Cluj Napoca, obiective turistice, Romania, Transilvania, Cetatuia

CLUJUL este unul dintre cele mai frumoase orase din Romania si gazda renumitelor evenimente UNTOLD, RO-WINE si TIFF. M-a chemat la el de multe ori, si de fiecare data, am incercat sa mai descopar ceva nou in acest oras- un obiectiv turistic, un muzeu, o biserica…

In plus, din Cluj Napoca se poate ajunge usor si la alte obiective turistice importante din Romania, cum sunt: Cetatea Bologa, partiile de schi de la Baisoara, Castelul Banffy, orasele Gherla si Dej, Cetatea Liteni, nenumaratele perle din Muntii Apuseni, Lacul Tarnita, Cheile Borzesti, Cheile Turzii, Cheile Turenilor, s.a.m.d.

Napoca a fost una dintre cele mai insemnate asezari din Dacia, fiind mentionata de Ptolemeu sub numele Napuca, apoi a devenit Municipiul Napoca in perioada romana, si numita mai apoi Claudiopolis -in latina, Klausemburg -in germana, Koloswar- in maghiara. Romanii i-au zis Clus, si Cluj Napoca incepand cu 1974. Mare insemnatate a primit orasul si datorita faptului ca a fost locul de nastere al Regelui Ungariei- Matei Corvin, ajungand dupa Budapesta, al doilea oras ca marime din tot Regatul Ungariei si mai apoi capitala a Principatului Transilvaniei. In prezent, Clujul gazduieste cea mai mare universitate din Romania si este considerat un oras la fel de scump ca si Bucurestiul.

Clujul este un oras placut, cosmopolit, cu o multime de cafenele si de restaurante pregatite sa va rasfete de-a lungul vizitei voastre.

Cladirile Orasului Cluj, cu arhitectura gotica sau baroca, gazduiesc principalele obiective turistice ale orasului, obiective care sunt localizate chiar in centru, fiind usor accesibile la pas.

Nu trebuie sa plecati din Cluj-Napoca fara sa vizitati cel putin primele 5 obiective turistice ale orasului-Biserica Gotica Sfantul Mihail, Casa Matia, PALATUL BANFFY/Muzeul de Arta Cluj Napoca, Muzeul National de Istorie al Transilvaniei, Gradina Botanica, Parcul Etnografic Romulus Vuia, Parcul Cetatuia.

Turul Clujului

1. BISERICA GOTICA SF. MIHAIL a fost construita la inceputul anilor 1300. Aici a fost botezat Regele Ungariei Matei Corvin si au fost investiti in functie mai multi principi ai Transilvaniei.

In fata Bisericii Sfantul Mihail am gasit statuia lui Matei Corvin, insotit de capitanii sai- Pavel Chinezul – ban al Timisoarei, Blasius Maghiar-comandant al Slovaciei, ban al Croatiei si pentru putin timp voievod al Transilvaniei, Stefan Bathory -voievod al Transilvaniei si Stefan Zapolya- important nobil maghiar. Statuia lui Matei Corvin a fost realizata in anul 1902 de sculptorul Ioan Fadrusz. Calul lui Matei Corvin are toate cele patru picioare pe pamant, ceea ce ar simboliza ca a murit de moarte naturala, nu in lupta- asa cum e cazul statuii lui Mihai Viteazul din Piata Universitatii sau a statuii lui Stefan cel Mare din Iasi (desi acesta a murit in urma unei rani mai vechi, nu in lupta…).

2. CASA MATIA este locul in care s-a nascut Regele Matei Corvin. Din pacate nu se poate vizita, asa ca i-am facut cateva poze de la exterior si am vizitat in apropiere Biserica Franciscana din Cluj, unde am gasit incastrate in pereti foarte multe pietre de mormant cu blazoanele nobiliare ale conducatorilor transilvaneni.

Am vazut in aceasta biserica blazonul cu unicorn al Familiei nobiliare Kornis- intalnita si la Castelul Kornis si la Cetatea Malaiesti.

Cluj Napoca, obiective turistice, Romania, Transilvania,

Apoi, am vazut blazonul Familiei Apafi- intalnita si la Malancrav, si blazoane ale unor nobili inruditi cu familiile Bornemisza si Bethlen. Pe cea din urma familie am intalnit-o la castelele Arcalia, Cris, Kemeny, Racos, IliaCetatea de Balta, Cetatea Oradiei, Cetatea Aiudului, Palatul Bethlen din Deva, Castelul Jidvei.

Tot aici am gasit si Monumentul OBELISCUL CAROLINA, ridicat de cetatenii din Cluj Napoca cu ocazia vizitarii orasului de catre imparateasa si imparatul Austriei- Carolina Augusta si Francisc I.

3. PALATUL BANFFY este cladirea ce gazduieste Muzeul de Arta Cluj Napoca. Am admirat in acest vast muzeu lucrarile mai multor artisti romani, cum sunt: Nicolae Grigorescu, Theodor Aman, Ion Andreescu, Pallady, Tonitza, Paciurea, Storck.

Familia Banffy a ridicat la Cluj, la sfarsitul anilor 1700 in stil baroc, o frumoasa constructie ce poarta pe frontispiciu blazonul Familiei Banffy (un vultur cu o sabie in mana), si mai multe statui din mitologia romana- Marte, Apollo, Diana, Perseu, Minerva, Hercule. Acest edificiu este important si pentru ca i-a găzduit pe impărații habzburgi Francisc I si Franz Josef.

Muzeul de Arta: P-ta Unirii nr. 30. Program de vizitare: luni, marti inchis, miercuri – duminica 10-17

http://www.macluj.ro/

obiective turistice in Cluj Napoca, muzee, biserici, istorie, infoturism

4. La MUZEUL NATIONAL DE ISTORIE AL TRANSILVANIEI am vazut prima mumie, si o impresionanta colectie de artefacte preistorice, dacice si romane. In sectiunea dedicata perioadei medievale am admirat o serie de arme si armuri, mai multe unelte ale breslelor din Cluj, precum si documente apartinand personalitatilor vremii. In sectiunea perioadei moderne am remarcat in principal obiectele apartinand revolutionarilor romani si maghiari de la 1848 (in completarea celor de la Siria, Arad, Sfantu Gheorghe, Albesti, Budapesta).

Adresa Muzeului National de Istorie al Transilvaniei: Str. Constantin Daicoviciu nr. 2. Program de vizitare: duminica, luni inchis, marti, joi, vineri, sambata 10-16,  miercuri 12-18

http://www.mnit.ro/contact/

E bine sa luati apoi masina pentru a ajunge la GRADINA BOTANICA- al 5-lea obiectiv turistic din topul orasului Cluj Napoca. Aceasta gradina a fost infiintata in 1920 si poarta numele lui Alexandru Borza- personalitate marcanta a biologiei romanesti.

Este mult mai frumoasa in comparatie cu Gradina Botanica din Bucuresti, diferentiindu-se prin amplasamentul sau, prin amenejarea unei gradini japoneze si a unui parau natural- denumit al tiganilor, printr-o gradina romana amenajata in jurul unor vestigii gasite in site-ul roman Napoca.

Adresa Gradinii Botanice: Str. Republicii 42. Program de vizitare: luni-duminca 8-20

http://www.ubbcluj.ro/ro/structura/sport/gradina_botanica

Daca mai aveti timp la dispozitie, va recomand sa mergeti de aici spre Muzeul Satului sau Parcul Etnografic Cluj, dar nu inainte de a va opri la CRUCEA EROILOR DIN PARCUL CETATUIA, de unde veti avea o priveliste panoramica asupra orasului.

Aici a fost impuscat Stephan  Ludwig Roth, cel ce a scris Istoria Transilvaniei în 3 volume si care a fost primul care a introdus în învățământul transilvănean și din tot Imperiul Habzburgic muzica și educația fizică în programa școlară. Marele umanist sas Stefan Ludwig Roth, nascut la Medias, a participat la Revolutia de la 1848 si a militat pentru egalitatea tuturor natiilor din Transilvania, fara vreo partinire, recunoscand si ca limba romanilor este cea mai vorbita, atunci cand maghiarii voiau sa oficializeze numai limba lor. Revoltator a fost faptul ca, datorita convingerilor sale, maghiarii n-au tinut cont de promisiunea de amnistie a conducatorilor revolutiei si l-au împușcat chiar aici.

PARCUL ETNOGRAFIC NATIONAL ROMULUS VUIA este un loc linistit in care puteti veni cu copiii la un picnic, timp in care mai puteti sa le aratati acestora arhitectura romaneasca veche si utilaje folosite in trecut de strabunii nostri, la spalat haine, la obtinerea uleiurilor si a fainii, s.a.m.d.

Din pacate, nici acest muzeu, la fel ca si Muzeul Satului Valcean, nu este mai animat, astfel incat sa atraga mai multi vizitatori. Nu are restaurante, cum am gasit la MUZEUL CIVILIZATIEI POPULARE ASTRA DIN SIBIU sau la Etarat in Bulgaria, si nici nu am gasit targuri cum se organizeaza frecvent la MUZEUL SATULUI DIN BUCURESTI.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

De istoria orasului Cluj Napoca sunt legate mai multe personalitati, dintre care o sa mentionez doar cateva. In primul rand il amintesc pe Matei Corvin– unul dintre cei mai importanti regi ai Ungariei; apoi pe Stefan Bathoryprincipe al Transilvaniei si rege al Poloniei; pe Baba Novac– ars pe rug la Cluj, fost mercenar sarb si capitan al lui Mihai Viteazul; pe Francisc David– fondatorul Bisericii Unitariene; pe Bertalan Szekely– pictor austro-ungar nascut la Cluj, cel care a pictat Batalia de la Mohacs; pe Ioan Bob- episcop al Bisericii Romane Unite cu Roma si pe Janos Bolyai- renumit matematician. Nu sunt de uitat nici Carol Popp de Szatmary- pictor si primul foto-jurnalist de razboi si unul dintre primii 10 fotografi din Europa; Emil Racovita, nascut la Iasi si decedat la Cluj- fondatorul biospeologiei si a primei facultati speologice din lume, fondatorul ONT (Organizatia Nationala de Turism 1936), cel care a descoperit balena cu cioc si dupa a carui nume este numita si cea mai mare pestera din Republica Moldova; Iuliu Maniudeputat in parlamentul de la Budapesta in Monarhia Austro-Ungara, unul dintre organizatorii Marii Adunari de la Alba Iulia din 1918, de trei ori prim ministru al Romaniei, oponent al instaurarii comunismului, nascut la Cluj si decedat in inchisoarea de la Sighetu Marmatiei; pe Lucian Blaga- renumitul poet si filozof roman, CALIN ALEXANDRU NEMES– luptator in Revolutia din 1989, ranit grav pe strazile Clujului, militant pentru pedepsirea vinovatilor pentru crimele revolutiei, s-a sinucis prin spanzurare scarbit de evolutia justitiei si a societatii romanesti.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta!  Va invit in incheiere sa descoperiti pe harta de pe www.taradacilor.ro peste 500 de obiective turistice din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

harta obiectivelor turistice ale Romaniei, ce sa vezi, infoturist

Similar Posts

21 Comments

  1. Pingback: UN TRASEU MINUNAT PE LA “GRADINA ZMEILOR”, JIBOU, MAUSOLEELE DE LA GURUSLAU SI CIUCEA – TARA DACILOR
  2. Pingback: ATI VAZUT BIJUTERIILE SECESSION DIN VARADIA? – TARA DACILOR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *