PE URMELE ISTORIEI, LA ALTE TREI CTITORII INTERESANTE DIN BUCURESTI

In acest articol am pornit sa descopar istoria si arhitectura a trei ctitorii interesante din Bucuresti. Am calcat astfel pe urmele marelui domnitor al Valahiei Matei Basarab la Manastirea Plumbuita, am admirat Fundenii Doamnei, biserica bijuterie a lui Mihai Cantacuzino, inrudita cu surorile Coltea, Sinaia si Ramnicu Sarat si am descoperit biserica ctitorita de contoversatul maresal Ion Antonescu.

oBIECTIVE TURISTICE IN bUCURESTI

Am revenit la MANASTIREA PLUMBUITA care se afla in parcul cu acelasi nume din Colentina, atras de istoria sa. Aceasta isi pastreaza forma actuala de pe timpul lui Matei Basarab, care a ridicat-o pe aceasta insula de verdeata pe locul unei ctitorii mai vechi a voievodului mai putin cunoscut Petru cel Tanar.

Manastirea Plumbuita, Bucuresti, Obiective turistice si spirituale

Denumirea si-a capatat-o de la acoperisul care initial a fost de plumb si pastreaza pana in prezent fortificatia masiva cu un turn clopotnita la intrare.

Manastirea Plumbuita, Bucuresti, Obiective turistice si spirituale

Importanta sa este data si de faptul ca la sfarsitul anilor 1500 aici se infiinteaza prima tipografie din Bucuresti, mai existand una anterioara doar la Manastirea Dealu din Targoviste. Plumbuita a fost martora unei batalii date de Matei Basarab impotriva turcilor, i-a vazut oastea lui Tudor Vladimirescu si i-a “gazduit” pe unii revolutionari pasoptisti intemnitati aici.

Biserica a fost renovata de Maresalul Ion Antonescu si pastreaza in Casele Domnesti un muzeu cu busturi ale domnitorilor romani si vechi obiecte religioase.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Am mers mai departe spre urmatorul obiectiv care se afla la marginea lacului Fundeni si am gasit aici o comoara cum nu ma asteptam. Am trecut de atatea ori pe aici dar datorita brazilor inalti de la intrare si a zidurilor bisericii nu am remarcat niciodata BISERICA FUNDENII DOAMNEI.

Biserica Fundenii Doamnei. Obiective spirituale in Bucuresti

Nu credeam sa mai intalnesc in Bucuresti o asemenea minunatie, pictata la interior de renumitul pictor de biserici Parvu Mutu si frumos ornamentata la exterior cu stucatura ce releva motive orientale, ce m-au dus imediat cu gandul la motivele orientale de la Palatul Brancovenesc de la Potlogi.

Biserica a fost ctitorita de Mihai Cantacuzino la sfarsitul anilor 1600 si a preluat denumirea de Fundenii Doamnei datorita renovarii ei pe la 1800 de Doamna Maria Ghica, probabil fiica lui Ion Ghica pe care i-am mai intanit la Castelul Sturdza de la Miclauseni.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Voiam sa intru de ceva timp si in BISERICA MUNCII ctitorita de Maresalul Ion Antonescu, controversatul nostru conducator din Cel de-al Doilea Razboi Mondial. Am inteles ca a fost construita in anii 1940 si pictata abia prin anii ’60. Mi-a placut la ea in principal imaginea ctitorului in costum de armata alaturi de sotia sa in costum traditional romanesc.

CTITOR MARESALUL ION ANTONESCU

L-am mai vazut pe Maresalul Antonescu intr-o imagine asemanatoare pictat si la Biserica Mihai Voda a lui Mihai Viteazul.

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de timp liber. Va invit sa vizitati vechile biserici de pe teritoriul tarii noastre nu doar pentru religie, ci si pentru cultura, arta, arhitectura, educatie, descoperirea istoriei si a ceea ce suntem!

PS: Apasati mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si veti ajunge direct la harta google iar de acolo daca apasati butonul “navigare” va va duce direct la destinatia turistica…

Related Post