CELE MAI IMPORTANTE OBIECTIVE TURISTICE DIN BRAILA

Obiective turistice Braila, Romania, Muzeul de Istorie, Arta si Arheologie, muzeul Brailei Carol I, ceasul public al Brailei

Am ajuns in orasul Braila de doua ori, odata cu ocazia unei nunti si alta data in trecere spre Galati si cu aceste doua ocazii am descoperit o parte din farmecul acestui oras dunarean.  Cele mai importante obiective turistice ale orasului sunt: Muzeul de Istorie Carol I, Casa memoriala Panait Istrati, ceasul Brailei, plajele si faleza Dunarii, Biserica Greaca si Biserica Sfintii Arhangeli- o fosta geamie.

obiective turistice Braila

MUZEUL DE ISTORIE CAROL I din Braila este unul dintre cele mai mari muzee de la noi din tara in care am descoperit multe lucruri interesante. Am vazut coiful unui cavaler get, alte frumoase vase din cultura Gumelnita, oua de caramida, un frumos covor cu Mihai Viteazul, arme si obiecte turcesti, mai multe sculpturi frumoase printre care una a Ceciliei Cutescu Storck, s.a.m.d.

Am vazut aici macheta vasului de razboi turcesc “Hevzi Rahman” scufundat in Dunare langa Braila si mai multe arme si obiecte gasite la bordul acestuia. Am aflat ca acesta a fost scufundat de vasul romanesc “Randunica” in anii 1800 in timpul unui razboi ruso-turc, folosind torpilele in premiera pentru Romania.

La vastele expozitii de arta am admirat o colectie de mobilier oriental, picturi ale lui Nicolae Grigorescu, Theodor Aman, Gheorghe Petraşcu, Theodor Pallady, Nicolae Tonitza, Francisc Şirato, Camil Ressu, Iosif Iser, Nicolae Dărăscu, Petre Iorgulescu Yor pe care l-am intalnit la Ramnicu Sarat si o serie de artisti nascuti in Braila: Nicăpetre, Paula Ribariu, Octav Angheluţă, Gheorghe Naum, Ion Theodorescu-Sion si Max Hermann-Maxy.

Program de vizitare: miercuri-duminica 9-17 oct-apr si 10-18 mai-sept, luni si marti inchis.

http://www.muzeulbrailei.ro/

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

In Parcul Piata Traian din fata Muzeului Carol I se afla Biserica Sfintii Arhangheli, o biserica fara turn transformata in biserica crestina dintr-o fosta geamie turceasca si CEASUL PUBLIC DIN BRAILA, un simbol al orasului, monument istoric in stil baroc instalat in la inceputul anilor 1900.

Mergand spre Dunare am intalnit in cale BISERICA GREACA, pe care voiam sa o vizitez pentru pictura sa realizata de marele Gheorghe Tattarescu din Focsani, intalnit si la Biserica Zlatari din Bucuresti, Manastirea Bistrita, Catedrala Mitropolitana din Iasi, la Manastirea Ghighiu langa Ploiesti, la capela Palatului Stirbey de la Buftea, la Biserica Coltea din Bucuresti, la Biserica Negru Voda din Campulung, s.a.m.d. Cel care a creat frumoase picturi printre care amintesc, “Unirea Principatelor”, “Renasterea Romaniei”, “Romania Moderna”, portretul lui Balcescu. Din pacate nu am reusit sa o gasim deschisa astfel ca am imortalizat-o doar la exterior. Biserica este impresionanta ca si dimensiune fiind ridicata la mijlocul anilor 1800, atunci cand domnitorul Romaniei Alexandru Ioan Cuza  a ordonat Consiliului Municipiului Braila sa acorde comunitatii grecesti o biserica care sa functioneze in limba greaca, deoarece jumatate din vapoarele care soseau anual in oras erau grecesti.

Ne-am intors ca sa mergem spre faleza dar nu inainte sa facem cativa pasi pe strada pietonala Mihai Eminescu si sa admiram la intrare frumoasa cladire a Teatrului Maria Filotti.

FALEZA DUNARII DIN ORASUL BRAILA nu este atat de speciala cum este cea din Galati dar infatisarea Dunarii si briza vechiului fluviu este suficienta pentru a te bucura de o plimbare de-a lungul ei.

Zona orasului Braila a fost locuita din cele mai vechi timpuri, gasindu-se aici asezari din neolitic, obiecte ale getilor si dacilor.  A tinut de Tara Romaneasca si in anii 1400, un cronicar bizantin o numea “orasul dacilor”, apoi a fost in stapanire turceasca aproape 300 de ani cand denumirea veche Brayla s-a transformat in Ibraila. Dupa anii 1800 castiga o mai mare importanta fata de Galati si-l depaseste pe acesta in numarul vaselor ce acosteaza aici. La inceputul anilor 1900 orasul este vizitat de Vasile Lucaciu, unul dintre faimosii memorandisti inchisi de unguri si de Octavian Goga, pentru a milita impotriva intelegerilor cu Imperiul Austro Ungar. Dupa Primul Razboi Mondial la Braila se stabilea pretul cerealelor la nivel global.

Braila a dat Romaniei multe personalitati, printre care amintesc pe: Hariclea Darclee cu mama nascuta Aslan, faimoasa soprana la nivel global supranumita “privighetoarea Carpatilor”, care a dat numele unei prajituri si pentru vocea careia marele Giacomo Puccini a creat rolul Tosca, al carei mormant l-am vazut la Cimitirul Bellu, pe Ana Aslan, inventatoarea produsului Gerovital, Anton Bacalbasa autorul lui Mos Teaca, care spunea ca pana si numele il are ca vai de capul lui “ba cal, ba sa”, pe actrita Maria Filotti, pe Panait Istrati autorul operei Chira Chiralina pe care l-am gasit inmormantat la Cimitirul Bellu, pe scriitorul Fanus Neagu, pe Mina Minovici, fondatorul medicine legale in Romania, cantaretul interbelic Jean Moscopol cu a lui faimosa piesa “Vrei sa ne intalnim sambata seara”, fugit din tara din cauza comunistilor, pe poetul roman Perpessicius sau Dumitru Panaitescu intalnit la Muzeul Literaturii Romane din Bucuresti, pe pictorul aroman Arthur Verona pe care l-am mai intalnit la Palatul Regal, la Palatul Cantacuzino acum Muzeul George Enescu de pe Calea Victoriei din Bucuresti, pe cantaretul de Jazz Jonny Raducanu, pe cantaretii frati “Trio Grigoriu” cu al lor faimos cantec “La Cabana Trei Brazi”, pe marele actor Stefan Mihailescu Braila pe care l-am vazut in filmul “Secretul lui Bachus”, pe pictorii Gheorghe Naum, Paula Ribariu, Octav Angheluţă, Ion Theodorescu-Sion, Max Hermann-Maxy si pe sculptorul Nicapetre.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie culturala. Cred ca prin astfel de trasee ne bucuram de arhitecturi unice si vechi opere de arta, descoperindu-ne totodata istoria, iar in felul acesta ajungem sa ne iubim mai mult tara, sa contribuim la dezvoltarea ei si sa constientizam care sunt particularitatile ei in raport cu alte tari.

 

PS: Apasa mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si vei ajunge direct la harta google iar acolo apasa butonul „navigare” ca sa te duca direct la destinatia turistica…

Related Post

Un gând despre „CELE MAI IMPORTANTE OBIECTIVE TURISTICE DIN BRAILA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

thirty three − = thirty one