schiturile rupestre de la Bozioru, chilia lui Dionisie Torcatorul, Bisericuta lui Iosif, Agatonul nou si vechi, obiective turistice Buzau, Romania

Zona SCHITURILOR RUPESTRE DE LA BOZIORU este extraordinar de pitoreasca. Aceasta arie geografica cu cel mai luminos cer, este un leagan de spiritualitate si de istorie, si vine sa intregeasca zona Buzaului, incarcata deja cu multe obiective naturale deosebite, cum sunt: Babele de la UlmetVulcanii Noroiosi, Focul Viu, lacul cu apa dulce Medelic -format intr-o cavitate de sare, muntii si pesterile de sare, Necropola Traca, s.a.m.d.

Traseu Buzau, bozioru, Alunis, Colti, cascada casoca sau pruncea, manastirea carnu

In acest traseu am ajuns la schiturile rupestre de la Bozioru, la Biserica Alunis, la Manastirea Carnu, la Cascada Pruncea sau Casoca si la Muzeul Chihlimbarului.

Misterioasele lacasuri de refugiu si de cult dateaza din epoca bronzului si au fost atestate documentar prima data in jurul anilor 1500. Complexul de la Bozioru din Tara Luanei este comparat adesea cu Muntele Athos, pentru ca aici se gasesc nenumarate semne ale crestinismului timpuriu de la nord de Dunare. Am vizitat acest complex de doua ori, iar ultima data am constatat si faptul ca primaria a pus o taxa de 10 lei de persoana/5 lei de elev, student. Ca sa ajungi aici trebuie sa mergi pana in Satul Nucu, iar din Bozioru o sa parcurgi cativa kilometri pe un drum de piatra. Undeva pe dreapta, pe la ultimele case din Nucu este o mica parcare, unde o sa-l gasiti si pe domnul ce incaseaza taxa. De acolo mai pot continua doar masinile 4X4. Daca o luati pe jos, atunci o sa mai faceti circa 15 minute pana la prima chilie, unde este amenajata si o masa de picnic.

Complexul Schiturilor Rupestre Bozioru este format din mai multe chilii sapate in piatra calcaroasa, iar durata traseului depinde numai de voi. Noi am parcurs un traseu de circa 3 ore dus/intors, dar mers lejer cu baietelul nostru de 4 ani, si am vazut Chilia lui Dionisie Torcatorul, apoi la circa 30 minute am gasit Bisericuta lui Iosif, si mai sus, la circa 40 de minute am ajuns la Agatonul Vechi si Agatonul Nou.

„Traseul Luanei” are semnele triunghi albastru si dunga sau cruce rosie, si se poate continua pe la Crucea Spatarului si Piatra Ingaurita, dar se mai prelungeste cu inca circa 2 ore.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Primul obiectiv de pe traseu a fost PESTERA SAU CHILIA LUI DIONISIE TORCATORUL, o chilie sapata in stanca de catre unul dintre cei mai renumiti sihastri din zona, fiind folosita de catre acesta aproape 30 de ani.

Era supranumit si torcatorul pentru ca-si castiga existenta din torsul lanii. Chilia este atat de bine protejata de natura, incat nu-ti dai seama ca masivul de piatra este scobit pe interior, iar scobiturile ferestrelor sunt orientate inspre padure, nu inspre drum. Intrarea in PESTERA SAU CHILIA LUI DIONISIE TORCATORUL se face prin stanga spate, urcand prin padure, apoi pe niste scari de lemn, care se putea ridica la nevoie.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Tot aici, in Poiana Cozanei, am gasit in dreapta Chiliei lui Dionisie Torcatorul, si PESTERA FUNDATURA SAU FUNDUL PESTERII, o scobitura in masivul de piatra pe care si-au lasat urmele oamenii preistoriei. Acum este inchisa pentru conservare cu grilaje, dar se pot vedea prin acestea cateva semne scrijelite pe pereti: sabii, varfuri de sageti, oameni.

Am gasit BISERICUTA LUI IOSIF afundata adanc in padure si sapata intr-un imens masiv de piatra, avand latura din fata foarte plata, asa cum e si la Biserica Corbii de Piatra.

In fata bisericii era un imens brad, „catarg al Carpatilor” cum l-a numit Alexandru Odobescu cand a vizitat chilia, acum doborat de vreme, iar deasupra usii de la intrare am vazut desenat un peste, un simbol paleocrestin. Pe fatada pesterii se vad cateva ferestre si gaurile ce sustineau in trecut un pridvor de lemn. Aceasta este Bisericuta lui Iosif, un sihastru crestin ce s-a retras aici in anii 200 d.Cr sau Schitul Ioan Bogoslav.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Am continuat mai departe prin padurea plina de liane si copacii marcati cu iasca, spre AGATONUL VECHI SAU DARAMATURA.

Asa cum ii spune si numele, Schitul Agatonul Vechi s-a daramat la un moment dat, dar daca urci undeva prin stanga, pe unde se mai observa vag niste scari scobite in piatra, o sa ajungi la o mica camera deschisa si o super priveliste. Ciudat este si faptul ca daca bati din picioare in fata stancilor se aude un sunet gol, ca si cum ar fi o incapere si mai jos. In toata zona am vazut pe jos un praf ca de lava sau de cenusa, un praf despre care credeam initial ca este de la un copac ars din apropiere, dar dupa, am realizat ca este de la stanca sfaramicioasa.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Si la AGATONUL NOU, care se afla putin mai sus, chiliile nu mai sunt pe deplin inchise, surpandu-se probabil la un moment dat din cauza cutremurelor. Agatonul Nou m-a dus cu gandul la o casuta de copii, cu scobituri diverse, locuri de sezut si ferestre mici, un loc magic mai ales pentru cei mici.

Se pare ca aici a locuit Monahul Agaton, in aceste mici schituri mentionate documentar tot pe la 1500, pe care am gasit inscriptionate texte in slavona.

Am ajuns si la BISERICA ALUNIS, un sfant lacas de cult  la care mi s-a parut interesanta originea, fiind scobit in stanca in jurul anilor 1200 de catre doi ciobani…

Acesti ciobani probabil cautau un loc de refugiu, iar natura darnica le-a mijlocit cu usurinta obtinerea lui. Ulterior, satenii si niste calugari au alipit o bisericuta albastra de lemn si au sapat chilii de jur imprejur. Si aici chiliile erau prevazute cu scobituri ce tineau loc de ferestre, iar o scobitura in partea de sus a fost facuta pentru eliberarea fumului facut de lumanari sau de focul pentru incalzit si gatit. Asemenea interesante schituri rupestre am mai intalnit in Romania la Sinca Veche, la Manastirea Turnu de pe Valea Oltului si la Cetateni.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Foarte aproape de Alunis se afla si MUZEUL CHIHLIMBARULUI sau Colectia Muzeala Colti, un muzeu organizat intr-o casa cu arhitectura taraneasca, care contine peste 200 de piese de chihlimbar si o multime de informatii interesante.

Odata cu vizita la acest mic muzeu am aflat ca piatra semipretioasa chihlimbarul, ce se folosea ca amuleta inca din paleolitic, se mai numeste pe langa ambra si rumanit sau lacrimile pamantului. Foarte interesant mi s-a parut ca acest tip de chihlimbar se gaseste in lume doar la noi in tara si in zona din Rusia numita Sakhalin, iar bucata de chihlimbar expusa la muzeul din Buzau este considerata a fi cea mai mare din lume.

In zona Colti chihlimbarul a fost exploatat din anii 1800 si pana astazi, satenii mai cauta aceasta minunata piatra pe albiile raurilor, indeosebi dupa ploaie si primavara. Se presupune ca fiecare locuitor detine o astfel de piatra in gospodarie si o foloseste atunci cand are nevoie de bani.

Daca mai aveti timp va recomand sa mergeti si pana la CASCADA PRUNCEA SAU CASOCA si pana la pitoreasca Manastire Carnu.

Pruncea este o cascada de mici dimensiuni, aflata pe Raul Casoca, dar foarte pitoreasca datorita locului in care se afla. Ca sa ajungi la Cascada Casoca trebuie sa te abati de la drumul principal ce duce la Barajul Siriu, undeva dupa Nehoiu, in Comuna Lunca Jaristei si sa mergi circa 6 km pe un drum pietruit, care se poate parcurge de orice masina. O sa ajungi la un moment dat la un pod, si la un indicator al Cascadei Pruncea, unde trebuie sa lasi masina si sa cobori scarile de lemn, pentru a ajunge intr-o super caldare racoroasa, la frumoasa Cascada Puncea.

Cascada Pruncea, Casoca, obiective turistice Buzau, Romania

La intoarcere spre Bucuresti poti face un picnic la MANASTIREA CARNU, dar trebuie sa te inarmezi cu spirit de aventura si rabdare, pentru ca o sa strabati cateva sate izolate si trebuie sa mai parcurigi ci circa 1.5 km de drum doar de piatra.

M-a atras la ea istoria sa si imaginea pe care care o vazusem pe niste panouri turistice. Biserica Carnu este o ctitorie de la 1500 a lui Mircea Ciobanu si a sotiei sale Doamna Chiajna si a preluat numele dupa forma nasului acesteia. Pe brava Doamna Chiajna, ce a dat si numele unei comune lipita de Bucuresti, am mai intalnit-o in traseul meu pe la Satul Gumelnitean. Aceasta, fiica a lui Petru Rares, cel care a initiat pictarea bisericilor moldovenesti la exterior si fiul lui Stefan cel Mare, a fost casatorita cu voievodul Tarii Romanesti Mircea Ciobanu, iar dupa moartea acestuia, a fost singura femeie in fruntea unei armate romanesti, conducand oastea tarii in bataliile cu boierii care-i contestau domnia fiului sau.

Manastirea Carnu, Buzau, obiective turistice Romania
APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII
\

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta!  Va invit in incheiere sa descoperiti pe harta de pe www.taradacilor.ro peste 500 de obiective turistice din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

harta obiectivelor turistice ale Romaniei, ce sa vezi, infoturist

Similar Posts