Bistrita, Colibita, Herina, obiective turistice, traseu in Transilvania, Romania

Daca nu ati vazut pana acum orasul BISTRITA, atunci este timpul ca aceast oras, sa fie o alta destinatie de mini-vacanta sau de city break. Din Bistrita puteti ajunge apoi foarte usor la faimosul lac Colibita si la Biserica Herina- una dintre cele mai vechi biserici romanice din Romania.

Bistrita, Colibita, Herina

Bistrita a fost descrisa in trecut, atunci cand Transilvania nu era unita cu Principatele Romane, ca fiind cel mai frumos oras din “Siebenburgen”- cele 7 orase ale tinutului Transilvania. In Orasul Bistrita, mentionat documentar dupa anii 1200, am gasit in zona centrala o frumoasa biserica luterana, ridicata in anii 1300, renumita pentru cel mai inalt turn de piatra din Romania, de 77 metri. Zona centrala este pietonala, fiind incadrata pe margini de castani si de numeroase terase. Bistrita mai are o alta interesanta biserica catolica, construita si ea in anii 1300, dar si o arhitectura speciala cu mai multe cladiri legate intre ele-  “Complexul Sugalete”, ce formeaza un pasaj gotic, care m-a dus cu gandul la pasajele vazute in Orasul Bologna din Italia. In Bistrita am aflat de fotograful Alexandru Rosu, care i-a imortalizat pe Memorandisti, pe Caragiale, pe Cosbuc.

Bistrita are ca si mascota un strut si este orasul lui Andrei Muresanu- poetul pasoptist care a scris versurile imnului national “Desteapta-te romane”. Bistrita are mai multe strazi inguste, care fac legatura cu centrul orasului si cu zidurile cetatii, la care, in caz de primejdie, membri breslelor trebuiau sa vina de indata pentru aparare.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Principalele obiective turistice ale Orasului Bistrita sunt: Complexul Muzeal Bistrita Nasaud, Casa Argintarului, Bastionul Dogarilor, Biserica Evanghelica, Ansamblul Sugalete, Casa Memoriala Andrei Muresanu.

Complexul Muzeal Bistrita Nasaud este întins pe mai multe etaje, cu multe secții muzeale (arta, istorie, arheologie, etnografie, științele naturii). Este un muzeu in care poti sa petreci chiar și o zi întreaga. Nu ma așteptam sa fie atât de vast!

Ce puteți vedea in Complexul Muzeal Bistrita Nasaud și cu ce-i puteți atrage pe copii? Spuneti-le celor mici ca o sa descopere de la ce vine cuvântul “piua” – pe care îl folosesc frecvent in jocurile lor. Apoi o serie de arme și de armuri medievale (un tun de mâna, lancii, harbalete, săbii, scuturi). Cred ca vor găsi interesante și cele doua machete de dimensiuni mari ale Orașului Bistrița și ale Castrului Roman Arcobadara.

Am întâlnit la casa de bilete o doamna muzeograf foarte amabila, care ne-a prezentat muzeul, obiectivele de vizitat din oraș și din imprejurimi- inclusiv Castelul Teleki, de care nu știam ca a fost renovat.

Am remarcat in Complexul Muzeal Bistrița Năsăud documentele și blazoanele breslelor ce apărau Cetatea Medievală Bistrița. In mod special m-au atras blazoanele dogarilor și blazonu Orașului Bistrița. Acest din urma blazon are reprezentat pe el un struț si un scut cu crinul Casei de Anjou. Apoi am văzut o diploma de înnobilare, fragmente din pictura murala a Bisericii Jelna, cărămizi inscripționate cu legiunile romane și mozaic roman găsite in Castrul Acobadara. Interesante mi s-au părut și opaițele bistrițenilor, ploștile de porțelan, cănile de bere inscripționate cu ‘Prost’- cuvântul pentru ‘Noroc’, brățara de picior.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

In zona Secției de Arta a Complexul Muzeal Bistrița Năsăud am aflat de artiștii Grigore Bradea și i-am apreciat sculpturile Nicolae Iorga și Luptător. Apoi de Arpad Racz– pictor roman de origine maghiara, și de Lowith Marc-Egon– artist roman de etnie evreu maghiar.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

In Secția Etnografie a Complexul Muzeal Bistrița Năsăud am văzut o piua, o imblacie, o oloinita, prese de ulei, o stana, un tulnic, berbinti, un fedeleș, un bătător de branza, capcane de vânătoare, o monoxila cum am mai văzut la Complexul Muzeal Arad, o poarta sculptata cu floarea vieții, cruci de mormânt din lemn, icoane pe sticla și pe lemn, un cuptor de pământ, câteva costume tradiționale foarte frumoase.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

La Sectia Stiintele Naturii a Complexului Muzeal Bistrita am gasit o frumoasa colectie de fluturi, trofee de vanatoare, cateva fosile interesante si o diorama cu animalele Romaniei.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

http://complexulmuzealbn.ro/ro

Program de vizitare: Octombrie-Martie: 9-17, Aprilie-Septembrie: 10-18

De la Complexul Muzeal Bistrița Năsăud ne-a fost recomandat sa vizitam și CASA ARGINTARULUI– o cladire monument istoric edificata in anii 1500, casa ce a aparținut breslei aurarilor.

Clădirea este foarte frumoasa, dar muzeul este destul de auster. Am găsit aici un muzeograf tânăr, care a încercat sa ne prezinte casa și obiectele expuse aici. Bine intenționat, dar cu o prezentare cu multe detalii neimportante, muzeograful nostru mai are de îmbunătățit partea de relationare si de corectitudine a informațiilor. Totuși, prin întrebări, am aflat de la el etimologia cuvântului „sugalete”, care a dat numele nsamblului de case din apropiere.  Ne-a spus ca termenul „sugalete” ar veni de la denumirea “sub găleata” -un termen de măsurare (având in vedere faptul ca aici era zona comercianților).

La parterul Casei Argintarului, pe culoarul acoperit pe care intrau inainte căruțele, am găsit o macheta mică a Orașului Bistrița și o expoziție de tablouri a unui pictor bistrițean- Norbert Thomae. Am gasit in aceasta zona si cateva basoreliefuri realizate in gips, lucrari ce copiau tablourile lui Norbert Thomae.

Din acest culoar am intrat intr-o camera, unde am găsit informații referitoare la breasla aurarilor, un banc de lucru special creat pentru acest meșteșug, câteva instrumente si mașinării folosite la prelucrarea metalelor prețioase, cateva obiecte lucrate de mesterii aurari. Am remarcat intr-o vitrina cupa de argint cu blazonul familiei Bethlen, șarpele încoronat, o familie întâlnită și la Castelul Bethlen din Arcalia, la Bastionul Ilia, la castelele din RacosCrisCetatea de Balta, Deva.

Programul de vizitare: Octombrie-Martie: 9-17, Aprilie-Septembrie: 10-18

Casa Argintarului este aproape de Ansamblul Sugalete și de Biserica Evanghelică.

Interesant la BISERICA EVANGHELICA DIN BISTRITA sunt cele doua basoreliefuri cu chipul lui Andreas Boischl, amplasate intre contraforți pe zidul din spatele bisericii. Am aflat de la muzeograful de la Casa Argintarilor ca Andreas Boischl a trădat pe timpul lui Stefan cel Mare și a fost predat de Petru Rares bistrițenilor, care l-au decapitat.

Am încercat sa vizitez și Casa Memoriala Andrei Muresanu și Turnul Dogarilor, alte doua muzee care erau închise in timpul programului oficial de munca…La fel cum am gasit Conacul Titulescu si Casa Memoriala Tudor Vladimirescu.

Din Bistrita poti sa dai o fuga si la COLIBITA, un lac de acumulare promovat masiv in ultimul timp ca fiind un spatiu care concureaza cu locuri frumoase din muntii Austriei sau o alternativa la mare, cu plaje si sezlonguri, dar amplasata intr-un cadru montan…

Este bine totusi sa nu mergi acolo cu asteptari foarte inalte, asa cum am mers noi. Ajunsi la Colibita, am intalnit un peisaj de munte care este cu adevarat frumos, cu un lac in care se oglindesc paduri dese, dar cam atat. Nu este un lac deosebit sau mai altfel decat am vazut in alte parti. In ceea ce priveste plaja si sezlongurile, lucrurile au fost exagerat prezentate. Am vazut complexul unde era amenajata o micuta plaja cu cateva sezlonguri si care mai avea un teren de tenis si un ponton, de unde te puteai plimba pe lac cu o barca motorizata. Au creat asteptari prea mari de la o zona in care tot lacul este inchis de proprietati private, iar daca nu te cazezi la una dintre pensiunile care au deschidere chiar pe lac, nu pot sa zic ca ai parte de un peisaj extraordinar.

La intoarcere am vizitat si una dintre cele mai vechi biserici romanice din Romania, BISERICA HERINA. Construita in jurul anilor 1200, Biserica Herina a preluat denumirea asezarii, care in limba celta inseamna “sare”.  Cel mai interesant lucru la aceasta biserica cu doua poale, mi s-a parut a fi faptul ca are doua turnuri cu arhitecturi diferite. Cred ca este o biserica cu adevarat unica in Romania, o biserica ce m-a dus cu gandul la bisericile din Burgundia.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

La o ora departare de orasul Bistrita se afla Statiunea SANGEORZ BAI, unde, va recomand cu caldura sa va cazati la POPASUL VERDE. Aici veti descoperi o casa de vacanta ca-n povesti, o casa ecologica, construita cu multa pasiune si dragoste pentru Romania, un loc care respecta natura si care v-a amplifica frumusetea concediului petrecut in aceasta zona.

Popasul Verde, Sangeorz Bai, cazare la pensiune
popasul-verde-sangeorz-bai-27

Daca iubiti natura, casele traditionale, arta si lucrurile bine facute, atunci cateva zile aici o sa va umple sufletul de energie si bunatate. La Popasul Verde acoperisul casei este din plante care-si schimba culoarea in functie de anotimp, peretii sunt din baloti de paie si lut, iar amenajarile interioare si exterioare sunt realizate cu pricepere de artisti romani.

popasul-verde-sangeorz-bai-30

Este locul perfect in care sa vii cu copiii si sa le insufli o viata armonioasa si curata, locul care trebuie promovat cat mai mult, pentru ca astfel de constructii sa reinvie si sa fie cat mai prezente in viata noastra, locul care imi da speranta ca inspiratia din arhitectura traditionala va continua si la alte constructii si astfel, frumusetea noastra nu se va pierde.

Popasul Verde, Sangeorz Bai, cazare la pensiune
weekend-fotografie-sangeroz-bai-01

De aici se poate parcurge traseul pe care l-am facut eu mai sus, dar nu numai. Statiunea Sangeorz Bai iti ofera o perspectiva larga spre Maramures, Muntii Rodnei, Bucovina sau spre Secuime.

Adresa : Sangeorz Bai, Str. Valea Borcutului, nr. 4D.

http://www.popasulverde.ro/

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta!  Va invit in incheiere sa descoperiti si alte trasee poate mai putin cunoscute pe harta de pe taradacilor.ro: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

harta obiectivelor turistice ale Romaniei, ce sa vezi, infoturist

Similar Posts