PRINCIPALELE OBIECTIVE TURISTICE DIN CAPITALA MOLDOVEI

Palatul Culturii, Iasi

Orasul Iasi va invita cu mandrie sa-i ascultati povestea, sa-i calcati pragul si sa-i vizitati numeroasele obiective istorice si turistice, iar impreuna si cu castelele interesante din imprejurimi constituie o destinatie de city break, perfecta pentru orice anotimp.

Ecoul vorbelor nemuritorului nostru istoric Nicolae Iorga, reflecta foarte bine importanta vizitarii acestui oras de catre fiecare roman : “Sunt romani care n-au fost niciodata la Iasi, desi n-ar trebui sa fie nici unul”.

Pentru a extrage chintesenta Iasiului va propun sa ajungeti mai intai sa vizitati Palatul Culturii, important muzeu si simbol al orasului precum si una dintre cele mai de seama cladiri ale Romaniei, apoi sa vizitati chiar langa, Biserica Sfantul Nicolae Domnesc ctitorita de Stefan cel Mare si Casa Dosoftei, sa mergeti la Manastirea Trei Ierarhi, una dintre cele mai importante biserici ale tarii fiind o necropola a lui Alexandru Ioan Cuza, Dimitrie Cantemir si Vasile Lupu, apoi la Biserica Barnovschi, o necropola a domnitorului cu acelasi nume, sa vedeti o fortificatie inspirata din stilul otoman la Biserica Sfantul Sava, o imbinare de stiluri bizantin si baroc la puternica fortificatie Golia, sa treceti apoi pe langa frumoasa cladire a Primariei si sa mergeti la Catedrala Mitropolitana pictata de Gheorghe Tattarescu, incheind cu statuia si mormantul marelui cronicar Miron Costin.

obiective-turistice-centru-iasi

Va recomand sa luati apoi masina si mergeti la Muzeul Literaturii Romane din Casa Pogor unde a fost sediul Junimii, la Casa Memoriala a lui Mihail Kogalniceanu pentru a cunoaste mai bine marele patriot, la Casa Memoriala a poetului George Toparceanu, la Bojdeuca lui Creanga primul muzeu casa-memoriala din Romania, la vestitul Parc Copou cu Teiul lui Eminescu, la manastirea Galata ce poarta numele cartierului din Istambul si o necropola domneasca, la frumoasa Manastire Frumoasa si la fortificata manastire Cetatuia.

iasi-obiective-turistice-cu-masina

Incepeti traseul de la statuia lui Stefan cel Mare ce troneaza in fata Palatului Culturii. Statuia a fost finantata prin subscriptie publica si a fost realizata de un sculptor francez la sfarsitul anilor 1800. A fost dezvelita cu mare fast in prezenta Regelui Carol I al Romaniei, a lui Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu s.a.m.d. si reprezinta pe laterale doua dintre luptele castigate de marele domnitor, impotriva turcilor cea de la Podul Inalt si a polonilor, la Codrii Cosminului.

PALATUL CULTURII din Iasi realizat cu sprijinul arhitectilor Cerchez si Xenopol de catre arhitectul Berindey, cel care a creat si Palatul Cantacuzino din Bucuresti, este una dintre cele mai de seama cladiri ale Romaniei. Construita la inceputul anilor 1900 pe locul fostelor curti si apoi palate domnesti, cladirea va gazdui Palatul Administrativ si de Justitie, apoi va avea rol de Palat al Culturii iar astazi este un frumos Complex Muzeal.

Prin forma sa, turnul cu ceas al palatului m-a dus imediat cu gandul la Turnul cu Ceas al primariei vazut in Praga, si chiar daca acolo angrenajul era foarte complex aici, mandrii plaiesi pictati care incadrau ceasul i-au dat o nota speciala cu parfum patriotic.

Inca de la exterior cladirea maiestuoasa anunta spectacolul interiorului. Holul de Onoare cu vitraliul cu Stefan, mozaicul animalelor, Sala Voievozilor cu portretele domnitorilor celebrii pornind de la Decebal pana la Carol al Doilea.

Apoi, tavanul ce s-a inspirat de la Parlamentul Angliei gazduit de Westminster Hall, bolta cu nervuri si ferestrele neogotice, ancadramentele albe ale usilor, frumosul semineu de marmura cu basoreliefuri, lambriul de bois-ciment material unic brevetat de Henry Coanda, totul impresioneaza la interior.

In interiorul palatului sunt gazduite muzeele de arta, al stiintelor si un muzeu etnografic.

La Muzeul de Arta m-am bucurat de marii nostri pictori de la Theodor Aman, la Nicolae Grigorescu, Pallady, Iogulescu-Yor, Patrascu, s.a.m.d.

 

In vastul Muzeul Etnografic am remarcat coronitele folosite in ritualul cununiei realizate din paie, oboroaca pentru cereale realizata dintr-o mare scoarta de tei, interesantele prese pentru ulei si vin si formele de cas sculptate in lemn.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

In Muzeul de Istorie am gasit sabia lui Alexandru Ipsilanti, a Tarului Nicolae al doilea, un kindjal caucazian din Razboiul de Independenta, iatagane turcesti, sabii de husar, sabii de toledo, si multe altele.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Muzeul de Stiinta uimeste prin masinariile muzicale de mari dimensiuni in care erau incorporate adevarate orchestre, dar si prin flasnete vechi de strada, prima masina de calcul romaneasca a lui Bolyai, aparatura de fotografiat a lui Carol Pop de Szatmary, radioul romanesc Pionierul, s.a.m.d.

Adulti 40 lei. Program de vizitare: luni inchis, marti-duminica 10-17.

http://palatulculturii.ro/palatul-culturii-iasi

 

Daca treceti in spatele palatului parca pasiti in alta lume, unde se imbina frumos modernul cu clasicul si noul cu vechiul.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Trebuie sa vizitati chiar langa Palat si BISERICA SFANTUL NICOLAE DOMNESC, o ctitorie a Domnitorului Stefan cel Mare.

Chiar daca a fost refacuta de celebrul arhitect Andre Lecomte de Nouy, deoarece exista riscul prabusirii acesteia, a fost pastrata forma initiala a bijuteriei. Biserica impresioneaza prin simplitatea constructiei si rolul ei educative, fiind impodobita la exterior cu caramida aparenta si cu firide sau ocnite, pictate cu sfinti, regi sau filozofi.

La intrare este incastrata in perete pisania de pe vremea lui Stefan cel Mare iar la interior impresioneaza picturile realizate pe vremea restaurarii lui Nouy, care infatiseaza romantic familia lui Stefan cel Mare de o parte si familia regala de alta parte, unde copiii familiei regale purtau haine taranesti.

Catapeteasma si mobilierul au fost donate de Regele Carol I, pe vremea caruia s-a restaurant biserica. Importanta edificiului este amplificata si de faptul ca aici au fost “unsi” domnitorii Moldovei Gheorghe Stefan, intalnit la curtea sa de la Casin, Dimitrie Cantemir, Grigore al doilea Ghica, Constantin Mavrocordat. Pentru ca este necropola domneasca aici este inmormantat Domnul Moldovei Constantin Cantemir, tatal lui Dimitrie Cantemir. Tot aici a fost si Curtea Domneasca, a functionat o scoala si o tiparnita a Mitropolitului Dosoftei.

Peste drum, la Muzeul Literaturii Romane sau CASA DOSOFTEI am vazut statuile si manuscrisele marilor nostri carturari, Miron Costin, Grigore Ureche, Dimitrie Cantemir, Ion Neculce, Petru Maior, Gheorghe Sincai, Micu Klein, s.a.m.d.

 

Cea mai importanta biserica a Iasiului, dupa cum o arata si situarea acesteia, este BISERICA TREI IERARHI.

O ctitorie de la 1600 a Domnitorului Vasile Lupu, care a ridicat si frumoasa Stelea de la Targoviste, este si o importanta necropola domneasca care odihneste in pantecul ei pe ctitor, alaturi de Domitorul si Carturarul Dimitrie Cantemir si de Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, primul domn al Principatelor Unite. Ai ocazia astfel sa-i cunosti pe trei dintre cei mai importanti domnitori ai Moldovei.

 

Pe Vasile Lupu, pe care “nu-l incapea Moldova..” de ambitii si aspiratii cum spunea Miron Costin, si el cu incercari de unire a Principatelor dupa isprava lui Sigismund Bathory si reusita lui Mihai Viteazul, mereu in razboi cu Marele Matei Basarab al Tarii Romanesti si un mare sustinator si aparator al bisericii prin constructia mai multor lacasuri de cult si prin achitarea datoriilor Mormantului Sfant de la Ierusalim si a Manastirilor de la Muntele Athos, pentru care fapte sunt trimise de la Ierusalim si Moastele Sfintei Paraschiva.

Pe Dimitrie Cantemir, mare carturar roman ce s-a afirmat in principal in Rusia, dupa ce s-a refugiat acolo in urma infrangerii de catre turci a aliantei moldo-rusesti, initiate de catre acesta pentru eliberarea Moldovei de sub otomani.

Pe Marele Domnitor Alexandru Ioan Cuza care si-a sacrificat restul de viata prin Unirea Moldovei cu Tara Romaneasca, nefiind lasat sa se intoarca in tara dupa plecarea sa in urma loviturii de stat, de catre oamenii politici de pe timpul domniei lui Carol I. Pe timpul lui s-a formulat Prima Constitutie a Romaniei, s-a realizat secularizarea averilor manastiresti pentru intarirea statului, codul civil, codul penal, reforma agrara, a invatamantului, infiintarea primelor Universitati la Iasi si Bucuresti, infiintarea Scolii Nationale de arte Frumoase sub conducerea lui Theodor Aman, demararea constructiei primelor cai ferate, etc.

Iar daca motivele de mai sus nu sunt de ajuns, atunci frumoasa biserica bogat impodobita la exterior cu modele de inspiratie bizantina, orientale, rusesti, armenesti, persane si cu forma ei de arhitectura tipic moldoveneasca sigur va va incanta privirea. Nu stiu de ce nu este inclusa pe lista Unesco, ca si Manastirea de la Curtea de Arges, o alta perla a Romaniei care impartaseste aceeasi soarta, pot doar sa presupun ca si aici, interventia arhitectului francez Andre Lecomte de Nouy a daunat nu doar picturii originale…

BISERICA BARNOVSCHI poarta semnatura si numele unui domnitor poate mai putin cunoscut, pe care l-am intalnit in Letopisetul lui Miron Costin si care este inmormantat aici. Ridicata in anii 1600 biserica a suferit adaugarea unui pridvor in stil baroc ceea ce i-a dat o infatisare ciudata dar in acelasi timp interesanta. In curte se mai afla stingher si un vechi turn clopotnita cu aer de intelept iar la interior merita vizitata pentru pictura veche interioara care din pacate e cam stearsa si pentru arta exprimata pe catapetesma sa.

BISERICA SFANTUL SAVA reprezinta o imagine fortificata deosebita in spatiul architectural romanesc, avand o forma inspirata de stilul otoman cu cupole turtite, deosebita fata de zveltetea caracteristica bisericilor moldovenesti. Forma ei de monolit este completata de influentele moldovenesti, muntenesti, gotice si bizantine, ceea ce-i ofera caracteristici care o fac sa fie una dintre cele mai speciale biserici ale Romaniei.

Ridicata in anii 1500 pe timpul domniei lui Petru Schiopu si pe temelia unei alte biserici de la 1300, a fost prin 1700 in timpul Domniei lui Alexandru Mavrocordat, un important centru cultural al orasului, cand isi desfasura cursurile aici Academia Domneasca din Iasi.

Un alt obiectiv interesant de vizitat in Iasi cred ca este si BISERICA BARBOI. Cu o arhitectura care te duce cu gandul la Grecia, biserica a fost ridicata in anii 1800 de marele logofat Dimitrie Sturza pe locul uneia de la 1600 ridicata de vornicul Barboi, tot din familia boierilor Sturza. In curtea prin care se patrunde printr-un turn impozant cu rol de clopotnita, ce a fost ridicat in anii 1700, se afla si casa parorhiala unde a locuit si Ion Creanga, pe cand era diacon la aceasta biserica.

Importanta bisericii este data si de faptul ca aici este ingropat Sandu Sturza, primul domn pamantean al Moldovei, dupa cum stim o consecinta a revolutiei bravului Tudor Vladimirescu. Tot aici se odihneste si scriitorul Alecu Russo sau Rusu, cel pe care l-am intalnit la Manastirea Soveja a lui Matei Basarab, revolutionarul pasoptist, descoperitorul Mioritei si autorul operei Decebal si Stefan cel Mare (…“Stefan e un luceafar luminos; Decebal este un soare intunecat; insa umbra lui Decebal se intinde mai departe decat lumina lui Stefan.”…).

MANASTIREA GOLIA a fost ridicata in anii 1600, fiind o ctitorie a Domnitorului Vasile Lupu. Numele de Golia l-a luat de la o fosta biserica ridicata pe acest loc de boierul Golia, de Ioan, nu de tradatorul de domn si de tara, Ieremia.

Complexul m-a impresionat prin dimensiunile sale, imbinarea de stiluri, bizantin si baroc, prin numarul celor sapte turle ale acoperisului si prin fortificatia sa cu ziduri groase si turnuri intre care se remarca impozantul turn clopotnita de la intrare. Va si recomand sa urcati pe acoperisul acestui turn, pentru o frumoasa vedere panoramica asupra bisericii si a orasului.

 

Daca mai aveti timp, este binevenita si o oprire la MONUMENTUL LUI MIRON COSTIN, unde am inteles ca este si inmormantat marele cronicar. Parca in mod special monumentul a fost creat de un sculptor de origine polona, la initiativa mai multor personalitati romane, Vasile Alecsandri, Mihail Kogalniceanu, Bogdan Petriceicu Hasdeu, Titu Maiorescu printr-o contributie consistenta a Regelui Carol I completata de subscriptie publica.

statuia-lui-miron-costin-1

Monumentul poarta si doua basorieliefuri in care Miron Costin este reprezentat la curtea Regelui Ioan Sobieski al III-lea, cel pe care l-am vazut evocat in picturile de la Muzeul Vaticanului salvand inaintarea turcilor la portile Vienei si cel care a asediat Cetatea Neamtului pentru “mamaliga moldovenilor”. Iar in al doilea basorelief este reprezentata arestarea lui la ordinul Domnitorului Constantin Cantemir care-l banuia de tradare.

Tot in zona pietonala a Iasiului trebuie vizitata si CATEDRALA MITROPOLITANA DIN IASI. Aceasta este faimoasa pentru pictura interioara realizata de marele nostru pictor Gheorghe Tattarescu si pentru arhitectura si istoria sa. Aici au fost mutate si Moastele Sfintei Parascheva de la Trei Ierarhi care e mai putin incapatoare si care in prezent este in restaurare interioara.

Initiata in timpul Domnului Sturza la inceputul anilor 1800 este finalizata pe timpul Domniei Regelui Carol I care si participa la sfintirea acesteia. A fost proiectata de arhitectul Alexandru Orascu care a realizat si Grand Hotel du Bulevard de langa Parcul Cismigiu, Biserica Gradina Icoanei si Biserica Domnita Balasa.

 

Odata parcurse principalele obiective turistice si istorice din centrul Iasiului, va recomand asa cum am mentionat si evidentiat pe harta de la inceputul articolului, sa luati masina si sa descoperiti alte interesate destinatii iesene.

Incepeti traseul cu CASA MEMORIALA VASILE POGOR care a fost sediul Societatii Literare Junimea si a Revistei Convorbiri Literare, in prezent un muzeu al Literaturii Romane si Casa Memoriala a poetului si primarului de Iasi, Vasile Pogor.

casa-pogor-iasi

Apoi cu MUZEUL MEMORIAL MIHAIL KOGALNICEANU care prezinta cadrul in care a trait remarcabilul om politic, o figura cheie a momentelor de la 1848, un istoric si publicist roman. M-a impresionat in primul rand holograma prin care Kogalniceanu isi prezinta casa, viata si realizarile. Prieten cu Alexandru Ioan Cuza, a fost primul ministru al acelor vremuri, important sustinator al Unirii Principatelor si a mutarii capitalei la Bucuresti, contributor important la reforma agrara si la secularizarea averilor manastiresti, fondator al Partidului Liberal, ministru in timpul regalitatii lui Carol I. Inmormantat la Iasi in Cimitirul Eternitatea ii cinstim memoria prin piata din Bucuresti care-i poarta numele impreuna cu statuia realizata de marele sculptor roman Oscar Han si prin aeroportul din Constanta.

Bilet adult: 8 lei. Program de vizitare: luni inchis, marti-duminica: 10-17.

http://www.muzeul-moldova.ro/DocumenteHtml.aspx?id=7591

 

Va invit apoi sa vizitati CASA MEMORIALA a lui GEORGE TOPARCEANU din Iasi care e adapostita de o cladire ce a apartinut unui alt poet roman, Demostene Botez. Marele poet s-a nascut in Bucuresti din parinti ardeleni si a creat si murit la Iasi. A contribuit si el la unificarea tarii luptand in Primul Razboi Mondial asemenea marilor sculptori romani Ion Jalea si Vasile Blendea si a scris mai ales despre momentele sale de prizonierat.

In 1800 Domnitorul Moldovei Mihail Sturza infiinteaza o gradina publica. Asa apare PARCUL COPOU care pastreaza cel mai vechi monument din Romania, Obeliscul cu lei sau Monumentul Legilor Constitutionale.

Apoi Teiul lui Eminescu care este mai renumit decat cel de la Blaj, busturile lui Eminescu, Creanga si membrii Junimii.

MANASTIREA GALATA poarta numele cartierului din Istambul unde stateau domnii romani pana sa-si ia firmanul de la Poarta. A fost ridicata la sfarsitul anilor 1500 de catre Domnitorul Moldovei Petre Schiopu si pastreaza la interior morminte ale familiei acestuia. Chiar daca pictura originala nu s-a mai pastrat fiind inlocuita cu una de la 1800, va recomand sa vizitati aceasta manastire fortificata pentru istoria sa, indeplinind si rolul de curte domneasca pentru mai multi domnitori, precum si pentru frumoasa sa arhitectura specific moldoveneasca.

 

O alta manastire mai recenta, din anii 1800, va asteapta sa-i admirati unicitatea fiind denumita pe drept MANASTIREA FRUMOASA. A fost recladita de un preot pe locul uneia mai vechi ridicata de Domnitorul Ghica al II-lea, si acesta cladita peste alta biserica ctitorita in anii 1500 de un hatman al Moldovei, pe numele Melentie Balica din neamul Buzestilor din Tara Romaneasca.

MANASTIREA CETATUIA a Iasilor indica inca din nume, rolul ei de fortificatie, in care si-au gasit adapost de-a lungul vremii mai multi domni ai Moldovei si in primul rand ctitorul ei, Gheorghe Duca, care se si odihneste aici. Chiar daca ctitorul sau nu s-a remarcat prea mult prin dragoste de tara merita vizitata fosta curte domneasca si biserica pentru frumusetea si maretia lor, care te asteapta cu interesanta stema a Moldovei incastrata in turnul de la intrare, unde luna e o femeie si soarele un barbat. Acesta a ajuns la domnie cu ajutorul lui Constantin Brancoveanu si a luat-o de sotie pe una dintre fiicele acestuia si ea prezenta in pictura bisericii.

Manastirea puternic fortificata cu ziduri inalte si turnuri ofera calatorului una dintre cele mai frumoase imagini asupra orasului. Iar dealul i-a oferit lui Aurel Vlaicu perspectiva unui zbor curajos.

 

Teritoriul Iasilor a fost locuit din perioada daca, apoi de catre pecenegi si cumani, asa cum am gasit numita intreaga zona Cumania in hartile vazute in Venetia, apoi se pare ca orasul a preluat numele unui trib ai migratorilor alani care au stat un timp aici, si care se numeau iasii, atunci cand, in anii 1300, zona se regasea ca Alania pe harta unui italian. In anii 1300 era mentionata aici o biserica armeana, ca ulterior in 1400 Alexandru cel Bun sa aibe aici o curte domneasca. In anii 1500 domnitorul Alexandru Lapusneanu, pe care l-am “intalnit” la frumoasa Manastire Slatina, muta aici capitala Moldovei de la Suceava. In anii 1600 Vasile Lupu infiinteaza aici o tipografie, si apare astfel prima carte tiparita din Moldova, construieste prima scoala in limba romana si instaleaza in turnul Bisericii Trei Ierarhi primul orologiu din tarile romane. Iasiul s-a mai afirmat in anii 1600 si prin cea mai veche sinagoga de pe teritoriul Romaniei si prima lucrare filozofica romaneasca scrisa de Dimitrie Cantemir, apoi in anii 1700 tot Cantemir devine si primul roman ales membru al unei academii, academia de la Berlin si se tipareste primul abecedar scris in romana.

domnitorii-moldovei

Anii 1800 aduc prin Iasi prima reprezentatie de teatru in limba romana, cea mai veche societate stiintifica romaneasca, prima revista istorica romaneasca, primul teatru national, prima Universitate de Medicina, prima gradina botanica si prima banca de credit din Romania si primul teatru evreiesc din lume, precum si edificiul GRAND HOTEL TRAIAN proiectat de renumitul inginer francez Eiffel. 

La inceputul anilor 1900 apare aici primul muzeu- casa memoriala din Romania, Bojdeuca lui Creanga.

bojdeuca-lui-creanga

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Iasiul deschide si alte perspective turistice pe plaiurile Moldovei. Se poate ajunge de aici la Castelul lui Alexandru Ioan Cuza de la Ruginoasa, la Palatul Sturdza de la Miclauseni, la monumentul lui Stefan cel Mare de la Podul Inalt, la manastirea Unesco Probota, la Piatra Neamt si Cetatea Neamtului, s.am.d.

Sper ca ti-a placut articolul si ca te-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta. Te rog sa dai share si like pe facebook pentru a ne promova tara la cat mai multe persoane.

PS: Apasa mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si vei ajunge direct la harta google iar acolo apasa butonul „navigare” ca sa te duca direct la destinatia turistica…

Related Post

21 de gânduri despre „PRINCIPALELE OBIECTIVE TURISTICE DIN CAPITALA MOLDOVEI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− three = two