CASA DOMNEASCA DE LA BREBU, CASA MEMORIALA NICOLAE GRIGORESCU SI CASTELUL HASDEU DIN CAMPINA

Traseul propus mai jos atinge obiective turistice foarte frumoase din zona orasului Campina. Am ajuns cu aceasta ocazie sa vizitez o casa domneasca a domnitorului Matei Basarab, acum transformata in muzeu si una dintre cele mai frumoase biserici fortificate din Tara Romaneasca, casa memoriala a marelui nostru pictor Nicolae Grigorescu, locul sau de veci si cea mai veche casa o orasului Campina, Castelul Hasdeu, ridicat in memoria primei romance ce a absolvit Universitatea Sorbona.
Campina si Brebu

Acest traseu este o destinatie perfecta de o zi din Bucuresti, dar si de un minunat sfarsit de saptamana, atunci cand puteti face si o drumetie pana la barajul Paltinu sau sa adaugati la traseu si unele dintre  atractiile turistice din Ploiesti si imprejurimi, pe cele din Busteni, Sinaia, Cheia, Slanic Prahova, s.a.m.d.

MANASTIREA SI CASA DOMNEASCA BREBU au fost construite la mijlocul anilor 1600 de catre voievodul Matei Basarabiar in anii ’50 casa domneasca devine muzeu de istorie si de arta.

Matei Basarab, Casa domneasca Brebu, obiective turistice Prahova, Romania

Frumoasa arhitectura romaneasca a bisericii asezata langa un pitoresc lac, pazita de ziduri groase si de un turn de veghe la intrare, m-a atras in aceasta zona de paduri dese si de coline de mai multe ori.

Biserica a fost inspirata dupa manastirea Dealu din Targoviste si a fost repictata de Sava Hentia in jurul anilor 1900. Muzeul expune la interior opere ale pictorilor romani celebri, in special Grigorescu si Sava Hentia, clasicele imagini ale satului romanesc dar si multe schite si imagini din Razboiul de Independenta- cei doi fiind si pictori de razboi. Vi le recomand cu drag!

Program de vizitare:  luni: inchis, marti-duminica: 9-17. Adresa: comuna Brebu Manastirei.

http://www.histmuseumph.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=67&Itemid=73

Casa Domneasca de la Brebu, Obiective turistice in Prahova, Valea Prahovei Slide2 Slide3 Slide4

 

CASA MEMORIALA NICOLAE GRIGORESCU DE LA CAMPINA este casa in care a trait si a pictat marele nostru artist. Deschisa ca si muzeu in anii ’50, este  un obiectiv simbolic care trebuie vizitat de fiecare roman.

Casa memoriala Nicolae Grigorescu, obiective turistice Prahova, Romania2 (2)

Un loc in care am admirat mai multe opere pictate de cel mai mare artist al neamului, precum si numeroase obiecte orientale si de mobilier cumparate de artist din Istambul si din Franta.

Un loc descris atat de bine de nemuritorul nostru Alexandru Vlahuta. ” In ce lumină fermecătoare ni se arată frumusețile țării pe pânzele acestui maestru! Sub ceruri albastre, calde, pe-ntinse revărsări de plaiuri, pasc turme de oi; un cioban stă rezemat în bâtă pe o muche de deal; păduri ruginite de toamnă își scutură frunza, nori albi, ușori se mișcă pe deasupra lor; pe văi depărtate sclipesc râuri de argint; căsuțe albe, vesele, se ivesc dintre copaci; de pe coline coboară-ncet, alene, boi înjugați la care încărcate cu fân, într-un nor de praf trece pe drum o laie de țâgani; o țărancă-naltă, zveltă, pășește agale și toarce, ducând la păscut un cârd de viței… Și nu știu ce aer de bunătate, de liniște și de curată și înălțătoare iubire plutește în jurul acestei lumi ieșite din mâna artistului, — o lume sănătoasă, în care toate trăiesc: un colțișor de pajiște, o tufă subțire și albă de mesteacăn, o gingașă floare de câmp, vii te privesc din tablou, îți surâd, îți vorbesc cu drag, și ce de lucruri frumoase-ți spun de țara ta! Ieșim înseninați din casa maestrului, ca dintr-o biserică în care ne-am rugat.” 

Program de vizitare: luni: inchis, marti-duminica 9-17. Adresa: Campina, Bulevardul Carol 108.

www.grigorescu.artmuseum.ro

Casa Memoriala Nicolae Grigorescu din Campina

N-am plecat din Campina fara sa ma opresc si la mormantul marelui nostru artist care se gaseste in cimitirul de pe str. Bobalna. Acesta s-a nascut in satul Pitaru, prin care am trecut atunci cand am vizitat conacul brancovensc de la Potlogi si am venit la mormantul lui ca la un stramos drag, asa cum am am fost la Constantin Lecca, Theodor Aman, Eminescu, Aurel VlaicuGheorghe Lazar, Avram Iancu, Axente Sever, Cuza, Carol I, Mihai Viteazul, Matei Basarab, Cantemir, Iancu de Hunedoara, Vlad Tepes, Stefan cel Mare, s.a.m.d.

MUZEUL MEMORIAL IULIA HASDEU sau “Castelul”, a fost deschis ca si muzeu in anii ’60 si fost ridicat de catre savantul B.P. Hasdeu in memoria ficei sale Iulia Hasdeu, prima femeie romanca care a absolvit Facultatea Sorbona din Paris, dar care din pacate, a decedat de tuberculoza la doar 19 ani.

In castel am vazut diverse camere cu  portrete si obiecte apartinand familiei Hasdeu, documente originale, tablouri semnate de pictori renumiti  si camera obscura- unde aveau loc sedintele de spiritism prin care parintii incercau sa intre in contact cu Iulia…

Program de vizitare: luni: inchis, vara: marti – duminica 9-17, iarna : marti – duminica 9-16. Adresa: Campina, Bd. Carol, nr. 199.

http://www.muzeulhasdeu.ro/

obiective turistice Campina, Romania, Castelul Hasdeu (1)

Castelul Iulia Hasdeu, Campina

Un alt obiectiv interesant al Campinei este si CASA PAROHIALA. Cea mai veche casa din oras, un monument istoric construit in jurul anilor 1800, nu poate fi vizitata la interior, fiind locuita de familia preotului, dar merita sa ajungeti aici pentru a-i admira frumoasa arhitectura, asemanatoare cu cea a casei de pe bancnota de 10 lei pe care am vazut-o la Muzeul Astra din Sibiu.

Langa Casa Parohiala se afla si doua biserici. Una este contemporana cu Casa Parohiala si  este dedicata Sfantului Nicolae, sfant pe care “l-am vizitat” in biserica sa din Bari, Italia si la biserica lui Brancoveanu din Bucuresti. Iar cealalta construita mai recent, in anii ’90, are o frumoasa arhitectura brancoveneasca. Doar acest lucru spune multe despre aceasta parohie. Cati preoti s-au gandit la arhitectura veche, la incadrarea in zona si nu si-au facut langa sfinte monumente istorice, biserici imense in culori stridente si poleite cu aur ?

Preotul parohiei m-a vazut ca dau tarcoale si ca fotografiez tot ce misca, si a iesit impreuna cu copiii sai oferindu-se sa-mi deschida si sa-mi arate pictura celor doua biserici. La cea veche pictura este tipica anilor 1800, atingand si latura artistica nu doar cea religioasa, dar are nevoie de reconditionare. Am gasit aici mormantul ctitorului, ingropat in biserica cu o caramida sub cap, un obicei pe care l-am descoperit la Muzeul de Istorie din Buzau. Acesta era preot si se numea Damaschin. A slujit si la Manastirea Sinaia si este pictat si in acea biserica. Apoi a venit in satul de romani liberi Slobozia, de langa Campina, acum un cartier al orasului si s-a calugarit cu numele Dionisie- zeitatea dacilor preluata mai apoi de romani.

Chiar daca pictura bisericii noi nu are valoare istorica, am gasit aici cateva picturi stilizate interesante, pe sfintii Romaniei, Stefan Cel Mare si Constantin Brancoveanu, pictati grupat pe peretele din stanga, precum si alte pilde nu neaparat bisericesti.

Mi s-a mai parut interesant si faptul ca beciul bisericii gazduieste o alta biserica, impreuna cu o biblioteca pusa la dispozitie enoriasilor.

Pot sa spun ca este una dintre cele mai bine organizate biserici din cate am intalnit. Pe langa curtea frumos amenajata peisagistic, am ramas impresionat si de mintea deschisa a preotului, un lucru care se vede si din multimea atelierelor care se organizeaza aici: de olarit, cultural istoric, muzical, arheologie, filme, studierea costumului traditional romanesc, atelier ecologic, gradinita pentru copii...Spuneam intr-un articol despre lucrurile pe care le apreciez la biserica si anume faptul ca a fost primul mediu pentru educarea oamenilor si ca a avut un rol important in pastrarea arhitecturii si a artei romanesti. Aici am gasit cu adevarat ceea ce a uitat biserica romaneasca sa mai fie, doar ca reprezinta o exceptie intre miile de biserici din tara.

http://www.parohiasfnicolae.ro/acasa-la-sf-nicolae/atelier-cultural-istoric

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Am mai gasit interesanta si arhitectura neoromaneasca a Liceului National Nicolae Grigorescu precum si imaginea Parcului Lac.

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta. Va rog sa dati share si like pe facebook pentru a ne promova tara la cat mai multe persoane.

PS: Apasati mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si veti ajunge direct la harta google iar de acolo daca apasati butonul “navigare” va va duce direct la destinatia turistica.

Related Post

19 gânduri despre „CASA DOMNEASCA DE LA BREBU, CASA MEMORIALA NICOLAE GRIGORESCU SI CASTELUL HASDEU DIN CAMPINA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

forty − = 38