Toamna si primavara sunt anotimpurile mele preferate pentru trasee culturale. E momentul in care farmecul marii nu mai are aceeasi atractie, in schimb, satul romanesc care-si aduna recolta, ma ademeneste cu arhitectura sa traditionala si cu bisericutele incarcate de istorie. Asa am ajuns intr-un traseu de o zi din Bucuresti sa vizitez doua obiective turistice interesante, la care voiam sa ajung de anul trecut.
Am vizitat cu aceasta ocazie doua monumente renascute prin grija Uniunii Arhitectilor din Romania si a Facultatii de Arheologie Ion Mincu: Casa cu Blazoane- un monument arhitectural romanesc de referinta si Biserica Apostolache- o manastire de la 1600 ctitorita de un boier de-a lui Mihai Viteazul.
Dar, inainte sa ajung la primul obiectiv turistic, m-am oprit sa fac o poza CONACULUI FILIPESCU-KRETZULESCU, pe care l-am admirat in filmul Masca de Argint. Stiam ca in prezent este un spital de TBC, motiv pentru care i-am facut doar o poza din curte si am plecat mai departe…
Citisem de CASA CU BLAZOANE pe mai multe site-uri, iar pozele cu imaginea acesteia m-au facut s-o adaug imediat in lista mea cu “obiective turistice de vizitat”.
Am avut mai multe tentative de a vizita Casa cu Blazoane, in alte cateva weekend-uri anterioare, dar nu am pornit spre ea pentru ca la numerele de telefon de la Uniunea Arhitectilor se raspunde foarte greu…Intr-un final mi-a raspuns cineva de la Uniunea Arhitectilor si mi-a dat un numar de telefon, afland cu aceasta ocazie ca pot vizita casa in fiecare zi, de la orele 9 la 17, iar in weekend de la orele 10 la 16. Va las astfel si voua datele de contact pentru vizitare: 0737030006 (sau 0761335806)- dl. Florin Dragulin.
https://www.uniuneaarhitectilor.ro/casa-cu-blazoane
Casa cu Blazoane de la Chiojdu isi trage numele de la cele 8 blazoane de pe fatada pridvorului unde, blazonul central este cel mai interesant- reprezentand o acvila bicefala. Cand am vazut aceste blazoane, gandul m-a dus imediat la familia Cantacuzino- care avea acest blazon, si in special la Mihai Cantacuzino, cel care a ctitorit Biserica Fundenii Doamnei, decorata la exterior cu stucaturi sub forma de elemente florale .
Sunt presupuneri ca aceasta casa a apartinut unui membru al familiei Cantacuzino, familie care imprumuta in trecut satele de mosneni, asa cum este si Chiojdu, iar daca intarziau cu plata li se lua din teren. Asa s-ar explica existenta in acest sat a acestei mosii si a unui teren cu denumire de “la roma spataresti”, avand in vedere faptul ca Mihai Cantacuzino era „spatar”. Pe deasupra sunt dovezi ale unui proces castigat de mosnenii acestui sat impotriva familiei Cantacuzino, fapt care explica toate aceste legaturi, dar care nu fac lumina deplina… Este clar ca nu oricine putea sa foloseasca un simbol al uneia dintre cele mai puternice familii a Tarii Romanesti, un simbol puternic provenit din heraldica Imperiului Bizantin.
Frumoasa Casa cu Blazoane a fost pastrata cu mici modificari pana in zilele noastre, fiind ridicata la sfarsitul anilor 1600 de un mosnean pe numele Izbasoiu. Plecand de la numele acestuia- unde „izbas” insemna si conducator al unor osti, s-a presupus un timp ca aceasta casa a indeplinit si rol de cazarma de soldati, mai ales ca a fost ridicata pe o culme cu deschidere asupra intregii vai. La inceputul anilor 1800 i se adauga acestei case la interior o serie de stucaturi frumoase, stucaturi care-i impodobesc peretii si care sunt comparabile cu cele vazute la Cula Maldaresti. Am gasit la Casa cu Blazoane si o camera poligonala- asa cum am vazut in Ploiesti la Muzeul Casa de Targovet.
Casa cu Blazoane m-a impresionat si prin simbolurile traditionale gasite in lemnaria pridvorului- semne solare, coarne de berbec, coltul de lup, floarea vietii (simboluri pe care le-am intalnit masiv la casele de lemn din Maramures, in zona Campulung sau Valcea)
Vizitarea Casei cu Blazoane este momentan libera, dar nu pentru acest lucru va recomand sa vizitati acest loc, ci pentru linia nobila a arhitecturii acestei case- o expresie a caracterul mosneanului, in jurul caruia se strangeau valorile de demnitate nationala. Va recomand sa vizitati Casa cu Blazoane si pentru frumusetea magica a acestor vai si pentru legatura acestui monument de arhitectura cu originile si cu stramosii nostri. Faptul ca mosneanul era un taran stiutor de carte si un om liber- asemenea razesului din Moldova, detinator de pamant, neobligat sa lucreze pentru boier, il facea sa fie mandru, sa-si ornamenteze mai frumos casa sau costumul national, iar acest lucru parca se vede in toate satele cu denumirea derivata din cuvantul mosnean sau megiesc.
Laudabila este si initiativa domnului Florin Dragulin- un descendent al mosnenilor, care a cumparat casa aflata in paragina si care, chiar daca nu a reusit sa o renoveze cu fonduri proprii, a vandut-o Uniunii Arhitectilor, care a renovat-o cu fonduri europene, salvand astfel de la pieire un frumos monument de arhitectura romaneasca.
http://www.expresmagazin.ro/unde-ne-sunt-mosnenii/
De fiecare data cand vizitez astfel de locuri frumoase, ma gandesc cu necaz la faptul ca sunt putini romani in ziua de astazi care mai folosesc elemente traditionale romanesti la constructia propriilor case si tot atat de putini romani care viziteaza astfel de locuri, care se opresc sa admirea arhitectura romaneasca si care sunt atrasi de infatisarea satului romanesc…
Am plecat mai departe spre urmatorul obiectiv, bucuros ca am reusit sa vad Casa cu Blazoane. De MANASTIREA APOSTOLACHE am aflat atunci cand am vizitat Manastirea Turnu-ctitoria lui Vlad Tepes de langa Ploiesti.
M-a atras la aceasta biserica istoria si alura ei fortificata. Am aflat ca Biserica Apostolache a fost ctitorita de unul dintre boierii lui Mihai Viteazul- comisul Apostolache, dregator ce avea in grija sa grajdurile si caii curtii domnesti.
La refacerea Manastirii Apostolache au contribuit inca din anii ’90 arhitecti romani, intr-o asociere cu arhitecti francezi. Renovarea ei a fost finalizata relativ recent, cu fonduri europene.
In acest traseu mai puteti include si alte obiective turistice ce se afla in apropiere, cum sunt: Manastirea Varbila, Muzeul Pietrei din Sangeru, Conacul Bellu, Crama Muzeu 1777, Biserica Cetate Bradu, Casa Memoriala Nicolae Iorga, Manastirea Zamfira, Salina Slanic Prahova, Conacul Bellu, obiectivele turistice din Ploiesti, crama LacertA, crama Domeniile Sahateni, crama Serve, Crama de Piatra, crama Gramofon, crama Ferdi, crama Velvet, crama Dagon Clan, crama Domeniul Aristitei, crama Mierla Alba, crama Budureasca, crama Viile Metamorfosis, crama Vinalia si crama Domeniile Franco-Romane.
Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta. Va invit in incheiere sa descoperiti si alte trasee interesante din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/
8 Comments