Vinalia este un complex turistic din zona viticola Dealu Mare, ce susține de ani buni de zile dezvoltarea turismului viticol in aceasta zona. Este un complex aflat la o ora și jumătate de Bucuresti, format dintr-o pensiune cu arhitectura neoromânească, un spațiu de evenimente, loc de joaca pentru copii, iaz, ciubăr, piscina, restaurant și crama.

Numele Vinalia a fost dat dupa festivalurile romane dedicate vinului, care aveau loc primavara si toamna și care erau închinate zeităților Jupiter și Venus. In Imperiul Roman locuitorii se adunau primăvara pentru o prima degustare a vinului produs in recolta precedenta (Vinalia Urbana) si toamna la culegerea strugurilor si pregatirea vinului (Vinalia Rustica). Vinalia este o locație deosebita pentru ca este una din putinele crame din Dealu Mare ce oferă și cazare, pentru ca produce vinuri bune- ce se pot cumpara doar de aici sau de la magazinul lor online, pentru ca organizează diverse evenimente corporate, aniversari, teambuilding-uri, iar faptul ca are si piscina, o face sa fie o destinația perfecta pentru zilelele toride de vara.

Turismul oenologic sau viticol este in plina dezvoltare in Romania, iar zona viticola Dealu Mare are cea mai mare concentratie de crame, fiind atractiva si pentru ca in zona se afla si o serie de obiective turistice interesante, cum sunt: Tabara de sculptura de la Naeni si Crucea Megalitica a ManafuluiBiserica Dintr-o Piatra si mormantul tracic alaturat, Conacul Bellu, Tabara de sculptura de la CiolanuCrama Muzeu 1777Biserica-Cetate BraduManastirea ApostolacheManastirea VarbilaVulcanii Noroiosi, obiectivele turistice din Buzau si obiectivele turistice din Ploiesti. Si pentru ca istoria, arta, arhitectura, natura si calatoriile se completeaza perfect cu nobletea vinului, va recomand atunci cand vizitati obiectivele turistice ale unei zone sa încercați și produsele locale și sa includeti in traseul vostru si vizita la o crama.

Am ajuns pentru a doua oară la Vinalia, la un alt eveniment, și acesta foarte reușit. Evenimentul la care am participat s-a ținut intr-o sâmbătă de vara, cand lavanda era înflorită, iar cireșele si coacăzele rosii erau deja coapte.

In prețul evenimentului era inclus un bufet cu preparate realizate de Alexandru Taras, chef-ul Vinalia, cu aperitive gourmet in prima parte, iar in a doua parte cu preparate la cuptor.

Atmosfera evenimentului a fost întreținută de mai multe formații de muzica, astfel încât sa se atingă toate preferințele muzicale- una cu un repertoriu de muzica clasica, o alta cu muzica contemporană și una cu muzica populară.

Era organizat și un atelier de portrete in vin, unde, Doamna Mariana Pachis – a creat portretele participantilor cu vinul Feteasca Neagra de la Vinalia. Cei se la Vinalia s-au gandit și la cei mici, organizând in cadrul evenimentului și ateliere pentru copii- un atelier de împâslire a lânii, realizat de Rodica Patrascu, creatoarea Dor de Lână și un atelier de tâmplărie, realizat de Jos Volkers, soțul Rodicăi, care este artist și tâmplar.

Intre cele doua mese, proprietarul Complexului Vinalia ne-a facut un tur al cramei și ne-a povestit despre vinurile sale. Am degustat in acest tur o Tămâioasa Românească- un vin sec si parfumat, cu origini din sudul Greciei, din familia Muscatului, apoi un cupaj roze-vinul all season realizat din soiurile Shiraz și Cabernet Sauvignon, iar la final Cuvee-ul Garagiste- un vin realizat din soiurile Fetească Neagră (45%), Cabernet Sauvignon (33%), Merlot (17%) și Syrah (5%), maturat timp de 12 luni în butoaie de stejar românesc. Acesta din urma este un vin ce a fost medaliat cu aur la Vinarium și cu 92 de puncte Parker, un vin realizat de oenologul Dan Ciomag. Numele „garagiste” a fost folosit în regiunea viticolă Bordeaux din Franța în anii ’90, pentru a descrie producătorii de vin care produceau cantități mici de vin de înaltă calitate în propriile lor garaje. Acești producători erau adesea tineri, inovatori și pasionați de meseria lor. Astăzi, termenul „garagiste” este utilizat în mod mai larg pentru a descrie producătorii de vin mici, artizanali, care sunt dedicați producției de vinuri de înaltă calitate. Inspirați de aceasta poveste, cei de la Vinalia au creat vinul Cuvee Garagiste “. Foarte reușit acest vin! Se întrece cu vinurile scumpe din România, dar are un preț mult mai mic.  Mai incercasem in trecut Cupajul Magie  de la Vinalia si, si acela mi-a plăcut foarte mult, mult mai mult fata de vinurile mono soi produse la aceasta crama.

Am aflat cu ocazia turului și ca in viile Vinalia au fost plantate recent și soiurile specifice Podgoriei Drăgășani, Crâmpoșia și Negru de Drăgășani- care se înrudește se pare cu Saperavi-ul din Georgia. Nu am mai întâlnit încă aceste soiuri plantate in Dealu Mare și apreciez faptul ca prin acest demers se vor promova soiurile autohtone prin care putem sa ne diferentiem ca tara in lumea mare a vinului.

In cadrul degustării la Crama Vinalia câteva butoaie erau prevăzute cu spații de clătire pahare – ca la baruri și cu loc de aruncat vinul rămas de la degustare. 

Vinalia este un loc foarte căutat, mai ales in weekend, și stim asta de la mai mulți prieteni din jurul nostru, care i-au trecut pragul și care i-au apreciat vinurile. 

Am remarcat la Conacul Vinalia porțile și ușile vechi de lemn, aduse din Transilvania și puse in valoare la acest conac. Ne-au plăcut corpurile de iluminat din sticla de damigeana, de vin, din doage și cercuri de butoi, și mesajele de duh despre vin scrise pe mai multe tablouri atârnate pe pereții conacului: “Am ținut un regim: m-am abținut de la băutura și de la mancare multa, iar in paisprezece zile am reușit sa pierd doua saptamani”- Joe E. Lewis, “Vinul e toiagul bătrâneților și nebunia tinereților”- aforism gasit pe o sticla si la Casa Memoriala Anton Pann din Bucuresti, “Binecuvântate fie vita de vie și femeia, singurele daruri ale naturii care produc bucurie deopotrivă și săracului și bogatului”- Maria Tereza, “Un butoi de vin poate face mai multe miracole decât o biserica plină de sfinți”- proverb italian, “Alcoolul provoacă extinderea de scurta durata a vaselor sangvine și a cercului de prieteni”-Salvador Dali, si “Nu se poate trai bine fără a se bea bine”-Benjamin Franklin. Nu au trecut neobservate citatele din Noica, scrise pe burlanele de aerisire- “o instalație fantastica de produs cunoaștere și plăcere”.

Si la Crama Vinalia au o stație de încărcat mașini electrice, iar la fiecare capăt de rand de vita de vie, câte o tufa de trandafiri, pusă acolo special pentru depistarea timpurie a unor boli, care s-ar putea propaga la vita de vie. 

Dacă va plac drumețiile in natura, atunci la Vinalia va puteți plimba prin vie si pe drumurile puțin aglomerate din Dealu Mare, iar in zilele ploioase va puteți întrece la darts, biliard, tenis de masă, sau puteți răsfoi carti despre vin și gastronomie.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Pentru programări tur de crama și degustari vinuri, contactați Vinalia la https://vinaliaceptura.ro/crama/

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta!  Va invit in incheiere sa descoperiti si alte trasee interesante pe harta de pe taradacilor.rohttps://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

Similar Posts

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *