Casa memoriala Dinu Lipatti, Leordeni, Arges, Ciolcesti, Fundateanca, obiective turistice Romania

Suntem mereu in miscare, pentru ca sunt prea multe de vazut in tara asta, fara sa mai pomenim de ce are sa ne arate lumea intreaga…Weekend-urile libere trebuiesc umplute cu drumetii sau calatorii spre obiective turistice care sa ne imbogateasca cunostintele si prin care sa ne cunoastem mai bine tara.

In acest traseu, pe care l-am facut intr-o zi dus-intors din Bucuresti, am vizitat Casa Memoriala Dinu Lipatti – a celui mai important pianist roman si Manastirea Nucet- una dintre fortificatiile capitalei Tarii Romanesti.

Este un traseu care se poate face usor si din Pitesti, Targoviste, sau din Ploiesti si la care se mai poate adauga Manastirea Cobia, Palatul Brancovenesc de la Potlogi, Zimbraria Neagra de la Bucsani, s.a.m.d.

traseu la casa memoriala Dinu Lipatti si Manastirea Nucet

CASA MEMORIALA DINU LIPATTI SAU CONACUL DE LA FUNDATEANCA este un conac ridicat in anii ’40 de tatal pianistului Dinu Lipatti si este deschis publicului din anii ’80.

Dinu Lipatti nu a locuit deloc in acest conac, dar in zona si-a petrecut copilaria. Din pacate, Dinu Lipatti a murit de leucemie la varsta de 33 de ani, dupa circa 10 ani de la finalizarea conacului. Conacul ce gazduieste CASA MEMORIALA DINU LIPATTI este impunator si a fost construit intr-un stil neoromanesc. In aceasta casa s-a organizat doar la parter un mic muzeu, in memoria artistului Dinu Lipatti.

Cu aceasta ocazie i-am vazut pianul la care canta Dinu Lipatti si am descoperit viata marelui pianist, realizarile lui, pasiunea pentru fotografiat.

Am mai gasit si alte obiecte ce nu i-au apartinut lui Dinu Lipatti si care au fost aduse de la Muzeul Judetean Arges, obiecte care sa potriveasca cu opera lui Dinu Lipatti- o soba cu statuia lui Verdi, un set de mobilier sculptat cu instrumente muzicale, s.a.m.d.

Theodor Lipatti, tatal lui Dinu, era de origine greaca si a fost violonist, iar mama sa, Ana Racoviceanu- fiica unui maior din Slatina, a fost pianista. Astfel, nascut intr-o familie cu pasiuni muzicale si avand un talent nativ, Constantin (Dinu) Lipatti, cu ajutorul familiei si prin multa munca, a ajuns sa fie unul dintre marii pianisti ai vremii sale, performand concerte la Roma, Viena, Berlin, Bratislava si ajungand sa fie profesor de pian la Conservatorul din Geneva. Familia si-a vadut chiar si casa din Bucuresti- locul in care s-a nascut Dinu Lipatti si a cumparat un apartament in Paris, unde Dinu Lipatti a luat lectii de pian de la Alfred Cortot, unul dintre cei mai apreciati pianisti ai vremii.

De asemenea, nasul de botez al lui Dinu Lipatti a fost marele George Enescu, alaturi de care a sustinut concerte in Bucuresti. Am vazut in CASA MEMORIALA DINU LIPATTI o poza cu George Enescu impreuna cu Dinu Lipatti, in care Enescu tinea intr-o mana o vioara si in cealalta mana ii tinea micutului Dinu o coroana deasupra capului- lucru ce simboliza relatia nas/fin. Am inteles ca poza a fost facuta la un salon foto, atunci cand Dinu Lipatti avea 3 ani – varsta la care a fost botezat. A fost botezat mai tarziu, pentru ca tatal lui a dorit ca Dinu sa retina aceasta traditie.

Obiectele din CASA MEMORIALA DINU LIPATTI au fost puse la dispozitia acestui muzeu de Valentin Lipatti- fratele lui Dinu Lipatti, decedat in 1999. Valentin a fost director adjunct la Directia Dezinformare de pe timpul lui Ceausescu, cu numele de cod Valentin Leonte (Orizonturi Rosii – Mihai Pacepa). Valentin Lipatti a ajuns apoi diplomat si negociator sef al Conferintei de la Helsinki din anii ’70.

Din pacate, CASA MEMORIALA DINU LIPATTI nu este deloc pregatita pentru a primi turisti, este foarte statica si invechita in prezentare. Trebuie sa fii cu adevarat pasionat ca sa apreciezi acest muzeu. Pe copii vizita la acest muzeu i-a plictisit foarte usor. Noroc cu pianul si cu cateii din curtea mare si plina de zapada a conacului, lucruri care i-a atras pe copii si astfel am avut si noi timp sa analizam pozele si sa aflam mai multe detalii despre viata marelui pianist roman. Lipsesc din CASA MEMORIALA DINU LIPATTI obiectele interactive, muzica de fundal -pe care am gasit-o la casele memoriale George Enescu din Sinaia si Bucuresti, o holograma cu Dinu Lipatti cum am vazut la Palatul Cuza din Ruginoasa sau la Casa Memoriala Mihail Kogalniceanu din Iasi, un filmulet proiectat, s.a.m.d. Cu tot respectul pentru pasionata doamna muzeograf, cu a ei bunatate si vastele ei informatii pe le-am apreciat, ii rog pe directorii muzeului sa reorganizeze spatiul expozitional, sa-l imbunatateasca, sa dispuna aerisirea spatiului din muzeu si sa introduca pentru muzeografi o tinuta vestimentara demna de un muzeu, astfel incat sa atraga si alti vizitatori.

Program de vizitare: miercuri-duminica 9-17. Pret bilet 6 lei adulti, 2 lei elevi, stundeti, pensionari.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Am vazut indicatorul spre MANASTIREA NUCET de fiecare data cand am vizitat orasul Targoviste si in drumurile noastre spre Moroieni, Dragoslavele, Campulung, Padina. Am zis de fiecare data cand am vazut indicatorul, ca trebuie sa ajungem si aici, la Manastirea Nucet.

Manastirea Nucet si-a luat numele de la livezile de nuci din zona si a facut parte alaturi de Manastirea Dealu, din sistemul de fortificatii a capitalei Tarii Romanesti, avand origini chiar din secolul XV.

Primii ctitori oficiali ai Manastirii Nucet sunt mentionati pe la 1500, Gherghina Parcalab si sotia Neaga (Gherghina fiind un unchi de-al domnitorului Radu cel Mare- care odihneste la Manastirea Dealu alaturi de Mihai Viteazul).

Biserica Manastirii Nucet a fost refacuta pe la 1700 de Barbu Vacarescu, iar actuala biserica este de la 1840, de pe timpul domnitorului Alexandru Ghica si a fost construita dupa forma bisericii Balenilor.

Pictura interioara a Bisericii Nucet este foarte expresiva, iar complexul este frumos renovat, cu zidurile vechi si turnurile bine puse in valoare, cu un tarc cu pasari si animale- asa cum am intalnit si la Comana si Plumbuita, cu o fantana „de leac”- un “izvor tamaduitor” la care ajungi prin padure.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea calatorie! Va invit in incheiere sa descoperiti si alte trasee interesante din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

harta obiectivelor turistice ale Romaniei, ce sa vezi, infoturist

Similar Posts

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *