ACASA LA “MICUL JURJAC”, CEL MAI IMPORTANT MUZICIAN ROMAN

Calea Victoriei, obiective turistice Bucuresti, Muzeul Colectiilor de arta , Palatul Cantacuzino, Muzeul Memorial George Enescu

Trec aproape zilnic pe fostul Pod al Mogosoaiei, care se numeste in prezent Calea Victoriei si de fiecare data mi-am zis ca o sa vin sa vizitez MUZEUL GEORGE ENESCU, al micului Jurjac, cum il numeau familia si cativa apropiati. Am intarziat poate chiar prea mult, dar in cazul acesta se poate aplica vorba “nici o data nu e prea tarziu” si va invit si pe voi sa il vizitati. Cred ca este important sa-l cunoastem mai bine si sa ne mandrim cu geniul roman care ne-a reprezentat atat de bine in lume, sa-i cinstim memoria asa cum o cinstim pe cea a lui Stefan cel Mare, Mihai Viteazul, Avram IancuCarol I, Ferdinand I, Nicolae Iorga, s.a.m.d.

Chiar daca a fost unul dintre cei mai mari muzicieni ai vremii, iar eleganta muzicii lui se imbina atat de bine cu eleganta cladirii. ma intrebam totusi, necunoscand prea bine biografia lui, cum se face sa existe acest muzeu intr-un palat, o cladire atat de impozanta care inspira atata bogatie si care stiam ca se numeste Cantacuzino…Cu ocazia vizitarii muzeului am aflat raspunsul la aceasta intrebare impreuna cu multe altele informatii pretioase si mi-am incantat ochii cu detaliile sublime ale palatului.

palatul-cantacuzino-muzeul-george-enescu-10

Botosaneanul George Enescu, violinist, pianist, compozitor, pedagog si dirijor, si-a inceput cariera la 4 ani sub indrumarea parintilor si cu lectiile unui vestit lautar al vremii, Niculae Chioru. A urmat studiile in Viena si Paris si s-a remarcat apoi la nivel mondial. In anii Primului Razboi Mondial, Enescu a susţinut concerte la Palatul Sturdza din Miclauseni, pentru alinarea ranitilor din spitalul ce functiona aici. Pana la urma, rolul muzicii este sa te faca sa te simti bine, sa-ti aline sufletul, sa te binedispuna, iar George Enescu se pricepea de minune sa manuiasca si sa canalizeze sunetele in acest scop. Nu doar ca a facut cinste tarii si romanimii, dar din patriotismul sau a si donat Romaniei 100.000 de lei pentru apararea tarii in Al Doilea Razboi Mondial.

Muzeul George Enescu din Bucuresti, Palatul Cantacuzino, Calea Victoriei, obiective turistice Romania

 “Enescu ramane pentru mine cea mai extraordinara fiinta omeneasca, cel mai mare muzician si cea mai puternica influenta exercitata vreodata asupra mea”, spunea Sir Yehudi Menuhin celebrul violinist si dirijor american.

 “George Enescu este unul dintre cei mai autentici reprezentanti ai sufletului romanesc, in întreaga lume” spunea scriitorul roman Camil Petrescu.

Un cap fin, cu ochii scanteietori si cu plete bogate. Numai nerv, intreaga faptură. Infatisarea fara nici o pretentie şi totusi cu acel aer de mandrie curata care sede cuiva atat de bine, cand este indreptatit prin daruri exceptionale” il descria marele nostru istoric Nicolae Iorga.

palatul-cantacuzino-muzeul-george-enescu-14

Rapsodiile Romane (preferatele mele pe care le-am ascultat de multe ori in masina), Poema Romana, Vox Maris dedicata pianistei romance Elena Bibescu, sunt cateva dintre operele lui mai insemnate, alaturi de cea mai indragita lucrare a compozitorului, opera Oedip, dedicată Mariei Rosetti-Cantacuzino, viitoarea sotie a lui George Enescu. Asa s-a ajuns ca in Palatul Cantacuzino, apartinand “Nabab-ulului” socrul Mariei, sa functioneze muzeul in spatele caruia se afla casa in care au locuit impreuna sotii George Enescu si Maria Rosetti-Cantacuzino. 

palatul-cantacuzino-muzeul-george-enescu-24

Palatul Cantacuzino, ce a fost proiectat ca si Palatul Culturii din Iasi de renumitul arhitect Berindey, te impresioneaza cu fatada infrumusetata de sculpturi, cu intrarea monumentala strajuita de lei si aparata de ploaie de cortina frumos lucrata in fier. La interior totul inspira frumusete, de la picturile cu ciobanasi si cele cu lautari ce incanta cu muzica lor o familie de aristocrati, realizate de Costin Petrescu, Vermont sau Verona, pana la stucaturile cu copii ce canta la toate instrumentele posibile si la intarsiile de lemn ale peretilor. Am gasit aici o serie de lucruri interesante legate de viata compozitorului, o multime de decoratii adunate din intreaga lume pentru meritele lui deosebite, prima lui vioara, poze, picturi, schite, costumele de dirijor si de membru al Academiei Romane, obiecte personale, toate admirate pe un fundal muzical marca George Enescu.

Nas de botez al pianistului roman Dinu Lipatti, si el casatorit cu o Cantacuzino, George Enescu inlocuieste renumitul dirijor italian Arthuro Toscanini la directoratul Filarmonicii din New York.

Tinerei generatii ii recomand munca, cinste si altruism si as mai adauga si modestie, cat mai multa modestie si “As vrea sa pot contribui la imblanzirea unora dintre semeni. Fac si eu cat pot, cu vioara, cu bagheta, cu condeiul…” sunt cuvintele lui George Enescu, cel care infiinteaza in 1920 Uniunea Compozitorilor din Romania si a carui presedinte devine.

palatul-cantacuzino-muzeul-george-enescu-8

Nu i-am gasit mormantul atunci cand am vizitat Cimitirul Bellu pentru ca, din protest fata de regimul comunist instaurat in Romania, s-a stabilit la Paris unde a fost si inmormantat. Dar puteti sa-i cinstiti memoria vizitand acest palat, vila sa de la Sinaia, sculptura realizata de marele nostru Ion Jalea, pe care am gasit-o amplasata mai nou pe Bulevardul Magheru din Capitala, s.a.m.d.

Se poate parca masina chiar in curtea palatului, iar programul de vizitare este de marti pana duminica de la 10 la 17. Luni este inchis. Biletul te costa incredibila suma de 6 lei, iar accesul este gratuit in data de 26 a fiecarei luni. Din pacate cladirile plang dupa o renovare durabila iar personalul muzeului a ingramadit peste tot pe langa cladire tot felul de acareturi. In plus si la acest muzeu am intalnit aceeasi problema, fotografiatul costa 30 de lei, desi in majoritatea muzeelor mari ale lumii, cu opere deosebit de valoroase, acest lucru este permis. Dar la noi, domnii muzeisti romani nu au nevoie sa se promoveze, ramanand incastrati in mentalitatea lor intunecata…

palatul-cantacuzino-muzeul-george-enescu-1

O vizita in Valencia cu un copil in carucior de bebe si intrare pe la mai toate muzeele fara nici un efort, m-a facut sa urmaresc mai mult o facilitate care nu e doar pentru persoane ce au avut un moment de ghinion in viata. Daca ai un handicap sau vrei sa vizitezi acest muzeu cu un un copil in carucior, atunci trebuie sa sti ca nu ai la acest muzeu nici o rampa…

PS: Apasa mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si vei ajunge direct la harta google iar acolo apasa butonul „navigare” ca sa te duca direct la destinatia turistica…