Domeniile Franco Romane, Denis Thomas, Vigneron, Vizita crama, turism oenologic, turism viticol, Dealu Mare, Persu Eminescu

DOMENIILE FRANCO-ROMANE au fost înfiinţate în anul 2000 la iniţiativa lui Denis Thomas- proprietar şi vinificator în zona Burgundia (Bourgogne) din Franța. Acesta si-a vândut Crama Domaine Thomas- Moillard din faimoasa zona viticola franceza și a venit in Romania unde, a produs pentru export vinuri Bio. Așa a înființat prima plantație BIO din Romania, dar cu vânzare in tari mai mature, care aveau cerere și o piata de desfacere pentru produsele BIO.

Piata romaneasca nu este încă deschisa pentru vinurile Bio, dar acestea sunt apreciate in afara tarii. Totuși, pe aceasta piata au inceput sa intre si alti producători de prestigiu, cum sunt Lacerta sau Domeniile Sahateni.

Denis Thomas a preluat fostele clădiri ale Vinalcool Buzău- o crama din anii 70, iar macrocisterne de beton au fost transformate in sala de degustare și in magazin cu vânzare, păstrându-se culoarea maronie a vopselei cu care erau date la interior.

S-au pastrat și bazinele vechi de fermentare, facute din beton. Acestea se numesc linuri și am văzut unele mai mici din piatra si din lemn la Muzeul Crama 1777. Acum aceste bazine nu se mai folosesc, dar pot fi vizitate pentru a intelege vechiul proces de fermentare. De sus de pe aceste bazine se vede in toată splendoarea Zona Dealu Mare cu Biserica Dintr-o Piatra și Mormântul Tracic.

Etichetele de vin create de Denis Thomas erau Crai Nou si Terra Pretiosa, iar simbolul lor era o pupăza – preluată de pe lucrările făcute la crama de oameni cu dizabilități.

Pentru vinurile ne-etichetate create de Denis Thomas si preluate odată cu crama, s-a creat Gama Vigneron- care in franceza inseama “Podgorean”, cu o eticheta ce imita un afiș vintage de cinema.

Gama Galeron- a primit numele francezului Albert Galeron, cel care a proiectat Ateneul Roman din Bucuresti. Inspirata alegere, având in vedere ca este un nume ușor de reținut, pentru ca francezi renumiți care sunt legati de Romania avem destui. Ii avem pe Paul Gottereau– cel care a proiectat Palatul Cec – preluat pe o eticheta de vinuri DFR, Palatul Constantin Mihail din CraiovaPalatul Marincu din Calafat,biserica din Manesti si Palatul Cotroceni, pe Andre Lecomte de Nouy– cel care si-a lasat amprenta la Curtea de Arges, la Sfantul Nicolae din Iasi, la Manesti, la Vila Bratienilor, parțial la Castelul Peleș, pe arhitectul Villacrosse întâlnit la Pasajul Villacrosse și la Biserica Sfântul Gheorghe Nou a lui Constantin Brâncoveanu, pe Doctorul Carol Davila– cel care a fost casatorit cu o nepoata a Golestilor și cel care a construit sistemul medical din Romania, pe sculptorul francez Ernest Carrier Belleuse, cel care a realizat in anii 1800 statuia lui Mihai Viteazul din Piata Universității, pe Ana Brancoveanu sau Ana de Noailles- poeta si scriitoarea franceza de origine romana, dupa numele careia a fost numit si vestitul liceu francez din Baneasa, pe militarii De Gaulle sau Berthelot.

Domeniile Franco-Romane se mândresc și cu faptul ca la ei s-a vinificat prima data in Romania un vin Pinot Noir sec. Stau bine la vinurile din soiurile Pinot Noir și Chardonnay- specifice pentru Burgundia.

Din cauza unor probleme de sanatate, Denis Thomas s-a întors in Franța, vânzând crama din Romania. Noul proprietar, Olariu Mihnea Ioan, este stra-stra nepot al fratelui lui Mihai Eminescu.

Acesta se ocupa de cultivarea vitei de vie tot in aceasta zona, pe societatea Persu-Eminescu. Provine și din Familia Persu-din care s-a remarcat Aurel Persu, cel ce a inventat prima masina aerodinamică din lume, in anul 1920, un model văzut la Muzeul Științei Dimitrie Leonida din Bucuresti.

Crama Domeniile Franco- Romane a renăscut in mâna noilor proprietari in anii 2020, iar aceștia, din mândrie pentru ca-i continuau munca francezului Denis Thomas, au păstrat numele brandului DFR/ Domeniile Franco Romane si denumirea societatii comerciale. Aceasta societate de numeste CH Pietrosaratii si are legătura cu saraturile și cu pietrele din zona apropiată Sărata Monteoru, iar CH vine de la franțuzescul Chateau. 

Au creat Gama Arrogance, o gama noua de vinuri, destinată zonei Horeca și Gama Rendez-Vous, cu vinuri proaspete, dedicată magazinelor de retail.

Pentru degustari Domeniile Franco-Romane folosesc foișoarele din curtea cramei și una dintre macrocisternele de beton- transformată in sala de conferinţe. Sala de conferințe are pe margini biblioteci pline cu carti scrise in limba franceza, iar pe pereți sunt tablouri realizate de pictorul Dan Badea.

Turul cramei și prezentarea vinurilor ne-a fost făcută de domnul Laurentiu Grigore, un domn foarte amabil pe care trebuie sa-l felicit pentru modul in care a organizat totul, dar si pentru stilul calm de prezentare si pentru mulțimea detaliilor transmise. Crama Domeniile Franco-Romane colaboreaza cu oenologul Liviu Grigorică- cel care a creat vinurile Smerenie și Passrowitz.

In curtea Domeniilor Franco Romane am găsit câțiva trovanti- înrudiți cu cei văzuți la Ulmet, la Culele Maldaresti si la Muzeul de Mineralogie din Bucuresti. Domeniile Franco-Romane mai au in curte și o stație de alimentare mașini electrice, iar asta se potrivește foarte bine cu faptul ca sunt si producatori de vinuri BIO- metoda prin care se protejează natura, pământul, plantele, Insectele și in final omul. Chiar dacă este cu adevărat o provocare și un mare risc asumat sa faci vinuri BIO in Romania. Crama Domeniile Franco Romane este modernizată si dotata cu echipamente noi, circa 70% din recolta fiind stransa automat.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Pentru programări tur de crama și degustari vinuri contactați DFR la adresa: http://www.domeniilefrancoromane.ro/

De aici mai puteți vizita Tabara de sculptura de la Naeni si Crucea Megalitica a ManafuluiBiserica Dintr-o Piatra si mormantul tracic alaturat, Conacul Bellu, Tabara de sculptura de la CiolanuCrama Muzeu 1777Biserica-Cetate BraduManastirea ApostolacheManastirea VarbilaVulcanii Noroiosi, obiectivele turistice din Buzau si obiectivele turistice din Ploiesti

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta!  Va invit in incheiere sa descoperiti si alte trasee interesante pe harta de pe taradacilor.rohttps://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *