O VIZITA INTERESANTA LA MUZEUL STIINTEI “DIMITRIE LEONIDA”

muzeul-tehnicii-dimitrie-leonida, obiective turistice Bucuresti, Romania

Mult timp nu am stiut ca exista in Bucuresti un muzeu al stiintei, iar cand am aflat acest lucru, l-am trecut in lista de asteptare, pana cand, intr-un weekend liber si ploios am descoperit tot ceea ce are de oferit.

Am aflat cu ocazia vizitei noastre, ca MUZEUL STIINTEI “DIMITRIE LEONIDA” a fost fondat in 1909, fiind primul muzeu tehnic din Romania si unul dintre cele mai vechi muzee din Bucuresti. Am descoperit mai multe lucruri despre Dimitrie Leonida si sora sa Elisa Leonida, precum si despre marele inventator roman Iustin Capra si alti inventatori romani importanti. Am ramas totodata placut impresionat de faptul ca muzeul organizeaza diverse programe educativ-distractive pentru copii, motiv pentru care o sa-i mai urmaresc activitatea pentru a participa si noi cu baiatul nostru.

Inca de la intrarea in muzeu te asteapta pe stanga jetpack-ul lui Iustin Capra, prima versiune de rucsac zburator brevetat de inventatorul roman in anii ’50. In Romania nu a fost produs in serie, dar americanii s-au bucurat sa o faca.

muzeul-tehnicii-dimitrie-leonida-52

Acest inventator care face mare cinste romanilor, a inventat printre multe altele si cea mai mica masina din lume, Soleta F, apoi masina electrica Sarmis, realizata in anii ’70 si motoreta electrica Oroles, si ea prezenta aici. L-am indragit de indata si pentru inventiile sale dar si pentru numele inspirate, Sarmis cu referire la cetatea capitala a dacilor si Oroles, numele unui rege dac, etc.

Am mai gasit aici si alte lucruri interesante cum ar fi: prima masina aerodinamica din lume, realizata in 1920 de Aurel Persu, dar si masini tezaur cum am vazut si la Tiriac Collection: un Cadillac, un Oldsmobile, un tramvai cu cai, o locomotiva de mina, s.a.m.d.

Comparativ cu muzeul stiintei pe care l-am vazut in Malmo, Suedia, pot spune ca acesta este mult mai vast, are mult mai multe exponate, dar nu este deloc interactiv. Acolo copiii puteau intra intr-un submarin, intr-o cabina de tren sau de camion. Aici totul este inchis, iar prezentarea informatiilor nu este prea atragatoare nici pentru un adult, daramite pentru un copil. Poate la sesiunile educative pe care le pomeneam la inceput s-ar putea sa fie un mediu mai prietenos. Totusi, sunt multe lucruri pe care i le poti explica si arata unui copil, de la masinile si trenuletele care cu siguranta o sa-l incante, pana la sfoara cu plumb, ceasurile solare, clepsidra, primele aparate foto utilizate si de catre romanul Carol Popp de Szathmary primul foto-jurnalist de razboi, primele biciclete, apoi legenda mineralului magnetita a ciobanului Magnes si mitologia legata de fulgere, Thor-ul mitologiei nordice si vedeta de cinema, Zeus-ul si Jupiterul grec si roman si Adad, zeul din Mesopotania, s.a.m.d.

Dimitrie Leonida a fost un important om de stiinta roman si-l pastram in memorie foarte usor prin statia de metrou ce-i poarta numele. Acesta a donat statului muzeul infiintat de el, a participat la electrificarea Romaniei si a proiectat hidrocentrala de la Izvorul Muntelui si pe cea de la Portile de Fier. Pe urmele lui am fost si la Bogata Olteana de langa Brasov, ca sa vizitez frumoasa biserica ctitorita de acesta.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Am mai descoperit-o in acest muzeu si pe prima femeie inginer din lume, Elisa Leonida Zamfirescu, sora lui Dimitrie Leonida. Am citit despre Gogu Constantinescu, considerat unul dintre cei mai importanti inventatori ai lumii de revista englezeasca “The Graphic”, cel care a elaborat “Teoria Sonicitatii” si a ajutat avioanele engleze sa castige in fata celor germane in Primul Razboi Mondial prin inventarea sistemului de tragere printre elice. Am gasit informatii despre Stefan Procopiu, cel ce a adus contributii la fizica atomica, despre Ion Stefan Basgan, renumit pentru efectul Basgan si forajul cu ajutorul sonicitatii si despre Lazar Edeleanu, inventatorul rafinarii petrolului pe care l-am intalnit la Muzeul Petrolului de la Ploiesti.

La o prima impresie muzeul te duce cu gandul la clasele de practica din liceu, un mediu rece care nu atrage pe oricine. In schimb, daca esti deschis catre cunoastere, atunci poti gasi in acest muzeu si lucruri interesante care sa-ti completeze cunostintele. Mi-ar fi placut ca si acest muzeu sa puna mult mai usor in evidenta toate inventiile si contributiile romanilor, asa cum a facut muzeul din Malmo pentru suedezi, astfel incat fiecare roman sa afle, sa constientizeze si sa fie mandru de predecesorii sai. Am constatat ca lipsesc de aici importanti inventatori romani, desi sunt mentionati pe site. As fi vrut sa gasesc acest muzeu mult mai atragator pentru tineri, cu un mediu mai prietenos si experimental.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Am intalnit si aici aceeasi taxa pentru fotografiat, taxa care parca separa in doua muzeele: cele cu management modern si cele cu conducere invechita si lipsa de personal care sa poata sa-ti explice ceva despre muzeu si exponate. Am gasit vreo trei angajate care stateau impreuna la casa de bilete, povestind ca la o sezatoare. Ce risipa de resurse si cat dezinteres!

http://www.mnt-leonida.ro/_start0.html

Ca sa ajungeti la muzeu parcati masina chiar in fata parcului si intrati in el tinand aleea din stanga pentru putin timp. Nu mergeti pe Strada Candiano Popescu pe care este adresa, decat daca vreti sa aveti de unde sa va intoarceti.

Dupa ce ati terminat de vizitat muzeul si pentru ca tot sunteti in Parcul Carol, un loc ce marcheaza adunarea pasoptista de la Filaret, tinuta dupa cea de la Islaz, va recomand sa faceti o plimbare prin acesta si sa-i redescoperiti frumusetea! Poate ca ati trecut de multe ori pe aici, dar nu ati privit niciodata cu atentie “Gigantii” unor mari sculptori romani, Stork si Paciurea, podul de beton al Gogu Constantinescu mentionat mai sus, Mausoleul Eroului Necunoscut sau Castelul lui Vlad Tepes, o copie a Cetatii Poenari din perioada regalitatii, teatrul de vara de la Arenele Romane, s.a.m.d.

Iar daca mai aveti timp, traversati strada sa faceti o poza si cu scarile pictate de pe Strada Xenofon, strazi pictate cum doar in Targu Mures am mai vazut.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

In ciuda neajunsurilor mentionate sper ca v-am trezit interesul pentru a vizita si acest muzeu! Este important sa ne vizitam muzeele si monumentele, pentru ca prin intermediul lor ne vom cunoaste tara, oamenii de cultura, intelectualii si eroii.

3 gânduri despre „O VIZITA INTERESANTA LA MUZEUL STIINTEI “DIMITRIE LEONIDA”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *