CELE MAI FRUMOASE OBIECTIVE TURISTICE IN CONSTANTA

Cazinoul Constanta, legenda argonautilor si a lanii de aur, obiective turistice Constanta, Romania (2)

CONSTANTA, farul Romaniei aprins la portile Orientului, nu m-a atras doar pentru albastrele sale valuri si parfumul sau cu note saline, m-a atras si m-a facut sa o iubesc pentru istoria sa si locurile frumoase pe care mi le-a aratat. Pe aceasta limba intrata adanc in mare si-au oprit prima data corabiile marii navigatori fenicieni, apoi grecii au ridicat Tomisul ca sa faca comert cu getii, scitii si celtii si l-au numit asa dupa sacrificiul comis de Medeea, al carei nume s-a pastrat astazi in denumirea unui cartier. Pe aici s-au perindat argonautii in cautarea lanii de aur, un motiv pe care l-am gasit in stucatura faimosului Cazinou Constanta si, tot pe aici a trecut probabil neinfricatul Achile, cel care a dat numele Chiliei si care a murit se pare pe Insula Serpilor. Romanii au dezvoltat portul si i-au dat numele surorii Imparatului Constantin, iar apoi l-au exilat aici pe renumitul lor poet, Ovidiu, gingasului poet roman pe urmele caruia au venit aici Regina Elisabeta si Regina Maria. Mircea cel Batran a stapanit zona pentru un timp, pana cand turcii o aduc in declin si a renascut apoi pe timpul lui Carol I.

La Constanta am ajus de foarte multe ori, chiar si in extrasezon, cand m-am bucurat de sunetul marii, de aerosoli, de imbietorul miros marin si am vizitat unele dintre atractiile orasului care mi-au mai ramas pe lista. In sezon, ca un copil cuminte, ascultand recomandarile medicilor privind expunerea la soare, am luat-o la pas prin Constanta in orele calduroase ale concediului estival ca sa-i admir sculpturile, cladirile si operele de arta gazduite de muzeele sale. I-am gasit la Muzeul de Istorie pe Ganditor si pe perechea sa, pe Calaretul Trac si pe Sarpele Glikon si am trecut sa-l salut pe faimosul poet Ovidiu, care isi doarme somnul de veci sub statuia sa. Am fost sa-l cunosc pe Ion Jalea, unul dintre principalii sculptori ai Romaniei, sa o admir pe fermecatoarea Rodica a lui Nicolae Grigorescu la Muzeul de Arta, sa vizitez cea mai mare moschee din Romania si sa vad machetele panzarelor romanesti de la Muzeul Marinei. Am fost cu baiatul meu la Delfinariu si microrezervatia de aici, la Acvariu, la Mozaicul Roman, s.a.m.d.

Puteti incepe traseul turistic prin Constanta vizitand Muzeul de Arta, apoi Muzeul Marinei, Muzeul de Arta Populara si sa mergeti prin Centrul Vechi spre Cazinou, trecand pe la Geamia Hunchiar, Muzeul de Istorie si Mozaicul Roman, Statuia lui Ovidiu, Marea Moschee si cladirile istorice de aici, Casa memoriala Ion Jalea, Acvariul, Farul Genovez si Portul Tomis. Luati apoi masina si mergeti la Delfinariu, unde o sa mai gasiti si un Planetariu si o mica gradina zoologica.

traseu turistic Constanta, top obiective

 

MUZEUL DE ARTA m-a primit cu o multime de opere impresionante, fiind ca marime, dupa cel din Bucuresti, al doilea muzeu de profil din Romania. De departe m-a impresionat tabloul “Rodica” a lui Nicolae Grigorescu, si de fiecare data cand am ocazia il arat prietenilor mei in cartea cumparata de aici si le recomand sa merga sa-l vada. Am admirat si picturi ale lui Theodor AmanGheorghe PetrascuTheodor Pallady, Corneliu Baba, precum si opere de sculptura ale marilor sculptori romani, Dimitrie Paciurea, Oscar Han, Ion Jalea, s.a.m.d. 

Muzeul isi desfasoara activitatea in prima scoala ridicata in Constanta la sfarsitul anilor 1800, scoala care se numea “Principele Ferdinand si Principesa Maria”. Muzeul a cunoscut un moment importanta in anii ’90, cand lucrarile din vila de protocol de la Neptun a lui Nicolae Ceausescu au fost donate institutiei.

