Palatul Culturii, Iasi

Orasul Iasi va invita cu mandrie sa-i calcati pragul si sa-i vizitati numeroasele obiective istorice si turistice. Capitala Moldovei este o destinatie de city break, perfecta pentru orice anotimp, iar castelele interesante din imprejurimile ei ii cresc si mai mult atractivitatea.

Ecoul vorbelor lui Nicolae Iorga, reflecta foarte bine importanta vizitarii acestui oras de catre fiecare roman : “Sunt romani care n-au fost niciodata la Iasi, desi n-ar trebui sa fie nici unul”. Din pacate si astazi, multi romani sunt insensibili la valorile noastre culturale, la mostenirea istorica, arhitecturala si de arta…

Pentru a extrage chintesenta Iasiului si a-i asculta povestea frumoasa, va propun sa ajungeti mai intai la Palatul Culturii- un important muzeu si un simbol al orasului, precum si una dintre cele mai de seama cladiri ale Romaniei. Apoi vizitati Biserica Sfantul Nicolae Domnesc- un monument de arhitectura ctitorit de Stefan cel Mare, iar langa, intrati la Casa Dosoftei. Mergeti la Manastirea Trei Ierarhi- una dintre cele mai importante biserici ale tarii, fiind o necropola a lui Alexandru Ioan Cuza, Dimitrie Cantemir si Vasile Lupu, si apoi la Biserica Barnovschi- o necropola a domnitorului cu acelasi nume, la Biserica Sfantul Sava- o fortificatie inspirata din stilul otoman, la puternica fortificatie Golia-o imbinare de stiluri bizantin si baroc. Treceti apoi pe langa frumoasa cladire a Primariei Iasi si mergeti la Catedrala Mitropolitana – pictata de Gheorghe Tattarescu. Incheiati turul orasului Iasi cu statuia si mormantul marelui cronicar Miron Costin.

obiective-turistice-centru-iasi

Va recomand sa luati apoi masina si sa mergeti la Muzeul Literaturii Romane din Casa Pogor- unde a fost sediul Junimii, la Casa Memoriala Mihail Kogalniceanu – pentru a cunoaste mai bine marele nostru patriot, la Casa Memoriala George Toparceanu, la Bojdeuca lui Creanga – primul muzeu casa-memoriala din Romania, la vestitul Parc Copou cu Teiul lui Eminescu, la Manastirea Galata – ce poarta numele cartierului din Istambul si o necropola domneasca, la frumoasa Manastire Frumoasa si la fortificata manastire Cetatuia.

iasi-obiective-turistice-cu-masina

Incepeti traseul obiectivelor turistice din Iasi pornind de la Statuia lui Stefan cel Mare- un monument ce troneaza in fata Palatului Culturii. Statuia lui Stefan cel Mare a fost finantata prin subscriptie publica si a fost realizata de un sculptor francez la sfarsitul anilor 1800. A fost dezvelita cu mare fast in prezenta Regelui Carol I al Romaniei, a lui Vasile Alecsandri, a lui Mihai Eminescu si a altor personalitati importante ale vremii.

Statuia lui Stefan cel Mare ne prezinta pe laterale doua dintre luptele importante castigate de marele domnitor- cea de la Podul Inalt, impotriva turcilor si cea de la Codrii Cosminului, impotriva polonilor. Calul lui Stefan cel Mare apare aici cu un picior ridicat- ceea ce simbolizeaza ca domnitorul a murit in lupta (desi a murit de la o rana mai veche).

Langa Statuia lui Stefan cel Mare se afla principalul obiectiv turistic al Orasului Iasi- PALATUL CULTURII. Edificiul a fost realizat de arhitectul Berindey, cu sprijinul arhitectilor Cerchez si Xenopol. Beridey e cel ce a creat si Palatul Cantacuzino din Bucuresti.

Palatul Culturii din Iasi a fost realizat la inceputul anilor 1900 pe locul fostelor curti si apoi palate domnesti. A gazduit Palatul Administrativ si de Justitie Iasi, apoi a avut rol de palat al culturii, iar astazi este un frumos complex muzeal.

Prin forma sa, turnul cu ceas al Palatului Culturii Iasi m-a dus imediat cu gandul la turnul cu ceas al primariei orasului Praga, si chiar daca acolo angrenajul era foarte complex ,aici, mandrii plaiesi pictati, care incadrau ceasul, i-au dat o nota speciala, cu parfum patriotic.

Inca de la exterior, cladirea maiestuoasa a Palatului Culturii Iasi anunta spectacolul interiorului. Holul de Onoare cu vitraliul ce-l reprezinta pe Stefan cel Mare, mozaicul animalelor, Sala Voievozilor cu portretele domnitorilor celebrii- pornind de la Decebal, pana la Carol al Doilea.

Apoi, tavanul inspirat de cel din Parlamentul Angliei, gazduit de Westminster Hall, bolta cu nervuri si ferestrele neogotice, ancadramentele albe ale usilor, frumosul semineu de marmura cu basoreliefuri, lambriul de bois-ciment material unic brevetat de Henry Coanda, totul impresioneaza in interiorul Palatului Culturii Iasi.

In interiorul palatului se afla muzeele de arta, al stiintelor si un muzeu etnografic.

La Muzeul de Arta in Palatul Culturii Iasi m-am bucurat de marii nostri pictori, de la Theodor Aman, la Nicolae Grigorescu, Pallady, Iogulescu-Yor, Patrascu, s.a.m.d.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

In vastul Muzeul Etnografic in Palatul Culturii Iasi am remarcat coronitele realizate din paie -folosite in ritualul cununiei, oboroaca pentru cereale -realizata dintr-o mare scoarta de tei, interesantele prese pentru ulei si vin si formele de cas sculptate in lemn.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

In Muzeul de Istorie in Palatul Culturii Iasi am gasit sabia lui Alexandru Ipsilanti, a Tarului Nicolae al Doilea al Rusiei, un kindjal caucazian din Razboiul de Independenta, iatagane turcesti, sabii de husar, sabii de toledo, si multe altele.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Muzeul de Stiinta din Palatul Culturii Iasi m-a uimit cu masinariile sale muzicale, de mari dimensiuni, in care erau incorporate adevarate orchestre, dar si prin flasnete vechi de strada, cu prima masina de calcul romaneasca a lui Bolyai, cu aparatura de fotografiat a lui Carol Pop de Szatmary si radioul romanesc Pionierul.

Adulti 40 lei. Program de vizitare: luni inchis, marti-duminica 10-17.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Dupa vizitarea vastelor muzee din Palatul Culturii Iasi, am ajuns in spatele cladirii, unde parca am pasit in alta lume. Aici se imbina frumos modernul cu clasicul, si noul cu vechiul.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Alt obiectiv istoric al Iasiului este BISERICA SFANTUL NICOLAE DOMNESC, o ctitorie a Domnitorului Stefan cel Mare.

Chiar daca a fost refacuta de celebrul arhitect Andre Lecomte de Nouy, deoarece exista riscul prabusirii acesteia, BISERICA SFANTUL NICOLAE DOMNESC si-a pastrat forma initiala si impresioneaza prin simplitatea constructiei si rolul ei educativ, fiind impodobita la exterior cu caramida aparenta si cu firide sau ocnite- pictate cu sfinti, regi sau filozofi.

La intrarea in BISERICA SFANTUL NICOLAE DOMNESC din Iasi este incastrata in perete pisania de pe vremea lui Stefan cel Mare, iar la interior m-au impresionat picturile realizate pe vremea restaurarii lui Nouy, prin care sunt infatisate romantic familia lui Stefan cel Mare de o parte si Familia Regala a Romaniei de alta parte- unde copiii familiei regale purtau haine taranesti.

Catapeteasma si mobilierul BISERICII SFANTUL NICOLAE DOMNESC din Iasi au fost donate de Regele Carol I, pe vremea caruia s-a restaurant biserica. Importanta edificiului este amplificata si de faptul ca aici au fost “unsi” domnitorii Moldovei Gheorghe Stefan- intalnit la curtea sa de la Casin, Dimitrie Cantemir, Grigore al Doilea Ghica si Constantin Mavrocordat. Pentru ca este necropola domneasca, aici este inmormantat Domnul Moldovei Constantin Cantemir- tatal lui Dimitrie Cantemir. Tot aici a fost si Curtea Domneasca, a functionat o scoala si o tiparnita a Mitropolitului Dosoftei.

Peste drum, la Muzeul Literaturii Romane sau CASA DOSOFTEI am vazut statuile si manuscrisele marilor nostri carturari Miron Costin, Grigore Ureche, Dimitrie Cantemir, Ion Neculce, Petru Maior, Gheorghe Sincai, Micu Klein, s.a.m.d.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Cea mai importanta biserica a Iasiului, dupa cum o arata si amplasarea acesteia, este BISERICA TREI IERARHI.

O ctitorie de la 1600 a Domnitorului Vasile Lupu (cel care a ridicat si frumoasa Biserica Stelea de la Targoviste)BISERICA TREI IERARHI din Iasi este si o importanta necropola domneasca- care-l odihneste in pantecul ei pe ctitor, pe Vasile Lupu, alaturi de Domitorul si Carturarul Dimitrie Cantemir si de Domnitorul Alexandru Ioan Cuza- primul domn al Principatelor Unite. Astfel, cu acesta vizita, ai ocazia sa-i cunosti pe trei dintre cei mai importanti domnitori ai Moldovei.

Pe Vasile Lupu “nu-l incapea Moldova..” de ambitii si de aspiratii, cum spunea Miron Costin. Si el a avut incercari de unire a Principatelor Romane, dupa isprava lui Sigismund Bathory si reusita lui Mihai Viteazul. Era mereu in razboi cu marele Matei Basarab al Tarii Romanesti si un mare sustinator si aparator al bisericii romane- prin constructia mai multor lacasuri de cult si prin achitarea datoriilor Mormantului Sfant de la Ierusalim si a Manastirilor de la Muntele Athos- fapt pentru care, sunt trimise aici de la Ierusalim, Moastele Sfintei Paraschiva.

Dimitrie Cantemir a fost un mare carturar roman, dar care s-a afirmat in principal in Rusia, dupa ce s-a refugiat acolo in urma infrangerii de catre turci a aliantei moldo-rusesti, initiate de catre acesta pentru eliberarea Moldovei de sub otomani.

Marele Domnitor Alexandru Ioan Cuza si-a sacrificat restul de viata prin Unirea Moldovei cu Tara Romaneasca (nefiind lasat sa se intoarca in tara dupa plecarea sa in urma loviturii de stat data de catre oamenii politici de pe timpul domniei lui Carol I). Pe timpul lui Alexandru Ioan Cuza s-a formulat Prima Constitutie a Romaniei, s-a realizat secularizarea averilor manastiresti pentru intarirea statului, codul civil, codul penal, reforma agrara, a invatamantului, infiintarea primelor universitati, la Iasi si Bucuresti, infiintarea Scolii Nationale de Arte Frumoase sub conducerea lui Theodor Aman, demararea constructiei primelor cai ferate, etc. Pe urmele lui am calcat atunci cand am vizitat Ruginoasa, Timisoara, Heidelberg.

Iar daca motivele de mai sus nu sunt de ajuns, atunci frumoasa Biserica Trei Ierarhi din Iasi, bogat impodobita la exterior cu modele de inspiratie bizantina, orientale, rusesti, armenesti, persane si cu forma ei de arhitectura tipic moldoveneasca, sigur va va incanta privirea. Nu stiu de ce nu este inclusa pe lista Unesco, ca si Manastirea de la Curtea de Arges, o alta perla a Romaniei, care impartaseste aceeasi soarta, pot doar sa presupun ca si aici, interventia arhitectului francez Andre Lecomte de Nouy a daunat nu doar picturii originale…BISERICA TREI IERARHI este un obiectiv istorico-turistic din Iasi care trebuie neaparat vizitat.

Alt obiectiv istoric al Iasiului este BISERICA BARNOVSCHI, biserica ce poarta semnatura si numele unui domnitor mai putin cunoscut. Pe Miron Barnovschi „l-am intalnit” in Letopisetul lui Miron Costin si acum este inmormantat aici, in biserica pe care a ctitorit-o.

Ridicata in anii 1600, Biserica Barnovschi din Iasi a suferit adaugarea unui pridvor in stil baroc, ceea ce i-a dat o infatisare ciudata, dar in acelasi timp interesanta. In curte se mai afla stingher si un vechi turn clopotnita, cu aer de intelept, iar la interior Biserica Barnovschi merita vizitata pentru pictura ei veche interioara, care din pacate e cam stearsa, precum si pentru arta exprimata pe catapetesma sa.

BISERICA SFANTUL SAVA din Iasi este un obiectiv istoric interesant si o imagine fortificata deosebita in spatiul architectural romanesc- avand o forma inspirata de stilul otoman, cu cupole turtite, diferita fata de zveltetea caracteristica bisericilor moldovenesti. Forma ei de monolit este completata de influentele moldovenesti, muntenesti, gotice si bizantine, ceea ce ofera BISERICII SFANTUL SAVA din Iasi caracteristici ce o fac sa fie una dintre cele mai speciale biserici ale Romaniei.

Ridicata in anii 1500 pe timpul domniei lui Petru Schiopu si pe temelia unei alte biserici de la 1300, BISERICA SFANTUL SAVA din Iasi a fost prin 1700, in timpul Domniei lui Alexandru Mavrocordat, un important centru cultural al orasului, atunci cand isi desfasura cursurile aici Academia Domneasca din Iasi.

Un alt obiectiv interesant de vizitat in Iasi este BISERICA BARBOI. Cu o arhitectura care te duce cu gandul la Grecia, BISERICA BARBOI din Iasi a fost ridicata in anii 1800 de marele logofat Dimitrie Sturza, pe locul uneia de la 1600 ridicata de vornicul Barboi- tot din familia boierilor Sturza.

In curtea BISERICII BARBOI din Iasi, in care se patrunde pe sub un turn impozant cu rol de clopotnita- ridicat in anii 1700, se afla si casa parorhiala unde a locuit Ion Creanga, pe cand era diacon la aceasta biserica.

Importanta BISERICII BARBOI din Iasi este data si de faptul ca aici este ingropat Sandu Sturza- primul domn pamantean al Moldovei. Tot aici se odihneste si scriitorul Alecu Russo sau Rusu, cel pe care l-am intalnit la Manastirea Soveja a lui Matei Basarab, revolutionarul pasoptist, descoperitorul Mioritei si autorul operei Decebal si Stefan cel Mare (…“Stefan e un luceafar luminos; Decebal este un soare intunecat; insa umbra lui Decebal se intinde mai departe decat lumina lui Stefan.”…).

Alt obiectiv istoric important din Iasi este MANASTIREA GOLIA, ce a fost ridicata in anii 1600, fiind o ctitorie a domnitorului Vasile Lupu. Numele de Golia l-a luat de la o fosta biserica ridicata pe acest loc de boierul Golia, de Ioan, nu de tradatorul de domn si de tara, Ieremia.

Complexul MANASTIRII GOLIA din Iasi m-a impresionat prin dimensiunile sale, cu imbinarea de stiluri  bizantin si baroc, prin numarul celor sapte turle ale acoperisului si prin fortificatia sa cu ziduri groase si turnuri- printre care se remarca impozantul turn clopotnita de la intrare, pe acoperisul caruia va recomand sa urcati pentru o frumoasa vedere panoramica asupra Bisericii Golia si a Orasului Iasi.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Daca mai aveti timp, este binevenita si o oprire la MONUMENTUL LUI MIRON COSTIN, unde am inteles ca este si inmormantat marele nostru cronicar. Parca in mod special, monumentul a fost creat de un sculptor de origine polona, printr-o contributie baneasca consistenta a Regelui Carol I, completata de subscriptie publica. Lucrarea a fost comandata la initiativa mai multor personalitati romane: Vasile Alecsandri, Mihail Kogalniceanu, Bogdan Petriceicu Hasdeu, Titu Maiorescu..

statuia-lui-miron-costin-1

Monumentul Cronicarului Miron Costin are pe soclul sau si doua basorieliefuri. Intr-unul este reprezentat Miron Costin la curtea Regelui Ioan Sobieski al III-lea (cel pe care l-am vazut in picturile de la Muzeul Vaticanului in care ii invingea pe turci la portile Vienei, salvand astfel crestinatatea, si cel care a asediat Cetatea Neamtului pentru “mamaliga moldovenilor”). Iar in al doilea basorelief este reprezentata arestarea lui Miron Costin la ordinul domnitorului Constantin Cantemir, care-l banuia pe acesta de tradare.

Tot in zona pietonala a Iasiului trebuie vizitata si CATEDRALA MITROPOLITANA DIN IASI. Aceasta este faimoasa pentru pictura interioara, realizata de marele nostru pictor Gheorghe Tattarescu, pentru arhitectura si istoria sa. La CATEDRALA MITROPOLITANA DIN IASI au fost mutate Moastele Sfintei Parascheva de la Biserica Trei Ierarhi, biserica care e mai putin incapatoare si care in prezent este in restaurare.

Constructia CATEDRALEI MITROPOLITANE DIN IASI a fost initiata in timpul domniei lui Sturza, de la inceputul anilor 1800 si a fost finalizata pe timpul domniei Regelui Carol I, care a si participat la sfintirea acesteia. A fost proiectata de arhitectul Alexandru Orascu, cel care a realizat si Grand Hotel du Bulevard de langa Parcul Cismigiu, Biserica Gradina Icoanei si Biserica Domnita Balasa.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Odata parcurse principalele obiective turistice si istorice din centrul Iasiului, va recomand sa luati apoi masina si sa descoperiti alte interesate destinatii iesene.

Incepeti traseul cu CASA MEMORIALA VASILE POGOR- un edificiu ce a fost sediul Societatii Literare Junimea si a Revistei Convorbiri Literare. In prezent este un muzeu al Literaturii Romane si Casa Memoriala a poetului si primarului de Iasi, Vasile Pogor.

casa-pogor-iasi

Apoi mergeti la MUZEUL MEMORIAL MIHAIL KOGALNICEANU– un muzeu ce prezinta cadrul in care a trait remarcabilul om politic, o figura cheie a momentelor de la 1848, un important istoric si publicist roman.

M-a impresionat la MUZEUL MEMORIAL MIHAIL KOGALNICEANU in primul rand holograma prin care Kogalniceanu isi prezinta casa, viata si realizarile. A fost bun prieten cu Alexandru Ioan Cuza si prim ministrul acelor vremuri, un important sustinator al Unirii Principatelor si a mutarii capitalei la Bucuresti, contributor important la reforma agrara si la secularizarea averilor manastiresti, fondator al Partidului Liberal, ministru in timpul regalitatii lui Carol I. Kogalniceanu a fost inmormantat in Cimitirul Eternitatea din Iasi, si ii cinstim memoria prin numele Bulevardului Kogalniceanu din Bucuresti, statuia realizata de marele sculptor roman Oscar Han si prin aeroportul din Constanta. MUZEUL MEMORIAL MIHAIL KOGALNICEANU este unul dintre obiectivele mele preferate in topul obiectivelor turistice din Iasi.

Bilet adult: 8 lei. Program de vizitare: luni inchis, marti-duminica: 10-17.

http://www.muzeul-moldova.ro/DocumenteHtml.aspx?id=7591

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Va invit apoi sa vizitati CASA MEMORIALA GEORGE TOPARCEANU din Iasi, gazduita de o cladire ce a apartinut unui alt poet roman: Demostene Botez. Marele poet George Toparceanu s-a nascut in Bucuresti, din parinti ardeleni, dar a creat si murit la Iasi.

I-am vazut statuia la Conacul Stere din Bucov si i-am citit descrierea Manastirii Varatec. A contribuit si el la unificarea tarii, luptand in Primul Razboi Mondial, asemenea marilor sculptori romani Ion Jalea si Vasile Blendea si a scris mai ales despre momentele sale de prizonierat. A luptat la Turtucaia si a descris in cartea s-a despre imaginile groaznice vazute in acele momente de orasul Oltenita. 

In anii1800, domnitorul Moldovei Mihail Sturza infiinteaza la Iasi o gradina publica si asa apare PARCUL COPOU, un parc ce pastreaza cel mai vechi monument din Romania: Obeliscul cu lei sau Monumentul Legilor Constitutionale. Tot aici este Teiul lui Eminescu – care este mai renumit decat cel de la Blaj, apoi busturile lui Eminescu, Creanga si membri ai Junimii. Parcul Copou este unul dintre cele mai renumite obiective turistice din Iasi.

MANASTIREA GALATA din Iasi poarta numele cartierului din Istambul, acolo unde stateau domnii romani, pana sa-si ia firmanul de la Poarta. A fost ridicata la sfarsitul anilor 1500 de catre domnitorul Moldovei Petre Schiopu, si pastreaza la interior morminte ale familiei acestuia.

Chiar daca pictura originala a Bisericii Galata nu s-a mai pastrat, fiind inlocuita cu una de la 1800, va recomand sa vizitati aceasta manastire fortificata pentru frumoasa sa arhitectura specific moldoveneasca si pentru istoria sa- indeplinind si rolul de curte domneasca pentru mai multi domnitori.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

O alta manastire va asteapta sa-i admirati unicitatea, fiind denumita pe drept MANASTIREA FRUMOASA. A fost ridicata in anii 1800, recladita de un preot pe locul uneia mai vechi, ce a fost ridicata de domnitorul Ghica al II-lea, si acesta cladita peste alta biserica ctitorita in anii 1500 de un hatman al Moldovei, pe numele Melentie Balica, din neamul Buzestilor ai Tarii Romanesti.

MANASTIREA CETATUIA este un obiectiv turistic de seama al Iasiului. Ne indica inca din nume rolul ei de fortificatie, un loc in care si-au gasit adapost de-a lungul vremii mai multi domni ai Moldovei si in primul rand ctitorul ei- Gheorghe Duca, care se si odihneste aici.

Chiar daca ctitorul sau nu s-a remarcat prea mult prin dragoste de tara, tot merita vizitata fosta curte domneasca si biserica sa. Manastirea Cetatuia din Iasi te asteapta la ea cu interesanta stema a Moldovei- incastrata in turnul de la intrare, unde luna e o femeie si soarele un barbat. Gheorghe Duca a ajuns la domnie cu ajutorul lui Constantin Brancoveanu, iar fiul lui, Constantin Duca, a luat-o de sotie pe Maria Brancoveanu, una dintre fiicele marelui domnitor din Tara Romaneasca.

Manastirea Cetatuia din Iasi este puternic fortificata, cu ziduri inalte si turnuri, si ofera calatorului una dintre cele mai frumoase imagini asupra Iasiului. Dealul pe care este amplasata manastirea, i-a oferit lui Aurel Vlaicu perspectiva unui zbor curajos, un moment amintit aici de o placuta comemorativa.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Teritoriul Iasilor a fost locuit de daci, apoi de catre pecenegi si de cumani (aici era Cumania in hartile vazute in Venetia). Apoi se pare ca orasul Iasi a preluat numele unui trib, ai migratorilor alani, care au stat un timp aici, si care se numeau iasii, atunci cand, in anii 1300, zona se regasea ca Alania pe harta unui italian. In anii 1300 era mentionata aici o biserica armeana, ca ulterior in 1400, Alexandru cel Bun, sa aibe aici o curte domneasca. In anii 1500, domnitorul Alexandru Lapusneanu, cel pe care l-am “intalnit” la frumoasa Manastire Slatina, muta aici de la Suceava capitala Moldovei. In anii 1600, Vasile Lupu infiinteaza la Iasi o tipografie, si apare astfel prima carte tiparita din Moldova, apoi construieste prima scoala in limba romana si instaleaza in turnul Bisericii Trei Ierarhi primul orologiu din Tarile Romane. Iasiul s-a mai afirmat in anii 1600 prin cea mai veche sinagoga de pe teritoriul Romaniei si cu prima lucrare filozofica romaneasca, scrisa de Dimitrie Cantemir. In anii 1700 tot Cantemir devine si primul roman ales membru al unei academii- Academia de la Berlin. La Iasi se tipareste primul abecedar scris in romana.

domnitorii-moldovei

Anii 1800 aduc prin Iasi prima reprezentatie de teatru in limba romana, cea mai veche societate stiintifica romaneasca, prima revista istorica romaneasca, primul teatru national, prima universitate de medicina, prima gradina botanica, prima banca de credit din Romania si primul teatru evreiesc din lume, precum si edificiul GRAND HOTEL TRAIAN – proiectat de renumitul inginer francez Eiffel. 

La inceputul anilor 1900 apare in Iasi primul muzeu-casa memoriala din Romania: Bojdeuca lui Creanga.

bojdeuca-lui-creanga
APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

In Iasi s-au nascut multe personalitati ce ne fac cinste, printre care mentionez pe: George Emil Palade- romanul ce a primit Premiul Nobel pentru Fiziologie, Alma Gluck- una dintre cele mai faimoase soprane a lumii, Lascar Catargiu, Theodor Burada, Spiru Haret, Alexandru Obregia, Emil Pangrati, Emil Racovita, Theodor Pallady, Emil Girleanu s.a.m.d.

Iasiul deschide si alte perspective turistice pe plaiurile Moldovei. Se poate ajunge de aici la Castelul lui Alexandru Ioan Cuza de la Ruginoasa, la Palatul Sturdza de la Miclauseni, la monumentul lui Stefan cel Mare de la Podul Inalt, la manastirea Unesco Probota, la Piatra Neamt si Cetatea Neamtului, s.am.d.

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta!  Va invit in incheiere sa descoperiti pe harta de pe www.taradacilor.ro peste 500 de obiective turistice din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

harta obiectivelor turistice ale Romaniei, ce sa vezi, infoturist

Similar Posts

38 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *