LA CASA MEMORIALA DINU LIPATTI SI LA MANASTIREA NUCET

Casa memoriala Dinu Lipatti, Leordeni, Arges, Ciolcesti, Fundateanca, obiective turistice Romania

Suntem mereu in miscare, pentru ca sunt prea multe de vazut in tara asta, fara sa mai pomenim de ce are sa ne arate lumea intreaga. Weekend-urile libere trebuiesc umplute cu drumetii, iesiri in aer liber sau calatorii spre obiective turistice prin care sa ne cunoastem tara si care sa ne imbogateasca cunostintele.

In acest traseu, pe care l-am facut din Bucuresti intr-o zi dus-intors, am vizitat Casa Memoriala Dinu Lipatti, cel mai important pianist roman si Manastirea Nucet, una dintre fortificatiile capitalei Tarii Romanesti. Este un traseu care se poate face usor si din Pitesti, Targoviste sau din Ploiesti si la care se mai poate adauga Manastirea Cobia, Palatul Brancovenesc de la Potlogi, Zimbraria Neagra de la Bucsani, s.a.m.d.

traseu la casa memoriala Dinu Lipatti si Manastirea Nucet

CASA MEMORIALA DINU LIPATTI SAU CONACUL DE LA FUNDATEANCA este un conac ridicat in anii ’40 de tatal pianistului Dinu Lipatti si este deschis publicului din anii ’80. Am inteles de aici ca Dinu Lipatti nu a locuit deloc in acest conac, dar in zona si-a petrecut copilaria. Din pacate, Dinu a murit de leucemie la varsta de 33 de ani, peste circa 10 ani de la finalizarea conacului, cand probabil se afla la Geneva. Conacul este impunator, realizat intr-un stil neoromanesc, iar muzeul este organizat doar la parter prin intermediul unor panouri cu poze care-i prezinta intreaga evolutie a artistului.

Cu aceasta ocazie i-am vazut pianul la care canta si am descoperit viata marelui pianist, realizarile lui, pasiunea pentru fotografiat.

Am mai gasit si alte obiecte ce nu i-au apartinut lui Dinu Lipatti si care au fost aduse de la Muzeul Judetean Arges, obiecte care sa potriveasca cu opera lui Dinu Lipatti, o soba cu statuia lui Verdi, un set de mobilier sculptat cu instrumente muzicale, s.a.m.d.

Theodor Lipatti, tatal lui Dinu, era de origine greaca si a fost violonist, iar mama sa, Ana Racoviceanu, fiica unui maior din Slatina si a fost pianista. Astfel, nascut intr-o familie cu pasiuni muzicale si avand un talent nativ, Constantin (Dinu) Lipatti, cu ajutorul familiei si prin multa munca, a ajuns sa fie unul dintre marii pianisti ai vremii sale, performand concerte la Roma, Viena, Berlin, Bratislava si ajungand sa fie profesor de pian la Conservatorul din Geneva. Ca sa ajunga aici, familia si-a vadut o casa in Bucuresti, locul in care s-a nascut Dinu si a cumparat un apartament in Paris, unde Dinu Lipatti a luat lectii de pian de la unul dintre cei mai apreciati pianisti ai vremii, Alfred Cortot.

De asemenea, nasul de botez al lui Dinu a fost marele George Enescu, alaturi de care a sustinut concerte in Bucuresti. Am vazut aici o poza cu George Enescu si Dinu Lipatti, in care Enescu tinea intr-o mana o vioara si cu cealalta ii tinea micutului Dinu o coroana deasupra capului simbolizand nasia. Am inteles ca poza a fost facuta la un salon foto cand Dinu avea 3 ani, pentru ca atunci a fost botezat, tatal lui Dinu dorind ca copilul sa retina ceva din aceasta traditie.

Obiectele din acest muzeu au fost puse la dispozitie de Valentin Lipatti, fratele lui Dinu Lipatti, ajuns diplomat in perioada comunista si negociator sef al Conferintei de la Helsinki din anii ’70, decedat in 1999. Din pacate muzeul est foarte static, trebuie sa fii pasionat ca sa ramai impresionat, iar pe copii i-a plictisit foarte usor. Noroc cu pianul si cateii din curtea mare si plina de zapada care i-a atras si astfel am avut si noi timp sa analizam pozele si sa aflam mai multe detalii. Lipsesc obiectele interactive, muzica de fundal pe care am gasit-o la casele memoriale George Enescu din Sinaia si Bucuresti,  o holograma cum am vazut la  Palatul Cuza din Ruginoasa sau la Casa Memoriala Mihail Kogalniceanu din Iasi, un filmulet proiectat, s.a.m.d. Cu tot respectul pentru pasionata doamna muzeograf, cu a ei bunatate si vaste informatii pe le-am apreciat ii rog pe directorii muzeului sa aeriseasca mai mult spatiul din muzeu si sa introduca o tinuta vestimentara demna de un muzeu astfel incat sa atraga si alti vizitatori.

Program de vizitare: miercuri-duminica 9-17. Pret bilet 6 lei adulti, 2 lei elevi, stundeti, pensionari.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Am vazut indicatorul spre MANASTIREA NUCET de fiecare data cand am vizitat orasul Targoviste sau in drumurile spre Moroieni, Dragoslavele, Campulung, Padina si am zis de fiecare data ca trebuie sa ajung si aici. Am ajus cu acest traseu la manastirea ce a luat numele nucilor prezenti aici, asemenea Manastirii Cozia. Alaturi de Manastirea Dealu a facut parte din sistemul de fortificatii a capitalei Tarii Romanesti, avand origini chiar din secolul XV.

Primii ctitori oficiali sunt mentionati pe la 1500 Ghergina Parcalab si sotia Neaga, un unchi de-al domnitorului Radu cel Mare care odihneste la Dealu alaturi de Mihai Viteazul.

Biserica a fost refacuta pe la 1700 de Barbu Vacarescu, iar actuala biserica este de la 1840 de pe timpul domnitorului Alexandru Ghica, ridicata dupa forma bisericii Balenilor din apropiere.

Pictura interioara a bisericii este foarte expresiva iar complexul este frumos renovat, cu zidurile vechi si turnurile bine puse in valoare, cu pasari si animale asa cum am intalnit si la Comana si Plumbuita, cu o fantana de leac, un “izvor tamaduitor” la care ajungi prin padure. Locul cu siguranta merita vizitat!

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Sper ca ti-a placut articolul si ca te-am inspirat pentru urmatoarea calatorie. Te rog sa dai share si like pe facebook pentru a ne promova tara la cat mai multe persoane.

PS: Apasa mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si vei ajunge direct la harta google iar acolo apasa butonul „navigare” ca sa te duca direct la destinatia turistica…

Related Post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eight + two =