Crama Lacerta, turism oenologic, turism viticol, conac, obiective turistice Buzau, Prahova, Mizil, Dealu Mare, vizita crama, cazare conac, degustare vinuri

In judetele Prahova si Buzau sunt multe obiective turistice de vizitat, iar de cativa ani buni, contribuie la cresterea turismului si zona viticola Dealu Mare– regiune impartita de aceste doua judete. Turismul oenologic sau viticol este in plina dezvoltare in Romania, iar zona viticola Dealu Mare are cea mai mare concentratie de crame. Va recomand sa includeti in traseele voastre si vizita la o crama, atunci cand vizitati obiectivele turistice ale zonei, pentru ca istoria, arta, arhitectura, natura si calatoriile se completeaza perfect cu nobletea vinului. Am vizitat in zona Dealu Mare mai multe crame, adaugandu-le la traseele mele spre Tabara de sculptura de la Naeni si Crucea Megalitica a Manafului, Biserica Dintr-o Piatra si mormantul tracic alaturat, Conacul Bellu, Tabara de sculptura de la Ciolanu, Crama Muzeu 1777, Biserica Cetate Bradu, Manastirea Apostolache, Manastirea Varbila, Vulcanii Noroiosi si obiectivele turistice din Buzau, obiectivele turistice din Ploiesti, s.am.d.

O crama pe care v-o recomand cu tarie s-o vizitati este CRAMA LacertaA. Istoria acestei crame incepe in 2002, atunci cand pitorescul dealurilor si a viilor din Dealu Mare au fermecat un investitor austriac si l-au facut sa cumpere via si Vila Dorobantu amplasata in mijlocul ei.

Ne bucuram ca s-a indragostit de aceasta zona si ca a investit in Romania- dezvoltand un brand de vinuri ce face cinste tarii noastre, adaugand locuri de munca si contribuind la pastrarea patrimoniului national prin renovarea Vilei Dorobantu-proiectata de Ion Mincu, arhitectul care a  realizat si capela Cantacuzino din Cimitirul Bellu, anexa de la Manastirea StavropoleosCatedrala Sfintii Petru si Pavel din Constanta, Casa Doina de pe Kiseleff, Scoala Centrala de Fete din BucurestiPalatul Administrativ din Galati, iar numele lui a fost dat universitatii de arhitectura din Bucuresti. Chiar daca Vila Dorobantu nu impresioneaza architectural, fiind totusi o casa amplasata in mijlocul viilor, la tara, noua crama LacertA, construita in 2010 intr-un stil modernist, incanta ochiul de la distanta cu proportiile sale si cu arhitectura futurista, iar cand ajungi sa o vizitezi, cladirea te uimeste cu acoperisul terasei acoperit cu plante naturale, cu spatiile generos vitrate, cu buna organizare a incaperilor. Crama LacertA reprezinta o imbinare echilibrata intre nou si vechi, unde traditia se completeaza perfect cu noua tehnologie, unde istoria nu a fost uitata, ci povestita mai departe.

Numele brandului LacertA– denumirea in latina a unui gen de soparle, a fost inspirat de numeroasele soparle care se intrec in alergat prin viile din Dealu Mare. Pe mine simbolul LacertA m-a dus imediat cu gandul la simbolul Barcelonei, soparla din faianta colorata aflata in Parcul Guell.

Chiar daca via a fost achizitionata in 2002, primele vinuri au fost comercializate abia in 2011. Viticultura este un domeniu in care trebuie sa ai rabdare si pasiune, pentru ca investitiile sunt mari, iar profitabilitatea vine dupa multi, multi ani. Fata de alte tururi de crama am apreciat la LacertA faptul ca turul cramei se poate face si doar pentru doua persoane, fara sa se impuna un numar minim de persoane pentru vizitare. In plus, exista tur si pentru “soferi”. Preturile de vizitare ale Cramei LacertA sunt decente, in comparatie cu cele de la alte crame, iar turistii pot achizitiona pe langa vin la pret de producator si produse de artizanat romanesc.

Cu ocazia vizitei am aflat ca LacertA a fost prima crama care a inceput sa planteze in Romania soiul Shiraz si am deslusit misterul denumirii celor doua vinuri atat de appreciate: Cuvee IX si Cuvee X. Primele soiuri de struguri pentru vin rosu plantate in 2009 (Cabernet Sauvignon, Merlot, Feteasca Neagra si Shiraz) au inspirat cupajul Cuvee IX (9 venind de la anul 2009), iar apoi pe alb, in 2010, a aparut cupajul Cuvee X (10 venind de la anul 2010) ce simbolizeaza primele soiuri de vita de vie de struguri albi plantati la LacertA (Chardonnay, Sauvignon Blanc, Rhein Riesling si Feteasca Alba).

Crama LacertA este una dintre putinele crame din Romania care face cu adevarat un vin Feteasca Neagra foarte bun (Black Maiden cum ii zic strainii sau Black Tie la LacertA) si chiar daca zona Dealu Mare nu este renumita pentru vinurile sale albe, Crama LacertA are printre cele mai bune vinuri albe din zona Dealu Mare, concurand cu succes cu zonele viticole din Romania vestite pentru vinul alb: Transilvania, Banatul, terasele Dunarii. Pe langa Cuvee X, pe alb impresioneaza Chardonnay-ul si Sauvignon Blanc-ul, ambele baricate minim un an. Nu degeaba Crama LacertA a castigat de-a lungul timpului atatea medalii interne si internationale!

Crama LacertA este un loc perfect pentru organizat zile de nastere, pentru teambuilding-uri, expozitii de arta, s.a.m.d.

Sunt multe de povestit despre aceasta crama, despre vie, despre procesul de vinificatie, despre vinurile lor si sunt convins ca fiecare va avea ceva de invatat cu ocazia turului, dar va las pe voi sa le descoperiti in cadrul vizitei.

Pentru pachetele de preturi si programul de functionare va rog sa consultati site-ul oficial LacertA : http://www.lacertawinery.ro/

Zona Dealu Mare este la 100 de km de Bucuresti si se afla pe paralela 45, la fel ca si zonele viticole Bordeaux si Toscana. Aici este “Drumul Vinului” si afli asta de la multimea de indicatoare puse peste tot in zona.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta!  Va invit in incheiere sa descoperiti pe harta de pe www.taradacilor.ro peste 500 de obiective turistice din Romania:

 https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

Similar Posts

3 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *