IN BUCURESTI PE URMELE LUI BRANCOVEANU

Constantin Brancoveanu

Atunci cand strainii cu care lucrez isi arata aprecierea pentru cladirile din Bucuresti ce poarta frumoasa lor arhitectura brancoveneasca, le spun cu mandrie ca aici, la BISERICA SFANTUL GHEORGHE NOU, este inmormantat marele nostru Constantin Brancoveanucel care a dat numele curentului de arhitectura. Iar pentru importanta sa, am tinut sa vorbesc de aceasta biserica intr-un articol distinct, asa cum am facut si in cazul ctitoriei lui Mihai Viteazul.

In fata bisericii ne intampina statuia in bronz a domnitorului, o statuie ce a fost realizata in anii ‘30 de marele nostru sculptor Oscar Han, ale carui opere le-am admirat in atatea muzee din Romania. De aici din curte, Constantin Brancoveanu, canonizat in anii ’90, ne indeamna sa-i admiram ultima opera, chiar daca aceasta a fost remodelata de arhitectul francez Villacrosse, cel care si-a lasat numele si in frumoasele pasaje comerciale acoperite ce dau in Calea Victoriei.

Vizitarea bisericii se poate face odata cu turul celor mai importante biserici bucurestene, atunci cand ajungeti si la apropiata biserica Coltea si in Centrul Vechi. Pentru a descoperii o parte insemnata din istoria noastra, acesta este unul dintre locurile importante care trebuiesc vizitate in Bucuresti si care trebuie explorat asemenea palatelor de la Mogosoaia, Potlogi Ramnicu Sarat, a Manastirii Brancoveni, mosia pe care s-a nascut si a copilarit domnitorul, a frumoasei manastiri de la Hurez, modelul cel mai reprezentativ de arhitectura brancoveneasca, a bisericilor Surpatele, Gura Motrului, biserica cetate Bradu, s.a.m.d.

Mai sunt si alte locuri in care am intalnit numele bogatului voievod supranumit de turci, “altin bey” -printul aurului. I-am vazut ceasul la Muzeul Ceasului din Ploiesti, monezile care au constituit unul dintre capetele sale de acuzare la Muzeul George Severeanu si Muzeul BNR, in imaginea fiicei sale din Cetatuia Iasiului, a sculpturilor Saftei realizata de Jalea la Varatec si Balasei realizata de Storck la Domnita Balasa.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

In biserica se mai gaseste si o racla daruita de Mihai Viteazul si de doamna sa Stanca, care pastreaza moastele Sfantului Nicolae, “intalnit” in biserica cu acelasi nume din Bari, Italia. Se spune ca Mihai Viteazul s-a rugat la Sfantul Nicolae atunci cand a fost osandit la moarte si inaintea bataliei de la Calugareni, iar din acest motiv a tinut sa aduca mana dreapta a sfantului in Tara Romaneasca. Chiar daca nu am inteles de ce nu a dus-o la ctitoria sa din Bucuresti, am apreciat faptul ca acesta este locul potrivit de vizitat in 6 decembrie atunci cand se celebreaza Mos Nicolae. Se spune ca acest sfant este protectorul copiilor si a devenit Mos Nicolae in toata Europa medievala, pentru ca facea daruri pe cand era episcop.

Trebuie sa mentionez si faptul ca aici s-a oficiat si slujba de inmormantare a marelui nostru poet Mihai Eminescu, care odihneste acum la Cimitirul Bellu si pe urmele caruia am mai calcat pe la Biserica Marcuta, unde a fost internat, pe la teii cei poarta numele de la Blaj si Iasi, iar memoria lui mi-am amintit-o in Parcul Cismigiu prin statuia sculptata de marele nostru sculptor Ion Jalea, in Onesti prin celebra statuie premiata la nivel global, precum si in multe alte orase din tara prin denumiri de strazi si parcuri.

Mi-a mai atras atentia si monumentul “Km 0” care se afla in curtea acestei biserici si care a fost realizat in anii ’30 de Constantin Baraschi, un elev din al sculptorului Paciurea ale carui opere le-am mai vazut in Campulung. Monumentul caruia probabil prea putini ii acorda importanta reprezinta o rozeta cu simboluri zodiace, incercuita de un brau de piatra ce poarta inscriptionate numele oraselor din Romania Mare.

Un loc atat de aproape de bucuresteni si totusi departe, avand in vedere ca de fiecare data cand am trecut pe aici, mai mult de doua trei femei in varsta si de o multime de cersetori nu am vazut…Mare pacat! Cum sa ne cunoastem istoria, locurile frumoase si tot ce are de oferit mai bun terisoara asta? Cum sa o iubim daca nu o cunoastem?

Adresa: Strada Lipscani, Piata Sfantul Gheorghe. Sau apasa mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si vei ajunge direct la harta google iar acolo apasa butonul “navigare” ca sa te duca direct la destinatia turistica…

Related Post

24 de gânduri despre „IN BUCURESTI PE URMELE LUI BRANCOVEANU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

+ nineteen = 22