PALATUL BRANCOVENESC DE LA MOGOSOAIA SI PALATUL STIRBEY DE LA BUFTEA

palatul-brancovenesc-de-la-mogosoaia-

Palatul Mogosoaia si Palatul Stirbey sunt doua destinatii de weekend pe care le vizitez cu placere de fiecare data cand am ocazia. Primul este o bijuterie arhitectonica a celui care a dat tarii stilul brancovenesc si care acum se odihneste la ctitoria sa din Bucuresti, iar al doilea palat gazduieste festivalul Summer Well si se bucura de o istorie bogata si de un farmec aparte.

PALATUL de la MOGOSOAIA  este cel mai frumos loc de vizitat din apropierea Bucurestiului, un obiectiv turistic pe care poti sa-l prezinti cu mandrie unui strain care a venit in vizita in tara noastra, impreuna daca vrei, cu ingemanatul Palat Brancovenesc de la Potlogi.

Palatul atrage in primul rand prin frumusetea arhitecturii de inspiratie venetiana, ce-si oglindeste farmecul in lac. Brancoveanu i-a imprumutat pana si pe leii lui Marcu, simbol al Venetiei, ajunsi pe plaiurile romanesti intr-o forma mai stilizata, ce a fost preluata si pe ornamentatia unor stalpi.

Interiorul palatului care gazduieste un interesant muzeu, fascineaza prin bogatia decoratiunilor sale, prin ornamentele peretilor, mozaicul pavimentului, diversitatea artei expusa si prin cantitatea de informatii educative. Am vazut si aici monezile lui Brancoveanu pe care le-am mai vazut la Muzeul BNR sau la Severeanu, monezi care in final i-au adus moartea prin interesul familiei sale cantacuzine.

 

De la ferestre sau de la logiile sale palatul familiei Brancoveanu isi rasfatata membrii cu frumoase privelisti asupra lacului sau asupra curtii interioare. Chiar daca nu intrati in muzeu, urcati in logia palatului pentru o alta perspectiva asupra curtii si pentru o explozie minunata de arta brancoveneasca.

O creatie mult mai impunatoare decat surorile mai mici de la Ramnicul Sarat si Potlogi, pe care am vazut-o cu drag si in decorul filmului cu Margelatu’, in Misterele Bucurestiului. Este un palat care era legat de Bucuresti prin frumoasa Calea Victoriei, care pe atunci se numea Podul Mogosoaiei.

Biserica Sfantul Nicolae, ctitorita de Constantin Brancoveanu pe cand inca nu era domnitor, pastreaza o frumoasa pictura de la 1700 si impresioneaza prin gingasia ei imaculata.

Biserica este foarte speciala pentru mine, pentru ca ctitorul si istoria ei m-au facut sa o aleg pentru a tine aici traditia botezului baiatului meu. Pictura din pridvor seamana cu cea intalnita la biserica Stelea a lui Vasile Lupu si la biserica Sfantul Ioan cel Nou din Bucuresti.

Biserica Sfantul Nicolae, Mogosoaia

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Este un domeniu foarte intins in care te poti plimba pe saturate. Cu spatiile sale verzi, frumos intreținute, cu portile sale frumos decorate si pietrele de moara ce poarta noroc caselor, asa cum am vazut si la culele din Maldaresti, cu copacii seculari la umbra carora poti sta la un picnic, locul creeaza o stare de relaxare si incantare ce te indeamna sa revii ca sa te bucuri de fiecare anotimp.

Construit in anii 1700 de Constantin Brancoveanu, confiscat dupa omorarea lui de catre turci si transformat in han, palatul revine in posesia familiei Brancoveanu si mai apoi a familiei Bibescu, o alta familie veche romaneasca care este ingropata aici si pe care am mai intalnit-o la Corcova, Manastirea Bistrita sau Casa Memoriala George Enescu.

Ca sa ne incante astazi cu prezenta sa, a rezistat istoriei cu incapatanare, fiind devastat de turci in primul Razboi Ruso-Turc, mai apoi de oastea lui Vladimirescu si in final de comunisti.

palatul-brancovenesc-de-la-mogosoaia-171

Atractia complexului este sporita si de locurile de joaca pentru copii, zonele de inchiriat biciclete si hidrobiciclete si de zona de sporturi nautice. Iar elegantul restaurant de la palat completat cu restaurantele si zonele de fastfood din oraselul-miniatura te fac sa petreci aici cat mai mult timp.

palatul-brancovenesc-mogosoaia-2011

Pentru mine este prima destinatie de relaxare din tot Bucurestiul si din imprejurimi, fiind un loc fara pereche care poate satisface toate gusturile. Poti veni aici chiar si pe inserat pentru o plimbare relaxanta, toamna cand se organizeaza Festivalul Bostanilor de Halloween, iarna la Casa lui Mos Craciun cand tot domeniul este extrem de frumos luminat, la diversele programele pentru copii, evenimentele culturale, concertele de muzica populara, s.a.m.d.

Admirati vechea biserica Sfantul Gheorghe, urcati in turnul de paza de la intrare ca sa aveti o minunata priveliste asupra curtii si a lacului, mergeti langa lac si admirati logia venetiana, faceti un picnic cu copiii pe pajiste, admirati serele palatului, vizitati-l in fiecare anotimp pentru ca este PUR SI SIMPLU SUPERB!

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Am vizitat PALATUL STIRBEY DIN BUFTEA de multe ori, fiind o optiune placuta pentru o zi de relaxare la sfarsit de weekend. Un cadru minunat in care poti lua masa la terasa sau in interiorul elegant, si care iti ofera apoi pentru buna digestie si desfatare o plimbare pe langa pitorescul lac cu lebede si podetul sau, ce ascund in vechea padure frumoasa capela pictata de faimosul Gheorghe Tattarescu.

Chiar daca nu este un loc atat de complex si de bine intretinut ca Palatul Mogosoaia merita vizitat si pentru partea lui de istorie. Aceasta incepe in prima parte a anilor 1800 din ordinul domnitorul Tarii Romanesti, al carui nume il poarta. Barbu Stirbey, impreuna cu fiul sau- cel care a finalizat palatul, sunt ingropati in frumoasa capela de langa lac.

Palatul “i-a cunoscut” si pe Regina Maria a Romaniei– careia ii placea sa calareasca in padurile lui, pe Mihail Sadoveanu, pe Nikita Hrusciov, pe Nicu Ceusescu– a carui casa de vacanta a devenit in anii comunismului si pe vestitul maresal al germanilor Mackensen– care si-a stabilit locuinta aici in timpul Primului Razboi Mondial, cand s-a semnat la palat Pacea de la Buftea.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Si pe aici, ca si la Mogosoaia si Manastirea Caldarusani, a trecut Margelatu’ in filmul romanesc Misterele Bucurestilor. Domeniul a fost recuperat de mostenitori si vandut unor oameni de afaceri, care, dupa cum arata in prezent domeniul, se vede ca nu au investit nimic aici, vrand probabil doar sa-si recupereze banii prin organizarea de nunti si evenimente. De acord ca proprietatea privata trebuie protejata ca in orice stat occidental, dar la fel de bine trebuiesc protejate si monumentele istorice. Proprietarii de asemenea valori trebuiesc obligati sa le restaureze si sa le mentina in cea mai buna stare, iar statul sa supravegheze la buna ingrijire a faptelor.

M-a bucurat sa intalnesc aici in mai multe randuri tururi cu turisti straini, dar m-ar bucura si mai mult sa vad interes sporit din partea romanilor pentru acest loc deosebit de frumos. Intrarea in palat si pe domeniu este libera. Nu pierdeti timpul, profitati de un sfarsit de weekend si bucurati-va de tot ce are de oferit frumoasa noastra tara!

Apasati mai sus pe numele scris cu litere mari si veti ajunge direct la harta google iar de acolo daca apasati butonul “navigare” o sa va duca direct la obiectivul turistic…

Related Post

18 gânduri despre „PALATUL BRANCOVENESC DE LA MOGOSOAIA SI PALATUL STIRBEY DE LA BUFTEA

  1. Pingback: PALATUL BRANCOVENESC DE LA MOGOSOAIA SI PALATUL STIRBEY DE LA BUFTEA – TARA DACILOR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− one = 4