Lac Mogosoaia, palat brancovenesc, obiective turistice Romania

Palatul Mogosoaia si Palatul Stirbey sunt doua destinatii de weekend, pe care le vizitez cu placere de fiecare data cand am ocazia. Primul palat este o bijuterie arhitectonica a celui care a dat tarii stilul brancovenesc si care acum se odihneste la ctitoria sa din Bucuresti, iar al doilea palat gazduieste festivalul Summer Well si se bucura de o istorie bogata si de un farmec aparte.

PALATUL de la MOGOSOAIA este cel mai frumos loc de vizitat din apropierea Bucurestiului, un obiectiv turistic pe care poti sa-l prezinti cu mandrie unui strain care a venit in vizita in tara noastra, impreuna daca vrei, cu Palatul Brancovenesc de la Potlogi.

Palatul Mogosoaia atrage in primul rand cu frumusetea arhitecturii de inspiratie venetiana, ce-si oglindeste farmecul in lac. Brancoveanu i-a imprumutat pana si pe leii lui Marcu, simbol al Venetiei, ajunsi pe plaiurile romanesti intr-o forma mai stilizata, ce a fost preluata si pe ornamentatia unor stalpi.

Interiorul Palatul Mogosoaia m-a fascinat cu bogatia decoratiunilor sale, cu mozaicul pavimentului, diversitatea artei expusa si prin cantitatea de informatii educative. Am vazut si aici monezile lui Brancoveanu, pe care le-am mai vazut la Muzeul BNR sau la Muzeul Severeanu, monezi care in final au adus moartea domnitorului.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

De la ferestre sau de la logiile sale, palatul familiei Brancoveanu isi rasfatata membrii cu frumoase privelisti asupra lacului sau asupra curtii interioare. Chiar daca nu vizitati la interior Palatul Mogosoaia, va recomand sa urcati in logia palatului pentru o alta perspectiva asupra curtii si pentru o explozie minunata de arta brancoveneasca.

Palatul Mogosoaia este o creatie mult mai impunatoare fata de surorile mai mici de la Ramnicu Sarat si Potlogi. Am urmarit acest palat cu drag si in decorul filmului cu Margelatu’ si in „Misterele Bucurestiului”. Este un palat care era legat de Bucuresti prin frumoasa Calea Victoriei, care pe atunci se numea Podul Mogosoaiei.

Biserica Sfantul Nicolae aflata langa Palatul Mogosoaia, a fost ctitorita de Constantin Brancoveanu, pe cand inca nu era domnitor si pastreaza o frumoasa pictura de la 1700, impresionand prin gingasia ei imaculata.

Biserica Sfantul Nicolae din Mogosoaia este foarte speciala pentru mine, pentru ca ctitorul si istoria ei m-au facut sa o aleg pentru a tine aici traditia botezului baiatului meu. Pictura din pridvor seamana cu cea intalnita la Biserica Stelea a lui Vasile Lupu si la Biserica Sfantul Ioan cel Nou din Bucuresti.

Biserica Sfantul Nicolae, Mogosoaia

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Domeniul Palatului Mogosoaia este foarte intins, avand spatii verzi, frumos intreținute, cu portile sale frumos decorate si pietrele de moara ce poarta noroc caselor- asa cum am vazut si la culele din Maldaresti, cu copacii seculari la umbra carora poti sta la un picnic. Acest loc mi-a creat mereu o stare de relaxare si de incantare, si m-a indemnat sa revin aici in fiecare anotimp.

Construit in anii 1700 de Constantin Brancoveanu, Palatul Mogosoaia a fost confiscat dupa omorarea lui de catre turci si transformat in han. Revine in posesia familiei Brancoveanu si mai apoi a familiei Bibescu- o alta familie veche romaneasca, care este ingropata aici si pe care am mai intalnit-o la Corcova, Manastirea Bistrita sau Casa Memoriala George Enescu.

Ca sa ne incante astazi cu prezenta sa, a rezistat istoriei cu incapatanare, fiind devastat de turci in primul Razboi Ruso-Turc, apoi de oastea lui Vladimirescu si in final de comunisti.

palatul-brancovenesc-de-la-mogosoaia-171

Atractia Complexului Brancovenesc Palatul Mogosoaia este sporita si de locurile de joaca pentru copii, zonele de inchiriat biciclete si hidrobiciclete si de zona de sporturi nautice. Iar elegantul restaurant de la palat, completat cu restaurantele si zonele de fastfood din oraselul-miniatura, te fac sa petreci aici cat mai mult timp.

palatul-brancovenesc-mogosoaia-2011

Pentru mine Palatul Mogosoaia este prima destinatie de relaxare din tot Bucurestiul si din imprejurimi, fiind un loc fara pereche, care poate satisface toate gusturile. Poti veni aici chiar si pe inserat, pentru o plimbare relaxanta, toamna cand se organizeaza Festivalul Bostanilor de Halloween, iarna la Casa lui Mos Craciun- cand tot domeniul este extrem de frumos luminat, la diversele programe pentru copii, la evenimentele culturale, la concertele de muzica populara, s.a.m.d.

Admirati vechea Biserica Sfantul Gheorghe, urcati in turnul de paza de la intrare- ca sa aveti o minunata priveliste asupra curtii si a lacului, mergeti langa lac si admirati logia venetiana, faceti un picnic cu copiii pe pajiste, admirati serele Palatului Mogosoaia, vizitati-l in fiecare anotimp, pentru ca este PUR SI SIMPLU SUPERB!

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Am vizitat PALATUL STIRBEY DIN BUFTEA de multe ori, fiind o optiune placuta pentru o zi de relaxare de sfarsit de saptamana. Un cadru minunat in care poti lua masa la terasa sau in interiorul elegant, si care iti ofera apoi pentru buna digestie si desfatare, o plimbare pe langa pitorescul lac cu lebede si podetul sau- ce ascund in vechea padure, frumoasa capela pictata de faimosul Gheorghe Tattarescu.

Chiar daca nu este un loc atat de complex si de bine intretinut cum este Palatul Mogosoaia, merita vizitat si pentru partea lui de istorie. Aceasta incepe in prima parte a anilor 1800 din ordinul domnitorul Tarii Romanesti, al carui nume il poarta. Barbu Stirbey, impreuna cu fiul sau- cel care a finalizat palatul, sunt ingropati in frumoasa capela de langa lac.

Palatul Stirbey “i-a cunoscut” si pe Regina Maria a Romaniei– careia ii placea sa calareasca in padurile lui, pe Mihail Sadoveanu, pe Nikita Hrusciov, pe Nicu Ceausescu– a carui casa de vacanta a devenit in anii comunismului si pe vestitul maresal al germanilor- Mackensen– care si-a stabilit locuinta aici in timpul Primului Razboi Mondial, cand s-a semnat la Palatul Stirbey, Pacea de la Buftea.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Si pe aici, ca si la Mogosoaia si Manastirea Caldarusani, a trecut Margelatu’ in filmul romanesc „Misterele Bucurestilor”. Domeniul Palatului Stirbey a fost recuperat de mostenitori si vandut unor oameni de afaceri, care, dupa cum arata in prezent domeniul, se vede ca nu au investit nimic aici, vrand probabil doar sa-si recupereze banii prin organizarea de nunti si evenimente. Sunt de acord ca proprietatea privata trebuie protejata, ca in orice stat occidental, dar la fel de bine trebuiesc protejate si monumentele istorice. Proprietarii unor asemenea valori trebuiesc obligati sa le restaureze si sa le mentina in cea mai buna stare, iar Statul Roman sa supravegheze la buna ingrijire a faptelor.

M-a bucurat sa intalnesc la Palatul Stirbey in mai multe randuri, tururi cu turisti straini, dar m-ar bucura si mai mult sa vad interes sporit din partea romanilor. Intrarea in Palatul Stirbey si pe domeniu este libera la momentul scrierii articolului (2015). Nu pierdeti timpul, profitati de un sfarsit de saptaman si bucurati-va de tot ce are de oferit frumoasa noastra tara!

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta!  Va invit in incheiere sa descoperiti pe harta de pe www.taradacilor.ro peste 500 de obiective turistice din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

harta obiectivelor turistice ale Romaniei, ce sa vezi, infoturist

Similar Posts

25 Comments

  1. Pingback: PALATUL BRANCOVENESC DE LA MOGOSOAIA SI PALATUL STIRBEY DE LA BUFTEA – TARA DACILOR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *