Manastirea Turnu, Targsoru Vechi, obiective turistice Prahova, Romania, Vlad Tepes

Aproape de orasul Ploiesti am descoperit trei obiective turistico-istorice importante din Romania. Am vizitat astfel CONACUL STERE din Bucov- conac ridicat de marele patriot basarabean Constantin Stere, al doilea presedinte al Sfatului Tarii, Troita lui Nicolae Iorga din Strejnicu- locul in care a fost asasinat marele nostru istoric si Manastirea Turnu din Targsoru Vechi- o ctitorie de-a lui Vlad Tepes.

1.CONACUL CONSTANTIN STERE din BUCOV a fost ridicat langa Ploiesti de marele patriot basarabean si a locuit in acesta pana la sfarsitul vietii sale, fiind inmormantat in prezent la Cimitirul Bellu din Bucuresti.

In acest conac a fost infiintat Muzeul Memorial Constantin Stere, dupa ce cladirea si mai multe obiecte au fost donate de catre mostenitori, pentru a servi acestui scop. Pe langa obiectele familiei Stere, am vazut aici si frumosul mobilier interbelic ce a apartinut familiei Stere si unele piese achizitionate de muzeu. Am mai admirat in Conacul Constantin Stere si frumoase litografii cu scene de razboi, cu orase din Regatul Romaniei, cu domnitori romani, precum si valoroase obiecte de artizanat.

Constantin Stere s-a nascut in Basarabia si a ajuns la Ploiesti, trecand mai intai pe la Iasi, dupa ce a fost deportat in lagarele din Siberia- ca opozant al Imperiului Tarist. In Regatul Romaniei s-a remarcat prin activitatea publicistica- fiind conducatorul revistei “Viata Romaneasca” si prin activitatea literara- scriind romanul autobiografic “In preajma revolutiei” si cartea “Marele Rasboiu si politica Romaniei”. A infiintat Partidul Taranesc si a ajuns al doilea presedinte al Sfatului Tarii, contribuind la Unirea Romaniei cu Basarabia.

Conacul Stere din Bucuv este o destinatie perfecta de weekend. Pe fosta mosie a familiei Stere functioneaza o gradina zoologica si un minunat lac de agreement- unde te poti plimba cu barca. In cazul in care ai copii si ii aduci cu tine, vei gasi pentru ei numeroase locuri de joaca, cu leagane, tobogane, ciupercute. Daca vrei doar sa te relaxezi, iti recomand sa te plimbi pe aleea scriitorilor, unde poti admira busturile unor mari poeti/scriitori romani: Stere, Hogas, Galaction, Goga, Toparceanu, s.a.m.d.

Adresa: Bucov, Parcul Memorial Constantin Stere, Program de vizitare:  luni inchis, marti-duminica 9.00 -17.00

http://www.histmuseumph.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=75&Itemid=63

2. Tot langa Ploiesti, in imediatul sat Strejnicu, am vizitat istorica MANASTIRE TURNU si situl arheologic de la Targsorul Vechi. Manastirea Turnu, alaturi de cea de la Comana, au fost ctitorite de domnitorul Vlad Tepes.  

Zona a fost locuita din cele mai vechi timpuri, descoperindu-se aici o asezare daca, terme romane si un castru roman si a fost mentionata documentar prima data pe timpul lui Mircea cel Batran. Aici si-au stabilit curte domneasca o serie de domnitori importanti ca Vladislav al Doilea, Neagoe Basarab si Matei Basarab.

http://www.turnu.ro/istorie.htm

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

3.In apropierea acestei manastiri se afla TROITA care marcheaza locul in care Nicolae Iorga a fost asasinat de legionari.

troita in mem Nicolae Iorga

Din aceasta zona mai puteti vizita obiectivele turistice din orasul PloiestiConacul Filipescu de la Filipesti Targ, Manastirea VarbilaCasa memoriala Nicolae Iorga si Manastirea ZamfiraCasa domneasca de la Brebu si Casa memoriala Nicolae GrigorescuCasa memoriala I.l Caragiale din fostul sat HaimanaleSnagovul si Balteniul, zona viticola Dealu Mare si Crama LacertA, Crama Domeniile Sahateni, Crama Serve, Crama de Piatra, sau Crama Gramofon.

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta!  Va invit in incheiere sa descoperiti si alte trasee de pe harta de pe taradacilor.ro: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

harta obiectivelor turistice ale Romaniei, ce sa vezi, infoturist

Similar Posts

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *