BISTRITA, COLIBITA SI HERINA

Bistrita, Colibita, Herina, obiective turistice, traseu in Transilvania, Romania

Daca nu ati vazut pana acum orasul BISTRITA  poate ca e timpul ca aceasta sa fie o alta destinatie de mini vacanta sau de city break, de unde puteti ajunge foarte usor la faimosul lac Colibita si la Herina, una dintre cele mai vechi biserici romanice din Romania.

Bistrita, Colibita, HerinaAm trecut de mai multe ori prin Bistrita dar nu m-am oprit niciodata sa-i admir frumusetea. De data aceasta insa, mi-am propus sa fac un traseu in care sa descopar ce are de oferit si sa ajung apoi si pe la Colibita si pe la Herina.

Bistrita este un oras descris in trecut, atunci cand Transilvania nu era unita cu Principatele Romane, ca cel mai frumos oras din “Siebenburgen”- cele 7 orase ale tinutului. In orasul mentionat documentar dupa anii 1200 am gasit in zona centrala, o frumoasa biserica luterana ridicata in anii 1300, renumita pentru cel mai inalt turn de piatra din Romania, de 77 metri. Zona centrala este pietonala, fiind incadrata pe margini de castani si de numeroase terase. Bistrita mai are o alta interesanta biserica catolica, construita si ea in anii 1300 dar si o arhitectura speciala cu mai multe cladiri legate intre ele, “sugalete” ce formeaza un pasaj gotic, care m-a dus cu gandul la pasajele vazute in Bologna.

Orasul lui Andrei Muresanu, poetul pasoptist care a scris versurile imnului national “Desteapta-te romane”, este caracterizat prin mai multe strazi inguste, care fac legatura cu centrul orasului si cu zidurile cetatii, la care, in caz de primejdie, membri breslelor trebuiau sa vina de indata pentru aparare.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Din Bistrita poti sa dai o fuga si la COLIBITA, un lac de acumulare promovat masiv in ultimul timp ca fiind un spatiu care concureaza cu locuri frumoase din muntii Austriei, o alternativa la mare, cu plaje si sezlonguri, dar amplasata intr-un cadru montan… Este bine totusi sa nu mergi acolo cu asteptari foarte inalte, asa cum am mers noi. Ajunsi la Colibita am intalnit un peisaj de munte care este cu adevarat frumos, cu un lac in care se oglindesc paduri dese, dar cam atat. Nu este un lac deosebit sau mai altfel decat am vazut in alte parti. In ceea ce priveste plaja si sezlongurile lucrurile au fost exagerat prezentate. Am vazut complexul unde era amenajata o micuta plaja cu cateva sezlonguri si care mai avea un teren de tenis si un ponton, de unde te puteai plimba pe lac cu o barca motorizata. Au creat asteptari prea mari de la o zona in care tot lacul este inchis de proprietati private iar daca nu te cazezi la una dintre pensiunile care au deschidere chiar pe lac nu pot sa zic ca ai parte de un peisaj extraordinar.

La intoarcere am vizitat si una dintre cele mai vechi biserici romanice din Romania, BISERICA HERINA. Construita in jurul anilor 1200, biserica a preluat denumirea asezarii, care in limba celta inseamna “sare”.  Cel mai interesant lucru la aceasta biserica cu doua poale, mi s-a parut a fi faptul ca are doua turnuri cu arhitecturi diferite. Cred ca este o biserica cu adevarat unica in Romania, o biserica ce m-a dus cu gandul la bisericile din Burgundia.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

La o ora departare de orasul Bistrita se afla Statiunea SANGEORZ BAI, unde va recomand cu caldura sa va cazati la POPASUL VERDE.  Aici veti descoperi o casa de vacanta ca-n povesti, o casa ecologica construita cu multa pasiune si dragoste pentru Romania, un loc care respecta natura si care v-a amplifica frumusetea concediului petrecut in aceasta zona.

Popasul Verde, Sangeorz Bai, cazare la pensiune

popasul-verde-sangeorz-bai-27

Daca iubiti natura, casele traditionale, arta si lucrurile bine facute, atunci cateva zile aici o sa va umple sufletul de energie si bunatate. La Popasul Verde acoperisul casei este din plante care-si schimba culoarea in functie de anotimp, peretii sunt din baloti de paie si lut, iar amenajarile interioare si exterioare sunt realizate cu pricepere de artisti romani.

popasul-verde-sangeorz-bai-30

Este locul perfect in care sa vii cu copiii si sa le insufli o viata armonioasa si curata, locul care trebuie promovat cat mai mult pentru ca astfel de constructii sa reinvie si sa fie cat mai prezente in viata noastra, locul care imi da speranta ca inspiratia din arhitectura traditionala va continua si la alte constructii si astfel frumusetea noastra nu se va pierde, asa cum am constatat cu amar in suflet peste tot in tara, uniformizarea din anii comunismului.

Popasul Verde, Sangeorz Bai, cazare la pensiune

weekend-fotografie-sangeroz-bai-01

De aici se poate parcurge traseul pe care l-am facut eu mai sus dar nu numai. Statiunea Sangeorz Bai iti ofera o perspectiva larga spre Maramures, Muntii Rodnei, Bucovina sau spre Secuime.

Adresa : Sangeorz Bai, Str. Valea Borcutului, nr. 4D. Apasa pe denumirea scrisa cu litere mari ca sa ajungi in harta google de unde poti apasa “navigare” ca sa te duca direct la obiectiv…

http://www.popasulverde.ro/ro/

Sper ca ti-a placut articolul si ca te-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta. Te rog sa dai share si like pe facebook pentru a ne promova tara la cat mai multe persoane.

PS: Apasa mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si vei ajunge direct la harta google iar acolo apasa butonul „navigare” ca sa te duca direct la destinatia turistica…

Related Post