CIMITIRUL SERBAN VODA sau CIMITIRUL BELLU, BUCURESTI

Cimitirul Bellu, obiective, monumente istorice, bucuresti, romania, Marghiloman, (6)

CIMITIRUL SERBAN VODA sau CIMITIRUL BELLUa carui constructie a inceput la mijlocul anilor 1800 pe un teren donat orasului Bucuresti de catre familia Bellueste un un templu al Romaniei, un muzeu de arhitectura si de arta in aer liber.

Unde mai gasesti atatea mari personalitati ale tarii la un loc si atatea monumente si sculpturi? Am gasit cu emotie aici eroi ai aerului, pictori, actori, scriitori, oameni de stat, istorici, mari cantareti, s.a.m.d. Fara sa fiu exhaustiv, mentionez fara o ordine anume, cateva mari personalitati intalnite: pe Aurel Vlaicu pe care l-am mai intalnit la Cetatuia din Iasi, pe Henri Coanda intalnit la Muzeul de Aviatie din Bucuresti, pe Alexandru Vlahuta regasit la Ramnicu Sarat, pe Maria Tănase, Nichita Stănescu, Dan Spătaru, Zaharia Stancu, Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu, C.A. Rosetti, Dem Radulescu, Constantin Radulescu-Motru, Radu Anton Roman, Adrian Pintea, Florian Pittis, George Pruteanu, Marin Preda, Amza Pellea, Camil Petrescu, Cezar Petrescu, Alexandru Odobescu, Dimitrie Paciurea, Theodor Pallady, Alexandru Macedonski, Titu Maiorescu, Petre Ispirescu, Panait Istrati, Nicolae Labis, Constantin Lecca, Stefan Luchian, Nicolae Iorga, Dimitrie Gusti, Spiru Haret, Iulia Hasdeu, Cornel Fugaru, Emil Garleanu, Mihai Fotino, Mihai Eminescu, Gheorghe Dinica, Densusianu, Corneliu Coposu, George Cosbuc, Serban Cantacuzino, Aristide Caradja, Ion Luca Caragiale, Toma Caragiu, George Bacovia, Theodor Aman, pe Alexandru Marghiloman intalnit la Buzau, familia Dalles intalnita la Bucsani, etc.

Mi-am amintit cu aceasta ocazie si de alte mari personalitati ale tarii noastre, carora le-am transmis un gand de recunostinta in alte locuri: la Tebea lui Avram Iancu, la Blaj lui Axente Sever si Inocentie Micu Klein, la Campina lui Nicolae Grigorescu, la Putna lui Stefan cel Mare, la Iasi lui Alexandru Ioan Cuza, Vasile Lupu si Dimititrie Cantemir, la Brasov lui Nicolae Titulescu, la Curtea de Arges Familiei Regale a Romaniei si lui Neagoe Basarab, la Cozia lui Mircea cel Batran, la Targoviste si Campia Turzii lui Mihai Viteazul, fratilor Buzesti la Manastirea Calui, la Snagov lui Vlad Tepes, la Biserica Sf. Gheorghe Nou lui Constantin Brancoveanu, la Manastirea Arnota lui Matei Basarab, la Alba Iulia lui Iancu de Hunedoara, lui Take Ionescu la Sinaia, lui Gheorghe Lazar la Avrig, eroilor din Cele Doua Razboaie Mondiale la Marasesti, Focsani, Targu Ocna, Soveja, Oarba de Mures, MateiasPaulis, s.a.m.d.

Iar aceste opere de arta au fost ridicate de marii nostri artisti, de cei mai importanti sculptori ai neamului: Storck, care a realizat mai multe busturi si capela gotica, Ion Mincu care a realizat Capela Cantacuzino, precum si Constantin Baraschi, Ion Jalea care odihneste si el aici, Oscar Han, Dimitrie Paciurea, Corneliu Medrea, Milita Petrascu, s.a.m.d.

Mi-au ramas in minte copia sculpturii “Rugaciune” a lui Brancusi, postata peste pietrele de mormant ale pictorilor Pallady, Patrascu, Luchian, crucea lui Vlahuta, parca asemanatoare cu cea a lui Nicolae Grigorescu vazuta la Campina, cavoul Hasdeu cu inscriptia “Mai sedi putin” dar si multe altele.

Cu siguranta nu-ti ajunge o zi petrecuta aici, fiind greu sa treci pe la fiecare mormant fara o harta. Mi-as fi dorit sa fi existat si o carte ilustrata cu monumentele personalitatilor romane, dar si cu cele cu o arhitectura mai interesanta. Cred ca ar avea succes o astfel de lucrare, pentru ca am ramas uimit de multe dintre capelele construite aici, adevarate biserici sau chiar mausolee.

Cimitirul Bellu (5)

Cimitirul Bellu (4) Cimitirul Bellu (3) Cimitirul Bellu (2) Cimitirul Bellu (1)

 

Totusi, din pacate, acest loc este prea putin protejat si pus in valoare de catre autoritati si nu se bucura de aprecierea turistica pe care o merita, fiind prea putin cunoscut de catre romani.

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie culturala.

PS: Adresa: Calea Serban Voda nr. 249, sau, apasa mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si vei ajunge direct la harta google iar acolo apasa butonul “navigare” ca sa te duca direct la destinatia turistica…

Related Post

13 gânduri despre „CIMITIRUL SERBAN VODA sau CIMITIRUL BELLU, BUCURESTI

  1. Pingback: OBIECTIVE TURISTICE IN PLOIESTI SI CONACUL STERE-BUCOV - TARA DACILOR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two + six =