Oltenita, locul de varsare al Argesului in Dunare, Romania

De la Bucuresti sau Giurgiu faci foarte putin pana in orasul OLTENITA– loc in care am ajuns pentru un picnic pe nisip, chiar langa spectacolul oferit de varsarea Argesului in Dunare.

Orasul Oltenita nu are prea multe de oferit, dar este un oras linistit si merita sa ajungeti aici doar pentru a admira Dunarea si pentru a face un picnic. De Oltenita a scris si Alexandru Vlahuta in Romania Pitoreasca: ” Dunărea-și croiește matca drept, pare c-ar fi canalizată. Pe lângă mal se mișcă-ncet șlepuri mari încărcate cu lemne. Nori albi, scămoși, plutesc în albastrul cerului. Amurgește. Din stânga, în zidul de sălcii, se deschide-o poartă prin care intră, liniștit, Argeșul. Aici, în unghiul acesta de ape, pe ruinile Constanțiolei, veche cetate zidită de Constantin cel Mare, e târgușorul Oltenița — schela de grâne a județului Ilfov. Malurile se teșesc.
De-o parte și de alta pământul se așterne pustiu și neted ca o apă.”

Pe fundalul Oltenitei se afla portul Turtucaia- loc vestit pentru batalia cu bulgarii pe care am pierdut-o in Primul Razboi Mondial. Oltenita a vazut in acele momente ororile razboiului, romani care incercau sa treaca Dunarea fiind goniti de soldatii bulgari, se aruncau in apele reci si iuti si daca nu mureau inecati erau impuscati de jandarmii romani de pe malul nostru. Scriitorul roman George Toparceanu a luptat in aceasta batalie si a descris pe larg momentele tragice de atunci : ” Când am ajuns la al doilea ponton din faţa gării Olteniţa, am început să întâlnim şi alţi fugari cari veneau din sus, din – spre Turtucaia, şi se opreau de-a lungul malului ori se înghe – suiau pe lângă ponton. Atunci mi-am dat seama de toată întinderea înfrângerii şi am înţeles că numai un ajutor grab – nic şi puternic, dacă nu o înlocuire totală a trupelor, ar mai putea pune în cumpănă soarta „capului de pod“. Soldaţi din diferite regimente, mestecaţi, forfoteau fără nici un rost în toate părţile. Era o gloată dezordonată, cu – prinsă de panică, o îngrămădeală de oameni descurajaţi, cari nu mai căutau decât să scape, să găsească vreun mijloc de tre cere. Şi, cum noaptea se lăsa repede, cine ar mai fi fost în stare să-i adune, să-i rânduiască, să trimită pe fiecare la rostul lui?”

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de weekend.  Va invit in incheiere sa descoperiti si alte trasee interesante din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

harta obiectivelor turistice ale Romaniei, ce sa vezi, infoturist


Similar Posts

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *