Muzeul Cezar Petrescu din Busteni, obiective turistice (4)

“La busteni” – cum altfel putea sa se numeasca acest loc incercuit din toate partile de padure deasa? Este vorba bineinteles de STATIUNEA BUSTENI, care are dupa mine cea mai spectaculoasa priveliste montana din Romania, rasplatindu-si astfel vizitatorii cu imagini ce concureaza cu cele elvetiene.

Busteniul isi atrage turistii cu un impunator palat al Cantacuzinilor- cei ce au dat numele statiunii vecine Sinaia, cu o casa neoromaneasca a celui ce ne-a daruit opera “Fram ursul polar”, cu un scurt traseu pana la o cascada care “urla”- chemandu-te la ea ca o sirena, cu un traseu de copii ce ajunge la cabanele Diham si Valea Izvoarelor, cu o telecabila si cu traseele “Jepii Mari si Jepii Mici”- care te conduc pe platoul Bucegilor si de aici la crucea monument Caraiman, la Babele care stau la sfat, la Sfinxul ganditor, mai sus la trufasul varf Omu sau mai jos la platoul Padina cu ale sale comori.

In STATIUNEA BUSTENI de pe Valea Prahovei, a inceput alaturi de Palatul Peles, sa straluceasca de ceva vreme o alta stea, imbogatind astfel lista turistica a Romaniei. Cu aspect de fortareata, in contrast cu eleganta si finetea castelului Peles, CASTELUL CANTACUZINO mi-a incantat privirea cu stilul sau neoromanesc, la a carui realizare „a pus umarul” arhitectul Cerchez- cel care a contribuit si la Palatul Cotroceni.

palatul-cantacuzino-busteni-28

Asa cum se intampla mereu in viata, locurile speciale sunt ocupate de cei instariti, la fel cum si in acest caz, cei mai mari boieri ai vremii lor si-au amplasat perfect PALATUL CANTACUZINO, astfel incat sa se bucure pe deplin de privelistea spectaculoasa oferita de masivul Bucegilor. Castelul Cantacuzino a fost construit la inceputul anilor 1900 de Gheorghe Grigore Cantacuzino, sau “Nababul”, caruia i-am admirat si palatul din Bucuresti cu alura sa frantuzita si cripta fastuoasa din Cimitirul Bellu. A fost apoi retocedat mostenitorilor sai si redeschis publicului pentru vizitare, dupa o serioasa renovare, ceruta in urma functionarii aici in perioada comunista a unui spital.

De la exterior, cu aleea strajuita de batranii thuya, imaginea castelului m-a dus cu gandul la vilele inconjurate de chiparosii inalti ai Toscanei. Si mai mult de atat, nu se putea ca un astfel de castel sa ramana mai prejos fata de castelele Italiei si sa nu fie infrumusetat cu cascade, alei frumos desenate, o fantana arteziana sau o grota.

Interiorul castelului impresioneaza prin ferestrele sale cu vitralii, ce raspandesc raze colorate in incaperi si poarta motto-uri in latina: “Quae nocent docent” sau “Cine a patimit a si invatat”.  Am remarcat in PALATUL CANTACUZINO pardoseala cu mozaic, usile masive sculptate si imbogatite cu blazoanele familiei, pictura murala a mai multor membri importanti ai familiei Cantacuzino si una dintre cele mai bogate colectii de blazoane nobiliare romanesti- printre care si blazonul familiei Baleanu, marii concurenti ai Cantacuzinilor.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Este de apreciat dinamismul administratorilor castelului, care sporesc atractivitatea acestuia prin organizarea frecventa de evenimente culturale diverse. Edificiul gazduia la momentul vizitarii si o colectie digitala a renumitului Van Gogh- pe care l-am admirat la Amsterdam. Am vazut aici o proiectie interactiva a operei sale principale, cu floarea soarelui si un set de gravuri unice in lume. In alte dati, muzeul a gazduit programe axate in jurul altor pictori celebri, cum sunt Picasso, Salvador Dali, Chagall- ale caror opere le-am admirat in principal in muzeele din Spania.

Update 2022: Iubitorii filmului Addams Family au recunoscut cu siguranta PALATUL CANTACUZINO ca fiind Scoala Nevermore din filmul Wednesday- un apreciat serial realizat de Netflix.

Program de vizitare: luni-joi intre orele 10-18, vineri-duminica 10-19. Intrarea se face din ora in ora, in tururi organizate cu ghid.

http://www.cantacuzinocastle.com/

Cand vizitati Busteniul va recomand sa vizitati neaparat si CASA MEMORIALA CEZAR PETRESCU, amplasata intr-o frumoasa cladire neoromaneasca. Am gasit in acest muzeu mai multe sculpturi realizate de sculptorul Oscar Han, printre care se remarcau cele trei ale lui Horea, Closca si Crisan. Tot aici am admirat mari pictori romani si artizanat vechi romanesc- opere presarate peste tot in acest spatiu.

Cu ocazia vizitarii CASEI MEMORIALE CEZAR PETRESCU l-am retinut mai bine pe marele nostru scriitor si i-am apreciat dragostea pentru arta romaneasca- asemenea lui Nicolae IorgaLiviu RebreanuRegina MariaMinovici, s.a.m.d.

Autorul operelor “Fram, ursul polar”, “Neghinita” sau “Noi vrem pamant” s-a inspirat din viata orasului, dar cauta pentru munca sa de creatie linistea Busteniului.

Aduceti-va aici copiii, care, dupa aceasta vizita, o sa citeasca probabil mai cu drag opera destinata lor!

Program de vizitare: marti-duminica 9-17, luni inchis.

http://www.histmuseumph.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=58&Itemid=71

Muzeul Cezar Petrescu din Busteni, obiective turistice (4)

Muzeul Cezar Petrescu din Busteni, obiective turistice

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Orasul Busteni s-a imbogatit in ultimii ani cu frumoase statui moderne, donate in urma concursului de sculptura ce a avut loc aici. Totusi, favorita mea ramane statuia inchinata ostasului roman- “Ultima grenada”- a caporalului Constantin Musat, opera realizata de Ion Dimitriu Barlad si amplasata in fata garii. Am mai intalnit acest sculptor in Parcul Cismigiu din Bucuresti, unde a realizat statuia “IZVORUL SISSI STEFANIDI” si bustul lui Titu Maiorescu.

Busteniul nu se bucura de un domeniu schiabil impresionant, avand o singura partie, pe Kalinderu- partie ce poarta numele lui Ioan Lazar Kalinderu, administrator al Domeniilor Regale si unul dintre primii romani ce a promovat la noi schiul ca si sport. Partia Kalinderu nu se evidentiaza prin dimensiuni sau un peisaj deosebit, fiind ascunsa intre versantii muntelui. In plus, mi s-a parut destul de scumpa, nefiind una dintre favoritele mele. Totusi, poate satisface poftele unui impatimit de ski fara prea mari pretentii. Are si o zona adresata incepatorilor, o banda rulanta pentru cei mici si o pista de bob. Trebuie sa stiti si ca sus, la capatul telescaunului, este amenajata si o partie de saniute. O alta partie de saniute o sa gasiti si daca ocoliti prin stanga, locul de urcare cu telescaunul si astfel nu trebuie sa mai platiti o urcare cu 20 lei.

La CASCADA URLATOAREA se ajunge foarte usor pornind din Busteni, chiar de pe strada ce-i poarta numele, urmand un traseu pedestru care se poate face cu copiii in circa 30 de minute.

Cascada Urlatoarea, Busteni

Langa Cascada Urlatoarea am gasit amenajate cateva masute, unde turistul obosit poate sa faca un mic picnic, acompaniat pe fundal de sunetul cascadei formate de raul Urlatoarea. Va invit sa o vizitati si sa aflati cu aceasta ocazia si legenda tinerei urmarita de ciobani.

Cascada Urlatoarea, Busteni, Valea Prahovei

Din Busteni am facut cu o alta ocazie, un traseu usor pentru copii, cel de la CABANA GURA DIHAM la CABANA DIHAM. A fost o drumetie de circa 3 ore dus-intors prin padure, in care am fost protejati de arsita neplacuta a verii, si in care copiii au jubilat incontinuu, sarind peste micile paraiase care au brazdat din loc in loc traseul, catarandu-se pe busteni, minunandu-se de formele ciudate create de natura, studiind muschii de copaci si ciupercile padurii.

Cand am ajuns sus pe platou, masivul Postavarul se ascundea printre brazi, iar in zona cabanei Diham, privelistea s-a deschis si mai mult si ne-a uimit cu imaginea spectaculoasa a Varfului Bucsoiu Mare (2492 m) si a Degetelor.

Pentru a ajunge la Cabana Gura Diham, unde am lasat masina, si de unde am inceput traseul pe jos, am platit 10 lei ca sa intram in zona de camping Valea Cerbului, apoi am urmat traseul cu triunghi albastru pana la Cabana Diham.

De la Cabana Diham am vrut sa ne intoarcem pe alt traseu si am coborat pe la CABANA POIANA IZVOARELOR (traseu ce incepe din spatele vilelor private ce se afla langa cabana Diham). Am urmat marcajul cu punct rosu pana la Cabana Poiana Izvoarelor, apoi cruce albastra si la final linia rosie. Pana sa ajungem la Cabana Poiana Izvoarelor, am dat peste un izvor cu apa rece si apoi ne-am relaxat in luminisul Poiana Izvoarelor, cu a sa minunata priveliste spre releul Costila.

Stiam ca nu este deschisa Cabana Poiana Izvoarelor, asa ca doar am trecut pe langa ea si pana jos prin padure am traversat pe pietre si pe busteni zecile de izvoare ce tasneau din izbucuri, iar copiii incantati de aceasta aventura, au topait tot drumul veseli ca niste iepurasi…

La Cabana Diham se mai poate ajunge intr-un traseu pedestru de cca. 45 de minute din zona Paraul Rece, din Predeal, sau chiar cu masina pe un drum forestier din aceeasi zona- un drum pe care l-am facut si noi atunci cand am pornit spre cabana Malaiesti.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Sus la BABELE am ajuns de mai multe ori, urmand traseul de circa 5 ore cu urcare din Busteni, pe spectaculosul traseu Jepii Mici si cu intoarcere pe Valea Cerbului, o alta data de la Cabana Piatra Arsa in circa o ora si de vreo doua ori cu telecabina din Busteni- cand intr-o iarna am si ramas blocati acolo pe un viscol strajnic. La cabana Babele se poate ajunge cu telecabina si de la TELECABINA PESTERA, din zona Padina sau de la Cabana Malaiesti.

“Babele” sunt sculpturi impresionante, modelate de vant si au alura unor ciuperci imense de piatra, sau, daca le analizezi ca pe o opera abstracta, ai putea vedea in ele si trei altare, la care uriasii din lumea povestilor isi aduc jertfa. Au ramas totusi in denumirea romanului cu denumirea de “Babele”, parand sa fie trei babute atotstiutoare, trei moase care stau la sfat si pun tara la cale. Am intalnit acest toponim, de “babe”, in mai multe locuri din tara: in muntii Mehedintiului, in muntii Buzaului, in muntii Ceahlau. Denumirea are legatura cu traditia populara si cu una dintre cele mai cunoscute legende romanesti: a Babei Dochia si a fiului sau Dragobetele. Numele poate face referire si la primele zile ale primaverii, in martie, atunci cand fetele isi aleg cate o „baba”, o zi, care daca va fi senina, atunci tot anul fetei va fi fericit, iar daca va fi ploioasa si friguroasa, atunci anul ii va aduce neimpliniri…

Babele-Sfinxul-Platoul-Bucegi-Busteni-Caraiman-obiective-turistice-Cabana-Piatra-Arsa-obiective-turistice-Dambovita-7

Babele, Platoul Bucegi

De la telecabina Busteni am urcat pe Jepii Mici urmand traseul marcat cu cruce albastra, un traseu care pe alocuri este inzestrat cu lanturi si care este destul de obositor. Pe traseul de la Cabana Piatra Arsa am ajuns urmand marcajul cu linie galbena, pe care l-am gasit in spatele cabanei, trecand printr-un drum strajuit de jnepi sau ienuperi batrani. Acest traseu este foarte usor si se poate face si cu copii mici.

Mai sus de Babele am gasit imaginea impunatoare a SFINX-ULUI, imagine ce iti rapeste pe loc mii de exclamatii, iar asemanarile in forma si dimensiune cu Sfinx-ul din Egipt si povestile despre Sala Proiectiilor a extraterestilor de sub munte, il invaluiesc intr-o aura de mister.

Babele-Sfinxul-Platoul-Bucegi-Busteni-Caraiman-obiective-turistice-Cabana-Piatra-Arsa-obiective-turistice-Dambovita-7

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

CRUCEA DE LA CARAIMAN este un monument istoric ridicat in cinstea ostasilor nostri, care si-au dat viata in Primul Razboi Mondial, cand au luptat pentru libertate si intregirea nationala.

Crucea de pe Caraiman

Este un monument istoric la care trebuie sa ajungi cel putin o data in viata, iar odata ajuns aici vei fi rasplatit asemeni unui vultur, cu peisaje ce picteaza in cele mai frumoase culori Valea Prahovei, in timp ce o privire aruncata in jos in abruptul stancii Caraiman, iti va aduce fiori de teama, oricat de viteaz ai fi.

Crucea este situata pe Varful Caraiman, varf ce poarta o denumire cu origini turcesti, semnificand “Imamul Negru” (Cara Imam) sau Preotul Negru, iar in legendele romanesti se vorbeste despre batranul vrajitor Caraiman, cel care plange in siroaie dupa moartea fiilor sai. Acest nume si l-a insusist si Carol al Doilea al Romaniei- spunandu-si Carol Caraiman, precum si Manastirea Caraiman din Busteni- o manastire noua care m-a impresionat doar cu super privelistea sa.

Crucea de pe Caraiman

Daca mergi mai departe, poti ajunge si pana la Cabana Omu sau poti cobori de aici spre Padina sau Cabana Malaiesti.

Muntii Bucegi ne atrag la ei ca la niste locuri sfinte, la care trebuie sa ajunga orice roman, macar o data in viata. Este intr-adevar o destinatie aglomerata, mai ales vara, cand cozile la telecabina din Busteni sunt consistente, dar asteptarea a meritat de fiecare data. De la Babele se poate cobori la pas intr-un traseu usor pana la Cabana Piatra Arsa sau la Pestera Ialomicioarei si de acolo la Cabana Padina si apoi in Sinaia.

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta!  Va invit in incheiere sa descoperiti si alte trasee interesante din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

harta obiectivelor turistice ale Romaniei, ce sa vezi, infoturist

Similar Posts

18 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *