CRAMA DE PIATRA a fost înființata de un antreprenor local, care a copilărit in aceasta zona și care a cumparat micuta podgorie de 6 hectare de vita de vie și ruinele unui conac cu crama. Vechiul conac a fost construit in anul 1912 și a aparținut lui Clinciu Ion, ale cărui inițiale le-am găsit la intrarea in crama.
Am apreciat la conacul Cramei de Piatra faptul ca, la construcția acestuia s-a folosit și puținul rămas din vechiul conac- blazonul din arcada de piatra de la intrarea in crama, stâlpul de piatra ce susține acoperișul terasei, cărămida, piatra si barne de lemn.
Pe langa povestea frumoasa a Cramei de Piatra mi-a plăcut și ca una din gamele sale de vin poarta denumirea Culturii Boian, iar eticheta gamei a preluat imaginea unor obiecte ce simbolizează bărbatul si femeia, obiecte ce au aparținut Culturii Boian și care au fost descoperite in apropiatul Sit Arheologic Budureasca.
Cultura Boian a preluat numele Lacului Boian- acum secat, iar numele ei îmi amintește de Satul Boian din Transilvania- un sat sasesc ce a aparținut domnitorilor Moldovei și de protestatarului roman George Boian- al carui nume l-au imprumutat in mod codificat protestele anti-Ceausescu.
Crama de Piatra a apărut in peisajul viticol cu primele sale vinuri in anul 2018 si are doua Game- Boian și Aldavin. Aldavin provine de la numele Alin și David- copiii proprietarului cramei, la care se adaugă la final și cuvântul vin.
Mi-au plăcut la Crama de Piatra și detaliile care fac trimitere la vin. De exemplu, plafonul restaurantului a fost ornamentat cu pahare de vin și cu corpuri de iluminat in forma de sticle de vin și simbolizează “Drumul Vinului”, iar camerele de cazare aveau numele unor soiuri de struguri- Pinot Noir, Babeasca Neagra, Fetească Neagra, Shiraz, Cabernet Sauvignon, Chardonnay.
Având in vedere mulțimea de facilitați pe care le pune la dispoziție, Crama de Piatra contribuie cu succes la îmbunătățirea turismului viticol/oenologic din Romania. Crama de Piatra organizează evenimente in vie, teambuilding-uri, aniversari, botezuri, iar meniul de la restaurant este semnat de chef Marius Greab. Și nunți de mici dimensiuni se pot organiza aici, așa ca parca merge o urare rimata: Casa de piatra, la Crama de Piatra!
Pentru tururi de crama și rezervări va rog sa consultati site-ul Cramei de Piatra: https://cramadepiatra.ro/
Crama de Piatra se afla in Podgoria Dealu Mare, la 100 de km de Bucuresti. Am ajuns de multe ori in aceasta zona, condus de pasiunea mea pentru calatorii, natura, arhitectura si istorie, atunci cand am vizitat Tabara de sculptura de la Naeni si Crucea Megalitica a Manafului, Biserica Dintr-o Piatra si mormantul tracic alaturat, Conacul Bellu, Tabara de sculptura de la Ciolanu, Crama Muzeu 1777, Biserica-Cetate Bradu, Manastirea Apostolache, Manastirea Varbila, Vulcanii Noroiosi, obiectivele turistice din Buzau si obiectivele turistice din Ploiesti. Pasiunea pentru vin m-a facut sa adaug traseelor mele si vizite la o serie de crame, presarate peste tot printre colinele zonei Dealu Mare, o zona viticola cu cea mai mare concentratie de crame, care produce cele mai premiate vinuri din Romania. Prin vizitarea cramelor, am aflat povestea frumoasa a vinurilor si complexitatea producerii lor, iar astfel le-am descoperit adevarata valoare și le-am apreciat mai mult. Zona viticola Dealu Mare este pozitionata pe Paralela 45, la fel ca si renumitele zone viticole Bordeaux si Toscana. Aici este “Drumul Vinului” si afli asta de la multimea de indicatoare puse peste tot in zona.
Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta! Va invit in incheiere sa descoperiti si alte trasee interesante pe harta de pe taradacilor.ro: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/