Adresa: Bd. Tomis nr 82-84. Program de vizitare: sezon estival : zilnic 9-20, extrasezon luni si marti: inchis, miercuri-duminica 9-17. Pret bilet 10 lei, elevi 2.5 lei.

http://www.muzeuldeartaconstanta.ro/

http://ghidulmuzeelor.cimec.ro/id.asp?k=228

 

Muzeul de Arta Constanta
Frumoasa Rodica a lui Nicolae Grigorescu

 

La MUZEUL MARINEI am descoperit machetele panzarelor romanesti si activitatea navala a Tarilor Romane din perioada lui Mircea cel Batran si Stefan cel Mare. Am aflat apoi lucruri interesante despre evolutia marinei in perioada regalitatii, cand, am cumparat vapoare din santierele europene si mai apoi am inceput sa le construim in santierele romanesti. 

Bineinteles ca acest muzeu este cel mai important muzeu de profil din Romania. A luat fiinta in anii ’60 ca urmare a dorintei lui Nicolae Ceausescu si este gazduit de fostul sediu al Scolii Superioare de Marina, un edificiu ridicat in stil brancovenesc la inceputul anilor 1900.

Adresa: Str. Traian nr. 53, Constanta. Program de vizitare: vara zilnic 9-17, iarna zilnic 10-18. Pret bilet 10 lei, elevi 5 lei.

MUZEUL DE ARTA POPULARA din Constanta m-a impresionat prin cladirea monument care-l gazduieste, o cladire cu arhitectura neoromaneasca, ridicata la sfarsitul anilor 1800 cu destinatia de primarie.

Program de vizitare 9-20 vara, 9-17 iarna.

Muzeul de Arta Populara, obiective turistice din Constanta

GEAMIA HUNCHIAR este cel mai vechi asezamant religios musulman din Constanta. A fost ridicata in stil maur in secolul 19, din pietrele ramase dintr-un zid de aparare. Este un monument de arhitectura care trebuie vizitat. Pana la urma, suntem un stat din Uniunea Europeana, care s-a format ca si altele de-a lungul istoriei din diverse etnii si care trebuie sa protejeze si sa promoveze toate valorile culturale de pe teritoriul sau, indiferent de catre ce natie sau religie au fost cladite, asa cum vecinii turci promoveaza constructiile grecilor antici sau ale romanilor, iar muntenegrenii si croatii pe cele ale venetienilor.

Adresa: Br. Tomis nr. 41, Constanta. Program de vizitare : zilnic 9-18. Nu se percepe taxa de vizitare.

MUZEUL NATIONAL DE ISTORIE SI ARHEOLOGIE sau “Muzeul Cetatii Tomis” este al doilea muzeu ca marime din RomaniaTrebuie vizitat in primul rand pentru piesele sale “de rezistenta”, artefacte care au aparut in publicatii internationale pe primele locuri ale istoriei si artei mondiale. Primul obiectiv important a fost sa vad statuetele arhicunoscute ale culturii Hamangia: “Ganditorul si perechea sa”. Apoi voiam sa vad “Sarpele Glikon”, o zeitate din mitologia romana pe care l-am intalnit de mic in timbrele pe care le colectionam. Nu in ultimul rand voiam sa ajung si la reprezentarile unor divinitati preluate in mitologia greaca si romana de la traci, pe la Calaretul Trac si pe la Cibela.

Muzeul a fost infiintat la sfarsitul anilor 1800 si este amplasat acum intr-o frumoasa cladire cu ahitectura neoromaneasca, construita la inceputul anilor 1900, in care a functionat anterior Primaria Constantei.

Adresa: Piața Ovidiu nr. 12, Constanța. Program de vizitare: in sezon estival zilnic 9-20, in extrasezon luni si marti inchis, miercuri-duminica 9-17. Pret bilet 20 lei, elevi 5 lei.

http://www.minac.ro/contact.html

In fata muzeului se afla STATUIA LUI OVIDIU, opera realizata in anii 1800 de sculptorul Ettore Ferrari, cel care a sculptat si chipul lui Ion Heliade Radulescu de la Piata Universitatii din Bucuresti si ale carui opere le-am mai vazut in Roma. Dupa aceasta sculptura au facut italienii o copie pe care am vazut-o in Italia, la Sulmona, orasul natal al poetului.

Langa, se afla faimosul EDIFICIUL ROMAN CU MOZAIC, un obiectiv turistic care mi-a amintit de Pompei, dar care, din pacate, nu este prea bine pus in valoare prin structura comunista creata in jurul lui.

Program de vizitare: sezon 9 – 20, extrasezon pana la 17. Pret bilet 10 lei adulti, elevi 2.5 lei.

MOSCHEEA CAROL mi sa parut o constructie foarte interesanta datorita arhitecturii sale speciale, o combinatie intre stilurile maur, bizantin si brancovenesc. A fost ridicata pentru comunitatea turca la ordinul Regelui Carol I al Romaniei si a fost construita din beton armat, un material folosit pentru prima data in Romania. Va recomand sa va urcati in minaretul acesteia, un turn care va va oferi o superba priveliste asupra oasului si asupra marii.

Adresa: Piata Ovidiu. Program de vizitare: sezon 9:30 – 21:30, extrasezon pana la 17. Pret bilet 5 lei adulti.

http://www.muftiyat.ro/monumente/111-2/

Mai mereu cand am promovat tara noastra strainilor intalniti in cale, am mentionat in primul rand una dintre trasaturile caracteristice tarii noastre si anume diversitatea mare a bisericilor. Ne este specifica pentru locul in care ne aflam, intre orient si occident si pentru influentele primite de-a lungul istoriei noastre de la sasi, turci, austrieci, rusi, francezi.

Nu stiu un alt loc sau alta tara in care sa intalnesti aceasta diversitate. Haina tarii noastre este brodata in culorile vii ale bisericilor pictate din Moldova, cu modelul arhaic al celor din lemn din Maramures, cu linia ferma a bisericile fortificate din Ardeal si a celor catolice din Banat, cu finetetea bisericile brancovenesti si bizantine din Tara Romaneasca si cu linia orientala a moscheilor din Dobrogea.

In muzeul CASA MEMORIALA ION JALEA am gasit gazduite peste 200 de opere ale artistului. Acesta este amplasat intr-o frumoasa cladire in stil brancovenesc, chiar deasupra falezei Constanta, in apropierea Cazinoului. La intrare m-a intampinat lucrarea mea favorita, “Arcas odihnindu-se” – o copie care a fost donata de Statul Roman, Curtii de Justitie din Luxemburg. La interior mi-au atras atentia indeosebi operele reprezantand viata taranului roman si scenele de front.

arcas muzeul ion jalea, obiective turistice in Constanta

Alte opere ale lui Ion Jalea le-am mai admirat in Deva- Statuia lui Decebal, in Piata Universitatii din Bucuresti- statuia lui Spiru Haret, in Parcul Herastrau din Bucuresti- Lupta lui Hercule cu Centaurul, in fata Operei Nationale Romane, apoi pe bldv. Balcescu– statuia lui George Enescu, la Gara de Nord- Monumentul Eroilor Ceferisti, realizat impreuna cu Ion Mendrea, la Palatul Primaverii al sotilor Ceausescu si statuile marilor juristi din antichitate la Facultatea de Drept din Bucuresti.

Cel mai mult m-a impresionat la acest sculptor faptul ca dupa Al Doilea Razboi Mondial, la care a participat si el, a continuat sa sculpteze cu o singura mana, pierzandu-si in lupte mana stanga.

Ion Jalea i-a avut ca profesori pe Federick Stork si pe Dimitrie Paciurea, iar pentru opera sa a obtinut premii internationale in Paris si Barcelona, iar la noi a primit Premiul de Stat si a fost numit “Artist al Poporului”.

Adresa: str. Arhiepiscopiei nr.  26. Program: luni, marti: inchis, miercuri-duminica: 9-17.

In functie de cum va organizati traseul va puteti opri acum si la FARUL GENOVEZ, o constructie simbol a orasului, realizata de englezi pe la jumatatea anilor 1800, pe locul unui mai vechi far ridicat de genovezi pe la 1300.

ACVARIUL DIN CONSTANTA este o atractie bine amplasata, chiar langa Cazinou si terminalul vaselor de croaziere. Evident ca acesta dezamageste daca e sa-l compar cu marile acvarii vizitate in Genova, Valencia, Tenerife, Lisabona, atractii ce atrag milioane de turisti anual, dar, pentru bucuria celor mici, merita sa ajungi aici. Am mai vizitat-o si acum circa 10 ani cand arata si mai rau, retinand atunci doar cativa caluti de mare. Acum acestia au disparut dar varietatea de pesti este mult mai mare, intalnind aici un peste cutit, un peste papagal rosu, un peste leu, un pangasius gigant, un peste aligator, mai multe anemone s.a.m.d.

Program de vizitare: luni-duminica 9:30-16:30. Pret bilet: 8 lei, elevi 2 lei.

http://www.delfinariu.ro/#Acvariu.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Nu departe este Portul Turistic Tomis, unde, daca nu v-ati stricat foamea pana aici cu un suberek tataresc si o braga turceasca, este placut sa faceti o pauza de pranz si sa incercati la restaurantele din port un platou de peste din Marea Neagra, cu palamida, calcan, chefal, lufar, guvizi si poate si niste rapane…

La DELFINARIUL DIN CONSTANTA am incercat sa intram si in sezon, dar atunci este foarte aglomerat. Am revenit intr-o zi insorita in extrasezon, cu bilete cumparate online.

Bineinteles ca nu se compara cu spectacolele vazute in Valencia sau Tenerife, dar pentru copii este distractiv si interesant totodata. Spectacolul dureaza circa 30 de minute si este organizat de doua ori pe zi, la 11 si la 15. Deosebite la acest spectacol mi s-au parut saltul delfinilor ca sa loveasca o minge, demonstrarea puterii respiratiei delfinilor cu ajutorul unei sepci si aruncatul unei mingi la cosul de baschet. Dupa terminarea spectacolului am iesit ca sa vizitam microrezervatia sau mini gradina zoologica organizata pe malul lacului Tabacariei. Au gazduit aici chiar si zebre, cateva alpaca, iepuri de Patagonia, pelicani, gaste de Nil, calul lui Przewalski-un, un cal asiatic salbatic, denumit dupa un general rus care a descris acest cal in lucrarile sale. Tot aici am gasit si un parc cu jocuri in aer liber, Intelect Parc, unde copiii alaturi de parinti se puteau juca cu piese de mari dimensiuni “X si O”, popice, sah, table sau “Nu te supara frate”.

Program de vizitare: luni-duminica 9-17. Pret bilet: 12 lei, elevi 3 lei.

http://www.delfinariu.ro/

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Iubitorii de istorie, arta si arhitectura vor gasi cu siguranta in Constanta, alaturi de o serie de cladiri si vestigii interesante si sculpturi foarte frumoase. In Constata am gasit multe sculpturi ale lui Ion Jalea, dar si ale lui Corneliu Medrea (Pescarii, Copil cu broasca si Fata la mare), Oscar Han (statuia lui Eminescu si Saligni), ale campulungenilor Ion Irimescu (V. Parvan) si Baraschi (Faun si Nimfa), Milita Patrascu (Antipa), s.a.m.d.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

 

Din pacate orasul nu a beneficiat de o dezvoltare pe masura potentialului sau datorita politicienilor post decembristi, care s-au preocupat preponderent, asa cum ne-au obisnuit, cu imbogatirea personala rapida si mai putin cu indatoririle pentru care au ajuns acolo, iar vina pentru starea inapoiata a natiunii romane, de la aspectele economice pana la mentalitate, este in principal a clasei politice, a conducatorilor pe care am avut nenorocul sa-i avem si a bisericii noastre, care mereu si-a urmarit interesul propriu si nu pe cel al credinciosilor. Iar noi, oamenii de rand putem schimba asta doar protestand, mergand la vot si alegand primari competenti, asupra carora nu planeaza suspiciuni de coruptie si trimitand in parlament oameni noi, competenti, din partide politice noi, care nu accepta sa promoveze oameni corupti cum fac partidele vechi. 

Din Constanta puteti vedea usor si alte obiective turistice ale Dobrogei: portul de ambarcatiuni de la Limanu, Moscheea Esmahan Sultan din MangaliaCetatea Enisala, Cheile Dobrogei, Histria, Mausoleul si cetatea de la Adamclisi, Delta Dunarii, s.a.m.d.

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat sa vizitati obiectivele turistice din Constanta. Va  rog sa dati share si like pe Facebook pentru a ne promova tara la cat mai multe persoane. Va salut cu drag.

Related Post

21 de gânduri despre „CELE MAI FRUMOASE OBIECTIVE TURISTICE IN CONSTANTA

  1. Pingback: OBIECTIVE TURISTICE IN PLOIESTI SI CONACUL STERE-BUCOV - TARA DACILOR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

+ sixty = sixty nine