Turismul oenologic sau viticol este in plina dezvoltare in Romania, iar zona viticola Dealu Mare are cea mai mare concentratie de crame de la noi din tara, astfel ca, atunci când am vizitat obiectivele istorico-turistice din județele Prahova și Buzău, am inclus in traseele noastre si vizita la o crama. Am vizitat in zona Dealu Mare mai multe crame, adaugandu-le la traseele noastre spre Tabara de Sculptura Naeni si Crucea Megalitica a Manafului, Biserica Dintr-o Piatra si mormantul tracic alaturat, Conacul Bellu, Tabara de Sculptura Ciolanu, Crama Muzeu 1777, Biserica Cetate Bradu, Manastirea Apostolache, Manastirea Varbila, Vulcanii Noroiosi, obiectivele turistice din Buzau, obiectivele turistice din Ploiesti, s.am.d.
Vizitarea unei crame este o experiența frumoasa, iar degustările de vinuri sunt pentru cei ce vor sa știe ce consuma, si pentru cei ce vor sa afle povestea vinului cumpărat. După vizitarea unei crame, o sa aflați lucruri interesante despre lumea complexa a vinului, de efortul depus pentru crearea vinurilor, despre originea soiurilor de struguri si povestea brandului de crama, a logo-urilor si denumirile unor vinuri sau game de vinuri, iar dupa aceasta experiența o sa apreciați altfel vinurile cumparate.
Caracterul vinurilor este dat de combinația solului și a climei, a soiurilor de struguri folositi, a procesului tehnologic modern și de contributia unui oenolog priceput. La Crama Budureasca toate aceste aspecte sunt pe deplin îndeplinite.
Oenologul Cramei Budureasca este Stephen Donelly, cel care a creat vinuri cu care au câștigat peste 300 de medalii la concursuri importante, precum Decanter, Mundus Vini, Mondial de Bruxelles, IWSC International Wine and Spirit Competition, Berliner Wein Trophy, International Wine Challenge, Chardonnay du Monde, Wine Enthusiast, Syrah du Monde, Vinitaly și multe altele.
Crama Budureasca este una dintre cele mai mari și mai moderne crame din România. A fost concepută astfel încât sa fie o crama prietenoasa cu mediul, îngropată in pământ pe trei laturi ale sale, cu gazon pe acoperis, spații vitrate generoase si cu consum mic de energie.
Crama Budureasca are cel mai bine dotat laborator chimic din Dealu Mare și este primul producător de vinuri din România care a instalat in Viile Budureasca un sistem avansat de senzori, o tehnologie extraordinar de utilă, care le permite sa afle informații utile despre sol, umiditate, vânt, boli, iar prin aceasta achiziție sunt pionieri în industria viticola din România.
Pe langa echipamentele tehnologice performante, la Crama Budureasca am văzut cele mai multe baricuri (butoaie) de pana acum. Sunt peste 500 de baricuri, ceea ce este un lucru remarcabil, datorita faptului ca baricul reprezinta un cost foarte mare pentru o crama, fiind folosit doar de 2-3 ori, la un cost de 5-600 de euro bucata. Prin procesul de baricare vinul capătă o textură mai densă și mai complexă, reducându-se nivelul de aciditate și aducând un echilibru perfect între arome. In plus, contactul vinului cu lemnul de stejar, ii conferă arome și gusturi de vanilie, scorțișoară, caramel, ciocolată, fum sau nucă.
Crama Budureasca a fost înființata in 2007 de doi oameni de afaceri din Buzău, atunci când au preluat din terenurile IAS Tohani, iar crama modernă a fost finalizată abia in 2011. In prezent au peste 200 de ha de vita de vie, dar dacă la multe crame din zona Dealu Mare soiul roșu este preponderent, la Crama Budureasca este aproape egalitate între soiurile roșii și cele albe, cele roșii depășindu-le doar cu puțin pe cele albe.
Crama Budureasca a preluat numele Raului Budureasca din apropiere, loc in care s-au găsit și vechi așezări din Cultura Boian. De la înființare, Crama Budureasca si-a creat unul dintre cele mai recunoscute brand-uri din zona vinurilor românești- capul de nobil dac, cu ajutorul caruia vinurile de la Budureasca sunt imediat recunoscut de orice consumator.
Plecând de la acest simbol, cei de la Budureasca au continuat sa-si asocieze vinurile cu alte nume și simboluri din trecutul daco-roman al țării noastre. Așa se face ca un vin se numește Dapyx-după numele regelui get întâlnit la Cetatea Capidava, iar alt vin se numește Zenovius- după numele unui nobil dac. Orange Wine-ul de la Budureasca are o eticheta cu Draco-stindardul de război al dacilor, șarpele cu cap de lup. Un alt vin se numește Oro Manisa- care in latina inseamna „Grai Divin”, iar altul Prima Stilla- vinul spumant realizat prin metoda champenoise ce înseamnă “Prima Picătura”. Cartea „Bristena- fiica dacilor”, de David Sava, a inspirat vinul roze, creat din Busuioaca de Bohotin.
Crama Budureasca folosește cu inspirație un alt activ valoros de marketing al României- pe Contele Dracula. Astfel ca, din dorința de sărbători Halloweenul împreună cu toți iubitorii de vinuri Budureasca, au creat gamele The Dark Count of Transylvania și Maidens of Transylvania, care prezintă o nouă perspectivă a mitului Contelui Dracula și a celor 3 fecioare de care acesta s-a îndrăgostit. Feteasca Regală este soiul de struguri din care au creat vinul Royal Maiden, Feteasca Neagră este soiul de struguri din care au creat vinul Dark Maiden, iar Feteasca Albă este soiul de struguri din care au creat vinul Bright Maiden.
Diferit fata de alte tururi de crama, la Budureasca ni s-a arătat un filmuleț de prezentare a cramei și tipurile de sol in care sunt plantate fiecare soi de vita de vie. Am remarcat la aceasta crama și budanele de lemn, dar nu erau budane clasice, ci erau cisterne cu atmosfera controlată, care purtau pe ele numele nepoților patronilor: Diana, Anastasia, Natalia Maria, Matei, Katerina.
O degustare normala la Cramele Budureasca se face cu 3 sau 5 vinuri. Un punct pozitiv la aceasta crama, ca si la Crama Lacerta, este faptul ca vinurile pentru degustare nu sunt deja prestabilite, in mod standard, ci sunt lăsate la alegerea clientului, si la sugestia somelierului, care-i poate recomanda clientului o selecție de vinuri, in funcție de preferințele acestuia. O alta diferenta a fost si ca turul cramei si degustarea ne-au fost facute de Somelierul Liviu Birceau, si astfel am avut parte de o prezentare profesionista, presarata cu umor fin si informatii detaliate.
Am început degustarea cu un Sauvignon Blanc organic, ce avea pe eticheta o inima roșie, așezată cu grija in mijlocul unei frunze de vita de vie cu model de amprenta. Am făcut apoi o comparație cu un Sauvignon Blanc sec din Gama Origini, și apoi am încercat vinul Sauvingnon&Sauvignon, o surpriza plăcută și un vin excepțional, un asamblaj creat din 70% Sauvignon Blanc și 30% Cabernet Sauvignon, vinificat in alb, creat de Oenologul Stephen Donnelly, care a unit “parintele” – Sauvignon Blanc cu “copilul” – Cabernet Sauvignon. Oenologul Budureasca, Stephen Donelly, a creat acest vin în cinstea celei de-a 15-a aniversări Budureasca.
Am sărit peste vinul roze direct la vinul roșu, unde am degustat din Gama Clasic o Feteasca Neagră cu Shiraz, apoi Zenovius- un cupaj de Cabernet Sauvignon cu Shiraz, iar la final am încheiat cu un vin roșu din Gama Origini Rezerve- un cupaj din Cabernet Sauvignon, Shiraz și Merlot.
Am cunoscut Crama Budureasca si prin Gama Exuberant, pe care am întâlnit-o in Longe-ul Tarom din Otopeni, o gama prin care Crama Budureasca a dorit sa transmită consumatorului o stare de exuberanta și de intensitate.
Crama Budureasca e prima din România ce a pus pe piata Vinul Fume, cel mai reușit vin fumé românesc. Un vin care se potrivește vara cu preparate la grătar, sau toamna in asociere cu poezia lui Bacovia:
Plouă, plouă, plouă
Vreme de beție
Și s-asculți pustiul,
Ce melancolie!
Plouă, plouă, plouă…
Vinul Fume Blanc a pornit din California, fiind creat de Mondavi Robert.
Budureasca mai are in gama si un vin dedicat Centenarului, realizat din Fetească Neagră si un vin Tămâioasa Romaneasca sec, produs din vita de vie de peste 60 ani.
Topul de gama de la Budureasca se numeste Noble, si parca nu se putea numi alfel un vin premium, creat in crama care a pornit la drum cu misiunea de a creea „vinuri nobile romanesti”.
Se pot organiza la Crama Budureasca evenimente, degustări, teambuilding-uri, picnic-uri in vie, petreceri diverse, expoziții, lansări de carte, cursuri și ateliere. Pentru programari si mai mai multe detalii contactati crama pe site-ul https://budureasca.ro/.
Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta! Va invit in incheiere sa descoperiti pe harta de pe www.taradacilor.ro peste 500 de obiective turistice din Romania: