LA VARATEC, AGAPIA, CETATEA SI MANASTIREA NEAMT

Cetatea Neamt, obiective turistice in Moldova, Romania, infoturism

De la Piatra Neamt va propun un alt traseu interesant in Tara Dacilor. Acesta ajunge la Manastirea Neamt ctitorita de Stefan cel Mare, la Varatec pe urmele Veronicai Micle, la Agapia cea frumoasa pictata de Nicolae Grigorescu si la puternica cetate Neamt.

Piatra Neamt, Varatec, Agapia, Cetatea si Manastirea Neamt, obiective turistice in Bucovina, moldova, Romania, infoturism

Apreciez bisericile vechi pentru ca sunt adevarate muzee, unde istoria si arta se combina armonios, intotdeauna intr-un cadru natural superb, ce te indeamna la meditare si relaxare. Si cum sa nu te simti si mai privilegiat atunci cand ai posibilitatea sa admiri pictura lui Nicolae Grigorescu, Tattarescu, Lecca si alti mari pictori?

De-a lungul timpului VARATECUL a atras ca un magnet personalitatile culturale ale tarii. Aici este mormantul Veronicai Micle, care s-a retras la manastire dupa moartea lui Mihai Eminescu iar despre Varatec au scris Ion Creanga, Mihail Sadoveanu, Calistrat Hogas si Gala Galaction. Aici s-a calugarit si este inmormantata sotia banului Craiovei, Grigore Brancoveanu. Iar marele sculptor Ion Jalea, “intalnit” la Constanta, i-a creat Saftei Brancoveanu in curtea manastirii un frumos monument.

Varatecul a realizat prin atelierul “Regina Maria” mai multe covoare, tesaturi, broderii, special create pentru Casa Poporului din Bucuresti.

Chiar daca nu impresioneaza prin vechimea sa, fiind construita la sfarsitul anilor 1700, merita sa va bucurati de linistea si farmecul manastirii, sa admirati obiectele medievale ale muzeului si sa calcati pe urmele marilor nostri scriitori.

MANASTIREA AGAPIA  a avut sansa sa fie pictata de marele nostru pictor Nicolae Grigorescu, ulterior constructiei ei, fiind o ctitorie de la mijlocul anilor 1600 a fratelui domnitorului Vasile Lupu, hatman (conducator de osti) la acea vreme . Varatecul a preluat si el numele raului din apropiere asemenea altor manastiri ca Humor, Bistrita, Slatina si Probota.

Manastirea mai este renumita si din scrierile lui Ion Creanga, Calistrat Hogas si Alexandru Vlahuta, acesta din urma avand in incinta manastirii si o casa memoriala. Si aceasta manastire a fost cuprinsa pentru frumusetea ei in Albumul General al Romaniei, ca si manastirile Varbila si Slatina.

Am ajuns la CETATEA NEAMTULUI de doua ori pana acum, dar as vizita-o in fiecare an daca ar fi posibil. Prima data, impins de dorinta de cunoastere am urcat dealul infruntand ploaia ca un cavaler, cu umbrela pregatita de atac, iar restul familiei m-au asteptat la masina. Pe langa peisajul avut de sus m-a impresionat masivitatea zidurilor si podul suspendat ce duce la o intrare gotica, care astepta invitatii nepoftiti cu doua capcane.

Construita la sfasitul anilor 1300 de domnitorul Petru I, fortificata de Stefan Cel Mare, cucerita de doua ori de Solimanul turcilor si de Sobieski al polonilor, cetatea s-a predat fara lupta la sosirea lui Mihai Viteazul in anii 1600. A fost distrusa intentionat de doua ori de domnii Moldovei, asemeni Sucevei la ordinul turcilor, asa cum tot acestia au cerut mutarea capitalelor Principatelor Romane mai dinspre munte inspre campie, unde se puteau apara mult mai greu.

Denumirea de “Neamt” este posibil sa vina de la Cavalerii Teutoni, care au ridicat in zona un castru in jurul anilor 1200. Cetatea este in prezent frumos renovata, fiind reconstituite si amenajate mai multe camere, sala de sfat, sala armelor, inchisoarea, camera proviziilor.

Cetatea Neamtului, folosita de domnitori pentru a-si proteja familiile si averea in timp de razboi, a fost mentionata de numerosi scriitori romani printre care Ureche, Neculce, Cantemir, Bolintineanu- in renumita scriere“Muma lui Stefan cel Mare”, Negruzzi- in “Sobieski si romanii” Creanga, Hogas si George Cosbuc.

Este o cetate cu adevarat memorabila, croita special ca sa nu fie biruita. Vegheaza asupra intregii vai, protejata din spate de padure deasa. Este asezata pe o culme masiva de piatra ce se numeste Timus, probabil in memoria cazacului despre care am citit in letopisetul lui Neculce, cel cu care s-a inrudit domnitorul Vasile Lupu si de care s-a folosit in luptele cu Tara Romaneasca impotriva bravului Matei Basarab.

Cetatea Neamt

Si la MANASTIREA NEAMT am ajuns de mai multe ori, fiind foarte aproape de Cetatea Neamt. Este cel mai mare asezamant monahal din Moldova, asa cum este Manastirea Hurez in Tara Romaneasca. In acelasi timp, am inteles ca este si cea mai veche asezare bisericeasca, cu inceputuri din anii 1200, cu refaceri la sfarsitul anilor 1300 pe timpul domnitorului Petru Musat I si continuand cu actuala biserica din piatra, o ctitorie a lui Stefan Cel Mare.

Am mentionat Manastirea Neamt pentru frumusetea picturilor sale interioare, ce dateaza din vremea lui Stefan cel Mare iar unele din vremea lui Pentru Rares, pentru ca are cea mai veche si mai mare biblioteca bisericeasca, precum si pentru ca aici este ingropat domnitorul Stefan al Doilea, un unchi al lui Stefan Cel Mare sau Stefan al Treilea.

Sper ca ti-a placut articolul si ca te-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta. Iti urez drum bun si vizitare placuta!

PS: Apasa mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si vei ajunge direct la harta google iar acolo apasa butonul „navigare” ca sa te duca direct la destinatia turistica…

Related Post