CASA CU BLAZOANE SI MANASTIREA APOSTOLACHE. TRASEU DE O ZI DIN BUCURESTI

Casa cu blazoane, Chiojdu, judetul Buzau, top obiective turistice Romania

Toamna si primavara sunt anotimpurile mele preferate pentru a face trasee culturale. E momentul in care farmecul marii nu mai are aceeasi atractie, in schimb satul romanesc care-si aduna recolta, ma ademeneste cu arhitectura sa traditionala si cu bisericutele incarcate de istorie. Asa am ajuns intr-un traseu de o zi din Bucuresti la doua obiective turistice interesante, pe care voiam sa le vad de anul trecut. Am vizitat cu aceasta ocazie doua monumente renascute prin grija Uniunii Arhitectilor din Romania si a Facultatii de Arheologie Ion Mincu: Casa cu blazoane, un monument arhitectural romanesc de referinta si Biserica Apostolache, o manastire de la 1600 ctitorita de un boier de-al lui Mihai Viteazul.

Casa cu blazoane Chiojdu si Manastirea Apostolache

Dar inainte sa ajung la primul obiectiv m-am oprit sa fac o poza CONACULUI FILIPESCU-KRETZULESCU pe care l-am admirat in filmul Masca de Argint. Stiam ca in prezent este un spital de TBC motiv pentru care i-am facut doar o poza din curte si am plecat mai departe…

Concul Filipescu kretzulescu, Drajna de sus, Masca de Argint

Citisem de CASA CU BLAZOANE pe mai multe site-uri, iar pozele cu imaginea acesteia m-au facut s-o adaug imediat in lista mea cu “de vizitat”. Am avut mai multe tentative in cateva weekenduri, dar la numerele de telefon de la Uniunea Arhitectilor se raspunde foarte greu.

Intr-un final mi-a raspuns cineva si mi-a dat un numar de telefon, afland cu aceasta ocazie ca pot vizita casa in fiecare zi de la 9 la 17, iar in weekend de la 10 la 16. Date de contact: 0737030006 (sau 0761335806) dl. Florin Dragulin.

https://www.uniuneaarhitectilor.ro/casa-cu-blazoane

Casa cu blazoane, Chiojdu, judetul Buzau, top obiective turistice Romania

Casa cu blazoane de la Chiojdu isi trage numele dupa cele 8 blazoane de pe fatada pridvorului, unde, blazonul central este cel mai interesant, reprezentand o acvila bicefala. Cand le-am vazut gandul m-a dus imediat la familia Cantacuzino care avea acest blazon si in special la Mihai Cantacuzino, care a ctitorit biserica Fundenii Doamnei, decorata la exterior cu stucaturi reprezentand blazoane de vase cu flori.

Casa cu blazoane, Chiojdu, judetul Buzau, top obiective turistice Romania

 

Sunt presupuneri ca aceasta casa a apartinut unui membru al familiei Cantacuzino care imprumuta in trecut satele de mosneni, asa cum este si Ghiojdu, iar daca intarziau cu plata li se lua din teren. Asa s-ar explica existenta in acest sat a acestei mosii si a unui teren cu denumire de “la roma spataresti”, avand in vedere faptul ca Mihai Cantacuzino era spatar. Pe deasupra sunt dovezi ale unui proces castigat de mosnenii acestui sat impotriva familiei Cantacuzino, fapt care explica toate aceste legaturi dar nu fac lumina deplina… E clar ca nu oricine putea sa foloseasca un simbol al uneia dintre cele mai puternice familii a Tarii Romanesti din acea vreme, un simbol puternic provenit din heraldica Imperiului Bizantin.

asa cu blazoane, Chiojdu, judetul Buzau, top obiective turistice Romania

Casa cu blazoane, Chiojdu, judetul Buzau, top obiective turistice Romania

Frumoasa casa pastrata cu mici modificari pana in zilele noastre a fost ridicata la sfarsitul anilor 1600 de un mosnean pe numele Izbasoiu. Plecand de la numele acestuia, unde izbas insemna si conducator al unor osti, s-a presupus un timp ca aceasta casa a indeplinit si rol de cazarma de soldati, mai ales ca a fost ridicata pe o culme cu deschidere asupra intregii vai. La inceputul anilor 1800 i se adauga acestei case o serie de stucaturi frumoase la interior care-i impodobesc peretii, ornamente comparabile cu cele vazute la Cula Maldaresti, dar si o camera poligonala, asa cum am vazut in Ploiesti la Muzeul Casa de Targovet.

Casa m-a impresionat si prin simbolurile traditionale pe care le-am gasit in lemnaria pridvorului, semne solare, coarne de berbec, coltul de lup, floarea vietii, simboluri pe care le-am intalnit masiv la casele de lemn din Maramures, zona Campulung sau Valcea.

 

Intrarea este libera, dar nu pentru acest lucru va recomand sa vizitati acest loc, ci pentru frumusetea magica a acestor vai, pentru legatura cu originile si cu stramosii nostri, pentru linia nobila a arhitecturii acestei case, o expresie a caracterul mosneanului in jurul caruia se strangeau valorile de demnitate nationala. Faptul ca mosneanul era un taran mai stiutor de carte si un om liber, asemenea razesului din Moldova, detinator de pamant si neobligat sa lucreze pentru boier, il facea sa fie mandru, sa-si ornamenteze mai frumos casa sau costumul national, iar acest lucru parca se vede in toate satele cu denumirea derivata din cuvantul mosnean, sau megiesc.

Laudabila este si initiativa dlui. Florin Dragulin, un descendent al mosnenilor, care a cumparat casa aflata in paragina si chiar daca nu a reusit sa o renoveze cu fonduri proprii a vandut-o Uniunii Arhitectilor care a renovat-o cu fonduri europene, salvand astfel de la pieire un monument de arhitectura romaneasca.

http://www.expresmagazin.ro/unde-ne-sunt-mosnenii/

De fiecare data cand vizitez astfel de locuri frumoase ma gandesc cu necaz la cat de putini romani din ziua de astazi mai folosesc elemente traditionale romanesti la constructia propriilor case, cat de putini sunt oamenii care viziteaza aceste locuri, care se opresc sa admirea arhitectura romaneasca, care sunt atrasi neincetat de infatisarea satului romanesc..:(

 

De MANASTIREA APOSTOLACHE am aflat cand am vizitat Manastirea Turnu a lui Vlad Tepes.

M-a atras la ea istoria si alura ei fortificata. Am aflat ca a fost ctitorita de unul dintre boierii lui Mihai Viteazul, comisul Apostolache, dregator ce avea in grija grajdurile si caii curtii domnesti.

La refacerea acestei manastiri au contribuit arhitecti romani intr-o asociere cu arhitecti francezi inca din anii ’90. Renovarea ei a fost finalizata cu fonduri europene relativ recent.

Manastirea Apostolache, obiective turistice Prahova, Romania

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

In acest traseu mai puteti include si alte obiective turistice ce se afla in apropiere, Manastirea Varbila, Muzeul Pietrei din Sangeru, Casa memoriala Nicolae Iorga, Manastirea Zamfira, Salina Slanic Prahova, Conacul Bellu, obiectivele turistice din Ploiesti, s.a.m.d.

 

PS: Apasa mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si vei ajunge direct la harta google iar acolo apasa butonul „navigare” ca sa te duca direct la destinatia turistica…

Sper ca ti-a placut articolul si ca te-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta. Te rog sa dai share si like pe facebook pentru a ne promova tara la cat mai multe persoane.

 

[adrotate banner=”28″]1

Related Post

3 gânduri despre „CASA CU BLAZOANE SI MANASTIREA APOSTOLACHE. TRASEU DE O ZI DIN BUCURESTI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

+ eighty six = ninety one