CRAMA PIETROASA se află in renumita zonă viticolă Dealu Mare si este un loc important pentru viticultura românească, aici fiind înființată prima pepinieră din România, iar mai apoi aici au fost create mai multe soiuri de vița de vie. Este un loc încărcat de istorie, Crama Pietroasa fiind aflata în zona în care s-a găsit Tezaurul de la Pietroasele, de care își leagă imaginea și această cramă.

Am mai trecut pe aici acum mai mulți ani, dar atunci nu se făceau degustări și tururi de cramă, așa ca am revenit acum, pentru a face un tur de cramă și a afla mai multe informații despre istoria acesteia.

Stațiunea Pietroasa a fost înființată in anul 1893 sub numele de Pepiniera Pietroasa – fiind prima de acest fel din România, dar comuna Pietroasele în care se află crama este cunoscuta și pentru tezaurul “Cloșca cu Puii de Aur”, văzut la  Muzeul Național de Istorie al României. Puteti să vizitați locul în care a fost descoperit tezaurul înainte să ajungeți la crama, acesta fiind situat mai sus puțin, în baza dealului Istrita, în locul numit Via Ardelenilor.

Pe timpul domnitorului Carol I, Mănăstirea Bradu a donat Statului Român 30 de hectare de teren pe care s-a înființat Pepiniera Pietroasa, iar pe 10 hectare s-au plantat peste 700 de soiuri de vița de vie. Ulterior, se înființează aici Stațiunea Viticolă Oenologică Pietroasa și o școala de ucenici agricoli.

A devenit în anii ‘70 una din stațiunile Institutului de Cercetări Horti-Viticole, iar în anul 2005 ajunge in subordinea Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București. În 2003 Statiunea avea peste 500 de hectare, dar in urma retrocedărilor a ajuns la circa 150 de hectare, din care doar 80 de hectare de vița de vie sunt momentan pe rod.

La Statiunea Pietroasa s-au creat soiurile de vița de vie OtiliaMihaela, Istriţa, Timpuriu de PietroasaCentenar Pietroasa și Alb aromat. Dintre acestea se remarca soiul Alb aromat, din care se realizeaza un vin foarte apreciat, dar această cramă este renumita în special prin vinul făcut din Tămâioasă Românească. 

În curtea CRAMEI PIETROASA e un muzeu în aer liber. Am vazut aici un lin de piatră, o presă de lemn, un teasc, un filtru și mai multe sculpturi în piatră.

Pana sa inceapa turul cramei, vizitatorii se pot odihni la masa de piatra umbrita de o deasa vita de vie. Turul cramei Pietroasa începe din curte, unde sunt amplasate cisternele de inox si presele. Apoi, se continua in vechiul beci, pe fațada căruia se întinde o veche vița de vie americană.

La CRAMA PIETROASA mai sunt păstrate încă in beci, butoaie vechi de 6000 de litri, butoaie care se mai folosesc uneori pentru depozitare vin, iar sub aceste butoaie sunt stocate cu grija sticle de vin vechi.

Vechile beciuri ale Mănăstirii Bradu păstrează astăzi cu sfințenie vinurile de vinoteca. Cele mai vechi vinuri sunt cele din Tămâioasă Românească, din anul 1942, iar acestea au supraviețuit Celui De-al Doilea Razboi Mondial prin idea strălucită a unui muncitor de a le ascunde într-un butoi, si apoi într-o budana mai mare, astfel ca soldații ruși care au trecut pe aici și au bătut în butoi, au auzit sunetul specific de gol, și au plecat mai departe.

CRAMA PIETROASA este renumită în special pentru vinurile sale albe, de regulă dulci, dar are și vinuri albe și roșii seci, pentru care a fost premiată la concursurile internaționale. Crama Pietroasele a avut singurul vin aromat care a luat medalia de aur în Franța, la concursul Muscats du Monde, in anul 2009.

În sala de degustare am văzut pe un perete o replica la dimensiuni exacte a tezaurului de la Pietroasele și două fresce realizate in 1972 de pictorul buzoian Gheorghe Ciobanu. Într-una dintre aceste fresce, bărbații zdrobeau strugurii, iar femeile îi cărau, un lucru neobisnuit, pentru ca de obicei se întâmpla invers.

Pentru tururi de cramă și degustări vă rog să contactați CRAMA PIETROASA la datele de contact de pe website-ul oficial: Vinuri – Pietroasa

„Aici, la Pietroasele,
inima noastră de piatră s-a schimbat într-o inimă de inimă.” a scris in cartea de oaspeti Nichita Stănescu in urma vizitei sale la Pietroasele, așa ca vă invit și pe voi să o vizitați.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

De la Crama Pietroasa puteți să vizitați și Tabara de Sculptura Naeni si Crucea Megalitica a ManafuluiBiserica Dintr-o Piatra si mormantul tracic alaturat, Conacul Bellu, Tabara de Sculptura CiolanuCrama Muzeu 1777Biserica Cetate BraduManastirea ApostolacheManastirea VarbilaVulcanii Noroiosi, obiectivele turistice din Buzauobiectivele turistice din Ploiesti, s.a.m.d.

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta! Va invit in incheiere sa descoperiti pe harta de pe www.taradacilor.ro peste 500 de obiective turistice din Romania:

https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *