Medelic, Meledic si Vulcanii Noroiosi, obiective turistice Buzau, Romania

Va propun mai jos un alt traseu turistic interesant in zona Buzaului, o combinatie intre un loc mai putin cunoscut si unul arhicunoscut, ambele deosebit de frumoase. Este vorba de tabara de sculptura in lemn de langa lacul Meledic- un lac cu apa dulce situat pe un munte de sare si de eructatiile pamantului de la Vulcanii Noroiosi.

Medelic si Vulcanii Noroiosi

PLATOUL SALIN MELEDIC din Manzalesti este foarte pitoresc, avand privelisti ample in toate zarile, un lac cu apa dulce situat in cavitatea unui munte de sare si o tabara de sculptura in lemn foarte frumoasa.

Nu stiu daca e adevarat, dar citisem pe alt site ca pe acest platou ar fi trebuit sa fie construit initial Castelul Peles, dar, din motive necunoscute de mine, stiti foarte bine unde a fost construit…Aici a poposit si Alexandru Vlahuta si a mentionat locul in cartea sa Romania Pitoreasca: „Suntem la Meledic, una din cele mai largi deschizături din Carpații Buzăului. Măgura pe care stăm — un vârf înalt de unde privim toată valea Meledicului și munții depărtați cari-o înconjoară — se cheamă “Gruiul Haiducilor”. Un mândru castel se ridică pe marginea lacului, flori ne-mpresoară, stelele tremură-n lac, lin clincătă pe vale apele Slănicului.”

Interesant mi s-a parut si faptul ca Lacul Meledic are apa dulce, dar este situat pe un munte de sare. O explicatie a acestui fenomen este existenta unui strat argilos, care acopera muntele de sare si care nu permite contactul acestuia cu apa dulce.

Medelic si Vulcanii Noroiosi, obiective turistice Buzau, Romania

Langa Lacul Meledic, ca si la MaguraOarba de Mures si Naeni, a fost organizata in trecut o tabara de sculptura, dar, de data aceasta este vorba de sculptura in lemn, fata de celelelalte tabere de sculptura care erau in piatra. Astfel ca, aceste sculpturi amplasate pe marginea lacului si a platoul Meledic, au transformat locul deja pitoresc, intr-unul aparte, de care am ramas pe veci fermecat. Am admirat la Meledic sculpturi din lemn foarte interesante: o fata cu ulcior, un voievod, un dac, personaje fantastice, s.a.m.d.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

VULCANII NOROIOSI de la Paclele Mari si Mici sunt declarati rezervatie naturala inca din 1924, fiind descoperiti de un francez in urma unor lucrari de prospectiuni petroliere. Sunt de fapt emanatii de gaze, care urca de la 3000 m adancime si care, in drumul lor, intalnind panza freatica si solul argilos, arunca la suprafata mal, asemeni unui vulcan si creeaza astfel adevarate cratere, dand zonei un aspect selenar, desertic. Am putea spune ca este o eructatie a pamantului 🙂

Merita vazuti sau revazuti acesti mini-vulcani, pentru ca sunt un fenomen unic, cel putin in Romania.

Pret bilet:  4 lei adulti, 2 lei stundenti, 1 leu elevii. Program de vizitare: zilnic 8-20

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Vulcanii Noroiosi

Pe traseul nostru, langa Bisoca, ne-am oprit si la MANASTIREA POIANA MARULUI, o manastire ctitorita in anii 1700 de domnitorul Constantin Mavrocordat. Este asezata in mijlocul padurii, intr-un loc retras, plin de liniste.

Si de acest loc a scris Alexandru Vlahuta in cartea sa Romania Pitoreasca: „Aici, la capătul
Bisocei, e schitul Poiana Mărului, ascuns în mijlocul pădurii ce-mbracă până jos malul drept al Râmnicului. Ne scoborâm în adâncul prăpăstios al văii și trecem râul prin vad. Soarele asfințește. În fund, pe Bisoca, norii aprinși se farmă, bulgări de jăratic se-mprăștie pe cer — înaltul
mal din fața noastră e rumenit ca de bătaia unei flăcări. Urcăm pe cărări piezișe pripoarele descoperite —umbra-nserării neajunge din urmă, și intrăm cu ea în satul Jitia. De aici încep să se ridice grebenii munților cencununează partea dinspre miazănoapte a Râmnicului-Sărat.”

Daca ajungi in zona Buzaului in concediu sau intr-un weekend prelungit, poti adauga traseului si alte interesante obiective turistice ale judetului:  Babele de la Ulmet, Schiturile Rupestre de la Bozioru, Necropola Traca, Conacul Bellu, Cascada Casoca sau Pruncea.

Va invit in incheiere sa descoperiti si alte trasee interesante din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

harta obiectivelor turistice ale Romaniei, ce sa vezi, infoturist

Similar Posts

16 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *