Vizitarea unei crame este o experiența frumoasa, iar degustările de vinuri sunt pentru cei ce vor sa știe ce consuma si pentru cei ce vor sa afle povestea vinului cumpărat. După vizitarea unei crame, o sa aflați lucruri interesante despre lumea complexa a vinului, de efortul depus pentru crearea vinurilor, despre originea soiurilor de struguri si povestea brandului de crama, a logo-urilor si denumirile unor vinuri sau game de vinuri, iar dupa aceasta experiența o sa apreciați altfel vinurile cumparate.
Turismul oenologic sau viticol este in plina dezvoltare in Romania, iar zona viticola Dealu Mare are cea mai mare concentratie de crame de la noi din tara, astfel ca, atunci când am vizitat obiectivele istorico-turistice din județele Prahova și Buzău, am inclus in traseele noastre si vizita la o crama. Am vizitat in zona Dealu Mare mai multe crame, adaugandu-le la traseele noastre spre Tabara de Sculptura Naeni si Crucea Megalitica a Manafului, Biserica Dintr-o Piatra si mormantul tracic alaturat, Conacul Bellu, Tabara de Sculptura Ciolanu, Crama Muzeu 1777, Biserica Cetate Bradu, Manastirea Apostolache, Manastirea Varbila, Vulcanii Noroiosi, obiectivele turistice din Buzau, obiectivele turistice din Ploiesti, s.am.d
Cu această ocazie am vizitat VELVET WINERY, pe ale cărei vinuri le cunoșteam de la festivalul Rowine din București. Numele velvet sau catifea in limba romana, a fost ales pentru a te duce cu gândul la un vin fin, catifelat, elegant, în special de culoare roșie, vin pentru care este renumită podgoria Dealu Mare.
Velvet Winery este amplasată pe un deal înalt și are o panoramă amplă spre văile cu vii din podgoria Dealu Mare, având cea mai frumoasă priveliște dintre toate cramele de aici. În această locație se află doar zona de degustare a cramei și magazinul acesteia, crama aflându-se jos, la drumul principal.
Încă de la intrarea pe domeniu Velvet Winery am întâlnit logo-ul acesteia, un pumn care iese din cărămidă, strângând un pahar de vin care rămâne intact. Acesta simbolizează realizările antreprenorului care deține crama Velvet, care cu mult efort, a reușit să depășească obstacolele simbolizate prin acest zid și să creeze din pasiune această cramă specială.
Locația de degustare a Velvet Winery este potrivită pentru nunti mai mici, botezuri, evenimente onomastice sau corporate. Au și un pachet de picnic care mi se pare foarte atractiv, fiind potrivit pentru cupluri care cauta un loc romantic, la un super apus de soare, sau pentru familii cu copii care se pot relaxa în timp ce copiii lor se joacă fără griji în spațiul amplu, și chiar pentru grupuri de prieteni care se pot strânge la un picnic în vie.
Velvet Winery are 40 hectare de vița de vie și face degustări pentru minim 4 persoane, cu programare prealabilă. Prezentarea vinurilor și degustările sunt ținute de fiica antreprenorului, implicată și ea în afacerea familiei după ce a urmat cursuri de specialitate în acest domeniu.
Noi am mers pe pachetul de degustare cu patru vinuri, trei din gama “ La tiganci” și unul din gama “Wine Deco”, o degustare ce a fost asociată cu delicioase mezeluri tradiționale și brânzeturi maturate. Vinurile sunt create de renumitul oenolog Liviu Grigorica, cel care a creat vinurile Smerenie, Passarowits, Drăgaica, Ispita, samd.
Primul vin degustat a fost o Feteasca regală din 2021, cu aciditatea specifică și note de citrice, un vin creat din strugurii culeși chiar din vița de vie din fața noastră.
Am continuat apoi cu un Chardonnay din gama Wine Deco, un vin baricat, corpolent, foarte elegant. Vinul a fost tinut pe sediment fin, in butoaie din lemn de stejar francez timp de 9 luni. Numele gamei Wine Deco a fost inspirat de curentul artistic francez Art Deco. Etichetele acestei game au reprezentate câteva sculpturi din acest stil artistic, imagini care au fost modificate, adăugându-se la acestea pahare și sticle cu vin.
Am revenit la alt vin din gama “La Tiganci”, un rose realizat din Feteasca neagra. Este un rose special, pentru ca o parte din acest vin a fost maturat in butoaie din lemn de stejar francez, timp de 6 luni. Nu oricine matureaza un rose, astfel incat sa-l duca din zona florala, proaspata, intr-o zona mai complexa.
A urmat apoi o Feteasca neagra din aceeași gamă, un vin rubiniu intens, maturat 6 luni în baricuri din stejar franțuzesc, cu note clar percepute de condimente, ciocolată și prune uscate.
Gama “La Tiganci” a fost inspirată de opera cu același nume, scrisă de Mircea Eliade, gama având trei vinuri, unul alb, unul roze și unul roșu, cu referire la cele trei fete din nuvela.
Velvet Winery mai are și vinurile premium Magiq alb, Magiq roșu și Triptic. Primele două vinuri au etichetă continuată cu contraeticheta și imaginea a doua personaje care par inspirate din mitologia greacă. Vinul alb este un cupaj realizat din Chardonnay și Feteasca Regala, ținut pe sediment fin și maturat în butoaie din lemn de stejar francez, timp de 6 luni. Vinul roșu este un cupaj din Cabernet Sauvignon și Feteasca Neagra, Cabernetul fiind maturat un an în baticuri, pe când Feteasca Neagra doar 11 luni.
Tripticul este un cupaj realizat din cele trei Fetești, Feteasca albă, Feteasca regală și Feteasca neagra vinificata în alb. Din aceste trei vinuri doar Feteasca regală a fost măturată timp de 6 luni în butoaie de stejar franțuzesc. Eticheta acestui vin a fost realizata de artistul Sorin Ilfoveanu, originar din Câmpulung Muscel. Este o pictură abstractă, parcă inspirată de Salvador Dali, în care ar fi trei picturi, cu trei fete ce simbolizează cele trei Fetești, iar lângă una dintre ele se află și autoportretul artistului.
O gamă pe care am văzut-o în supermarketuri se numește Zaiafet, gama ce face trimitere la chefuri mari, cu lăutari, ospețe, iar o gamă noua de vinuri a fost creată recent de Velvet Winery si se numește Velvet One. Este o gama care va ieși pe piață anul acesta și care este dedicată copiilor antreprenorului, reprezentand această generație nouă.
Trebuie să ne întoarcem neapărat la Velvet Winery pentru apusul care este cu siguranță superb. Am văzut ca vor organiza aici in curand două evenimente, unul pe 7 septembrie- un picnic în vie cu muzică și foc de tabără și altul pe 13 septembrie, cu muzică live și mâncare tradițională. Va las mai jos link către aceste două evenimente:
https://www.livetickets.ro/bilete/preludiu-picnic-vie
https://www.livetickets.ro/bilete/magiq-show-by-velvet-winery
Pentru degustari aveti la dispozitie datele de contact de pe website-ul cramei:
Enoturism | VelvetWinery: Crama de vinuri boutique Dealu Mare, podgoria Tohani|Enoturism
Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta! Va invit in incheiere sa descoperiti pe harta de pe www.taradacilor.ro peste 500 de obiective turistice din Romania:
https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/