CELE MAI IMPORTANTE OBIECTIVE TURISTICE DIN CLUJ- NAPOCA

Cluj Napoca, obiective turistice

CLUJUL este unul dintre cele mai frumoase orase din Romania si gazda renumitului festival UNTOLD. M-a chemat la el de mai multe ori si de fiecare data am incercat sa mai descopar ceva nou, un obiectiv turistic, un muzeu, o biserica…In plus de aici, am vizitat si alte obiective turistice ale Tarii Dacilor, ajungand pana la Cetatea Bologa, la partiile de schi de la Baisoara, la Castelul Banffy, orasele Gherla si Dej, la Cetatea Liteni, la nenumaratele perle din Muntii Apuseni, s.a.m.d.

Orasul a fost una dintre cele mai insemnate asezari din Dacia. A fost mentionata Napuca de Ptolemeu, apoi devenita municipiu Napoca in perioada romana si numita mai apoi Claudiopolis in latina, Klausemburg in germana, Koloswar in maghiara. Romanii iau zis Clus si incepand cu 1974, Cluj Napoca. Ajunge de mare insemnatate si datorita faptului ca a fost locul de nastere al regelui Ungariei, Matei Corvin, ajungand dupa Budapesta, al doilea oras ca marime din tot Regatul Ungariei si mai apoi capitala a Principatului Transilvaniei. In prezent Clujul gazduieste cea mai mare universitate din Romania si este considerat un oras la fel de scump ca si Bucurestiul.

obiective turistice in cluj Napoca

De istoria orasului sunt legate mai multe personalitati, dintre care o sa mentionez doar cateva pe care le consider marcante. In primul rand il amintesc pe Matei Corvin– unul dintre cei mai important regi ai Ungariei. Apoi pe Stefan Bathoryprincipe al Transilvaniei si rege al Poloniei, pe Baba Novac– ars pe rug la Cluj, fost mercenar sarb si capitan al lui Mihai Viteazul, pe Francisc David– fondatorul Bisericii Unitariene, pe Bertalan Szekely– pictor austro-ungar nascut la Cluj, cel care a pictat Batalia de la Mohacs, pe Ioan Bob- episcop al Bisericii Romane unite cu Roma si pe Janos Bolyai- renumit matematician. Nu sunt de uitat nici Carol Popp de Szatmary- pictor si primul foto-jurnalist de razboi, unul dintre primii 10 fotografi din Europa; Emil Racovita, nascut la Iasi si decedat la Cluj- fondatorul biospeologiei si a primei facultati speologice din lume, fondatorul ONT (Organizatia Nationala de Turism 1936), cel care a descoperit balena cu cioc si dupa a carui nume este numita si cea mai mare pestera din Republica Moldova; Iuliu Maniudeputat in parlamentul de la Budapesta in Monarhia Austro-Ungara, unul dintre organizatorii Marii Adunari de la Alba Iulia din 1918, de trei ori prim ministru al Romaniei, oponent al instaurarii comunismului, nascut la Cluj si decedat in inchisoarea de la Sighetu Marmatiei; pe Lucian Blaga- renumitul poet si filozof roman.

obiective turistice in Cluj Napoca, muzee, biserici, istorie, infoturism

Clujul este un oras placut, cosmopolit, cu o multime de cafenele si restaurante, pregatite sa va rasfete de-a lungul vizitei voastre.

obiective turistice in cluj napoca

Cladirile sale cu arhitectura gotica sau baroca, gazduiesc principalele obiective turistice, care sunt localizate chiar in centru, fiind usor accesibile la pas.

obiective turistice in Cluj Napoca, muzee, biserici, istorie, infoturismNu trebuie sa plecati de aici fara sa vizitati cel putin primele 5 obiective turistice ale orasului.

Turul Clujului

1.BISERICA GOTICA SF. MIHAIL a fost construita la inceputul anilor 1300. Aici a fost botezat regele Ungariei Matei Corvin si au fost investiti mai multi principi ai Transilvaniei. In fata bisericii am gasit statuia lui Matei Corvin insotit de capitanii sai, printre care si Pavel Chinezul al Timisoarei.

Cluj Napoca, obiective turistice

Cluj Napoca, obiective turistice

2.CASA MATIAlocul in care s-a nascut regele Matei Corvin si 3.PALATUL BANFFY, o cladire care gazduieste Muzeul de Arta, unde am admirat lucrarile mai multor artisti romani- Nicolae Grigorescu, Th. Aman, Ion Andreescu, Pallady, Tonitza, Paciurea, Storck. O frumoasa constructie ce a fost ridicata la sfarsitul anilor 1700 in stil baroc, ce poarta pe frontispiciu blazonul familiei Banffy si mai multe statui din mitologia romana. Pe Marte, Apollo, Diana, Perseu, Minerva, Hercule. Acest edificiu este important si pentru ca i-a găzduit pe impărații habzburgi Francisc I si Franz Josef.

Cluj Napoca, obiective turistice

obiective turistice in cluj Napoca

4.La MUZEUL NATIONAL DE ISTORIE AL TRANSILVANIEI am vazut prima mumie din tara noastra si o impresionanta colectie de artefacte preistorice, dacice si romane. In sectiunea dedicata perioadei medievale am admirat o serie de arme si armuri, mai multe unelte ale breslelor, precum si documente apartinand personalitatilor vremii. Iar in sectiunea perioadei moderne am remarcat in principal obiectele apartinand revolutionarilor romani si maghiari de la 1848, asa cum am vazut si la Siria si Arad.

E bine sa luati apoi masina pentru a ajunge la GRADINA BOTANICA, al 5-lea obiectiv turistic din topul orasului. Aceasta a fost infiintata in 1920 si poarta numele lui Alexandru Borza, personalitate marcanta a biologiei romanesti. Este mult mai frumoasa decat Gradina Botanica din Bucuresti, diferentiindu-se prin amplasamentul sau, prin amenejarea unei gradini japoneze si a unui paraul natural, denumit al tiganilor si printr-o gradina romana, amenajata in jurul unor vestigii gasite in site-ul roman Napoca.

Adrese si informatii utile:

Muzeul de Arta: P-ta Unirii nr. 30. Program de vizitare: luni, marti inchis, miercuri – duminica 10-17

http://www.macluj.ro/

Adresa Muzeului National de Istorie a Transilvaniei: Str. Constantin Daicoviciu nr. 2. Program de vizitare: duminica, luni inchis, marti, joi, vineri, sambata 10-16,  miercuri 12-18

http://www.mnit.ro/contact/

Adresa Gradinii Botanice: Str. Republicii 42. Program de vizitare: luni-duminca 8-20

http://www.ubbcluj.ro/ro/structura/sport/gradina_botanica

Cluj Napoca, obiective turistice

 

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Sper ca ti-a placut articolul si ca te-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta. Te rog sa dai share si like pe facebook pentru a ne promova tara la cat mai multe persoane.
PS: Apasa mai sus pe numele scris cu litere mari si vei ajunge direct la harta google iar acolo apasa butonul “navigare” ca sa te duca direct la obiectivul turistic…

Related Post

17 gânduri despre „CELE MAI IMPORTANTE OBIECTIVE TURISTICE DIN CLUJ- NAPOCA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

+ thirty eight = forty five