta. Va  rog sa datishare si like pe facebook pentru a ne promova tara la cat mai multe persoane. Cu drag.

PS: Apasa mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si vei ajunge direct la harta google iar acolo apasa butonul “navigare” ca sa te duca direct la destinatia turistica…

Related Post

21 de gânduri despre „CELE MAI FRUMOASE OBIECTIVE TURISTICE IN CONSTANTA

  1. Pingback: OBIECTIVE TURISTICE IN PLOIESTI SI CONACUL STERE-BUCOV - TARA DACILOR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

+ 43 = forty eight