alatul-primaverii-a-familiei-ceausescu

Fosta resedinta a Familiei Ceausescu si-a deschis portile anul acesta (2016), contribuind astfel consistent la dezvoltarea turismului din Bucuresti. O idee binevenita, chiar si dupa prea mult timp. Se pare ca a venit vremea sa ne fructificam mostenirea si istoria, asa cum o fac in mod firesc si alte state dezvoltate, pe cand noi, ne-am ascuns pana acum de ea. In momentul de fata, PALATUL PRIMAVERII a devenit un obiectiv turistic obligatoriu de vizitat si a intrat imediat in top 5 obiective turistice din Bucuresti.

palatul-primaverii-a-familiei-ceausescu-192

Palatul Primaverii al Familiei Ceausescu merita vizitat in primul rand din curiozitate- pentru a vedea nivelul opulent de care se bucura familia conducatoare, in contrast cu nivelul populatiei, pentru dotarile palatului si materialele scumpe folosite la decorarea lui. In 1978 Romania si Albania erau singurele tari din Europa care nu avea televiziune color.

L-am vizitat si pentru a vedea diversele obiecte primite de la sefi de stat ai lumii, cum sunt: De Gaule, Mobutu, Kim Ir Sen si a admira arta care impodobeste intregul Palat al Primaverii detinut de Familia Ceausescu- de la tablourile si sculpturile realizate de mari artisti nationali, pana la mobilierul frumos lucrat cu inspiratie din motive traditionale.  Merita vizitat si pentru a cunoaste mai bine viata personala si amanunte interesante despre familia care a scris cateva decade istoria tarii- perioada care a avut cu un impact semnificativ asupra mentalitatii noastre.

Din dotarile Palatului Primaverii al Familiei Ceausescu – resedinta privata a ultimului sef de stat communist, faceau parte piscina, sauna, solarul, sala de frizerie, sala de cinematograf, gradina de iarna, crama, fantani arteziene la geamuri, s.a.m.d.

Am aflat cu ocazia vizitarii Palatului Primaverii ca, la Revolutie, romanii au luat de aici doar salam-uri, bauturi si haine, dar au lasat cladirea intacta, cu exceptia unor baterii de baie aurite, care au fost smulse din perete…

Un lucru pe care l-am apreciat si pe care-l stiam dinainte, e faptul ca sotilor Ceausescu le placea viata satului romanesc, iar in acest sens, peretii purtau multe talouri cu influente din acest mediu. Ba chiar tabla de sah era compusa din pioni cu chip de tarani romani, asa cum am vazut si la Sadoveanu, iar regele si regina jocului de sah erau reprezentati de Mircea cel Batran si de Regina Maria. In crama Palatului Primaverii al Familiei Ceausescu, mobilierul avea influente de la Manastirea Horezu, iar la intrarea principala, balustradele erau inspirate de la palatele brancovenesti Potlogi si Mogosoaia.

La decorarea finala a Palatului Primaverii al Familiei Ceausescu s-a implicat personal Elena Ceausescu si am apreciat si aici, ca si la Casa Poporului, folosirea cu preponderenta a materialelor de constructii romanesti si a obiectelor fabricate in Romania- de la candelabrele de cristal facute la Medias, marmura de Ruschita, perdelele tesute la Pascani, covoarele facute la Cisnadie, mobilier facut la Fabrica Heliade din Bucuresti, Saltelele Relaxa produse acum doar de Elvila lui Catarama, s.a.m.d.

Palatul Primaverii al Familiei Ceausescu are peste 80 de camere si a fost finalizat in anii ’60 din comanda politica, la initiativa lui Gheorghe Gheorghiu Dej, dar acesta nu a locuit aici.

Am inceput turul Palatul Primaverii cu biroul lui Ceausescu, loc in care a refuzat invadarea Cehoslovaciei, contrar pactulului de la Varsovia.

Am ajuns apoi in camera si biroul singurului fiu aflat inca in viata, Valentin Ceausescu, care este inginer, si care am inteles ca nu a raspuns in niciun sens invitatiei de a colabora la acest muzeu, lucru care este dupa parerea mea de inteles.

In crama familiei am gasit sculpturile lui Ion Jalea si jilturile inspirate de la Manastirea Horezu. Am aflat cu aceasta ocazie ca Ceausescu bea foarte rar cate o sticla de vin romanesc, iar Elena servea doar ceai cu lapte….Aceste informatii sunt contrare celor citite in cartea Orizonturi Rosii a lui Pacepa, din care am aflat ca Elena era mare consumatoare de sampanie GH Mumm sau Cordon Rouge (una din preferatele mele), Nicolae Ceausescu bea vin de la Crama Husi, iar Nicu Ceausescu prefera Black Label de la J. Walker.

In sala de cinema se delectau cu filmele americane cu cowboy si gangsteri, iar Elena cu actorul ei preferat- J.R din filmul Dallas.

In livingul Palatul Primaverii al Familiei Ceausescu, camera care da spre terasa, a fost primit in timpul vizitei sale in Romania, presedintele american Richard Nixon. Iar la locul de luat masa, un perete este acoperit cu o tapiserie ce reprezinta un paun, pasarea preferata a familiei, o vietate pe care am regasit-o si in gradina de iarna reprezentata in mosaic, in holul care duce spre sauna si fizic, chiar in gradina, unde se plimbau in voie doua exemplare vii.

In biroul lui Nicu Ceausescu, fiul mai mic al familiei si cel care a urmat cariera politica asemeni tatalui sau, se afla singurul obiect cu inscriptiile partidului communist, o mapa de birou.

Apartamentul lui Zoe s-a dorit a fi o copie a apartamentului de la Versailles a reginei Frantei – Maria Antoaneta, dar cu obiecte de mobilier lucrate tot la noi in tara.

In dormitorul familiei Ceausescu am vazut pe pat pijamalele originale ale cuplului, canapeaua pe care stateau cei doi labradori ai familiei, dresingul imens cu hainele originale facute in Romania si frumoasa baie cu obiectele de metal suflate in aur.

Sala in care se afla piscina e imbracata intr-un mozaic impresionant si da inspre o terasa deschisa, la care plafonul este realizat cu insertii de lemn -o inspiratie de la dictatorul Cubei. Am gasit in piscina o mica expozitie de fotografie educativa, cu momente din perioada dictaturii, cu eroi in lupta anticomunista, dar si cu „calai ai poporului”, cu actiunile de demolare ale unor monumente istorice importante, pentru a face loc unor lucrari de infrastructura comunista, s.a.m.d.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Mi-a placut foarte mult organizarea muzeului, de la aspectul general foarte ingrijit, pana la panourile informative si permisiunea de a fotografia. M-a impresionat si ghidul, care parea foarte bine pregatit si care astepta ca fiecare persoana din grup sa priveasca in tihna exponatele. Palatul Primaverii al Familiei Ceausescu este unul dintre rarele muzee din Bucuresti care accepta plata cu cardul si primul muzeu care te incurajeaza prin panourile sale, sa distribui pozele tale pe Facebook/Instagram. Asta inseamna sa faci turism, asa cum am vazut in toate capitalele europene. Felicitari pentru organizare!

http://palatulprimaverii.ro/

Inainte sa vizitati acest muzeu, va recomand sa cititi cartea Orizonturi Rosii a lui Pacepa. Altfel o sa pasiti prin acest muzeu stiind ce s-a discutat intre Pacepa si Ceausescu in gradina palatului, momentele si iesirile ciudate ale Elenei Ceausescu, despre „operatiunile umede”, numele codificat de Boian, operatiunea de la Templul Coral, vizita neanuntata a lui Yasser Arafat, s.a.m.d.

Program de vizitare : miercuri –duminica 10-18, luni-marti inchis.

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie culturala! Pentru alte obiective turistice si istorice din Bucuresti va rog sa cititi articolele din meniul: https://www.taradacilor.ro/category/obiective-turistice-in-bucuresti/

Similar Posts

15 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *