Constantin Brancoveanu

Atunci cand strainii cu care lucrez isi arata aprecierea pentru cladirile din Bucuresti ce au arhitectura brancoveneasca, le spun cu mandrie ca aici, la BISERICA SFANTUL GHEORGHE NOU, este inmormantat marele nostru Constantin Brancoveanu- cel care a „dat” numele curentului de arhitectura brancoveneasca.

Iar pentru importanta acestei biserici si a ctitorului ei, nu am inclus-o in turul bisericilor istorice din Bucuresti, ci am tinut sa vorbesc de aceasta separat, intr-un articol distinct (asa cum am facut si in cazul Bisericii Mihai Voda din Bucuresti- o ctitorie a lui Mihai Viteazul.

In fata Bisericii SFANTUL GHEORGHE NOU ne intampina statuia in bronz a domnitorului Constantin Brancoveanu- o statuie ce a fost realizata in anii ‘30 de marele nostru sculptor Oscar Han, ale carui opere le-am admirat in multe locuri din Romania. De aici din curte, Constantin Brancoveanu, canonizat in anii ’90, ne indeamna sa-i admiram ultima opera, BISERICA SFANTUL GHEORGHE NOUchiar daca aceasta a fost „remodelata” de arhitectul francez Villacrosse, cel care si-a lasat numele si in frumoasele pasaje comerciale acoperite ce dau in Calea Victoriei.

Arhitectul Villacrosse, ca si compatriotul sau Lecomte de Nouy, a daramat biserica veche si a construit una noua, identica. „Opera” lui Lecomte de Nouy am intalnit-o la bisericile Sfantul Nicolae si Trei Ierarhi din Iasi si la Manastirea Curtea de Arges a lui Neagoe Basarab.

Vizitarea bisericii SFANTUL GHEORGHE NOU se poate face odata cu turul celor mai importante biserici bucurestene, atunci cand ajungeti si la apropiata biserica Coltea si in Centrul Vechi. Pentru a descoperii povestea lui Constantin Brancoveanu-o parte insemnata din istoria noastra, Biserica SFANTUL GHEORGHE NOU este unul dintre locurile importante care trebuiesc vizitate in Bucuresti, alaturi de palatele brancovenesti de la Mogosoaia, PotlogiRamnicu Sarat, a Manastirii Brancoveni si mosia pe care s-a nascut si a copilarit domnitorul, a frumoasei manastiri de la Hurez- modelul cel mai reprezentativ de arhitectura brancoveneasca, a bisericilor Surpatele, Gura Motrului, Biserica cetate Bradu, s.a.m.d.

Mai sunt si alte locuri in care am intalnit numele bogatului voievod Constantin Brancoveanu- supranumit de turci „altin bey”, adica printul aurului sau de aur. I-am vazut ceasul la Muzeul Ceasului din Ploiesti si la Muzeul George Severeanu si Muzeul BNR am gasit monezile care au constituit unul dintre capetele sale de acuzare. Am admirat sculptura lui Safta Brancoveanu – realizata de Ion Jalea la Manastirea Varatec si sculptura Balasei Brancoveanu – realizata de Storck la Biserica Domnita Balasa.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

In biserica SFANTUL GHEORGHE NOU se mai gaseste si o racla daruita de Mihai Viteazul si de doamna sa Stanca, care pastreaza moastele Sfantului Nicolae– “intalnit” in biserica cu acelasi nume din Bari, Italia. Se spune ca Mihai Viteazul s-a rugat la Sfantul Nicolae atunci cand a fost osandit la moarte si inaintea bataliei de la Calugareni, iar din acest motiv a tinut sa aduca in Tara Romaneasca mana dreapta a sfantului Nicolae. Chiar daca nu am inteles de ce nu a dus-o la ctitoria sa din Bucuresti, am retinut faptul ca, datorita existentei moastelor Sf. Nicolae in Biserica SFANTUL GHEORGHE NOU, aici este locul potrivit de vizitat in 6 decembrie- atunci cand se celebreaza Mos Nicolae. Se spune ca Sfantul Nicolae este protectorul copiilor si a devenit Mos Nicolae in toata Europa medievala, pentru ca facea daruri pe cand era episcop.

Trebuie sa mentionez si faptul ca in Biserica SFANTUL GHEORGHE NOU s-a oficiat si slujba de inmormantare a marelui nostru poet Mihai Eminescu, care odihneste acum la Cimitirul Bellu si pe urmele caruia am calcat pe la Biserica Marcuta- unde a fost internat, pe la teii ce-i poarta numele la Blaj si Iasi, iar memoria lui mi-am amintit-o in Parcul Cismigiu prin statuia sculptata de marele nostru Ion Jalea, in Onesti prin celebra statuie premiata la nivel global, precum si in multe alte orase din tara prin denumiri de strazi si de parcuri.

In curtea Bisericii SFANTUL GHEORGHE NOU se afla si monumentul “Km 0” – o lucrare realizata in anii ’30 de Constantin Baraschi, un elev de-al sculptorului Paciurea, ale carui opere le-am mai vazut in Campulung. Monumentul “Km 0”, caruia probabil prea putini ii acorda importanta, reprezinta o rozeta cu simboluri zodiace, incercuita de un brau de piatra ce poarta inscriptionate numele oraselor din Romania Mare.

Biserica SFANTUL GHEORGHE NOU este un loc atat de aproape de bucuresteni si totusi atat de departe- avand in vedere ca de fiecare data cand am trecut pe aici, mai mult de doua trei femei in varsta si de o multime de cersetori nu am vazut…Mare pacat! Cum sa ne cunoastem istoria, locurile frumoase si tot ce are de oferit mai bun terisoara asta? Cum sa o iubim daca nu o cunoastem?

Premierul Marii Britanii Winston Churchill spunea ca „Natiunea care isi uita trecutul, nu are viitor” iar marele nostru istoric Nicolae Iorga spunea ca „Un popor care nu-si cunoaste trecutul, e condamnat sa-l repete”.

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie culturala! Pentru alte obiective turistice si istorice din Bucuresti va rog sa cititi articolele din meniul: https://www.taradacilor.ro/category/obiective-turistice-in-bucuresti/

Similar Posts

30 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *