STAVROPOLEUS, KRETULESCU, RADU VODA, BUCUR, DOMNITA BALASA, COLTEA. BISERICI ISTORICE DIN BUCURESTI

Biserica Stavropoleus, obiective turistice in Bucuresti, Centrul Vechi

Datorita pozitiei privilegiate pe care biserica a avut de-a lungul istoriei, fiind una dintre puterile de stat, in toate orasele lumii principalele obiective turistice si arhitectonice sunt reprezentate si de biserici, iar prin intermediul vechilor biserici putem face o comparatie a nivelului de bogatie dintre tari, unele se mandresc cu domuri impresionante iar altele cu modeste bisericute.

Eu personal le apreciez in principal rolul de pastratoare a istoriei, a arhitecturii si de propagatoare a scrierii si a artei. Nu stiu cati romani merg la biserica si pentru aceste aspecte, dar stiu ca nemuritorul nostru Nicolae Iorga a analizat in vizitele sale prin biserici pana si evolutia vestimentatiei ctitorilor, de la domnitori pana la boierasi si negustori, lasandu-ne observatiile sale fine in cartea lui: “Istoria romanilor in chipuri si icoane”.

Prin acest tur draga cititorule, o sa-ti descoperi istoria, o diversitate de stiluri si de curente de arhitectur si multa arta frumoasa, de la pictura veche a lui Parvu Mutu la cea noua a lui Tattarescu.

Unele dintre cele mai frumoase si interesante biserici istorice din Bucuresti sunt localizate in jurul Centrului Vechi, putandu-se atinge usor intr-un tur dedicat numai acestor obiective. Traseul meu porneste de la Kretzulescu, apoi ajunge pe la Stavropoleus, Balasa, Radu Voda, Bucur, Sfantul Spiridon Nou si se termina cu Biserica Coltei.

Tur biserici Bucuresti, Kretulescu, Stavropoleos, Domnita Balasa, Radu Voda, Bucur Ciobanul, Sfantul Spiridon Nou, Coltei

Situate pe acest traseu sau foarte aproape mai sunt bisericile Sfantul Anton, ZlatariPatriarhieSfantul Gheorghe Nou, biserici istorice interesante carora le-am dedicat un singur articol pentru importanta lor sau le-am inlcus din diverse motive in alte articol si care in functie de timpul vostru se pot adauga la acest traseu.

BISERICA CRETULESCU aduce o nota aparte unei zone cu cladiri albe, impozante si cam austere, intrand in contrast cu acestea prin forma si culoarea sa rosiatica. Totusi, daca o privim din alta perspectiva, din spatele Palatului Regal, o sa vedem ca aceasta face trecerea si integreaza cumva in zona o constructie comunista, Sala Palatului, care a preluat in arcadele sale modelul arcurilor romane din firidele oarbe ale bisericii.Biserica Kretulescu, obiective turistice in Bucuresti

Situata pe Calea Victoriei, langa Palatul Regal si in fata fostului Comitet Central (mai apoi Senatul Romaniei), a fost un martor de seama al Revolutiei Romane. Nu am cum sa uit imaginea ei si gaurile facute in peretele cladirii alaturate de gloantele trase la Revolutie.

Vechimea ce-i confera valoarea istorica, incepe in anii 1700, cand una dintre fiicele lui Brancoveanu, Safta, impreuna cu sotul ei pe nume Kretzulescu, se ingrijesc de ridicarea acestui edificiu, astazi unul dintre cele mai importante ale Bucurestiului. Si aici, alaturi de SurpateleDintr-un Lemn si Stelian, a cantat marele nostru scriitor Anton Pann iar parte din pictura este realizata de marele nostru pictor Gheorghe Tattarescu.

 

Si daca tot ati ajuns aici, va recomand sa nu ignorati statuia ardeleanului Corneliu Coposu, amplasata alaturea. Cautati biografia lui, transmiteti un gand sau o plecaciune unui luptator impotriva comunismului, pentru care a suferit o viata in puscarii.

Statuia lui Corneliu Coposu, Bucuresti

BISERICA STAVROPOLEUS este una dintre cele mai frumoase biserici din Bucuresti. Se afla chiar in Centrul Vechi si probabil ca ai trecut de multe ori pe langa ea atunci cand ai venit de la Carul cu Bere. Un prieten de-al meu a ales sa-si boteze copilul chiar aici, probabil pentru istoria si frumusetea bisericii, principiu pe care l-am urmat si eu atunci cand a venit timpul baiatului meu, alegand in schimb biserica lui Constantin Brancoveanu din Mogosoaia.

Constructia, asemeni unei frumoase bijuterii cu intarsi multicolore de pietre pretioase, a fost ctitorita de domnul fanariot Nicolae Mavrocordat la inceputul anilor 1700, prin grija unui negustor grec, de la care isi trage si numele. Negustorul a ridicat constructia chiar in curtea hanului pe care-l detinea, dar intre timp, constructiile anexe si hanul au disparut, fiind inlocuite de alte constructii realizate de marele architect roman Ion Mincu, cel care a dat si numele facultatii de profil din Bucuresti. Exteriorul m-a facut sa ma gandesc la Manastirea Balamuci din apropierea Bucurestiului, de la care Mavrocordat ar fi putut sa se inspire.

Adresa: Strada Stavropoleus. Sau apasa mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si vei ajunge direct la harta google iar acolo apasa butonul “navigare” ca sa te duca direct la destinatia turistica…

http://www.stavropoleos.ro/

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

BISERICA DOMNITA BALASA este o alta frumoasa biserica din Bucuresti ce trebuie neaparat vizitata. Cu inceputuri de la jumatatea anilor 1700 a fost ridicata din initiativa Domnitei Balasa, al carei nume il poarta, una dintre fiicele lui Constantin Brancoveanu, pe care am mai intalnit-o la palatul brancovenesc de la Potlogi.

Biserica a fost construita de patru ori si a ajuns in forma actuala la sfarsitul anilor 1800 in timpul domniei lui Carol I, dupa proiectia lui Alexandru Orascu si sub supravegherea arhitectului Lecomte de Nouy.

Alexandru Orascu a mai proiectat si Grand Hotel du Bulevard de langa Parcul Cismigiu, Catedrala Mitropolitana din Iasi si Biserica Gradina Icoanei iar pe Lecomte de Nouy l-am tot intalnit in arhitecturile unor cladiri celebre, in special in refacerea din temelii a Bisericii Sfantul Nicolae din Iasi a lui Stefan cel Mare, Trei Ierarhi a lui Vasile Lupu, Manastirea Curtea de Arges a lui Neagoe Basarabbiserica curtii domnesti din Targoviste, precum si la Castelul Peles, Biserica din Manesti, biserica Bratienilor, s.a.m.d.

Ascunsa in spatele blocurilor de la Piata Unirii, biserica concureaza prin sculpturile ei cu bisericile din Paris sau Roma si chiar le depaseste prin bogatia ornamentala si culoarea de la exterior.

In curtea bisericii se afla statuia Domnitei Balasa sculptata de marele Carol Storck iar sub cladire, am intels ca a zidit Carol I intr-un tub de sticla, pentru istorie, cate-un exemplar din monedele si ziarele epocii. Interesant lucru, nu?

http://www.domnitabalasa.ro/

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Istoria MANASTIRII RADU VODA incepe in anii 1500 cu Mihnea cel Rau, fiind mai apoi prima biblioteca din Bucuresti, un liceu francez si scoala de partid in perioada comunista. 

Am ramas incantati de curtea manastirii frumos amenajata peisagistic, de aerul medieval dat de turnul de la intrare, de frumoasele sculpturi si picturi, printre care si unele realizate de marele Tattarescu sau Lecca.

Adresa: Strada Radu Voda 24A.

http://www.manastirearaduvoda.ro/

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Peste drum de manastirea Radu Voda am urcat si la BISERICA BUCUR, parca sora mai mica a manastirii, dar mai speciala si mai frumoasa. Aceasta te intampina cu un turn de clopot ce te duce cu gandul la Grecia si cu o arhitectura ce seamana foarte mult cu Casa lui Hagi Prodan din Ploiesti, cu casa memoriala a lui Nicolae Iorga din Valenii de Munte si cu Conacul Bellu din Urlati.

Nu se stie exact cand a fost construita aceasta bisericuta, dar se pare ca a fost reconstruita in jurul secolului 17. Se mai remarca si prin frumosul cerdac sprijinit de coloanele de lemn, prin turla sa sub forma de ciupercuta si prin ancadramentul usii de la intrare, frumos sculptat in piatra.

http://www.biserica-bucur.ro/

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Am vizitat BISERICA SFANTUL SPIRIDON NOU pentru frumoasa sa arhitectura si istoria ei bogata, dar cel mai mult pentru pictura faimosului Gheorghe Tattarescu, nascut in Focsani, a carui opera am mai admirat-o si la Biserica Zlatari, la Coltea, la Kretzulescu, Biserica Greaca din Braila, Biserica Bistrita, Catedrala Mitropolitana din Iasi, Biserica Sfanta Vineri din Ploiesti, Manastirea Ghighiu, la capela Palatului Stirbey din Buftea.

Situata foarte aproape de Palatul Patriarhiei si de Biserica Slobozia, actuala biserica a fost construita la mijlocul anilor 1800 pe locul alteia ridicata aici cu 100 de ani inainte. Prima a fost o ctitorie a domnitorilor Tarii Romanesti, Scarlat si Alexandru Ghica, inmormantati aici alaturi de domnitorii Hangerli si Alexandru Sutu. Actuala constructie a fost ridicata pe timpul domnitorului Barbu Stirbey dupa planurile arhitectului francez Villacrosse, pe care l-am mai intalnit la refacerea bisericii Sfantul Gheorghe Nou, ultima ctitorie a lui Constantin Brancoveanu si la Pasajul Vilacrosse de pe Calea Victoriei.

Inca de la intrare mi-a atras atentia pictura lui Tattarescu realizata pe tampla bisericii, opera ce prevestea minunea renascentista de la interior care o face demna de a concura cu alte frumoase biserici ale lumii. Impresioneaza si coloanele masive de marmura terminate in frumoase capiteluri precum si vitraliile sale realizate la Viena. Se pare ca pana la aparitia Catedralei Neamului a fost cea mai mare biserica ortodoxa din Bucuresti. Merita vizitata!

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

La cativa metri mai sus pe aceeasi strada am vizitat cu alta ocazie CASA VOINA SAU CASA DE TARGOVAT, care este alaturi de Casa Melik una dintre cele mai vechi case din Bucuresti. Aceasta cladire a fost renovata de Institutul National al Patrimoniului si se poate vizita pana va deveni muzeu fara nici un cost. Trebuie doar sa le scrieti la email-ul de pe site https://patrimoniu.ro/ si un angajat de-al lor va veni sa va deschida cu placere inclusiv in weekend. Arhitectura casei seamana mult cu cea a Casei de Targovet din Ploiesti, a Conacului Bellu din Urlati, a Casei Memoriale Nicolae Iorga din Valenii de Munte, sau a bisericii Bucur din Bucuresti.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Peste drum de Palatul Sutu, astazi Muzeul Bucurestiului, am gasit BISERICA COLTEA, unul dintre cele mai vechi edificii din Bucuresti. 

Aflata in curtea spitalului cu acelasi nume, a fost ridicata la sfarsitul anilor 1600 de Mihai Cantacuzino, a carui statuie, realizata de sculptorul Storck, o vegheaza si astazi din apropiere.

Cum sa n-o vizitezi cand intrarea bisericii a impresionat atat de mult, incat sotii Storck au copiat-o si au expus-o cu mandrie in casa lor sub forma unei fantani de piatra?

Este memorabil si pridvorul cu cupolele valurite care se sprijina pe frumoase coloane brancovenesti. Nu poti sa treci cu vederea pictura lui Parvu Mutu ce imbraca acest pridvor, iar la interior opera lui Tattarescu.

Pe urmele spatarului Mihai Cantacuzino si a pictorului preferat Parvu Mutu am mai calcat si la renumita Manastire Sinaia, la incredibila biserica Fundenii Doamnei si la cea din Ramnicu Sarat.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Sper ca ti-a placut articolul si ca te-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de timp liber. Va invit sa vizitati vechile biserici de pe teritoriul tarii noastre pentru ca asta inseamna cultura, educatie, inseamna descoperirea istoriei, a ceea ce suntem, nu doar religie!

PS: Apasa mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si vei ajunge direct la harta google iar acolo apasa butonul „navigare” ca sa te duca direct la destinatia turistica…

Related Post

20 de gânduri despre „STAVROPOLEUS, KRETULESCU, RADU VODA, BUCUR, DOMNITA BALASA, COLTEA. BISERICI ISTORICE DIN BUCURESTI

  1. Pingback: STAVROPOLEUS, KRETULESCU, RADU VODA, BUCUR, DOMNITA BALASA, BUCUR. BISERICI DIN BUCURESTI – TARA DACILOR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two + 7 =