ARSENAL AQUAPARK SI OBIECTIVELE TURISTICE DIN ORASTIE

obiective turistice Orastie, Hunedoara, Transilvania, Romania, monumentul Palia, Cetatea Orastiei, Aurel Vlaicu, Nicolaus Olahus, Decebal, Burebista, Arsenal Park, Arsenal Aqua

Orasul ORASTIE a fost mereu pentru noi un punct de tranzit spre orasele Deva, Hunedoara, Timisoara, Arad, Oradea si poarta de acces catre inima Daciei- acolo unde am vizitat in Muntii Orastiei vechile cetati ale dacilor: Sarmisegetuza, Cetatuie, Blidaru, Piatra Rosie.  

Cu ocazia unei saptamani petrecute in Ardeal, am hotarat sa ajungem o zi la piscina complexului Arsenal Park, iar dupa ce ne saturam de balaceala sa dam o tura prin centrul orasului Orastie si sa luam masa la un restaurant de aici.

Aqua Park Arsenal a fost deschis in 2016 in apropierea parcului tematic militar Arsenal Park.  Complexul acvatic este dotat cu piscine si tobogane interioare si exterioare, are mai multe zone cu hidromasaj, saune uscate, umede si cu infrarosu. Poate de ce este mai nou, mie mi s-a parut mult mai frumos decat aquapark-urile de la Deva sau de la Brasov, dar evident incomparabil cu Therme din Otopeni. Intrarea in weekend si de sarbatori costa pentru 3 ore 40 lei pentru adulti si 30 lei pentru copii, iar pentru o zi costa 60 lei si respectiv 40 lei.

 www.aquaparkarsenal.ro

Acest parc acvatic este interesant si pentru ca alaturat se afla “cel mai mare park tematic din Romania”, Arsenal Park- o fosta unitate militara transformata in 2009 in spatiu de recreere, aventura, cazare, s.a.m.d. Ca si la Edenland, Brasov, Comana, Harghita Bai, s.a.m.d, exista aici un parc de aventura cu tiroliene, trasee prin copaci, catarari/escalada, tir cu arcul, paintball si airsoft, dar inedit este faptul ca va puteti caza in buncare, tank-uri, TAB-uri sau vile de colonei…Am vazut ca se pot face aici si sarituri de la inaltime, zbor cu parapanta, instructie militara, escape room, treasure hunt, trasee de bicicleta, s.a.m.d.

Orastie este un orasel de pana in 20.000 locuitori, iar obiectivele sale turistice, amplasate in centrul istoric, le puteti vedea in maxim o ora.

In Cetatea Orastiei, ce protejeaza biserica luterana, au avut domiciliul fortat unii clerici romano-catolici pe timpul comunismului. La ora vizitarii din pacate nu am reusit sa vizitez aceasta biserica si nici nu am gasit un program afisat, astfel ca m-am multumit sa-i fac un ocol.

Peste drum de biserica ortodoxa, ridicata in anii ’45, am vazut statuia lui Aurel Vlaicu – “vulturul Carpatilor”, a carui piatra funerara am admirat-o la Cimitirul Bellu. Pe marele nostru aviator ce s-a nascut langa acest oras il gasim pe bancnota de 50 lei si l-am mai “intalnit” la Muzeul Aviatiei din Bucuresti si la Manastirea Cetatuia din Iasi. Acesta si-a facut studiile in Budapesta si in Munchen si a zburat alaturi de Roland Garros- francezul aviator, al carui nume l-a prelua si celebrul turneu de tenis din Franta

obiective turistice Orastie, Hunedoara, Transilvania, Romania, monumentul Palia, Cetatea Orastiei, Aurel Vlaicu, Nicolaus Olahus, Decebal, Burebista, Arsenal Park, Arsenal Aqua

Am intalnit in plimbarea noastra si statuile regilor daci Decebal si Burebista, amplasate langa statuia lui Nicolaus Olahus– carturar si regent al Ungariei pe care l-am vazut si in Cetatea Oradea. Olahus a fost o personalitate ce s-a nascut in Sibiu, dar cu tatal originar din Orastie.

Mi-a atras atentia si Monumentul Palia– o sculptura in piatra ce aminteste de Biblia Palia tiparita in anii 1500 in Orastie, in limba romana.

Mi-au mai placut la acest oras blocul cu mozaic si panoul informativ amplasat langa biserica ortodoxa, panou ce prezenta principalele personalitati ale orasului. De aici am aflat si de Zsofia Torma -prima femeie arheolog din Transilvania. Aceasta a creat in Orastie un muzeu de arheologie si etnografie pe care din pacate la data vizitei l-am gasit inchis.

La iesirea din Orastie spre Deva se afla monumentul inchinat regelui Decebal, o imensa sica ce vegheaza asupra vaii care gazduieste acum un muzeu al satului romanesc.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Mai puteti vizita din Orastie si cetatile Malaiesti si Salasu de Sus, Cascada Lolaia si Biserica Strei, obiectivele turistice din Alba Iulia si Sebes, Casa Memoriala Lucian Blaga din Lancram, Cascada Clocota si Baile Romane din Geoagiu Bai, Cetatea si Biserica Colt, Densus, Santamarie Orlea, Prislop, Arboretul din Simeria, Bastionul Rosu din Ilia.

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta. Va rog sa distribuiti pe retelele de socializare pentru a ne promova tara la cat mai multe persoane.

PS: Apasati mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si veti ajunge direct la harta google, iar de acolo apasati butonul „navigare” ca sa ve duca direct la destinatia turistica…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *