PLATOUL SALIN MELEDIC SI VULCANII NOROIOSI

Va propun mai jos un alt traseu interesant in zona Buzaului, o combinatie intre un loc mai putin cunoscut si unul arhicunoscut, ambele deosebit de frumoase. Este vorba de tabara de sculptura in lemn de langa lacul Meledic, un lac cu apa dulce situat pe un munte de sare si de eructatiile pamantului de la Vulcanii Noroiosi.

Medelic si Vulcanii Noroiosi

PLATOUL SALIN MELEDIC din Manzalesti mi s-a parut interesant in primul rand pentru ca, se pare ca pe acest platou ar fi trebuit sa fie construit initial Castelul Peles, dar, din motive necunoscute de mine, stiti foarte bine unde a fost construit…Interesant este si faptul ca lacul cu apa dulce de aici este situat pe un munte de sare. O explicatie a acestui fenomen este existenta unui strat argilos care acopera muntele de sare si care nu permite contactul cu apa dulce.

Medelic si Vulcanii Noroiosi, obiective turistice Buzau, Romania

Si aici ca si la MaguraOarba de Mures si Naeni a fost organizata in trecut o tabara de sculptura, dar, de data aceasta e vorba de sculptura in lemn. Astfel ca, aceste sculpturi amplasate pe marginea lacului si pe platou au transformat locul deja pitoresc intr-unul aparte, de care o sa ramai pe veci fermecat. Am admirat aici sculpturi din lemn foarte interesante: o fata cu ulcior, un voievod, un dac, personaje fantastice, s.a.m.d.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

VULCANII NOROIOSI de la Paclele Mari si Mici  sunt declarati rezervatie naturala inca din 1924, fiind descoperiti de un francez in urma unor lucrari de prospectiuni petroliere. Sunt de fapt emanatii de gaze care urca de la 3000 m adancime si care, in drumul lor, intalnind panza freatica si solul argilos, arunca la suprafata mal, asemeni unui vulcan si creeaza astfel adevarate cratere, dand zonei un aspect selenar, desertic. Am putea spune ca vorbim de o eructatie a pamantului 🙂 Merita vazuti sau revazuti acesti mini-vulcani pentru ca sunt un fenomen unic, cel putin in Romania.

Pret bilet:  4 lei adulti, 2 lei stundenti, 1 leu elevii. Program de vizitare: zilnic 8-20

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Vulcanii Noroiosi

 

Daca ajungi in aceasta zona in concediu sau intr-un weekend intreg poti adauga traseului si o vizita la alte interesante obiective turistice ale judetului Buzau: Babele de la Ulmet, Schiturile Rupestre de la Bozioru, Necropola Traca, Conacul Bellu, Cascada Casoca sau Pruncea, sau te poti opri in orasul BUZAU, unde te invit sa vizitezi centrul orasului si Conacul Marghiloman (despre care am povestit in alt articol), iar apoi MUZEUL JUDETEAN, unde am descoperit multe lucruri interesante. In primul rand m-a impresionat in acest muzeu povestea celor 497 perechi de opinci ale globe-trotterul roman Dumitru Dan, care a facut in 1910 inconjurul lumii pe jos si a castigat la Paris medalia de aur. Am gasit aici o serie de poze cu aventurile romanului dar si articole din luma intreaga care laudau performanta conationalului. L-am “intalnit” in muzeu si pe crestinul Sava Gotul, inecat in raul Buzau si am vazut o zvastica gotica marcata pe o fusaiola. Mi-au ramas in minte caramizile cu mesaje chirilice care se puneau la capul preotilor morti asa cum am mai vazut la Casa Parohiala din Campinapieptene de os cu model de cerc care s-a pastrat 1000 de ani mai tarziu in ornamentatiile altor podoabe gasite tot aici, castrul roman de langa Pietroasele din afara Daciei- unde soldatii au fost ingropati neobisnuit cu arme, celebra Closca cu Puii de Aur- cel mai mare tezaur al Europei, precum si o serie de picturi si sculpturi clasice si moderniste si o colectie imensa de telefoane. Recomand cu caldura vizitarea!

Adresa: Strada Aleea Castanilor. Program de vizitare: marti-duminica 10-18, luni inchis.

http://www.muzeubuzau.ro/contact

Vila Albastros, Conacul Marghiloman, obiective turistice Buzau, Romania
Vila Albastros, Conacul Marghiloman

Sper ca ti-a placut articolul si ca te-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta. Te rog sa dai share si like pe facebook pentru a ne promova tara la cat mai multe persoane.

PS: Apasa mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si vei ajunge direct la harta google iar acolo apasa butonul „navigare” ca sa te duca direct la destinatia turistica…

12 gânduri despre „PLATOUL SALIN MELEDIC SI VULCANII NOROIOSI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *